Kotimaa

Saarikko ei tavoittele keskustan pu­heen­joh­ta­juut­ta – "Toi­sen­lai­ses­sa elä­män­ti­lan­tees­sa pohdintani olisi kenties kallistunut toisin"

Turkulainen kansanedustaja Annika Saarikko lupaa täyden tukensa keskustan jäsenten valitsemalle uudelle puheenjohtajalle. KUVA: Riitta Salmi
Kotimaa 24.4.2019 9:55
Kirsi Turkki

Kansanedustaja Annika Saarikko kertoo Suomenmaahan kirjoittamassaan blogissa, että elämältä voi saada paljon, mutta kaikkea ei tarvitse saada kerralla. Toista lastaan odottava Saarikko on saanut paljon kannustusta pyrkiä keskustan johtoon.

Annika Saarikko palaa tänään eduskuntatyöhön ja toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeriksi pääsiäislomansa jälkeen. Saarikon päätöstä keskustan puheenjohtajaksi pyrkimisestä on odotettu laajasti.

– Olen tehnyt päätökseni. Siksi minulla on syvä mielenrauha siitä, että en aio nyt syksyllä 2019 tavoitella puolueen puheenjohtajuutta. Uskon vakaasti, että jos tulisin valituksi, sijaisjärjestelyt saataisiin hoitumaan, lapselle löytyisi hoitoapua, ja kaikkein tärkein - tasa-arvoinen vanhemmuus mieheni kanssa toteutuisi taatusti. Hän on kannustanut minua tekemään päätöksen juuri siten kuin parhaalta tuntuu. Kiitän häntä siitä, Saarikko kirjoittaa Suomenmaassa julkaistussa blogissaan.

Pääsiäisen alusviikolla Juha Sipilä ilmoitti luopuvansa tehtävästään keskustan johdossa. Puoluehallitus päätti, että puolueen uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7. päivä syyskuuta.

Saarikko kirjoittaa, että hän on antanut puolueelle paljon, mutta saanut vielä enemmän.

– Puolueen varapuheenjohtajana vuosina 2010-2016 näin erittäin läheltä, miten vaativa ja kokonaisvaltainen puheenjohtajan tehtävä kansanliikkeessämme on.

Saarikon perheen toisen lapsen laskettu aika on reilu viikko ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen.

–  Juuri nyt omassa elämässäni koen, että pikkulapsiarkeeni - niin mahtavaa kun se onkin – olisi liian vaativaa yhdistää politiikan ykköstason tehtävää, jonka perimmäinen tarkoitus on johdattaa puolue kohti uutta nousua ja henkilökohtaisesti samalla pyrkiä maan pääministeriksi, Saarikko perustelee.

"Valtava vastuu, jota en voi nyt sataprosenttisesti kantaa"

Saarikko kirjoittaa, että hänen kieltäytymisensä keskeisin peruste on valtaisa kunnioitus kansanliikettä kohtaan.

– Keskustan puheenjohtajuus tällaisena yhteiskunnallisena murrosaikana yhdistettynä perhetilanteeseeni on niin valtava vastuu, etten voisi sitä sataprosenttisesti nyt kantaa. Toisenlaisessa elämäntilanteessa pohdintani olisi kenties kallistunut toisin.

Hän pyytää myös ymmärrystä ratkaisulleen.

– Minulle 2020-luvun tasa-arvo merkitsee sitä, että naisella on vapaus toimia kuten haluaa ja toimia vielä siten, ettei tulisi valinnoistaan arvostelluksi tai kyseenalaistetuksi - tai peräti mitätöidyksi.

Paljon kannustusta keskustan johtoon

Saarikko kertoo saaneensa runsaasti kannustusta tavoitella keskustan johtajan tehtävää.

– Pyynnöt tuntuvat vilpittömiltä ja sydänlämpöisiltä - ne ilahduttavat ja imartelevatkin. Ne ovat saaneet ajattelemaan ehdokkuutta paljon ja tosissaan. Koen, että työtäni keskustan hyväksi ja toimintatapaani aiemmissa vastuullisissa tehtävissä on arvostettu.

Saarikko pohtii myös perhetilanteen ja mahdollisen puolueen puheenjohtajuuden yhteensovittamista, mikä on herättänyt paljon yhteiskunnallista keskustelua.

– Perheen ja työn sujuva yhteensovittaminen onkin keskeisimpiä kysymyksiä tämän päivän vanhemmuudessa - ja sen ytimessä meidän aikuisten kokemus riittävyydestämme tai riittämättömyydestämme. Uskallan väittää, että nämä tunteet jakaa tavalla tai toisella kanssani jokainen suomalainen työssäkäyvä vanhempi.

