Kotimaa

Saarikko: Asia­kas­mak­su­jen osuutta sote-palveluissa ei aiota korottaa

Kotimaa 14.3.2018 19:53 | Päivitetty 14.3.2018 20:07
STT

Asiakasmaksujen osuutta sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta ei aiota korottaa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikon mukaan eri palvelujen välillä maksujen suuruuteen saattaa kuitenkin tulla muutoksia: jatkossa yksi palvelu voi maksaa enemmän kuin nyt ja toinen palvelu taas vähemmän kuin nyt.

Lähiviikkoina hallitus on lähettämässä lausuntokierrokselle ehdotuksen siitä, miten ja minkä suuruisia asiakasmaksuja tulevaisuudessa peritään. Saarikon mukaan asiakasmaksulakia on valmisteltu erillään sote-uudistuksesta, mutta se tulee koskemaan myös perusteilla olevia maakuntia.

- Laissa aiotaan määrittää se, mitkä ovat enimmäissummat eli katot maakuntien eri asiakasmaksuille. Vielä pitää kuitenkin ratkoa, saako maakunta halutessaan periä vähemmän asiakasmaksuja tai jättää maksuja kokonaan perimättä esimerkiksi tietyiltä väestöryhmiltä, Saarikko sanoi STT:lle keskiviikkona eduskunnassa.

Ministeri korostaa, että asiakasmaksut ovat vain murto-osa koko sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta.

- Koko palvelujärjestelmä sotessa on yli 20 miljardia, ja asiakasmaksuilla rahoitetaan noin 1,4 miljardia. Suurin asiakasmaksu meille kullekin on siis verotus, jonka kautta me rahoitamme niin omia kuin muidenkin kansalaisten palveluita.

Kritiikkiä maksujen ulosotosta

Ainakin opposition SDP:stä, vihreistä ja vasemmistoliitosta esitettiin keskiviikkona huoli siitä, miten asiakasmaksut ja rahoituspohja kehittyvät tekeillä olevassa sote-uudistuksessa.

Esimerkiksi kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) läksytti hallitusta, ettei pian lausunnoille lähtevän asiakasmaksulain sisältöä vielä tiedetä, vaikka sote- ja maakuntauudistus on nyt kokonaisuudessaan eduskunnan käsittelyssä.

- Teemme täällä vuosisadan uudistusta tietämättä, mitä se tulee asiakkaille, ihmisille maksamaan, Pekonen sanoi.

Puoluetoveri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan kritisoi sitä, että suuri joukko julkisten palvelujen asiakasmaksuja on ulosotossa niillä, joilla rahat eivät ole riittäneet.

Ministeri Saarikko sanoo tunnistavansa huolen ulosotossa olevista maksuista. Kunnilla olisi hänen mukaansa jo tällä hetkellä mahdollisuus maksujen huojentamiseen ja perimättä jättämiseen.

- Kunnat käyttävät varsin vähän laista jo nyt löytyvää mahdollisuutta. On selvää, että yhdessä lääkekustannusten kanssa tilanne on joillekin ihmisille kohtuuton, Saarikko arvioi STT:lle.

Konkretia ja uutuudet uupuivat

Laaja aiheiden kirjo hajotti sote- ja maakuntauudistuksesta käytyä keskustelua eduskunnassa keskiviikkona, eikä ainakaan ensimmäisinä tunteina juuri päästy syvempään debattiin yksityiskohdista.

Hallituspuolue kokoomuksen rivit näyttivät keskustelussa pysyvän suorina, vaikka sote-uudistus on aiheuttanut puolueen sisällä kuplintaa ja kritiikkiä.

Konkretia ja uudet avaukset jäivät monin paikoin uupumaan opposition kritiikistä. Pääministeripuolue keskustasta myös kritisoitiin opposition esittämiä letkautuksia keskustelussa.

- Miltä ihmisistä kuulostaa tämä keskustelu tällä hetkellä? Täällä vihreät viittaavat pokerinpeluuseen, demareilla puhutaan harhalaukauksesta. Toinen siellä pyytää, että lukekaa iltapäivälehtiä, kun teette päätöksiä. Hyvänen aika, me teemme historiallista uudistusta ihmisille, kritisoi keskustan Hannakaisa Heikkinen.

MAINOS

Kommentoi

Vähävaraisilla ei tule olemaan varaa käydä lääkärissä ja vaikka olisikin, niin testeihin ja lääkkeisiin ei ole varaa. Suosittelen vähävaraisia siirtymään vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Kun jättää sokerin ja viljat koknaan pois niin vähenee tarve lääkärikäynteihin, testeihin ja lääkkeisiin. Nopea laskutoimitus; paljonko säästäisit, jos pääsisit eroon verenpainelääkkeistä, diabeteslääkkeistä ja kolesterolilääkkeistä plus kaikista maksullisista lääkärissäkäynneistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luonnollisesti asiakasmaksut nousevat tulevien maakuntahallintorysien rahoittamiseksi. Kepun maakuntakeisareiden ja -lakeijoiden elättämiseksi on myös kiristettävä verotusta. Verotusta pitää kiristää myös sen "lupauksen" vuoksi, että valinnanvapauden laupeudenteko samahintaisuudesta julkisen ja yks. terveydenhoidon välillä rahoitetaan maakunnista. Siis verovaroin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän sitä luvataan, ei aiottu leikata koulutuksestaankaan, mutta miten kävi, leikattiin miljarditolkulla. Näitten ministerien puheisiin voi suhtautua samalla tavalla kuin vaalilupauksiinkiin - kilokaupalla hyvää ennen vaaleja ja tonnikaupalla murheita vaalien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aiota korottaa.....
Mutta kun sanotaan, tulot ei kata menoja.
Täten täytyy asiakas-maksuja korottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerin mukaan EI AIOTA korottaa. Mutta myöhemmin kuitenkin korotetaan. Se on sitten toisen hallituksen päätös. Tämmöisillä "ei aioita korottaa" lausunnoilla ei ole mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo "ei aiota korottaa" tarkoittaa kansan kielellä, että maksut nousevat, koska sote-malli maakuntineen maksaa rutosti ja Suomea pyöritetään jo nyt velkarahalla. Rikkaille on varattu tuo vallinanvapaus ja köyhät saavat tyytyä siihen, mihin kukkarossa on varaa. Perustuslailinen oikeus tasa-arvoiseen terveydenhoitoon väännetään politikkojen voimalla tähän muotoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image