Kotimaa

SAK:n Eloranta: Emme kuvittele, että vero-ohjelmamme menisi sellaisenaan läpi

- Jos halutaan pohjoismainen työllisyysaste, niin pitää olla myös pohjoismaiset resurssit. Valtion tuottavuusohjelma on höylännyt väkeä koko ajan sieltä pois. On nähty, että kun on resursseja, niin syntyy myös tulosta, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.
Kotimaa 16.5.2019 16:23
Anita Simola

Aktiivimalli heivattaisiin ensimmäisenä. Kannustava työllistämisen malli vaatii lisää henkilöstöä työvoimahallintoon

Palkansaajajärjestö SAK:n esitti alkuviikosta hallitusneuvottelujen veropolitiikkaryhmälle ohjelmansa, joka sisältää lähes miljardin euron verran erilaisia veronkorotuksia.

SAK:n esityksiin kuuluvat yrittäjävähennyksen poisto, osinko- ja perintöveron kiristys, varallisuusvero ja pysyvä solidaarisuusvero.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmettelee kohua.

– Kyse on ohjelmasta, jonka olemme julkaisseet helmikuussa. Silloin emme edes tienneet, mitkä puolueet ovat mukana hallitusneuvotteluissa, Eloranta kertoo Lännen Medialle.

Ohjelma jo kuukausia

Koska ohjelma on ollut olemassa jo kuukausia, ei kyse ole mistään koepallosta, joka on heitetty hallitusneuvottelijoille ikään kuin syötiksi. Toisaalta järjestössä ollaan realistisia.

– Emme kuvittele, että vero-ohjelmamme menisi sellaisenaan läpi, mutta on katsottava asioita pitemmälle. Jos haluamme pitää yllä nykyisen kaltaista hyvinvoinnin yhteiskuntaa, joka sisältää esimerkiksi sote-palvelut ja huolehtimisen puolustuksesta, niin näitä kaikkia ei välttämättä voida rahoittaa vain hoitamalla työllisyyttä. Pitkässä juoksussa se ei riitä, ja silloin on pakko puhua verojen korottamisesta.

Eloranta vieroksuu ekonomistien tulkintojen valojen sammumisesta.

– Ohjelma on laadittu siten, että sen pohjana on käytetty eri tutkimuslaitosten ja valtiovarainministeriön selvityksiä. Esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen muuttamisesta on raportteja samoin kuin yrittäjävähennyksestä. Siitä on todettu eri tutkimuslaitosten selvityksissä, että vähennykselle ei ole perusteita, eikä sillä paljon ole työllisyysvaikutuksiakaan.

Perintöveron SAK palautti sellaiseksi, mitä se oli ennen edellistä keventämistä.

– Kyllä meille silloinkin oli yritystoimintaa ja valot paloivat. Kyse on pikemminkin tahdosta ymmärtää asioita.

Yksi varoitus

SAK:n terveiset hallitusneuvottelijoille sisältävät odotetusti viestin, että aktiivimallin aika on ohi.

Mikä on järjestön oma aktiivimalli?

Elorannan mukaan se on kannustavan työllistämisen malli.

– Emme halua nykyistä aktiivimallia, joka on aika hallintolähtöinen, ja jossa työttömät joutuvat tekemään temppuja temppujen vuoksi. Meidän ohjelmassa työttömälle tehtäisiin työllistämismalli, jossa määritellään työnhaun mahdollisuudet, koulutus ja työkyky. Palvelut räätälöidään työnhakijan mukaan. Henkilökohtainen tapaaminen on avainasemassa, jokaisella on vastuuhenkilö työvoimahallinnossa.

Malli on lievempi kuin aktiivimalli.

– Ensimmäisestä poikkeamasta ei rangaista karenssilla, vaan annetaan varoitus. Jos työnhakija palaa suunnitelmaan ja sen noudattamiseen, niin asia on sillä selvä. Tietenkin meidänkin mallissa jossain kohtaa on myös sanktioita, mutta ei niin rajuja kuin mitä on tänä päivänä.

Hän jatkaa, että työkyky ei parane sillä, että viedään työkyky pois.

Lisää väkeä

Eloranta muistuttaa, että Tampereen työllistämismallista saatiin hyvät kokemukset.

– Viestimme on, että henkilöstöä tarvitaan lisää työvoimahallintoon. Se on saatava samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa. Jos halutaan pohjoismainen työllisyysaste, niin pitää olla myös pohjoismaiset resurssit. Valtion tuottavuusohjelma on höylännyt väkeä koko ajan sieltä pois. On nähty, että kun on resursseja, niin syntyy myös tulosta.

Tukea myös nuorille

SAK ajaa myös perhevapaamallin uudistamista sekä ottaa ilolla vastaan ehdotuksen toisen asteen oppivelvollisuuden jatkamisesta.

– Samalla myös aikuisväestön osaamistasoa pitää nostaa.

Eloranta tiivisti eväät työllisyysasteen nostoon SAK:n edustajiston kokouksessa. Työuria on tuettava ja myös nuoria on autettava jaksamaan työelämässä.

– Kun työnantajapuoli on sitoutunut 75 prosentin yli menevään työllisyysasteeseen, niin nyt on hyvä hetki osoittaa sitoutumista. Työ itsessään tarvitsee uudenlaista joustavuutta, jos halutaan pidentää työuria. Vaikka Suomessa työajat ovat Euroopan joustavampia, niin joustot ovat usein vain työnantajien tarpeita tukevia.

