Kotimaa

Säätiöt alkavat sulkea tukihanojaan

Kotimaa 2.10.2009 0:00
Jouni Knihtilä
Päivä päivältä vuolaampana vellova vaalirahakeskustelu on saanut yleishyödylliset säätiöt vetäytymään poliittisten puolueiden avustamisesta, vaikka vastikkeellisen vaalituen jakamista niiden omista tuotoista ei pidetäkään moraalisesti epäilyttävänä. Vetäytymistä perustellaan juuri käydyllä keskustelulla ja sen saamilla sävyillä. Puolueiden tukemisesta tuntuu tulleen asia, johon ei haluta koskea enää edes pitkällä kepillä.

"Kun keskustelu on tämän kaltaista, on päivänselvää, että poliittiseen toimintaan annettava tuki on satavarmasti nolla euroa tästä eteenpäin. Todennäköisesti moni muu käyttäytyy samalla tavalla", Diakonissalaitoksen säätiön johtaja Eero Väätäinen sanoo.

Setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyinen on samoilla linjoilla. Liitto on päättänyt, ettei se vastedes osallistu poliitikkojen tukemiseen myöskään yhtiönsä S-asunnot Oy:n puolelta. Setlementtijärjestöistä ei yksikään ole osallistunut vaalirahoitukseen, mutta viime vuonna S-asuntojen hallituksen puheenjohtaja kävi 847 euron arvoisessa seminaarissa.

"Koulutusseminaari oli ihan relevantti, mutta ehkä sitäkin olisi kannattanut harkita silloin. Olemme tehneet päätöksen, ettei näin enää tapahdu. Vaikka yhteiskuntasuhteiden kannalta on olennaista liikkua poliittisissa piireissä, on varmasti selkeämpää, että pidättäydymme kaikesta tällaisesta, Lemmetyinen muotoilee.

Grafiikkaa seinälle vajaalla tonnilla

Menossa olevaan keskusteluun viitaten Nuorten Ystävät ry:n pääsihteeri Marja Irjala arvelee, ettei yhdistys ehkä nyt ostaisi kansanedustaja Jukka Vihriälän (kesk.) tukiyhdistykseltä 950 euron hintaista grafiikkateosta. Vuonna 2006 ostettu teos meni seuraavana vuonna yhteisön lahjana perhekoti Ahorinteen seinälle. Irjalan mukaan teoksen ostoon käytettiin palvelutoiminnan tuottoja, ei RAY:n rahaa. Vaalituettu Vihriälä oli vielä silloin RAY:n hallituksen puheenjohtaja. Irjala on tällä hetkellä RAY:n hallituksen jäsen, mutta ei ollut sitä vielä tuolloin.

Irjala muistuttaa, että hänen yhden kauden kansanedustajanakin istunut tyttärensä Riikka Moilanen (kesk.) ei ole saanut vaalitukea yhdistykseltä.

"Hänen kampanjoistaan ei ole ostettu kortin korttia. Olemme yleensä pitäneet hyvin tarkkaa rajaa siinä, että emme ole poliittisesti sitoutuneita mihinkään."

Poliittista tasapuolisuuttaan vakuuttaa myös diakonissalaitos. Säätiö on vuosina 2005--2009 tukenut valtiollisissa vaaleissa kolmen eri puolueen lähellä olevia yhdistyksiä tai säätiöitä yhteensä 3 280 eurolla eli noin 600 eurolla vuodessa. Tukieurot ovat menneet vastikkeellisesti seminaarilippujen tai grafiikan ostoon. Tukikohteita Väätäinen ei kerro vetoamalla siihen, etteivät ne kuulu ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Kontaktien katkeaminen olisi kaikkien vahinko

Diakonissalaitos ei saa RAY:n yleisavustusta, vain kohdennettua avustusta ja investointiavustusta.

"Nämä avustukset ovat menneet sataprosenttisesti avustettaviin kohteisiin ja käyttötarkoituksiin. Vaalitukiin on käytetty sijoitustoiminnan tai liiketoiminnan tuottoja", selvittää Väätäinen, joka on tehnyt kaikki tukipäätökset yksin.

Hän korostaa, että yksikään tukieuro ei ole mennyt säätiön intressipiireille eli säätiön hallitukselle, työntekijöille tai valtuuskunnalle.

