Kotimaa

Sai­raan­hoi­to­pii­rin uusi johtaja tulee keskelle muutosta: "Meillä on terve ja vahva organisaatio"

Ilkka Luoma pitää uutta tehtäväänsä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajana haasteena ja askeleena uralla eteenpäin. Kokkolassa työskennellyt Luoma tuntee Oulun entuudestaan opiskeluajoiltaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 9.2.2018 6:19
Kari Sankala

Sairaanhoitopiiriin valitulle Ilkka Luomalle Oulu on tuttu kaupunki opiskeluajoilta.

Lääketieteen lisensiaatti Ilkka Luoma aloitti maanantaina Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uutena johtajana. Luomalla on vankka kokemus erilaisten terveydenhuollon organisaatioiden johtamisesta lähinnä Keski-Pohjanmaan maakunnan alueella. Hopeavedet ja rokotevastaisuudet eivät ole olleet Luoman maakunnan ongelmia.

– Ne ovat olleet eteläisemmän Pohjanmaan maakunnan ongelmia. Itse luotan perinteiseen lääketieteeseen sekä tutkimukseen ja näyttöön perustuvaa hoitoon. Tietenkin tällainen rokotekielteisyys on huolestuttava ilmiö.

Luoma tulee todellisen myllerryksen alkuun johtamaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä. Maakuntalainsäädännössä julkinen erikoissairaanhoito tulee osaksi sote-liikelaitosta, joka vastaa lisäksi vaativista sosiaalipalveluista, kehitysvammahuollosta ja ikäihmisten hoidosta.

– Perinteiset kuntayhtymät lakkaavat vuoden 2019 lopussa, mikäli maakuntalainsäädäntö menee kevään aikana läpi eduskunnassa.

Omaa asemaansa Luoma ei tunne epävarmaksi, sillä sairaala tarvitsee johtajaa. Niin sitä tarvitsee myös Oulun yliopistollinen sairaala OYS.

– OYSin maine ja laatu sekä kansalaisten perusluottamus on vakaa. Meillä on terve ja vahva organisaatio.

Ilkka Luoma

Ikä 45 vuotta.

Syntymäkunta Ullava. Ylioppilaaksi Toholammin lukiosta 1991.

Lääketieteen lisensiaatti Oulun yliopisto 1997, yleislääketieteen erikoislääkäri 2004.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja 5. helmikuuta 2018 alkaen.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten toimitusjohtaja alkaen 2017.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja alkaen 2015.

Kokkolan kaupungin terveyspalvelujohtaja, johtava ylilääkäri 2013–2016.

Peruspalveluliikelaitos Jytan eli Jokilaaksojen yhteistoiminta-alueen johtava ylilääkäri 2010–2016.

Kalajokilaakson peruspalvelukuntayhtymä Kallion terveyspalvelujohtaja ja johtava ylilääkäri 2007–2009.

Toholammin kunnan terveyskeskuslääkäri ja myöhemmin johtava lääkäri 1998–2006, jonka aikana erikoistui Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Naimisissa, vaimo ja 14-vuotias tytär sekä 20-vuotiaat kaksoset, tyttö ja poika, jotka eivät enää asu kotona.

Oulussa asunto löytynyt Toppilansaaresta.

Harrastaa lenkkeilyä ja erityisesti maratonjuoksua. Takana on jo 19 maratonia.

Taustalla ei ole puoluekantaa eikä uskonnollista yhteisöä.

Kesämökki Lestijärvellä.

