Kotimaa

Saarikkoa hiil­los­tet­tiin ky­se­ly­tun­nil­la: Vaati hoi­ta­ja­mi­toi­tus­ta lakiin keskustan tavoitteena, muttei tuo lakiesitystä saliin

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi seisovansa sen takana, että keskusta otti vaaliohjelmassaan kantaa hoitajamitoituksen lakiin saamisen puolesta. KUVA: Ari-Matti Ruuska
Kotimaa 31.1.2019 18:55
Aki Taponen

Oppositio arvosteli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla torstaina siitä, ettei hän tuo eduskuntaan esitystä vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen viemisestä lakiin.

Erityisesti sdp:n ihmettelyn aiheena oli se, että Saarikko oli muutama tunti aikaisemmin todennut, että lakiin on tarpeen kirjata henkilöstön vähimmäismitoitus 0,7 vanhusten tehostetussa palveluasumisessa. Se perustui keskustan juuri julkaisemaan perhepoliittiseen ohjelmaan.

– Eduskunta on antanut hallitukselle ohjeistuksen, että tällä vaalikaudella vielä ehdittävät lait oli syytä tuoda eduskuntaan 5. joulukuuta mennessä. Tällä vaalikaudella muutoksia ei ole aikataulusyistä mahdollista tehdä, Saarikko vastasi.

Saarikon mukaan hoitajamäärän laatusuosuosituksen asettamisen jälkeen asiat ovat aiempaa paremmalla tolalla. Hän kertoi, että yksityisissä vanhusten hoivakodeissa on keskimäärin 0,64 hoitajaa hoidettavaa kohti ja julkisissa 0,66.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan vanhusten hoidon ongelmat ovat olleet kaikkien tiedossa.

– Kun puhutaan hoitajamitoituksesta, niin auttaisiko yksi desimaali siihen, että näitä laiminlyöntejä ei tapahtuisi, ei auta.

– Haluamme, että hoitajia on riittävästi. Kun olemme tästä yksimielisiä, niin tehdään tämä työ parlamentaarisesti ja valmistellaan seuraavalle hallitusneuvotteluryhmälle vahva eduskunnan tahto, Orpo sanoi.

"Esityksiä tulee maatalouteen"

Antti Lindtmanin (sd.) mukaan hoitajien vähimmäismitoitus tarvitaan, jotta laiminlyönnit pystytään välttämään.

– Hallitus väittää, että se ei voisi enää tuoda esityksiä eduskunnalle. Viimeksi tänään hallitus toi eduskuntaan maatalouden tuloveroa koskevan esityksen. Esityksiä tulee sijoittajille ja maatalouteen.

Saarikon mukaan olisi helppoa väittää, että ongelmat ratkeaisivat vain lisäämällä lakiin uusi pykälä.

– Haluan haastaa kaikkia tässä salissa olevia kuntapäättäjiä, että oletteko palveluja ulkoistaessanne satsanneet kilpailutuksessa laatuun vai tuijottaneet vain hintaan?

Sdp:n Anneli Kiljunen syytti hallitusta siitä, sen ensimmäisiä esityksiä olivat vanhuspalvelulain heikennykset ja leikkaukset.

– Nyt tämä on konkretisoitunut vanhusten hoidon laiminlyönteinä ja jopa heitteille jättöinä.

Saarikko huomautti, ettei sdp:n hallituskauden saldo suinkaan ollut aivan puhtoinen vanhusten palvelujen osalta.

– Teidän vaalikautenne viimeisiä töitä oli leikata kuntien taloudesta liki 300 miljoonaa euroa.

"Desimaalit ovat hoitavia käsiä"

Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan desimaalit hoitajamitoituksessa eivät ole mitään lillukanvarsia, vaan oikeita ihmisiä ja hoitavia käsiä. Hän kohdisti sanomansa Petteri Orpolle.

– Nyt te täällä esitätte parlamentaarista yhteistyötä, mutta näyttää siltä, että koko muu parlamentti on sitä mieltä, että hoitajamitoitus on kirjattava lakiin.

Pekonen vaati korjausta myös työvuorolistoihin kirjattuihin "haamuhoitajiin".

Saarikko lupasi ottaa "haamuhoitajat" esille perjantaina, kun hän tapaa työkokouksessa suurimpien hoivayritysten edustajat.

– Pidän ilmiötä vakavana, ja pahimmillaan se on rikos, jos se pitää sisällään näkemyksen siitä, on tietoisesti väärennetty sellaista dokumentaatiota, jota valvontaviranomainen tarkistaa.

