Kotimaa

Saa­me­lais­kä­rä­jien hallitus ei kelpuuta esitystä uudeksi saa­me­lais­kä­rä­jä­laik­si

Kotimaa 14.9.2018 18:35
STT

Saamelaiskäräjien hallitus esittää saamelaiskäräjille, että se hylkäisi luonnoksen uudeksi saamelaiskäräjälaiksi. Hallituksen kannanoton mukaan lainmuutoksesta ei käyty aitoja neuvotteluja saamelaiskäräjien kanssa.

Saamelaisten korkeimman poliittisen elimen saamelaiskäräjien kokouksen on määrä päättää kannanotosta 24. syyskuuta.

Uuden lain merkittävin muutos on, kuka saa äänioikeuden saamelaiskäräjävaaleissa. Suurimmat näkemyserot useaan kertaan viivästyneeseen lakiluonnokseen liittyvät lain kohtaan, jossa määritellään, kuka on saamelainen.

Saamelaiskäräjälakia on yritetty uudistaa jo pitkään. Viimeksi uudistus tyssäsi eduskuntaan vuonna 2015.

MAINOS

Kommentoi

Lappalaisia ja lappilaisia. Saamelaiset päättäkööt itse kuka kelpuutetaan saamenmaan asujaksi. Lantalaiset pysykööt Napapiirin eteläpuolella hämmentämässä asioita. Oikeammin saamenmaan raja pitäisi piirtää Oulujoen kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän meitä lappalaisia haluta hyväksyä saamelaiskäräjien jäseniksi.Sinne kelpaa vain jos tarpeeksi vanhaa virkamiesverta suonissa ja vaikka neljännes saamelaista että voi sanoa sitä olevan.Kun silloin kun rekistereitä tehtiin monetkaan virkamiehiä pelkäävät lappalaiset ei halunneet rekisteröityä (toisin kuin ne joilla oli perheessä(ruotsinkielisiä) virkamiehiä/-naisia) niin nyt meitä ei ikipäivänä enää hyväksytä saamelaisiksi tai alkuperäisväestöksi.Vaikka meitä on paljon enemmän kuin saamelaisrekisterissä olevia joista monet asuvat kaukana saamelaisalueelta eivätkä ole missään tekemisissä alkuperäiskulttuurin kanssa.Me lappalaiset asutaan suurimmaksi osaksi pohjoisessa ja eletään yhä suurelta osin perinteisessä kulttuurissa,johon kuuluu omatarvekalastus,-metsästys,-marjastus ja monella poronhoito muttei kaikilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image