Väätäistä harmittaa julkisuuteen joutuminen asiassa, jossa diakonissalaitos ei ole toiminut väärin.

"Tähän saakka olen ajatellut, että toimimme osana yhteiskuntaa ja että vuorovaikutus päättäjiin on normaalia."

RAY:ssakin pelätään, että avustuksen saajat alkavat suhtautua varauksellisesti poliittisiin ryhmittymiin ja yleensä päättäjiin suuntautuvaan yhteydenpitoon.

"Sehän olisi meidän kaikkien vahinko", RAY:n avustustoiminnan osastopäällikkö Mika Pyykkö sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Suurin osa näistä muka yleishyödyllisistä yhdistyksistä ja säätiöistä ei nykyään anna avustusta kuin poliitikoille." Mielenkiintoinen näkemys. Kertoisitko kuinka suuri osa näiden kyseessä olevien yleishyödyllisten yhdistysten kokonaisliikevaihdosta mielestäsi on mennyt poliitikkojen tukemiseen. Muutenkin tässä näyttää mopo täysin karanneen. Toki poliitikkojen tukeminen ei kuulu näiden yhdistysten tukemiseen, mutta pääasiassa tuet ovat kokonaisvolyymiin verrattuna pelkkiä promilleja. Härskisti tässä mielestäni on toiminut Vihriälä, joka on yhdistysten tukijan puheenjohtajan ominaisuudessa pyytänyt tukia yhdistyksiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä säätiö lienee keskustalainen Huoltoliitto ry. ja onko se KMS:kin jokin säätiö, vai mitä nämäkin lienevät, pirukaan ota selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliskohan tuo otsikko totuudenmukaisempi näin: Säätiöt alkavat hakemaan uusia tapoja tukemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaan kuitenkin puoluetuki, niin päästään eurooppalaiseen järjestelmään. Samalla kirkon verotusoikeus pois. Joka haluaa tukea puolueita, niin tukekoon mutta omilla rahoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En anna killinkiä enää yhdellekään rahankerjääjälle markettien ovien edessä. En niin ikään edes yhteisvastuukeräykseen. Rahahanat sulkeutuivat juuri nyt! Ostan viinanikin tästä lähtien varulta ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa näistä muka yleishyödyllisistä yhdistyksistä ja säätiöistä ei nykyään anna avustusta kuin poliitikoille. Kaikki muka yleishyödyllinen on tosiasiassa kunnille myytyjä palveluja(samoin kuin yrityksillä) mutta ilmaisena ei majoiteta edes asunnottomia vaikka rahaa on kassassa ties kuinka paljon ja poliitikoille siitä tuntuu riittävän osuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säätiöt ovat perustettu sen vuoksi, että sinne kerätään varoja jotka on tarkoitus jakaa niille jotka täyttävät kyseisen säätiön kriteerit. Miten helekutissa ne jaetaankin näille ryöväreille. En anna ensimmäistäkään euroa enää mihinkään keräyslippaaseen. Annan vaikka sille alkoholistille kadulla, silloin tiedän kuka sen sai ja hyötyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa säätiöt pistettäisiin ihan normaalisti verolle kun kerran rahaa on ollut varaa jakaa ihan muualle kuin normaaliin toimintaan. Muutaman törkeimmän säätiön voisi ihan vaan ottaa valtion haltuun ja korvata poliitikko hallitukset tavallisilla virkamiehillä. Tuskin tuosta mitään pahaa seuraisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu. Eikö säätiöt ole perustettu jonkin asian vuoksi. Ainakin kun säätiöt rahankeruuta harrastavat ihmisiltä, niin niiden markkinoinnista saa kuvan että he ajavat jotain asiaa, eivät ole poliittisten puolueiden jatkeita. Itse suhtaudun säätiöiden rahankeruuseen jatkossa tosi karsaasti!!! Olisi hyvä että kaikkien säätiöiden jakamat tuet myös selvitettäisiin ja säätiöiden nimet julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säätiöt voisivat osoittaa tukensa esimerkiksi työllistymiseen, opiskeluun sekä vanhusten- ja terveydenhuoltoon. Näin tukirahat eivät kohdentuisi yhdelle henkilölle ja annetuilla tuilla todennäköisemmin saavutettaisiin jotain konkreettista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyselyssä oman ilmoituksensa mukaan vaalitukea antaneet yhteisöt: Eläkkeensaajien Keskusliitto ry Elämäntapaliitto ry Ensi- ja turvakotien Liitto ry Hengitysliitto Heli ry Huoltoliitto ry Hyvinkään-Riihimäen Seudun ammattikoulutussäätiö Jyväskylän katulähetys Kruunupuisto Oy/ Punkaharjun kuntoutus-sairaalasäätiö Kuurojen Liitto ry Lahden Diakoniasäätiö Lomaliitto ry Lomayhtymä ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Nuorisoasuntoliitto ry/ Alkuasunnot Oy Nuorten Ystävät ry Näkövammaisten Keskusliitto ry Omaishoitajat ja Läheiset — liitto ry Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö Psoriasisliitto ry Raittiuden Ystävät ry Setlementtijärjestöt/ S-asunnot Oy Solaris-lomat ry Suomen Meripelastusseura ry Suomen MS-liitto ry Vanhustyön Keskusliitto ry Väestöliitto ry

