Kotimaa

Sai­raan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­seen viisi miljoonaa euroa li­sä­ra­hoi­tus­ta – Lä­hi­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­seen lisätään satoja opis­ke­lu­paik­ko­ja

Sanni Grahn-Laasonen käynnistää tiekartan valmistelun sosiaali- ja terveysalan osaajien koulutusmäärien lisäämiseksi. Arkistokuva. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 11.2.2019 20:08
Taneli Koponen

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan myös lähihoitajakoulutukseen lisätään satoja opiskelupaikkoja "nopeana toimenpiteenä". Erityispainotus on vanhuspalveluissa.

Hallitus lupaa viisi miljoonaa euroa lisärahaa ammattikorkeakouluille sairaanhoitajien koulutusmäärien nostamiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan myös lähihoitajakoulutukseen lisätään satoja opiskelupaikkoja.

– Nopeana toimenpiteenä lisäämme jo tänä vuonna 500 opiskelijavuotta toisen asteen lähihoitajakoulutukseen, erityispainotuksena vanhuspalvelut. Tämä lisäsuoritepäätöksellä tehtävä lisäys voidaan oppilaitoksissa käyttää sekä kokonaan uusien lähihoitajaopiskelijoiden ottamiseen, että tarvittaessa jo valmistuneiden lähihoitajien muunto- ja täydennyskoulutukseen, sanoo tiedotteessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Ministeri käynnistää tiekartan valmistelun sosiaali- ja terveysalan osaajien koulutusmäärien lisäämiseksi.

– Ammattikorkeakouluille lisäämme 5 miljoonaa euroa sairaanhoitajien koulutusmäärien nostamiseksi. Näillä toimilla pääsemme alkuun. Tiekartan avulla laadimme toimenpiteet koulutusmäärien kasvattamiseksi edelleen.

Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysala on edelleen vetovoimainen.

– Hakijamäärät lähihoitajakoulutukseen ovat kuitenkin jo kääntyneet laskuun. Meidän on huolehdittava siitä, että alalle hakeutuu jatkossakin riittävästi uusia opiskelijoita, vaikka ikäluokat pienenevät. Myös hakijoiden soveltuvuudesta alalle on pystyttävä varmistumaan. Siksi olen päättänyt palauttaa mahdollisuuden pääsy- ja soveltuvuuskokeiden käyttöön opiskelijavalinnoissa, Laasonen kertoo.