Lue lisää 09.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Siinä mies joka käy välittömästi esim. Oulaskankaan kimppuun kun sauma tulee katsokaa mitä hommas Kokkolassa pikkukunnille ei mitään jakoa sivukylillä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutosjohtajan palkkaamisesta ei useimmissa tapauksissa seuraa organisaatiolle tai sen asiakkaille mitään hyvää. Suomessa 'muutos' on viimeiset vuosikymmenet merkinnyt pääsääntöisesti alasajoa, eikä kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sipilä hämmentää loputkin terveydenhuollon toimivuudesta sekaisin. Yksi porras lisää hallintoon ei tuo yhtään joustavuutta ja toimivuutta.
Maakuntamalli syö vain entisiäkin voimavaroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolehdi mahdollisimman vähän työtä ja paljon palkkaa, niin siitä se lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai vahva. Höpö höpö. Yli 20v talossa olleena ei voi kehua. Jatkuvat muutokset, huono sisäilma ja henkilökunnan painostaminen.... Ei voi suositella työpaikkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahva organisaatio! Nähtäväksi jää kuinka vahva. Millatavalla pystyy vaikuttamaan esim. Oulaskankaan sairaalan synnytysten lopettamisen järjettömyyteen. Valviran vasteen mukaanhan se on tällähetkellä laitonta vaikka Valvira ei ole lainlaatija. Juuri äskettäin julkisuudessa olleen rohkean naisen hengen ja hänen vauvansa hengen pelastushan oli, että Oulaskankaalla vielä synnytetään! Vai suostuuko organisaatio siihen, mihin sitä milloinkin vedätetään. Jatkuuko alasajo? Ja keskittäminen suuriin yksiköihin? Miltä kannalta turvallisuutta katsellaan milloinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaskankaan synnytyksistä olen samaa mieltä kanssasi. Ne on tarpeen säilyttää. Ja uskon kyllä vahvasti, että useimmat äidit haluavat mieluummin synnyttää pienehköissä yksiköissä lähellä kotiaan, kuin suurissa laitoksissa. Keinot synnytysten säilyttämiseen Oulaskankaalla, kuten muissakin pienissä sairaaloissa alkavat kuitenkin olla vähissä. Kunnes ajanmittaan opitaan - taas kerran - virheistä ja palataan vanhaan.
Auttaisiko nimienkeruu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno avaus. Organisaatio on joidenkin silmissä tarpeeksi terve, mutta sekava. Väärissä paikoissa yliresursoitu ja huonosti johdettu. Kilpa yksityisiä vastaan on jo käytännössä hävitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo terveeksi julistaminen johtuu siitä, että uusi johtaja ei ole vielä kylliksi tutustunut organisaatioon, kyllä sairautta löytyy, kun vain tarpeeksi tutkitaan. Eiköhän se tämän vuoden kuluessa selvinne. Menestystä kuitenkin uudelle johtajalla, ainesta hänessä on. Parasta toivon myöskin potilaalle eli shp:lle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Yhtenäisyyden nakertajia riittää, mutta ihmistuntemus ja positiivinen asenne kantavat pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meillä on terve ja vahva organisaatio". Keskustelin juuri vaimoni kanssa joka on ollut OYS:ssa pitkään töissä. OYS:ssa psyykkeen takia osa-aikaiseksi siirtyneistä työntekijöistä ja heitä on iso osa henkilökunnasta. "Työssäkäynti" on enemmäkin terapiaa heille itselleen ja osaaminen sitä, että osastosihteeri kysyy. "Miten valokopiokoneella otetaan kopio. Olen kyllä ennen osannut sen mutten muista enään". Tämänkin osaajan työn varassa on sitten se miten potilas tulee saamaan oikean hoidon. Kaikki on muistilapulla kun viikko sitten opittu asia unohtuu saman tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajat eivät hoida valokopiokoneita. Sihteerinhän ne pitää osata. Koitetaanpas muistaa mikä on ammatin mukainen ammattitaito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm, terve organisaatio. Tämä määritelmä ei sisältäne rakennuksia, joissa organisaatio toimii. Sädesientä ym. toksiineja kasvavat kasvavat tilat eivät ainakaan kovin terveitä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

103
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
86
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
63
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Suomen koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut, jos korruptio määritellään globaalisti. Suomessa on piilokorruptioa ... Lue lisää...
Virkamies itsekin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image