Saarikko viittaa myös poliitikkojen jaksamiseen.

–  Mekin olemme ihmisiä. Ei ole äänestäjienkään etu, jos revimme itsestämme liikaa väärässä paikassa.

Ratkaisu ei ole viesti keskustasta

Saarikko kertoo kokevansa hämmentäväksi sen, että hänen oman elämänsä ratkaisut asettuvat joidenkin silmissä keskustalaisen arvopohjan mittareiksi.

– On puhuttu maatalon emännistä, imetyksestä, konservatiiveista ja toisaalta modernin maailman esimerkkinä toimimisesta. Huomattavan paljon tätä keskustelua on käyty keskustan ulkopuolelta. Jokainen perhe on erilainen. Jokainen vanhempi on erilainen. Jokainen vauva on erilainen. Jokainen työ on erilainen. Jokainen elämäntilanne on erilainen. Siksi jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa.

Saarikko painottaa, että hänen ratkaisunsa eivät ole viestejä keskustasta, eivätkä ne ole yleistettävissä kuvaksi naisen asemasta politiikassa.

–  Ratkaisut ovat vain ja ainoastaan minun ja perheeni. Teen, kuten sydämessäni tuntuu oikealta. Ja se on ainut pätevä mittari. Juuri minulle. Ja meille.

Saarikko lupaa tehdä omalta osaltaan kaikkensa ihmisten luottamuksen palauttamiseksi keskustaa kohtaan. Hän myös antaa täyden tukensa jäsenten valitsemalle uudelle puheenjohtajalle. Itse hän lupaa suhtautua tuleviin työhaasteisiin ja luottamustehtäviin kunnianhimoisesti jatkossakin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos Sipilän seuraaja on Kaikkonen, niin se on kepun menoa. Huonosta karmasta ei päästäisi tällä ratkaisulla eroon.

Parempi ratkaisu olisi Katri Kulmuni, vaikka kepulla on huonoja kokemuksia naispuheenjohtajista. Kulmuni toisi kuitenkin uskottavuutta tarvittavaan politiikan muutokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikea päätös.Kaikesta tasa-arvosta huolimatta isät eivät vielä synnytä eivätkä imetä.Sitäpaitsi vastasyntyneen ja vielä vuoden ikäisenkin kanssa yöunet saattavat jäädä vähiin,ihan terveenkin lapsen kanssa,saati jos tämä sairastuu. Hienoa että Saarikko malttoi tehdä perheen kannalta oikean päätöksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voinut näyttää esimerkkiä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta, sillä voihan isäkin jäädä vanhempainvapaalle. Että vähän tunkkaiset arvot sieltä takaa pilkistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei todellakaan mitään tunkkaista, vaan rehellistä ja kypsää asioiden tarkastelua. Mielelläni olisin nähnyt Saarikon puheenjohtajana. Nyt on vaarassa, että Kaikkonen nousee. Hänellä kyllä on tunkkainen menneisyys, myös Oulun seudulla eikä vain julkisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän anneta ihmisten itse päättää elämästään ja valinnoistaan. He tietävät parhaiten oman elämäntilanteensa, eivät ulkopuoliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:50
Juokse vain, satelliitit seuraavat – NUTS Karhun­kier­roksen 166 kilometrin pinkojia voi seurata GPS:n avulla livenä netissä
17:45
Roskienpoltosta alkanut maastopalo tuhosi saunarakennuksen Muoniossa – yksi henkilö hengitti savua
17:14
Oulun käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta – oikeuden mukaan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily
16:45
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
16:21
Epätietoisuutta soten ympärillä – sotea valmistelleet organisaatiot on ajettu lähes alas, juuri kun pitäisi alkaa rakentaa uutta
15:36
Granlundin ilmaveivi keväällä 2011 ja Ahon tuplamaalit edellisessä keskinäisessä MM-välierässä – Leijonilla on monta maukasta arvokisavoittoa Venäjän karhusta
15:17
Ilmatieteen laitoksen sensorit haistelevat kasvihuonekaasuja ympäri vuorokauden ja läpi vuoden
50
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
31
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
29
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
23
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
22
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
19
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
18
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työttömälle oikeus lomaan

Kyllä! kannatetaan. Minäkin haluan lomalle ahneiden eläkeläis vanhempieni luokse Espanjaan. He suurten ikäluokkien tapaa... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image