Kotimaa

Sähköt poikki noin 12 000 asiakkaalta, junaliikenne takkuaa edelleen

Aapeli-myrsky sekoitti junaliikennettä ja vaikutukset näkyvät yhä torstaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 3.1.2019 6:24 | Päivitetty 3.1.2019 11:26
STT

Sähköt ovat poikki yli 16 500 asiakkaalta eri puolilla Suomea Aapeli-myrskyn jäljiltä, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120  000 asiakkaalta.

Myrsky sekoitti myös julkista liikennettä. VR:n verkkosivujen mukaan osa junista on torstaina aamupäivällä yhä myöhässä aikataulusta. Junat ovat myöhässä noin 20–50 minuuttia. Myöhästelyjä oli koko eilisen päivän ajan Suomea riepotelleen Aapeli-myrskyn aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

Jorma Laaksonen rataliikennekeskuksesta arvioi eilen, että aamuun mennessä junaliikenne palaa normaaliksi.

Aapelin tuhojen korjaaminen jatkunee vielä pitkään, mutta sää selkeni torstaiksi. Ilmatieteen laitoksen varoituskartta hehkui oranssina ja punaisena keskiviikkona, mutta torstaina Suomessa maa-alueilla ei ole voimassa yhtäkään varoitusta.

Mittaushistorian kovin tuulennopeus

Aapeli-myrsky oli ennätyksellisen voimakas läntisillä merialueilla, mutta mantereella yhtä voimakkaat myrskyt eivät ole tavattoman harvinaisia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin eilen yöllä Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus: kymmenen minuutin keskiarvo oli 32,5 metriä sekunnissa. Edellinen Suomen ennätys oli 31 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli nousi reilusti yli hirmumyrskyrajan, kovimmillaan 41,6 metriin sekunnissa merellä.

Seuraavaksi kovimmat puuskatuulet jylläsivät yöllä Ahvenanmaan Hammarlandissa ja Kumlingessa.

– Jos ajatellaan Suomen maa-alueita, tällainen esiintyy kerran 1–3 vuodessa, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Valta kertoo, että esimerkiksi vuoden 2013 Seija-, Oskari- ja Eino-myrskyt olivat voimakkaampia, samoin vuoden 2011 Hannu ja Tapani.

Manner-Suomessakin tuuli nousi kuitenkin viime yönä puuskissa paikoin huimiin lukemiin: Vaasan keskustan kupeessa sijaitsevassa Klemettilässä tuuli puhalsi vähän ennen puoltayötä 32,8 metriä sekunnissa.

Seuraavaksi suurimmat maa-alueiden lukemat olivat yöllä Kruunupyyssä Kokkola–Pietarsaaren lentoasemalla (24,1 metriä sekunnissa) ja Turun Artukaisissa (23,1 metriä sekunnissa).

Ahvenanmaalla myös Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin puuskissa huomattava 29,8 metriä sekunnissa.

Myös aallokko oli rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump voisi tulla neuvomaan Sauli Niinistöä, että puut täytyy "haravoida" isommalta alueelta sähkölinjan molemmin puolin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitäähän sähköyhtiöillä olla tekosyy siirto maksujen korotuksiin.
Vaasassa siirto hinnoilla saa rantatontin toimistorakennuksilleen et hyvin luusis firmalla menevän, niin ne kaapelien maahan kaivuut ???? mitä ne on saako sen jäillä. Sähkö laitosten rehellisyys ja rahastus kukoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin kauvan ne sähköt katkeaa kun puut on sähkö johtojen läheisyydessä ei muuta kun työttömät töihin olis tuhansille töitä , tästähän vois tehdä vaikka lakialoitteen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei työttömistä välttämättä oo puitten kaatohommiin.Liian raskasta ja vaativaa.Jotkut taas voisivat pärjätä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vähän ankeaa rautatieliikenteen kannalla, kun ilmastonmuutos vai mikä? Vei sen ikuisen kesäkelin mennessään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image