Kotimaa

Sai­raan­hoi­to­pii­rit ottavat itse ohjat soten po­li­ti­koin­nis­ta huolimatta – hallituksella tavoitteena ainakin 18 maakuntaa

Sairaanhoitopiirit noudattavat lähes täysin maakuntajakoa. Poikkeuksena ovat Länsi-Pohja, joka kuuluu Lapin maakuntaan ja Itä-Savo, joka kuuluu Etelä-Savon maakuntaan.
Kotimaa 23.5.2019 9:53 | Päivitetty 23.5.2019 12:27
Joonas Kuikka

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kaatuminen ei hidastanut sairaanhoitopiirien yhä lisääntyvää oma-aloitteista yhteistyötä, selviää Lännen Median kyselystä. Sairaanhoitopiireissä toivotaan, että sote-uudistus saadaan tehtyä ja uudistusta tehdessä ei puututa meneillään oleviin yhteistyökuvioihin. Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) kertoi torstaiaamuna, että 18 maakunnasta on päästy sopuun.

Lähes kaikki Suomen sairaanhoitopiirit kiihdyttävät keskinäistä yhteistyötään.

Lännen Median kyselyn mukaan 94 prosenttia sairaanhoitopiireistä aikoo tiivistää yhteistyötä muiden piirien kanssa, eikä syynä ole sote-uudistuksen kaatuminen maaliskuussa. Yhteistyötä olisi lisätty oma-aloitteisesti joka tapauksessa.

Sairaanhoitopiireistä 6 prosenttia aikoo pitää yhteistyön ennallaan.

Torstaiaamuna hallitusneuvotteluita vetävä Antti Rinne (sd.) ilmoitti, että sote-uudistuksesta on päästy sopuun. Uudistus perustuisi 18 maakuntaan ja julkisiin palveluihin. Vuoden aikana selvitetään pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien asemaa, voisivatko ne muodostaa oman sote-alueensa.

Erva-alueilla yhteistyö syvenee

Sote-uudistuksesta huolimatta suurin osa sairaanhoitopiireistä syventää yhteistyötä omalla erityisvastuualueellaan eli erva-alueella. Nämä alueet koostuvat yliopistosairaalasta ja muutamista sairaanhoitopiireistä ja niiden keskussairaaloista.

Esimerkiksi Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit vievät eteenpäin Tähtisairaala-hanketta, jota on suunniteltu jo pari vuotta.

– Kyseessä on Suomen pisimmälle viety erikoissairaanhoidon kehityshanke, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Myös Oulun yliopistosairaalan erva-alueella suunnitellaan erikoissairaanhoidon yhteistyötä.

– Olemme perustamassa sairaanhoitopiirien yhteistä osuuskuntaa, jonka avulla pyrimme varmistamaan erva-alueen päivystävien sairaaloiden riittävän osaamispääoman. Jatkossa osuuskunta saattaa saada myös muita tehtäviä, kuten erikoissairaanhoidon työnjaon toteuttamisen, sanoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma.

Myös yhteistyötä rajojen yli

Maantieteellisten erva-kokonaisuuksien lisäksi sairaanhoitopiirit tekevät yhteistyötä muidenkin kanssa. Moni piiri mainitsee lisääntyvän yhteistyön suurimman Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteistyökumppanina, vaikka ei kuulukaan kyseiseen erva-alueeseen.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri valmistelee yhteistä laboratorioyhtiötä kahden muun yliopistosairaalapiirin, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan kanssa. Kainuussa yhteistyötä tehdään niin Oulun kuin Kuopion yliopistosairaaloiden kanssa. Etelä-Pohjanmaa tekee Tähtisairaala-suunnitelmien lisäksi yhteistyötä muun muassa Vaasan sairaanhoitopiirin kanssa.

Hallitukselta toivotaan tukea yhteistyölle

Sairaanhoitopiirien johtajat pitävät sote-uudistusta ja laajempia hallinnollisia kokonaisuuksia kiireellisinä. Ne eivät kuitenkaan ole jääneet toivomaan parasta, vaan vievät yhteistyötä eteenpäin. Tulevalta hallitukselta toivotaan tukea.

