Kotimaa

Sähköt poikki noin 12 000 asiakkaalta, junaliikenne takkuaa edelleen

Aapeli-myrsky sekoitti junaliikennettä ja vaikutukset näkyvät yhä torstaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 3.1.2019 6:24 | Päivitetty 3.1.2019 11:26
STT

Sähköt ovat poikki yli 16 500 asiakkaalta eri puolilla Suomea Aapeli-myrskyn jäljiltä, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120  000 asiakkaalta.

Myrsky sekoitti myös julkista liikennettä. VR:n verkkosivujen mukaan osa junista on torstaina aamupäivällä yhä myöhässä aikataulusta. Junat ovat myöhässä noin 20–50 minuuttia. Myöhästelyjä oli koko eilisen päivän ajan Suomea riepotelleen Aapeli-myrskyn aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

Jorma Laaksonen rataliikennekeskuksesta arvioi eilen, että aamuun mennessä junaliikenne palaa normaaliksi.

Aapelin tuhojen korjaaminen jatkunee vielä pitkään, mutta sää selkeni torstaiksi. Ilmatieteen laitoksen varoituskartta hehkui oranssina ja punaisena keskiviikkona, mutta torstaina Suomessa maa-alueilla ei ole voimassa yhtäkään varoitusta.

Mittaushistorian kovin tuulennopeus

Aapeli-myrsky oli ennätyksellisen voimakas läntisillä merialueilla, mutta mantereella yhtä voimakkaat myrskyt eivät ole tavattoman harvinaisia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin eilen yöllä Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus: kymmenen minuutin keskiarvo oli 32,5 metriä sekunnissa. Edellinen Suomen ennätys oli 31 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli nousi reilusti yli hirmumyrskyrajan, kovimmillaan 41,6 metriin sekunnissa merellä.

Seuraavaksi kovimmat puuskatuulet jylläsivät yöllä Ahvenanmaan Hammarlandissa ja Kumlingessa.

– Jos ajatellaan Suomen maa-alueita, tällainen esiintyy kerran 1–3 vuodessa, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Valta kertoo, että esimerkiksi vuoden 2013 Seija-, Oskari- ja Eino-myrskyt olivat voimakkaampia, samoin vuoden 2011 Hannu ja Tapani.

Manner-Suomessakin tuuli nousi kuitenkin viime yönä puuskissa paikoin huimiin lukemiin: Vaasan keskustan kupeessa sijaitsevassa Klemettilässä tuuli puhalsi vähän ennen puoltayötä 32,8 metriä sekunnissa.

Seuraavaksi suurimmat maa-alueiden lukemat olivat yöllä Kruunupyyssä Kokkola–Pietarsaaren lentoasemalla (24,1 metriä sekunnissa) ja Turun Artukaisissa (23,1 metriä sekunnissa).

Ahvenanmaalla myös Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin puuskissa huomattava 29,8 metriä sekunnissa.

Myös aallokko oli rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump voisi tulla neuvomaan Sauli Niinistöä, että puut täytyy "haravoida" isommalta alueelta sähkölinjan molemmin puolin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitäähän sähköyhtiöillä olla tekosyy siirto maksujen korotuksiin.
Vaasassa siirto hinnoilla saa rantatontin toimistorakennuksilleen et hyvin luusis firmalla menevän, niin ne kaapelien maahan kaivuut ???? mitä ne on saako sen jäillä. Sähkö laitosten rehellisyys ja rahastus kukoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin kauvan ne sähköt katkeaa kun puut on sähkö johtojen läheisyydessä ei muuta kun työttömät töihin olis tuhansille töitä , tästähän vois tehdä vaikka lakialoitteen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei työttömistä välttämättä oo puitten kaatohommiin.Liian raskasta ja vaativaa.Jotkut taas voisivat pärjätä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vähän ankeaa rautatieliikenteen kannalla, kun ilmastonmuutos vai mikä? Vei sen ikuisen kesäkelin mennessään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image