Kotimaa

Saako lapsia rukoiluttaa päiväkodissa?

Kotimaa 15.10.2009 0:00
Antti Goman

Vapaa-ajattelijain liitto on tehnyt Länsi-Suomen lääninhallitukselle kantelun päiväkodeissa ilmenneestä lasten ääneen rukoiluttamisesta. Liiton mukaan lähes puolessa päiväkodeista rukoillaan, vaikka se ei kuulu esiopetuksen opetussuunnitelmaan.

Palvelukoordinaattori Antti Kaisto Oulun kaupungin päivähoidosta, rukoillaanko Oulun päiväkodeissa?
Meillä ei ole asiasta yhteistä käytäntöä. Aikaisemmin meillä on ollut ruokarukouksia, joilla on rauhoituttu ennen ruokailua. En osaa sanoa, monessako päiväkodissa se enää on käytössä, mutta ei monessakaan.

Lausutaanko ruokarukouksia siis vielä joissain päiväkodeissa?
Käytännössä se menee niin, että kun ryhmässä on muita kuin evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvia lapsia, on rukoilu lapsille turhaa ja vierasta. Sen takia rukoilu on hävinnyt Oulun kaupungin päiväkodeista viidentoista vuoden aikana. Käytännössä kaikissa Oulun päiväkodeissa on lapsia, jotka eivät kuulu evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Onko perhepäivähoitajille annettu ohjeita rukoilusta?
He keskustelevat asiasta vanhempien kanssa. Jos perhepäivähoitajalla on jokin uskonnollinen vakaumus, ei hän voi mitenkään tuputtaa sitä lapsille.

Siis: Saako Oulun päiväkodeissa rukoilla?
Lapsi saa rukoilla, jos hänet on siihen kotona opetettu. Yhteisiä rukoushetkiä ei kuitenkaan järjestetä. Emme voi kieltää perheen tapaa. Jos esikouluikäinen lapsi opetetaan rukoilemaan esimerkiksi Ramadanin aikana, saa hän niin tehdä.

Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä, mitä haittaa siitä on, jos uskonnoton lapsi osallistuu rukoushetkeen päiväkodissa?
Se loukkaa hänen uskonnonvapauttaan. Uskonnonvapaus on perusihmisoikeus ja perusihmisoikeuksia pitää kunnioittaa. Olemme ottaneet sellaisen kannan, että lapset voivat rukoilla hiljaa, jos haluavat.

Eivätkö lapset saa edes rukoilla ääneen, mikäli heidät on siihen kotona opetettu?
Onko ääneen rukoileminen jotenkin olennaisesti tehokkaampaa?

