Kotimaa

"Säh­kö­sa­vuk­kei­den maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty, mutta eri­kois­liik­keet jatkavat niiden myyntiä" – Syö­pä­jär­jes­töt arvostelevat kauppiaita, jotka sanovat myyvänsä aromeja ruokiin

Sähkösavukkeiden maku- ja hajunesteiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä. Syöpäjärjestöjen mukaan heistä tulee näin nikotiiniriippuvaisia. KUVA: Ilkka Laitinen
Kotimaa 23.10.2019 10:11 | Päivitetty 23.10.2019 10:12
Hannamari Ahonen

Hallinto-oikeuksissa pohditaan parhaillaan, myyvätkö sähkösavukeliikkeet aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi. Suomessa on epäselvää, kuka ottaa vastuun, jos terveysongelmia ilmenee.

Syöpäjärjestöt hämmästelevät, että vaikka sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty, alan erikoisliikkeet jatkavat niiden myyntiä.

– Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet kiellettiin Suomessa, koska niiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä ja näin heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ollut riittävää tietoa, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila syöpäjärjestöjen tiedotteessa.

Sähkösavukkeissa käytettävät nikotiininesteet tulivat Suomessa myyntiin vuoden 2016 tupakkalain jälkeen ja laissa kiinnitettiin erityistä huomiota nuorten suojelemiseen näiltä tuotteilta. Syöpäjärjestöt arvostelevat sähkösavukkeiden erikoisliikkeitä, jotka sanovat myymiensä aromien olevan tarkoitettu yksinomaan ruokiin ja juomiin, ei sähkösavukkeissa höyrystettäväksi.

Kuntien tupakkavalvonnan antamiin myyntikieltoihin kauppiaat ovat vastanneet valittamalla päätöksistä oikeuteen. Hallinto-oikeuksissa pohditaankin, myyvätkö sähkösavukeliikkeet aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

Syöpäjärjestöjen ylilääkärin Eeva OIlilan artikkeli aiheesta julkaistiin Tobacco Control -lehdessä maanantaina.

Sähkösavukkeita koskevat pääosin samat rajoitukset kuin tupakkatuotteita: ostoikäraja, esilläpitokielto ja käyttökielto paikoissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Makunesteiden turvallisuutta höyrystettynä on tutkittu vähän

Ollila kertoo, että englanninkielisistä verkkokaupoista löytyi jo viisi vuotta sitten lähes 8 000 erilaista makunestettä, joiden turvallisuus oli yleisesti tutkittu elintarvikekäytössä. Niiden turvallisuus kuumennettuna, höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä on tutkittu vain murto-osassa tuotteita. Sähkösavukenesteiden tuoteselosteiden on todettu olevan usein puutteellisia tai jopa virheellisiä.

Ollilan mukaan turvallisuuden varmistamista säätelyn ja valvonnan keinoin hankaloittaa se, että tuotevalikoima on laaja. Sosiaali- ja terveysalan valvontaviranomaisessa Valvirassa on 8 400 aktiivista tuoteilmoitusta mahdollisesti markkinoille tulleista tai tulevista sähkösavukelaitteista, nesteistä ja -oheistuotteista. Kukaan ei tiedä, mitkä tuotteet ovat Suomessa myynnissä.

Sähkösavukkeiden säätelyä on kiristetty monissa maissa

Yhdysvalloissa sähkösavukkeisiin liittyvät vakavat keuhko-ongelmat ja kuolemantapaukset ovat herättäneet huolta. Monissa maissa sähkösavukkeiden käyttö on hyvin yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Sähkösavukkeiden säätelyä onkin alettu kiristää monissa maissa.

EU-maissa tuotteiden tuottaja ja maahantuoja ottaa valvontaviranomaiselle tekemällään ilmoituksella vastuun tuotteidensa laadusta ja turvallisuudesta. Ollilan mukaan Suomessa tilanne on osin huonompi. Sähkösavukekauppiaat sanovat myyvänsä maku- ja hajunesteitä vain ruokiin ja juomiin. Siksi on epäselvää, kuka kantaa vastuun, mikäli terveysongelmia ilmenee.

Tupakkavalvonnan tehtäväkenttä on laajentunut, mutta Suomessa resurssit ovat pysyneet ennallaan.

– On odotettavissa yhä uusia tupakka- ja nikotiinituotteita, joiden osalta tieto riskeistä on tyypillisesti aluksi puutteellista. Tehtävää riittää siis niin EU-tasolla, kansallisesti kuin alueellisestikin, Ollila sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä tutkimuksia on vaikka muille jakaa, mutta kun se ne eivät sovi terveysviranomaisten agendaan täällä.
Esim. Britanian terveysvirasto totesi sähköhöyrystimen olevan 95% vähemmän haitallinen, kuin normaali tupakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla hallinto-oikeus voisi pohtia, myyvätkö myöskin muut tupakkatuotteita myyvät kaupat aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaarallista on myös jatkaa tupakka tuotteitten myyntiä kun tietää mitä se aiheuttaa ihmisille pitkällä aikavälillä.Moni työnantaja antaa työntekijöitten polttaa koska se tuottaa mielihyvää työntekijöille.Näin ne voi sitten alentaa palkkaa kun tupakoitsijat käyttävät taukoja työaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poltin 2 askia päivässä ja pääsin sähkötupakan avulla eroon kumpikohan vaarallisempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsin sähkötupakalla eroon savuavasta tupakasta yli 30 vuoden polttelun jälkeen. Olisiko ollut parempi jatkaa "nortin" polttelua? Ne nikotiini purukumit soveltuvat lähinnä, pienten reikien paikkailuun. Terveys tuotteeksi pitäisi luokitella sähkötupakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä muita vaihtoehtoja ole. Paitsi tupakka, sekö olisi parempi? Vasta Britannian terveysjärjestö kehui sähkötupakan 95% tupakointia paremmaksi vaihtoehdoksi. Tämäkin suomessa demonisoitu liiaksi.
Lisäksi nämä amerikassa tapahtuneet kuolemantapaukset johtuvat siittä, että jotain muuta on piippuun laitettu kuin oikeaa nestettä. Esim kannabioideja sisältävät nesteet ovat suosittuja. Toiseksi sähkötupakka tarvikkeiden ostaminen on hankalampaa kuin tupakan, eli ei niitä kauppiaita kannata haukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aromeja markkinoidaan leivontaa varten niin silloinhan niiden ei edes luvata olevan testattuja höyrystämistä ajatellen. Leipoessa haitta-aiheet ehtivät tuulettua eikä höyryjä vedetä suoraan henkeen joka päivä.
On mielenkiintoista että höyrystimiä käyttämällä vakaviakin keuhkosairauksia on saatu aikaan parissa vuodessa, kun perinteisellä tupakalla samaan meni yleensä vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jospa testattais kaikki aineet joita käytetään ruuassa ja lopetettais tää , nussiminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image