Kotimaa

Sähkön markkinahinta painuu miinukselle ensi yönä – syynä lauha sää, kovat tuulet ja lakot

Kotimaa 9.2.2020 21:16
STT

Sähkön markkinahinta painuu pakkaselle ensi yönä ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa. Nordpool-sähköpörssin hintaennusteen mukaan puolen yön ja aamuneljän välillä sähkön tukkuhinta on miinuksen puolella 7–20 senttiä megawattituntia kohden.

Käytännössä siis tuotantoa on ensi yönä enemmän kuin kysyntää. Energiaviraston johtaja Antti Paanasen mukaan tämä johtuu siitä, että myrskytuulten takia tuulivoimaa on tarjolla todella paljon, kysyntää on lauhan jakson vuoksi vähän ja lakot laskevat kulutusta teollisuudessa.

Paanasen mukaan sähkön markkinahinta on mennyt aiemmin negatiiviseksi esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa, jossa on paljon tuulivoimaa.

Paananen arvioi, että tulevaisuudessa on mahdollista, että Suomessa sähkön markkinahinta painuu vielä uudelleen miinusmerkkiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Kyllä sähköyhtiöt perii asiakkailta sen mitä sopimuksessa lukee. Lisäksi valtio on sitoutunut takaamaan ja maksamaan tuulimyllyhtiöille saman markkinahintaa paljon korkeamman hinnan, joka kilowatista, olkoonpa markkinahinta mitä tahansa! Eli on sitouduttu pumppaamaan tuhansia miljoonia kymmeniksi vuosiksi verovaroja tuulimyllyjen omistajille! Tämä on sitä VIHREÄÄ energia ja talouspolitiikkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi siirtohinnat eivät laske oli sitten millainen keli tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, saat tietenkin jonkinlaisen hyödyn tuossa tilanteessa, sähköyhtiöhän ottaa joka tapauksessa pörssihinnan päälle oman katteen. Jos sinulla on muunlainen sopimus, sinulle on ilmoitettu sopimusta tehtäessä, paljonko sinä maksat sähköstäsi, ja silloin et saa tuota hyötyä, koska olet sitoutunut tiettyä hintaa maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sähkön markkinahinta painuu miinukselle ensi yönä – syynä lauha sää, kovat tuulet ja lakot"

Voi, voi! :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkön hinnalla ei ole merkitystä, julkea rahojen lypsäminen kuluttajalta tapahtuu sähkön siirrohinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntalaiset kuluttajat saavat syyttää vain itseään koska myivät sähköverkkonsa pois. Olisi kannanut silloin sijoittaa sähköverkkojen kehittämiseen jotta tänä päivänä olisi käytössä kustannustehokas verkko. Kuntalaiset eivät ole oppineet tästä yhtään mitään koska Jyväskylässä halutaan myydä nyt myös vesijohdot pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauha talvi hinta nousee
Kylmä talvi hinta nousee
Vähä sateinen kesä hinta nousee
Sateinen kesä hinta nousee

Kaikki em sähkönsiirto hinta nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköyhtiöt on syypäitä työläisten lakkoiluun.Rahat ei riitä kalliiseen sähkölaskun maksamiseen ja palkkaa pitää saada lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulella pystyy tuottamaan vain murto-osan Suomen sähköstä. Yöllä ei käytetty säätö voimaa - eivät säädelleet ydinvoiman tai vesivoiman tuotantoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti on säädetty kaikki mitä voitu, jokia ei voi lopettaa virtaamasta kokonaan ja laitoksia ei kannata ajaa alas joidenkin huonojen tuntihintojen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy nyt kuitenkin muistuttaa, että jos sähkönhinta on -5 €/MWh, niin tuuli sähkö saa valtuion tuella edelleen 85 €/MWh. Ilmasta lounasta ei edelleenkään ole olemassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on totta ja veronmaksajille tullu viimeyönä siis erittäin iso lasku, tuotantoa lähes 2000Mw joka tunti eli 2000Mw*85€×vaikka nyt 8h on 1 360000€ lasku huhhei, ja varmaan ainakin 30% meni ulkomaalaisille sijoittajille! Ja sähkön hinta ollu pidemmän aikaan alhaista eli lasku juoksee kokoajan veronmaksajien kustannuksella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Runkoverkot takas valtiolle- kansan valvontaan, sama televisio verkoille. Rahastus saatava loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan kyse on varastamisesta. Eli yritysideologian peruslähtökohta.
Miettii notta joku vähävaranen lopettaa turhan sähkönkulutuksen säästösyistä, niin nämä riistofirmat nostaa siitä hyvästä hintaa, kun eivät saaneet rosvottua sitä sähkölaskulla normikuluksen mukaan.
Kansallistaminen käyntiin ja rikolliset maasta ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ongelmaa. Edellinen hallitus teki lain korotetusta huippukulutussähkön siirtomaksusta. Nykyinen tekee lain korotetusta huippuhuononkulutussähkön siirtomaksusta. Tämmösiä me ollaan. Ja carunat kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten muutenkaan ihminen voi pyytää maksua resurssista, jonka valmistukseen hän ei ole millään tavalla osallistunut, vaan joka on kirjaimellisesti windfall-tuotosta ja siten kaikille ilmaiseksi kuuluvaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verorahoilla maksetaan tuulivoimalle tuotantotuet, vaikka sähkön hinta on nollassa. Siksi niitä kannattaa pyörittää ylituotannollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image