– Hallitusneuvotteluissa pitäisi mahdollistaa Tähtisairaalan kaltaisten hankkeiden eteenpäin vieminen, näitä ei saa sulkea pois. Erikoissairaanhoidossa tarvitaan lisää erva-tason kokonaisuuksia, toteaa Ihalainen.

Vaikka sotesta on päästy hallitusneuvotteluissa alustavaan sopuun, on vielä pitkä tie siihen, että uudistus olisi valmis.

– Sote-uudistus on riittävän iso ja vaativa kokonaisuus ilman, että siihen yhdistetään muita uudistuksia, kuten viime hallituskausilla toistuvasti on tehty. Maan hallituksella pitäisi olla malttia, ymmärrystä ja viisautta keskittyä valmistelemaan kunnolla sote-uudistus ja olla vaarantamatta sen aikaansaamista yhdistelemällä uudistukseen muuta, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Jutun pääkuva vaihdettu kello 12.27.

Tätä kysyimme

Suunnitteletteko sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön tiivistämistä muiden sairaanhoitopiirien kanssa nyt, kun sote-uudistus kaatui tai ainakin siirtyi vuosiksi eteenpäin?

Kyllä, sote-uudistuksen kaatumisen vuoksi 0 %

Kyllä, sote-uudistuksen kaatumisesta huolimatta 94 %

Ei, pidämme yhteistyön ennallaan tai aiomme vähentää sitä 6 %

Ei ole yhteistyösuunnitelmia 0 %

Lännen Media lähetti Webropol-kyselyn sähköpostilla kaikille Suomen 21 sairaanhoitopiirin johtajille, mukaan luettuna Ahvenanmaa.

Kyselyn vastausaika oli 13.–17. toukokuuta. Kyselyyn vastasi 16 sairaanhoitopiirin johtajaa. Vastausprosentti oli 76.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kepu sai varmistettua hyviä työpaikkoja maakunta-aktiiveilleen välittämättä siitä, että asiantuntijalausunnot kannattivat eniten viittä vastuualuetta. kepun periaatteisiin ei olekaan koskaan kuulunut mikä on koko kansantalouden kannalta paras ratkaisu, vaan aina lähdetään oman puolueen edun maksimoimisen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulle annettiin tässä houkutuspalkinnoksi maakunnat. Tämä taisikin olla se tekijä, joka sai rökäletappion kärsineen puolueen lähtemään mukaan Rinteen valssiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyyhän sitä aateveljille ja -sisarille taata mukavat tilipäivät tulevaisuudessakin. Käy niinkuin Oulun kuntaliitoksissa. Luvataan säästöjä ja poistaa päällekkäisiä tehtäviä, mutta lopulta taidettiin tehdä juuri päinvastoin. Tämä suuruuden ihannointi ja sen nimeen vannominen sattuu nyt vain olemaan muotia ja johtoporras on kyllä tietoinen, että isommassa himmelissä on isompi kirstu, josta on helpompi lappaa mammonaa itselle ja lähipiirille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:12
Suuri osa laittomasti maahantuoduista eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja
6:00
Kansanedustaja Jenna Simulan yhteistyö martinniemeläisten nimikkoyrittäjien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yksityisteiden ongelmat Kaupallinen yhteistyö
6:00
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
6:00
LM-kysely: Pääministeri Sanna Marin nauttii suurta henkilökohtaista suosiota, hallituksen suosio kasvanut huomattavasti pääministerin vaihduttua Tilaajille
6:00
Kommentti: Marinin viisikko on äänestäjien suosiossa Lännen Median kyselyssä – hallituksen työn tuloksia joudutaan vielä odottelemaan Tilaajille
6:00
5G mullistaa tiedonsiirtoa ja tuo monia uusia sovelluksia, mutta kuka saa käyttää tavallisen ihmisen jättämää dataa? "Vastuu on myös yksilöllä" Tilaajille
20.2.
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image