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kyllä sanoa kuin Vennamo aikoinaan, että "kyllä kansa tietää". Kansa on nähnyt aina läpi noiden kaikenkarvaiten yhdistysten, että niiden perimmäinen tarkoitus on sääliä heikompiosaista kohtaan herättävistä nimistäänkin huolimatta, lähinnä jonkun puolueen tukeminen. Ylistä onkin, että niiden taustalla häärii aina joku poliitikko tai sellaisen lähituttava tai sukulainen, ja se, että niihin järjestöihin kelpuutetaan mieluusti jäseniksi myös muiden puolueiden kannattajia. Sillä turvataan helpoiten poliittinmen kytkös johonkin tiettyyn puolueeseen. Kas kas, kun tässäkin tapauksessa on jostakin kumman syystä aktiivipoliitikon ja entisen kansanedustajan isä taustalla. Tuttuja nimiä on löytynyt monien muidenkin ns. yleishyödyllisten yhdistysten takaa. Mieluusti panisin jos valtaa olisi, jopa urheiluseurat tutkinnan alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vaikka vastikkeellisen vaalituen jakamista niiden omista tuotoista ei pidetäkään moraalisesti epäilyttävänä" Tarkoittaako tämä siis sitä, että kun maksetaan niin odotetaan myös vastapalveluksia = lahjontaa = korruptiota (jota ei siis tutkitusti ole Suomessa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten tuet ymmärtäisi politikkolle jos hän asuu jossain syrjä kylällä eikä ole varaa kulkea töissä . Vaalituet alkvat näyttää korrutio rahalta jolla poliitikko myy äänensä eniten tarjoavalle . Yritysten maksamat tuet ovat sijoituksia politiikkaan joiden odotetaan tuottavia hankkeita .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmetyttää miten tälläiset yhdistykset edes lähtevät tälläiseen poliittiseen peliin???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mitään vaikuta vaikka säätiöiltä tuen antamiset loppuu. Kyllä kansa maksaa, johan tuota väläyteltiin puoluetukien nostamisia. Sama peli jatkuu, suurimmat saa eniten ja vähemmistö entistä vähemmän koska suurimmat päättää niistä tässä "demokratiassa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n Keskustaan ja Kokoomukseen kohdistunut ajojahti osuikin nyt omaan nilkkaan. Oikeiston on helpompi löytää yksityisiä tukijoita kuin vasemmistopuolueiden. Yhditykset ja ammattiliitot vetäytykööt kokonaan pois vaalirahoituksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan oikeiin.muttta tästä lähtien en osta arpoja enkä laita mihinkään keräykseen ja listaan.se on loppu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väättäiselle tiedoksi, että jokainen euro joka on mennyt poliitikoille on ollut poissa avustuksista. Ai mutta kyllähän hän tämän tiesi, siksi harmitteli hyvä-veli ("kontaktit") verkon katkeilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
9:00
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
8:58
Autoilija törmäsi omakotitalon seinään Raahen keskustassa – kuljettaja pakeni paikalta
8:00
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
45
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
36
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
32
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
30
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
11
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
10
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image