MAINOS

Kommentoi

Ihan käsittämätöntä SAK muutoksia. Suomi ei tarvitse tällä hetkellä yhtään veron kiristyksiä ja leikkauksia jotka jarruttavat työn ja työllisyyden kehitystä. Tällä hetkellä työvoimatoimistot ovat vanhentuneita ja niiden henkilökunta pitäisi käyttää ihmsiä kohdentamaan suoraan yritykseen. Koulut voisivat vahvemmin suoraan yrityksiin tarjota eri koulutustarjontaa eri yrityksiin ja sitä kautta voidaan nopeammin ja peremmin vastata työvoima tarpeeseen. Me ei tarvita yhtään enempää kalliita laitoksia jotka ovat välikappaleita yrityksen ja koulun välillä. Koulut ja yrityksen voisivat itse hoitaa tämän ja tämä olisi näin kustannustehokkaampaa eikä vaatisi yhtään lisää kuluja kun muutenkin kouluihin ollaan nyt suuntaamassa rahaa vähän lisää. Näin samalla koulut voisivat keskittyä niihin koulutuksiin mitä suomessa tarvitaan eikä kouluteta lisää työttömiä jotka ovat rasite taloudellisesti. Näin suomi saisi vähennettyä työttömyyttä ja myös suunnattua ylimääräisiä varoja uusille tulevaisuuden aloille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK:n vero-ohjelmassa on yksi toteuttamiskelpoinen kohta. Asuntokauppaan kohdistuvaa varainsiirtoveroa voisi laskea reippaasti. Samalla mahdollisesti syntyvää myyntivoittoa voisi toisaalta verottaa ja tappiotakin osin vahvistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi SAK istuu hallitusohjelmapöydässä. Me emme ole valinneet SAK:ta, joka on ulkoparlamentaarinen toimija. Sipilä tekisi sankariteon, kun ajaisi hallitusneuvottelut karille.
SAK:n jäsenmaksut verolle ja verovähennysoikeus ay-maksuista pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihime naureskelua 6800 äänen voitto marginaalilla? Muka miljoona jäseninen ? Kannattaisikohan olla hiukan varuillaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä että SDP on tilannut SAK:lta tämän pöljän esityksen jotta SDP saisi omille vero muutoksille kannatusta. Ylipäätään täysin typerää että työntekijäliitto sekaantuu valtakunnan talousasioihin.

Ainoa verojen korotus voisi olla AY liittojen verovapauden poistaminen joka toisi valtion kassaan kymmeniä miljoonia euroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vero ilosanomaa! Tosi rikkaille pakollinen investointi tai sijoitus pakko. Köyhille pakko-otetaan pakkoveroja pääasiassa keskituloisilta, kun hillarit ja iso-rikkaat pääsevät kätkemään köyhille siirretyt ja keskituloisten rahat , kun hallitsevat kauppaa , elinkeinoja ja politiikkaa. Eläkesäätiöiden, vakuutusyhtiöiden, rahoitussektorin ja ammattiyhdistys -, muun yksityisen ja julkisensäätiöinnin , kuten valtion ja kuntien sekä kirkkokuntien ja muiden rahat vaatisivat verotusta ja valvontaa ja petos- ja kavallustoiminnan ennaltaehkäiseviä ja jälkikäteisiä toimia sekä lainvalvojien ja - käyttäjien valvontaa ja muita muuttuvia organisointeja. Suunnitelma talous 1917-1991 huippuaika ja sen toiminta on siirtynyt vapaan markkinatalouden malleihin Suomen itsenäisyyden ennen 100 vuotis juhlien aikaan vallinneen seka- eli puitetalouden tavoin. Tasavero kirkollisveron tavoin, kulutuksen LVV tai ALV, työnverotus, yritysverotus, pääomaverotus, lahjaverotus, perintöverotus, siirtyminen valtion sosialismiin tai -kapitalismiin yleisellä tai erityisellä perintö- ja investointien verolla. Rinteellä ja muilla on paljon pankkiiri ja presidentti M. Koiviston tavoin mietittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen pitää saada heti tasavero. Kaikkimaksavat 25% palkastaan tai eläkkeestään veroa.On laskettu että näin saadaan verokertymää lisättyä ja se on oikeuden mukainen. Suurempituloisilla jäisi rahaa enemmän kulutukseen ja sisämarkkinat kiittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos halutaan pohjoismainen työllisyysaste, niin pitää olla myös pohjoismainen ammattiyhdistysliike.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion rahat eivät riitä vaikka kuinka lakkoilisitte, sitten ne vasta ei riitäkkään kun olette ajaneet veroilla osaajat Suomesta ja myös yritykset menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK ei kuitenkaan ole kieltämässä yksityisautoilua, sen osan hallitusohjelmaan kirjoittaa vihreät.

Pyörätien rakentamisen Hangosta Pet… Utsjoelle vaativat hallitusohjelmaan fillarikommunistit. Siltarummut siihen saatiin maalaisliiton vaatimuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikki ole tulleet hulluiksi.

Vain puolet suomalaisista.

Ihan kuin Trumpin Amerikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin amerikassa tehdään asioita jotka ovat usalle ja usalaisille hyödyksi, suomessa taas tämä mahdollisesti tuleva hallitus tuntuu haluavan tehdä suomesta kommunistisen osavaltion eurostoliittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image