Kotimaa

"Sain koneessa pa­niik­ki­koh­tauk­sen ja lentoemännät marssittivat kapteenin rau­hoit­te­le­maan" - Näin karistat mat­kus­tus­pe­lon

Gia Forsman-Härkönen on oppinut kohtaamaan lentopelkonsa. Silti hän pelkää lentämistä. Fidjillä, ennen lentoa tällä koneella, olo oli normaaliakin pelokkaampi. Siitäkin onneksi selvittiin.
Kotimaa 7.2.2018 19:46
Silja Aitoaho

Matka maailmalle houkuttelee, mutta voi myös jännittää. Osaanko kieltä? Eksynkö vilinään? Huijataanko turistikohteessa? Uskallanko lentää?

Näillä konkarireissaajien vinkeillä pääset alkuun.

24-vuotias Sanni Räsänen haaveilee ulkomaanmatkasta aivan yksin. Haaveiden matka suuntautuisi Aasiaan.

Kosmetologiksi valmistunut Räsänen on juuri nyt sellaisessa elämäntilanteessa, että hän pystyisi lähtemään matkalle helposti.

- Periaatteessa voisin lähteä vaikka heti, mutta matkustaminen arveluttaa. Entä jos matkakohde olisikin pettymys tai olisin siellä yksinäinen? Entä jos tulisin huijatuksi? Eniten pelkään, että sairastuisin matkalla.

Tähän mennessä Räsänen on matkustanut Euroopassa perheen, ystävien tai poikaystävän kanssa.

- Haluaisin olla avoin uusille jutuille ja uskon, että yksin matkustaessa tulisi aistittua enemmän ja nähtyä erilaisia asioita. Harmittaa, jos reissu jää tekemättä.

Räsänen ei ole ajatuksineen yksin. Monen matkaintoa jarruttavat esimerkiksi puutteellinen kielitaito ja epävarmuus. Soolomatkailusta elämäntavan tehnyt Anna-Katri Räihä sanoo, että hyvä etukäteissuunnittelu auttaa hälventämään matkustuspelkoa.

Sanni Räsänen haaveilee yksin matkustamisesta. Hän on etsinyt aiheesta tietoa blogeista, ja myös yksin matkustanut sisko on kertonut kokemuksistaan. KUVA: Mauri Ratilainen

Ensikertalaisen kannattaa ottaa selvää kohdemaan kulttuurista, huolehtia vakuutukset ja rokotukset kuntoon ja pohtia etukäteen, miten toimia ja mihin ottaa yhteyttä, jos jotain ikävää tai odottamatonta tapahtuu.

- Silti tärkeintä on, että rohkenee ottaa ensimmäisen askeleen.

Samaa mieltä on myös Gia Forsman-Härkönen, joka jätti reissut tekemättä reilun kymmenen vuoden ajan - lentopelon vuoksi.

Pelko sai alkunsa lapsuudesta, perheen ensimmäiseltä lomamatkalta. Lentopelkoisen äidin kauhistuneet ilmeet ja ilmakuopat saivat 7-vuotiaan tytön vakuuttuneeksi siitä, että lentäminen ei ole turvallista. Seuraavan kerran hän suostui koneeseen vasta aikuisena, sillä työmatkalle oli lähdettävä.

Työssään matkustava nainen kävi jopa Finnairin järjestämän lentoturvakurssin. Kurssi auttoi, mutta ei poistanut pelkoa kokonaan.

- Kerran sain koneessa paniikkikohtauksen ja lentoemännät marssittivat kapteenin minua rauhoittelemaan. Helpotti kuulla hänen sanovan, että aikoo itsekin päästä hengissä kotiin.

Pelosta huolimatta Forsman-Härkönen matkustaa, sillä ei halua enää jäädä paitsi kokemuksista, joita matkailu tarjoaa. Hän on tarkka myös siitä, ettei näytä pelkoaan jälkikasvulleen.

- Maailma on liian hieno paikka jäädäkseen pelkojen jalkoihin. Niin monta älyttömän hienoa kokemusta olisi jäänyt kokematta ja iso pala elämää elämättä, jos en olisi kohdannut kaikkia pelkojani.

Käytä elekieltä ja älypuhelinta

  • Lähde ensin helppoon kohteeseen. Pakettimatkat ovat hyvä vaihtoehto.
  • Älä murehdi kielitaidon puutetta. Opettele tärkeät fraasit. Elekielellä ja viuhtomalla pärjää, varsinkin turistikohteissa.
  • Eksymistä on turha pelätä. Älypuhelimesta löydät kaikki tarvittavat kartat. Netti toimii lähes joka puolella maailmaa.
  • Lentokenttärutiinit oppii nopeasti. Lentokentillä on töissä ihmisiä, jotka auttavat.
  • Selvitä etukäteen kuljetus kentältä majapaikkaan.
  • Ota selvää tippauskulttuurista. Kunnioita paikallista uskontoa ja kulttuuria.

Lähde: matkabloggaajat Anna-Katri Räihä ja Henna Rinnekangas.

MAINOS

Kommentoi

Tässä muutama vinkki : " Niin
metsä vastaa kuin sinne huu -
taa. " " Kysyvä ei tieltä eksy. "
" Oma apu paras apu. " Ympäri maailmaa puhutaan
englantia, joten don ' t worry,
be happy.
Matkustan aina yksin. Pääsee
irti arjesta ; Meksiko, Singapore,
Australia, Kenia, Thaimaa jne.
Ja olen kuin uudesti syntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kaikkea sitä pitää OMISTA peloista julistaa ja lehdissä kertoa haluavatko jotain extra julkisuutta ja muuta lisä arvoa.
Eipä tavallisten TYÖTTÖMIEN asioista jotka EI oo koskaan käyneet ULKOmailla RELLUlomilla vain kotimaassa kesällä viikon reissuja ja lomat pätkissä.
TYÖT on olleet etusijalla ja TYÖN antaj on myös esittänyt lomien pätkimistä ja niitä on MYÖS ensisijaisesti kunnioitettu työn säilymisen vuoksi.
Toivottavasti EMME tarvitse kuunnella jälkeen päin matkustajien jonkun SUMAnin, UKKOSmyrkyn, Taimaan sissien sieppauksen jälkeen pelastus ja
ETSIntä operaatiosta ja KOTIIn kuskauksesta Suomen Valtion Weronmaksajien laskuun HUVIretkien osalta. KIITOTA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Ei muutakun antaa mennä vaan, uudet kokemukset odottavat. Tätä lunta , pakkasta ja ikäviä ihmisiä saa kyllä sitten täällä kotimaassa ihan kyllästykseen asti. Yksi tärkeimmistä asioista mitä matkailemisesta saa on hieman tai aika paljonkin avarampi näkemys asioista. Ei kiristä pienet asiat myöskään enää kun katselee vähän laajemmalla skaalalla. Huonoista puolista voin mainita että tieto lisää tuskaa. Esimerkkinä vaikka ruoka eli ei se Suomalainen sitten niin laadukasta ollutkaan, puhdasta voi olla mutta laatu ja maku on toinen asia. Tai että kun sairastuu ja on matkavakuutus menet sairaalaan huomaten että eihän tämmöistä palvelua ja laatua saa koskaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tosiaankin , lentopelosta en mitään ymmärrä koska en kärsi siitä mutta matkustamisesta tiedän jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image