Kotimaa

Saarikko Meri-Lapin sote-aikeista: Kunnioitan kunnallista demokratiaa – kokonaisetu ei toteudu

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).
Kotimaa 14.11.2017 15:09
STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan sote-uudistuksen rajoittamislaki on hallituksen pöydällä lähiviikkoina.

– Rajoittamislaki on valtioneuvoston pöydällä, koska laki pitää joka tapauksessa päivittää aikataulun osalta sote-aikataulun pidennyttyä. Samassa yhteydessä on mahdollista arvioida lain sisältöä, Saarikko sanoi tänään.

Sote-uudistuksen keskellä kuntien ja kuntayhtymien sote-palvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja rajoitetaan väliaikaisella lailla. Rajoittamislaki sattuu sote-aikataulun muutosten takia pöydälle nyt kiinnostavaan aikaan. Meri-Lapissa on vireillä poikkeuksellinen sote-ulkoistus, ja herää kysymys, voiko vastaavia syntyä muuallakin maassa.

Saarikko sanoi STT:lle, että Meri-Lapissa vireillä oleva sote-ratkaisu liikkuu voimassa olevan rajoittamislain rajamailla.

Useiden Meri-Lapin kuntien valtuustot päättivät eilen lähteä mukaan Länsi-Pohjan sote-yritykseen. Aikeena on ollut, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus päättäisi perjantaina yhteisyrityskumppanin hankinnasta.

Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi on vahvoilla Mehiläisen ryhmittymä.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhila sanoi perjantaina STT:lle, että Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

– Olen ymmärtänyt, että siellä on aikamoiset sanktiosakot, jos sopimus irtisanotaan ennenaikaisesti. Olen kuullut kymmeniä miljoonia euroja olevia summia. Se aiheuttaa maakunnalle tilanteen, että maakunta on saman tien äkillisen muutostuen maakunta. Aika nopeasti alkavat neuvottelut, joudutaanko maakunta liittämään johonkin toiseen maakuntaan, jos se ei taloudellisesti pysty tuottamaan peruspalveluita, Varhila sanoi.

Saarikon mukaan ministeriö halusi etukäteen kertoa riskit, jotka tällaiseen laajaan ratkaisuun sisältyvät.

–  Kunnallista demokratiaa kunnioitan syvästi. Kuntapäättäjät ovat nyt tahtonsa ilmaisseet, mutta yhteiskunnan kokonaisetu ei tässä kyllä nyt toteudu, Saarikko sanoi tänään.

Viime viikolla kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää Lapin sote-palvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta. Selvityshenkilöiksi on nimetty Maija Rask ja Hannes Manninen.

–  Näen, että heidän työnsä vaikeuskerroin kasvoi, mutta se näyttäytyy entistä välttämättömämmältä, koska tämäkään päätös ei poista sitä tosiasiaa, että Lapissa on syntymässä maakunta 2020 ja sen työnjako ja toimintaedellytykset pitää näissäkin olosuhteissa käydä läpi ja löytää yhteinen sävel, Saarikko sanoi.

"Yksityinen vai julkinen palveluntuottaja"

Saarikko totesi tänään, että nyt Meri-Lapissa kaavaillun ratkaisun sopimusten irtisanomispykälät ovat varsin tiukat.

–  Kyllä se tietysti tarkoittaa, että nyt tehty ratkaisu on hyvin pitkäkestoinen tulevan maakunnan kannalta. Tässä on kuitenkin vielä monta vaihetta, joita on hyvä arvioida, Saarikko sanoi.

Kuntalaisilla on normaali päätöksentekoprosessin liittyvä valitusoikeus asiassa. Lisäksi Saarikon mukaan on selvää, että valvova viranomainen on kiinnostunut arvioimaan prosessia.

–  On olettavaa, että kun tämä on kansallisestikin merkittävä ratkaisu, niin valvova viranomainen on kiinnostunut tästä, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Lapin aluehallintovirastolta selvitystä asiasta.

Saarikon mukaan lainsäädännössä ei ole osattu aivan tämän tyypistä tilannetta ennakoida.

