Kotimaa

SAK:n Jarkko Eloranta lisää paineita hallituksen suuntaan: Postin ratkaisun avaimet ovat valtio-omistajalla

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo, että Postin hallitus kuuntelee ainoata omistajaansa.
Kotimaa 21.11.2019 11:26
Kirsi Turkki

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo Postin toimintaa härskiksi. Elorannan mukaan työehtosopimusten vaihdolla pyritään romuttamaan pienipalkkaisten työehtoja entistä heikommiksi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta otti kantaa ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin SAK:n edustajiston kokouksessa torstaina Helsingissä.

Valtio-omisteisen Postin toiminnan Eloranta nimesi härskiksi. Postin neuvotteluissa hiertää pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen eli Teollisuusliiton työehtosopimukseen. Neuvottelujen osapuolet, PAU ja Palta olivat eilen illalla myöhään valtakunnansovittelijan luona, mutta sovittelija ei jättänyt uutta sovintoesitystä.

– Työehtosopimuksen vaihdolla pyritään romuttamaan pienipalkkaisten työehtoja entistä heikommiksi. PAU:n ja ay-liikkeen vastaus on ollut selvä – työehtodumppaus ei käy.

Elorannan mukaan Postin ratkaisu on joka tapauksessa omistajan asia, koska valtio omistaa kokonaisuudessaan yhtiön.

– Ratkaisun avaimet ovat siellä päässä. Postin hallitus tehnyt omia ratkaisujaan, ja en tiedä taustoja, mitä on hallituksen ja omistajan välillä keskusteltu, mutta omistaja viime kädessä vastaa siitä, että ratkaisu saadaan aikaan.

Odotatteko omistajan väliintuloa Postin kiistassa?

– En odota mitään väliintuloa. Posti hallitus uskoakseni ja toivoakseni kuuntelee ainoaa osakkeenomistajaansa eli valtiota, jota edustaa Antti Rinteen hallitus.

Eloranta sanoo pitävänsä normaalina, että Postin hallitus keskustelee suurimman omistajansa kanssa. Erityisesti työantajat ovat pitäneet huolestuttavana kehitystä valtion yhtiöissä, jos omistaja lähtee puuttumaan suoraan operatiivisiin asioihin.

Eloranta muistutti, että Postin nykyinen hallitus on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen nimittämä ja sen tehtävänä oli viedä Posti pörssiin.

– Nyt eletään toista aikaa ja Rinteen hallitus ei ole viemässä pörssiin.

Eloranta sanoi, ettei hänen asiansa ole arvioida pitäisikö Postin hallituksen erota.

SAK:n edustajiston kokouksessa kuultiin varsin tiukkoja puheenvuoroja myös SAK:n liittojen välillä. PAU:n Leo Harra syytti Teollisuusliittoa halusta sabotoida PAU:n työehtosopimukset, mikä on Harran mukaan vakava asia.

Eloranta korosti, että ei ole poikkeuksellista, että työehtosopimusten vaihtoja tapahtuu.

– Kun niitä tapahtuu, niin kyseessä on usein kaksi SAK:laista liittoa. Täytyy muistaa, että viime kädessä päätöksen tekee työnantaja. Sopimuksen tehneeltä työntekijäliitolta ei kysytä, mihin työnantaja aikoo järjestäytyä. Väillä voi olla enemmän kipunointia kuin toisinaan.

Työnantajat koordinoivat

Elorannan mukaan työnantajat tuovat neuvottelupöytiin rajuja heikennyslistoja, vaikka talousennusteita jo nostetaan ylöspäin.

– Parhaillaan neuvottelukierros etenee tahmeasti tai paremminkin kirskuen. Työnantajapuoli vaikuttaa olevan haluton tekemään sopimuksia ja latoo pöytään vaatimuksia, joilla pyritään ennemminkin heikentämään sopimustoimintaa, ay-liikkeen toimintamahdollisuuksia ja paikallista edunvalvontaa, Eloranta sanoi.

Eloranta syytti työnantajia koordinaatiosta, vaikka elinkeinoelämä päätti jo 2015 päästä eroon keskitetyistä ratkaisuista.

– Koordinaatio työnantajien puolella on niin vahvaa, että voi jo hyvinkin puhua epäsymmetrisestä tuposta tai tekno-tuposta, jossa EK:n mahtiliitto Teknologiateollisuus sanelee ehdot kaikille muille.

Eloranta muistutti, että tekno-tupoon ei tietenkään sisälly yhteiskuntapoliittisia asioita, kuten vaikkapa vero- tai sosiaaliturvaratkaisuja.

– Tämä tietysti sopii työnantajan pirtaan vallan mainiosti, koska ay-liikkeen vaikutusvalta kapenee ja elinkeinoelämä luottaa siihen, että pystyy poliittisen järjestelmän kautta omat etunsa ei vain turvaamaan, vaan jopa niitä parantamaan. Kun tämä onnistuu nykyisen hallituksen aikana, niin miksei se onnistuisi myös toisenlaisten hallituskoalitioiden aikana.

Eloranta muistutti, että SAK on linjannut, että ilmaisen työn tekeminen kiky-tuntien osalta loppuu, tavalla tai toisella.

Elorannan arvion mukaan työnantaja pyrkii siihen, että kierroksen avauksesta ei enää muodostuisi sopimusten lattiaa, vaan avausta heikompia sopimuksia pyritään tekemään, ehkäpä jopa kovien otteiden kautta.