–  Tämä ei ole tuomioistuin. Totean vain, että toiminta, joka ikään kuin vääristelee henkilöstön määrää, on yksiselitteisesti väärin. Tulen vaatimaan konkreettisia sitoumuksia tämän toiminnan lopettamiseksi, Saarikko sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Sote on se kaikkein suurin parannus vanhusten asemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tulen vaatimaan konkreettisia sitoumuksia tämän toiminnan lopettamiseksi, Saarikko sanoi." Kepuleiden sanomana tämä tarkoittaa "Kielletään tarkastajia menemästä hoivakoteihin, ja sakon ja työpaikan menettämisen uhalla kielletään hoitajia kertomasta vanhusten hoidon laiminlyönneistä". Jokainen tietää, että nämä "vaatimukset" ovat yhtä tyhjän kanssa. Yhtiöt odottelevat hetken kohun laantumista, ja jatkavat kuten ennenkin. Vain ja ainoastaan miljoonaluokan sanktiot saisivat jotain aikaan. Nyt ei tule hoitajamitoitusta lakiin, eikä sanktiota (kiitos kepuleiden) joten asia on käsitelty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan vanhusten hoidon ongelmat ovat olleet kaikkien kokoomuslaisten tiedossa. Tämä kertoo paljon kokoomuslaisten arvoista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Kokoomuksen ainoa arvo on raha. Mitään väliä ei ole sillä miten moraalittomalla tavalla miljoonat on tienattu, raha ei haise.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Keskusta ja Kokoomus ei tee mitään kun ongelma on ollut tiedossa??? nokitellaan toisia "Keskusta ja Kokoomus" , taiaa olla tiukkaa päästä vaaleissa läpi kun JO nyt ei tehdä asioille mitään, vaikka vaalit on tulossa.
Kokoomukselle ja Keskustalle "haamuhoitajat" ! NIIN mitä ne on? pelleilyä vanhusten hoidolla tai hoitamatta jättämisellä.
Omanapa on molemmille puolueille vain tärkeä, kuin että potilasturvallisuus täytetään riittävällä hoitaja määrällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan päätöntä kirjoittelua ja syyttelyä puolin ja toisin. Kysykääpä nyt, miksi kunnat ja kuntainliitot eivät järjestä palveluja kuntoon kuntapohjalta, vaan siirtävät ne yksityisille firmoille. Lyhyesti: pienillä ja keskisuurilla kunnilla ei ole hartioita järjestää palveluja itsenäisesti varsinkin, kun valtionosuudet pienenivät dramaattisesti kaudella 2011 - 2014. Uusimmassa sote-mallissa maakuntien tulisi voida toteuttaa järjestäjän roolia leveillä hartioilla. Idea on järkevä ja se elvyttäisi tavalla tai toisella yhteiskunnan mahdollisuuksia kantaa huolta terveyden- ja sairaanhoidosta sekä tuottaa riittävästi sosiaalipalveluja. Silti yksityistäkin sektoria vielä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella ikävää, että nykyhallitus on paljastunut ainoastaan sijoittajien edunajajaksi tässä koko sotessa. Enpä olisi uskonut, että tällinen kilpailutus ja sitten vielä voittoa on tuotettava ja verot maksettava veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuuden kolmivuorotyössä noudatetaan vuorotyölistan mukaista miehitystä ja listat on tehty aina vuodeksi eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saarikko on takinkääntäjä, klo 15 lupaillee toista ja 17 käänty takki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vaati hoi­ta­ja­mi­toi­tus­ta lakiin keskustan tavoitteena, muttei tuo lakiesitystä saliin" ???? Vain kepuli pystyy pettämään näin. Katsokaa tarkkaan ketkä kansanedustajat äänestävät SOTE:n ja maakuntahallinnon puolesta, ja "muistakaa" heidät vaaleissa. On aika saada nämä henkilöt pois eduskunnasta, ja edes muutama jopa kansalaistenkin (eikä omaa) etua ajava henkilö sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On juurikin ko tuen tarpeessa ja nykyhallitusta reklamoin sijoittaja peräisen toiminnan tukemisesta. Vieläpä ulkomaalais taustaiseen omistukseen pohjautuvien tekojen suosimisessa. Sijoittajat ei sääliä tunne ja voittoa tavoittelee, aiempi voittoa tavoittelematon malli on mielestäni sata varmasti yhteiskunnallisesti parempi. Sipilälltä kannan ottoa toivon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus. Hamuaa sotea., luultavasti luottaa. Varsinkin jos yhden kansanedustajan äänellä , joudutaan maksamaan muutos joka
Huonontaa, yhteiskunnallisia palveluja ja käy kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajana olet myös siivooja, ruuan jakaja ym. Tämä on poissa varsinaisesta potilastyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta pettää aina, jopa itseään. Luvataan sitä tätä, mutta mitään ei tapahdu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä keskustalaiset itkee kotonansa jos hyväksyvät soten. Ja sitten ihmettelevät että kuka meitä huijasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella ei ole aikaa hoitajamitoituksen käsittelyyn eduskunnassa saarikon mukaan,mutta maajussien verotuksen keventämisen esityksen jättivät tänään eduskuntaan,joten maajussien verojen keventäminen on tärkeämpi asia kepulle kuin vanhusten kaltoinkohtelu.Eikä sitä maajussien verotusta tarvitse enää kyllä keventää,eivät maksa muutenkaan juuri veroja,mutta tässähän ostetaankin ääniä vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kepulin prioriteetithän on tiedetty vuosikymmeniä. Vaaleissa voisi sitten kansalaiset miettiä mitä keväällä äänestävät. Sinälläänhän se on tietysti sama ketkä huijarit vallassa ovat, mutta edes naamat vaihtuisivat uusiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image