–  Miten tätä yksityistä yritystä arvioidaan, onko se yksityinen vai julkinen palveluntuottaja, Saarikko sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olen kotoisin sekä Torniosta (isä) ja Kemistä (äiti) ja taputan pieniä sieviä kätösiäni tälle päätökselle, vaikka täällä etelässä nykyään asunkin! Olen ylpeä, että kerrankin Tornio ja Kemi onnistuivat valitsemaan saman puolen ja taistelevat näitä kaiken maailman Saarikkoja vastaan. Haluaisin tietää, mikä se nk. yhteiskunnan kokonaisetu on?

Rovaniemi on käyttäytynyt koko neuvottelujen ajan täysin ala-arvoisesti ja ylimielisesti ja sai nyt täysin ansaitusti nokilleen.

Johan siinä vaarantuisi ihmisten henki, jos kaikki erikoissairaanhoito olisi 120 kilometrin päässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun hallituksen taholta on Meri-Lapin sotessa uhkailtu, niin ensimmäiseksi sitä tahtoo pelastaa sen, mitä vielä pelastettavissa on. Ministerit eivät huomaa ihmisten hätää. Kun kaikki palvelut viedään muualle ja lakkautetaan, tulee jossain vaiheessa aito kapinahenki mukaan. Mitä pahaa me ollaan tehty, että meitä jatkuvasti rankaistaan? Finnarikin meinasi ajaa alas koko lentoliikenteen täällä, mutta tulikin toisiin ajatuksiin, onneksi. Ei se talous sillä tavalla kasva, että jokapaikasta leikataan ja supistetaan. Joku järki täytyisi tässäkin asiassa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokonaisetu tarkoittanee tässäkin tapauksessa sitä, että tällekin ministerille on luvattu virkakauden jälkeen jokin hyväpalkkainen työ jossakin terveysfirmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokonaisetu tarkoittaa sitä, että kepu haluaa luoda maakunnat, joilla se saa itselleen poliittista valtaa. Kun Suomi jaetaan 18 osaan saa kepu silloin eniten edustajia. Suuralueissa voittaja olisi ollut kokoomus, kun taas nykymallilla valta pirstaloituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote ja Sotesoppa, Miksi romuttaa toimiva Terveyspalvelujärjestelmä joka on toimiva ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tähän on tultu? Kauanko tämä meno vielä jatkuu? Meno alkaa olla kuin villissä lännessä! Yllyttääkö ministeri kuntalaisia valittamaan päätöksistä? Hallitus tarvinnee aikalisän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ei luota paikallisten valintoihin vaan haluaa määrätä ne osuustoiminta lähellä oleville toimijoille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläistäkin toimintaa on haluttu meri-lapista,kiitos nykyhallituksen poukkoileva politiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliiksihan tämä merilappilaisille tietenkin tulee, kun hyppää yksityisen kelkkaan. Mutta pohjoisen ihmiset ovat semmoisia, että kun yhteinen vihollinen löytyy, niin sitä vastaan noustaan yhtenä mihenä ja naisena. Ja tässä tapauksessa, kun vihollinen on "etelän pelle", niin ammutaan vaikka omaan jalkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvästi paistaa läpi että kepulit on luvanneet homman jo jollekkin toiselle firmalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemi-Tornion alue tuottaa Katri Kulmunin nettisivujen mukaan 8-10% suomen vientituotteesta. Luulisi tällä summalla yhtä sairaalaa pyörittävän. Hallinto ei tuota mitään, Taitaa olla väärä voittaja nyt tarjouskilpailussa, Sipilän poikien rahat valuu nyt muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsilapissa on vientiteollisuutta tuottaa terästä ja paperia Tämä tuo yhteiskunnalle varallisuutta ja maksukykyä.
Mitä Rovaniemi tuottaa? Olisiko poronpaskasta vientituotteeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta koko Lappi on yhtä pientä keskusta sotkua a la Kittilä.Miten mahtaa käydä maakuntahallinnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on esimakua juuri siitä kuppikuntaisesta maakuntahallinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkääkö hallitus, että sote-kilpailutukset menevätkin väärille firmoille, eikä puolueiden omille yhteistyökumppaneille, joille koko lakipaketti on räätälöity?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

139
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
93
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
89
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
61
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
36
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
33
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
32
Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image