Työttömyysturvan porrastus ei käy

Eloranta otti esille myös hallituksen työllisyystyöryhmien työn. Hallituksen tavoitteena on, että huhtikuun 2020 hallituksen kehysriihessä on valmiina toteutettavaksi toimet, joilla työpaikkoja tulee 30 000. Samalla linjataan seuraavan 30 000 työpaikkaan johtavan valmistelun aloittamista. Viimeisenä perälautana on, että vuonna 2023 työllisyysaste on 75 prosenttia.

– Tavoite on kunnianhimoinen ja aikataulu kireä. Vaikuttavat toimet vaativat säädösmuutoksia, lainsäädäntövalmistelua. Se on aikaa vievää, vaikka lopputuloksesta oltaisiin samaakin mieltä. Näinhän ei kuitenkaan läheskään kaikissa asioissa ole tilanne tällä hetkellä. Myös työllisyystyöryhmien työn organisointi vaikeuttaa yhteisten ratkaisujen löytymistä, sillä asioiden palastelu ja pyrkimys ratkaista asia kerrallaan luo hankaluuksia löytää yhteisiä ratkaisuja. Toki käsittelyssä on joukko asioita, joista työmarkkinajärjestöt ovat melko lailla yksimielisiä.

Elorannan mukaan julkisuudessa työllisyyden hopealuodiksi on noussut työttömyysturvan porrastus.

–  Erityisesti työnantajapuoli ja porvarioppositio ovat vaatineet kovia työllisyystoimia ja työttömyysturvan porrastus eli leikkaus on noussut lempilapseksi. SAK on vastustanut ja vastustaa työttömyysturvan porrastusta, myös niin sanottua kustannusneutraalia mallia.

SAK valmistelee työttömyysturvan uudistamista

Aktiivimallin kuoppaamisesta Eloranta antoi Antti Rinteen (sd.) hallitukselle kiitokset.

–  Byrokraattinen, epäoikeudenmukainen ja tehoton työttömien toimeentuloa vaikeuttanut malli joutikin mennä.

Elorannan mukaan työttömyysturvaa voidaan uudistaa myös muilla tavoin kuin nyt julkisuudessa olleilla. SAK valmistelee omia ehdotuksiaan etuusjärjestelmän kehittämiseksi.

– Valmistelumme lähtökohta ei ole toimeentulon leikkaaminen heiltä, joiden toimeentulo on jo valmiiksi niukkaa. Enemmänkin haemme ratkaisuja, joilla työttömien mahdollisuuksia ja tahtoa osallistua koulutukseen ja työllistymistä edistäviin palveluihin voidaan edistää ja vahvistaa. Työttömien kannustamista toimeentulon heikentämisellä me emme tavoittele.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vastikkeettoman toimeentulon heikentäminen lisää työhaluja. Näin on fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijäjärjestöjen rahoitusosuuden pitää olla vähintään puolet että saa päätösoikeutta.Nyt maksavat 5%. Verovapaus myös pois ja ay jäsenmaksujen verovähennysoikeus pois niin katsotaan siiten miten edetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on Suomen hallitus niin ulapalla, että heikompaa jo pelottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisen hallituksen aikana oltiin karilla ja nyt ulapalla. Eikö se ole edistystä? Eikä tässä vielä kaikki vaan lisää on tulossa, kun Antti alkaa toteuttamaan Katrin kanssa hajasijoitusta yms. kuningasajatuksia. Ollaanko silloin metsässä,korvessa,suossa vai missä, jää nähtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näittää siltä, että valtakunnansovittelijan toimistolla on talven mittaan ruuhkaa.
Kyllähän se Rinne/Paatero joutuu tähän soppaan suuruksen sekoittamaan, että homma ratkeaa ja sitten odotellaan mielenkiinnolla seuraavaa kannatusgalluppia.:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin SAK:n mielstä joku työttömyysturvaa koskeva muutos kävisi? Vastaus on, että ei koskaan. Jos ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehtäisiin jotain muutoksia, tarkoittaisi se sitä, että liittojen vaikutusvalta työpaikoilla kapenisi. Liitoilla on nyt ollut työntekijöihin vipuvarsi ansiosidonnaisen kautta. Valtio siitäkin turvasta suurimman osan maksaa, joten on rahoittajalla joku sana siinäkin asiassa. Näyttää myös siltä, että Postin lakossa on myös aika merkittävä tekijä liittojen välinen kisa, joka osaltaan vaikuttaa ratkaisun hakemiseen. Keskinäinen kisa liittojen välillä ja kansa kärsii-tosin siinä sopassa on mukana myös työnantajajärjestö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä se eloranta edellisen hallituksen aikaan meni? Hallituksella ei pitänyt olla mitään asiaa näihin asioihin. Miksi nyt hallitusta huudetaan apuun. Onko sopiva puoluetausta ja vanhoja kavereita. hä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä valtio omistajana antaa esimerkin yksityisille yrityksille kuinka palkkoja ja työehtoja poljetaan aivan luvan varaisesti. Tämä ei ainakaan demareiden johtamaa hallitus koalitiota tue päinvastoin aiheuttaa kiukkua ja tyytymättömyyttä kun muutenkin pienipalkkaisten palkansaajien
työehtoja yritetään heikentää entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image