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Läheskään kaikkien ev.lut. kirkon jäsenten perheissä kotona ei ole ääneen rukoilua. Päivähoito tai koulu ei voi ja saa olettaa, että pelkkä jäsenyys tarkoittaisi lupaa äänen rukoiluttamiseen päivähoidossa tai koulussa. Hiljentyminen ennen ruokailua on paikallaan, mutta seon toinen asia, ja silloin sitten rukoilemaan opetettu lapsi kyllä voi mielessään rukoilla ja laittaa kätensä ristiin yms. Sen sijan tarhatäti/-setä tai opettaja ei saa auktoriteettinä "pakottaa", kehottaa, ohjaata yhteiseen ääneen rukoiluun. Hyvät tavat lapsi oppii ihan muuta kautta. Tapakasvatus on ihan eri juttu kuin tämmöinen uskonnollinen rituaali, äänenrukoiloutus, mitä jossakin vielä toteutetaan, mutta hyvä jos ei eneää yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnollisiin hihhulikuntiin liittyminen sallituksi kaikille 18 vuotta täyttäneille (jotka ovat muuten täysipäisiä eivätkä holhottavia). Alaikäisiltä sen pitäisi olla kiellettyä. Jos niitä jumalia olisi olemassa, niin kyllähän ne itse poimisivat sopivimmat kilit laumoihinsa. Minäkin olen muuten vannonut sotilasvalan kuorossa muiden kanssa, vaikka jätinkin keijukaiskohdat lausumatta. Täysi-ikäistä sellainen resitointi ei haitannut, mutta lapsen on vaikea erottaa toisistaan tietoa ja uskoa (eli luuloa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää ruokahalua -toivotus on riittävä, jolla lapset saadaan hiljaiseksi. Päiväkodeissa pitää noudattaa varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka ei varmaankaan salli ruokarukouksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInä lapsena rukoilin päiväkodissa ja koulussa, ja ne pienet kiitoksen pätkät herättelivät tuntoja, että todellakin se syötävä ateria ei ollut itsestäänselvyys, vaan pieni onni. Kaikilla semmoista onnea ei ollut, ja monet ikätoverit köyhissä maissa kuolivat nälkään. Me olimme onnekkaita, ja siitä sai kiittää sekä rukoilla niiden raukkojen puolesta, joille ei eines maailmassa valitettavasti riittänyt. Kertomukset Jeesuksesta ja hänen hyvistä teoistaan ovat tarinoina opettavia sekä viihteellisiä seikkailuita, aivan kuin opettavaiset sadutkin. Miksei lapsi saisi kuulla tarinoita jossa vallitsee toisten ihmisten huomioon ottaminen ja rakkaus? Mistään syntiasioista, helvetistä ja tulikivestä, toki ei saa pelotella pieniä. Jos vapaa-ajattelijan lapsi kielletään rukoilemasta,eikö sekin ole tavallaan ei vapaata-ajattelua, koska he eivät anna lapselleen mahdollisuutta muodostaa oma mielipide. Ja eikö todellinen vapaa-ajattelija anna muillekkin ajatella vapaasti, valitsemallaan tavalla? Itse, vaikka rukoilin koulussa, lauloin suvivirret, olin tiernana, näyttelin taatelipalmua joulukuvaelmassa ja kävin koulun kanssa useita kertoja kirkossa, en ole kovinkaan uskovainen nyt aikuisena. Mutta toivon kyllä että itse osaisin noudattaa, ja että muut myöskin osaisivat noudattaa, Jeesuksen oppeja tässä väkivaltaisessa maailmassa, edes pikkaisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annettakoon jokaiselle lapselle oikeus rukoiluun mikäli niin haluavat. Annettakoon heille oikeus rukoilla mitä itse haluavat. Annettakoon tarhan tädeille viisautta ottaa ihmisten erilaisuus huomioon, ja välittää tämä viisaus lapsille. Annettakoon yksin vanhempien päättää lasten uskonnollisesta kasvatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsia ei tarvitse rukoiluttaa päiväkodissa enkä niin halua omassa päiväkodissanikaan lapsille tehtävän, vaikka kuuluvatkin evankelisluterilaiseen kirkkoon (olettaen, että rukoilu on ev.lut.rukous). Uskonto ei kuulu päiväkotiopetukseen muuten kuin pikkukirkon kautta, jossa halukkaat saavat rukoilla ja jumalaa palvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan ruokarukouksen tilalle olemassa runoja tai loruja, jotka ajavat ihan saman asian kuin rukous tuon rauhoittumisen suhteen. Mutta vois kyllä miettiä nämä vanhemmat, jotka väittävät lapsilleen että joulupukki on olemassa niin että miksi se jeesus ei sitten vois olla olemassa. Tai kertovatko he jokaisen iltasadunkin jälkeen, että tämä ei sitten ole oikeasti totta? Eihän se raamattu ole sen enempää kuin kokoelma satuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kovinpa on mennyt jumalattomaksi suomi lastenkin osalta saati aikuisten.näin on tapahtuva