Vanhustenhoidon ongelmat ovat viime aikoina olleet laajalti esillä julkisuudessa. Valvira kertoi tammikuun lopussa ottaneensa Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Care Oy:n Hoivakoti Ulrikan toimintayksikön toiminnan asianmukaisuuden selvitettäväkseen. Aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi Valvira päätti keskeyttää hoivakodin toiminnan välittömästi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Vaalit tulossa ja iso hätä kokoomuksessa. Melkein voisi luulla, että puolueessa olisi alkanut jo jatkuvien leikkausten seuraukset realisoitumaan. Seuraavassa hallituksessa kokoomus leikkaa kaiken korkojen kera takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työstä ja työn vastaanottamisesta tulee kannattavaa, kun kaikkien tukien taso lasketaan sille tasolle, että eläminen on juuri ja juuri mahdollista. Esim. ruokailu järjestettäisiin soppakeittiöin kaksi kertaa päivässä, älypuhelimiin ja kalliiseen asumiseen ei saisi mitään tukia. Jos haluaa kohentaa omaa elintasoaan, niin töitä pitäisi tehdä. Nyt työt kasaantuvat muutamille, jotka elättävät sitten kaikki. Absurdi tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sannikin jo vähän tirskahtelee. Mitäs sitä vanhoista. Tässä ihan vilpitön ehdotus. Uskokaa pois. Ja jos minä sanani syön, niin mörökölli minut vieköön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoalan porukkaa töissä muilla aloilla tai ilman työtä jo nyt.
Ei tarvitse erillistä koulutusta tms.
Se että nämä em. mainitut sekä hoitoalalla nyt olevat ja alan vaihtoa suunnittelevat saadaan pysymään hoito ja hoivatyössä vaatii vain ja ainoastaan sen että työpaikoilla väkeä on riittävästi, koulutettu henkilöstö saa tehdä koulutustaan vastaavaa työtä sekä kannustava, avoin, ammattitaitoinen johtaminen toimii. Nyt mm. viimeaikaisten uutisointien perusteella yksityiset hoiva-alan yritysten johtajat eivät ole osanneet johtaa henkilöstöä. Se heidän mediassa ulostulleille johtajille uutta ja ihmeellistä. Eli johtaminen ollut talouden johtamista ja silmät pyörykäisinä ihmetellään että henkilöstöä myös tulee johtaa sekä kuunnella. Outoa!
Ja kun tulevaisuudessa alalle koulutetaan väkeä (hoitotyöntekijät, hoitotyön johtajat) ensimmäisenä alalle sekä tehtävään soveltuvuus testit käyttöön, opetussuunnitelmat kuntoon. Mm. lähiopetusta lisää, käden taitojen harjoittelua lisää, läsnäolopakkoa lisää jne. Ei niin että opiskelun voi suorittaa kirjekurssina sekä puhumalla. Tämä seurausta siitä että oppilaitoksia liikaa. Kaikki eivät ole välttämättä liikkeellä periaatteella että sieltä tulee osaavaa väkeä vaan toimintaa ohjaa raha. Tätä rahaa saa kirjoitettujen tutkintotodistusten perusteella.
Em. toimilla jo vain saadaan myös kaivattua alan vetovoimaisuutta lisättyä.
Itselläni on 2 hoitoalan tutkintoa, perustason tutkinto 1980 luvulta sekä AMK sairaanhoitajan tutkinto 1990 luvulta. Alalla olen ollut töissä 17 vuotta. Kaiken edellä mainitsemani toimimattomuuden, kurjuuden, itsensä pelinappulaksi ja tarpeettomaksi (ei saa tehdä sairaanhoitajan työtä, tehtäviä sillä moraalilla mikä on ja kuten koulutettu) tuntevana vaihdoin 7 v sitten alaa. Aikuiskoulutuksena merkonomiksi ja alan vaihto tätä kautta. Nyt saan rauhassa tehdä työtäni, lähijohtaminen toimivaa, saan vuosittain kouluttautua ja pitää osaamistani yllä päivittämällä tietojani jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monimuotkoultukseen ei kannata kenekään hakeutua. Kaiken joutuu opiskelemaan itse. Opettajilla ei ole aikaa opettaa. Siteen ei tarvitse ihmetellä miksei sairaanhoitajat osaa muutakuin nettiä käyttää ja tutkimuksia tehdä. Näin toimitaa OAMK, eihän sillä ole väliä osaako mitään. Kouluille maksetaan valmistuvien määrän mukaan. Määrä korvaa laadun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähihoitajia ja sairaanhoitajia työttöminä työnhakijoina yli 3000. Miksi näitä ei palkata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tarjotaan vain vuorotöitä (kaikki eivät sitä enää pysty tekemään), pätkätöitä (kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta) tai jos he ovat jo opiskelleet toisenkin ammatin eikä hoitajan hommat enää kiinnosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se ymmärrettävää, että koulutukseen on jo pakko panostaa valtavien leikkausten jälkeen. Harmi vain, että ammatillinen koulutus ehdittiin jo pilata...
Lääkäreitten asema on jo melkein kuin valtio valtiossa - hallitukset eivät uskalla tehdä päätöksiä koulutettavien määrien lisäyksestä, vaikka tarvetta olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäreitten hommat ne onki suojatyöpaikkoja sanan varsinaisessa merkityksessä. Etujärjestöt estävät opiskelijoiden kouluttamisen siinä määrässä kuin tarve olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistäs se hallitus nyt näin yhtä äkkiä löytää rahat tuohon koulutukseen? Rikkaidenko verotusta kiristämällä? Sotavarustuksestako karsimalla? Ei ei. Kyllä ne vaan maksatetaan taas niillä jotka hoitoa tarvitsevatkin. Vanhukset ja sairaat maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää sairaanhoitajan monimuotokoulutukseen, ei tarvi koulussa käydä. Voit opiskella kotona kaikki aineet. Opettajat eivät rasitu, mutta ajatelkaa minkälainen on ammattitaito. Todella huono, kopioi vaan kaikki netistä eikä opi mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tiedetään mihin ihmiset hakeutuvat valmistuttuaan. Ihmiset hakeutuvat kumminkin sinne missä hyvä työilmapiiri ja palkka. Vanhuspuolen palkat pitäisi nostaa niin kiinnostus alalle paranisi ja sitä kautta ammattitaito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on juuri näin. Työmäärä hirvittävä. Itse olin töissä 22 paikkaisessa hoitokodissa jossa oli 3 hoitajaa vuorossa, yksi oli ruokapuolella. Yökkö pesi lattiat. Teki ruokatilaukset kopperossa josta ei nähnyt jos joku haahuili käytävällillä. Alakerran pyykkitiloihin yöllä pesemään pyykkiä ja asiakkaat jätettiin oman onnensa nojaan. Viimeinen kun alkoi nukkumaan niin ensimmäiset jo heräsi. Siellä ne toisten huoneissa ruuskasivat kun ei ollut ketään valvomassa . Työpäikka oli hirveä todella. Osa asukkaista oli dementoituneita, osa kehitysvammaisia ja osa sänkyyn hoidettavia. Vieläkin näen painajaisia . Paikka edelleen auki ja sama meininki. Itse vaihdoin alaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitopaikkoihin tarvitaan avustavaa väkeä , ruuantekoon, tiskaukseen , pyykinpesuun, siivoukseen seurustelemaan/ kuuntelemaan, talonmiehiksi jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä saadaan päteviä hoitajia? Aika vaikea ala, pitäs kiinnittää huomiota hoitajien hyvinvointiin että jaksavat tehä raskasta työtä. Hyvistä hoitajista on oikeasti pula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpö höpö. Grahn-Laasonen opetusministerinä leikkasi kaikesta koulutuksesta ja nyt sitten sattumalta vaalien alla löytyy lisäpotti koulutukseen?

Älkää, ihmiset lähtekö sumutukseen mukaan. Keskusta, kokoomus, demarit ja vihreät tulee jättää ilman ääniä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persuja en sinakaan äänestä,,muistakaas viime vaalit miten persut petti äänestäjilleen antamat lupaukset kaikki ja hyppäsi kokoomuksen kelkkaan apupuolueeksi leikkaamaan köyhiltä..Sama höttöä yrittävät nytkin kansalle syöttää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne takinkääntäjäthän on siellä sinisissä nyt. Ei ne enää persujen lupauksia oo pilaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostakin on aloitettava. Takamatkalta lähdetään joka tapauksessa. Lähivuosikymmenien tarve on luokkaa +20.000 hoitajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image