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päiväkodissa en rukoillut, vaikka oli -70 luku. ja pyhäkoulustakin laitettiin kotiin eka reissulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vapaa-ajattelijat ovat pahimpia ateisteja, mitä olla voi. Viha kiehuu ja katkeruus joka asiaan. Nämähän yrittää muihinkin saada vängällä sermmoisen asenteen, että jumalaa ei ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti suomalaiselta. Oululaiset eivät vaan tunnu havaitsevan, kuinka tämä tulisen meren ja muiden ahdasmielisten porukoiden "kulttuuri" on pilannut koko kaupungin ilmapiirin. Vuosia sivistyksen parissa olleena havaitsee kyllä erittäin helposti, mikä mättää. Kyllä se on niin, että tämä lestadiolaispohjainen porukka se siellä lapsia rukoiluttelee ja aiheuttaa omantunnon tuskia. Ei muuta kuin moskeijaa pystyyn ja samalla muutama rauhanyhdistys jäisi rakentamatta. Turha syyttää ulkomaalaisia tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli uskovainen tai ei lapsille pitää opettaa myös rukoileminen, sen pitää lähteä jo vanhempien opetettavana. Olen itse jo yli viisikymppinen ja muistan kun iltarukous äitini kanssa tehtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväkotien vain tulee noudattaa lakia siinä kuin muidenkin kunnan ja valtion instanssien. Ei tässä ole ollenkaan edes tila omalle tulkinnalle siitä saako vai eikö saa rukoilla, juri tämän vuoksi ns. aamunavauksissakin on lopetettu rukoilemiset jo aikapäiviä sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä täällä maalla saavat lapset vielä koulussakin lukea ruokarukouksen ennen syömään menoa. Minusta rukous on lapselle lahja kun se oikein opetetaan: saa ne usein liian suuret huolensa uskoa suurempiin käsiin ja huokaista helpottuneena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi varmaan tarkistaa opetushallituksen ohjeistus, jossa uskonnon harjoittaminen kielletään kouluissa ja uskoisin sen koskevan myös päiväkoteja. Siis rukoilu katsotaan uskonnon harjoittamiseksi ... kaikenlainen opettelu yms. kuuluu asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Martti K:n linjoilla. Tätini oli Amerikan siirtolaisen lapsi ja helluntailainen. Hän aina minulta kysy: Ookko nä Jumalal lapsi. Soli kauniisti kysytty enkä sitä koskaan unoha. Minä syntinen tunnen suurta helepotusta ku saan nukkumaan mennesä toivoa Jumalan siunausta läheisilleni. Me olemme yhtenäinen joukkue ihan ko AC Oulu tai Suomen maajoukkue tai me ja muut ihimiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se vasta vaarallista onkin -tuo rukoilu. Heti tällainen lauma hyökkäämässä kimppuun! Jumatsuikki, on sitä ennenkin iltarukouksia harratettu ja pyhäkoulua käyty -eikä tässä mitään "hihhuleita" olla! Annetaan lasten tutustua kaikkeen -kyllä ne isompana sitten tiensä itse valkkaavat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh hah hei, yllätys, että tälläisiä keskusteluja käydään täällä oulussa. Uskomaton kommentti Oulun kaupungin edustajalta, ottaen erityisesti esille muslimit. Eiköhän päiväkodeissa ym. Oulun virastoissa uskontoasioissa suurinta ääntä pidä lestadiolaiset. Lapseni eivät kokeneet mitenkään uhkana muslimia tai kukaan tullut tuputtamaan islamin uskontoa , näin Suomen pääkaupungissa. Ruokailun yhteydessä muslimit pitivät hyvin huomaamattomasti rukouksen päiväkodissa ja työpaikoilla. Muslimit eivät pidä "numeroa" omasta uskonnosta. Ensimmäiset kuukaudet oulussa oli yhtä tuskaa, huutelua läskiksi, fruitiksi,homoksi, huoraksi ym. ja kaupan päälle oli vielä vapaapääsy tuliseen mereen. Selitä nyt sitten lapsille, että pitää ymmärtää erillaisuutta. Puolen vuoden ja monien itkujen jälkeen olen luovuttanut ja antanut lapsien sanoa takaisin niin että paukkuu. Moskeijan voisi rakentaa Kontinkankaalle niin tulisi kaikille uuden oppimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun eivät ne kaikke kirkkoon kuuluvatkaan halua lastensa rukoilevan samalla tavalla... Esim. lestadiolaisvanhemmat eivät välttämättä katsoisi hyvällä, jos lapsi pakotettaisiin rukoilemaan "vääräuskoisen" eli perusluterilaisen tai johonkin muuhun lahkoon/herätysliikkeeseen kuuluvan opettajan/hoitotädin johdolla. Yksinkertaisinta olisi siis ylläpitää rukoiluperinnettä vain ja ainoastaan vapaaehtoisuuteen perustuvana asiana, niin säästyttäisiin monelta riidalta, eikä kukaan menettäisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

että työeläkettä saava maksaa myös omalla tekemällään työllä. Miten et osaa arvostaa tehtyä työtä? Taidat saada liikaa s... Lue lisää...
unohdat aina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image