Kotimaa

Saabin hä­vit­tä­jä­tar­jous Suomelle sisältää kahta eri mallia: 52 yk­si­paik­kais­ta ja 12 kak­si­paik­kais­ta Gripeniä – ”Suunniteltu tappamaan Suhoit”

Saabin Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg yhtiön pääkonttorilla Tukholmassa keskiviikkona.
Kotimaa 6.2.2019 19:45
Joonas Kuikka

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Suomen hävittäjävalinta ei vaikuta maiden väliseen tärkeään puolustusyhteistyöhön tai sen syventämiseen. Ruotsi sanoo sekä Nato-jäsenyydelle että eurooppalaiselle armeijalle ”ei”.

Tukholma

Hävittäjävalmistaja Saabin tarjouskilpailuvastaus Suomelle on rakennettu niin, että Suomi saisi 64 Gripen-lentokonetta. Kyseessä olisi kuitenkin kaksi eri konetyyppiä. Näistä 52 olisi yksipaikkaisia Gripen E -versioita ja 12 kaksipaikkaisia Gripen F -versioita.

Kaksipaikkaisia voisi käyttää koulutuskoneina, mutta niillä on roolinsa myös kriisitilanteessa. Kaksipaikkainen Gripen soveltuu erityistehtäviin, kuten muun muassa tiedusteluun ja elektroniseen sodankäyntiin. Toisella istuimella voi istua esimerkiksi tiedustelu- tai elektronisen sodankäynnin upseeri.

– Asiakas esittelee sotaskenaariot, ja he haluavat meiltä ratkaisut. Tämä on meidän ratkaisumme Suomelle, sanoo Saabin Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg yhtiön pääkonttorilla Tukholmassa keskiviikkona.

Lännen Media vierailee Ruotsissa Saabin kutsumana, mutta omalla kustannuksellaan.

Hävittäjät voitaisiin koota ja huoltaa Suomessa

Suomi ei ollut erikseen eritellyt kahden konemallin tarvetta. Saabin mukaan kaksipaikkaiset Gripenit ovat kappalehinnaltaan hieman kalliimmat kuin yksipaikkaiset, mutta ero ei ole merkittävä. Lisäkustannukset tulevat ylimääräisistä istuimesta ja näytöistä.

Yhtiö tarjoaa laajaa teollista yhteistyötä, jossa hävittäjät voitaisiin koota ja huoltaa Suomessa. Hävittäjien ylläpitoon liittyvistä tehtävistä 80–90 prosenttia voitaisiin tehdä Suomessa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist painottaa, ettei Suomen hävittäjävalinnalla ole vaikutusta maiden syvenevään sotilaalliseen yhteistyöhön.

Koneen ja siihen liittyvien oheispalveluiden ja varusteiden hankintahinta asettuisi 7–10 miljardin euron haarukkaan. Saab laskee kuitenkin elinkaarikustannusten olevan matalat, ja käyttökulut vuodesta 2030 eteenpäin voitaisiin rahoittaa puolustusbudjetista.

Yhtiö tarjoaa ylitystä 30 prosentin teollisen yhteistyön minimivaatimukseen.

– Puhumme todennäköisesti enemmästä, sanoo Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

Suomen tilausta voitaisiin myös tarpeen mukaan skaalata, jos Suomen eduskunta pienentää tilattavien hävittäjien määrää. Tuotannossa on Saabilla pelivaraa.

Ilmaan takaisin jopa 10 minuutissa

Gripenin vahvuuksia ovat Saabin mukaan sopivuus pohjoisiin olosuhteisiin ja nopea kääntöaika maantietukikohdissa varusmiesten huoltamina. Ilmaan pääsee takaisin jopa kymmenessä minuutissa.

Hävittäjässä on elektronisen sodankäynnin kyky, eli se pystyy häiritsemään vastustajien tutkia. Koneessa on markkinoiden tämän hetken kehittynein ilmataisteluohjus Meteor.

Koneen kyvyt on suunniteltu venäläisiä hävittäjiä vastaan. Siten Ruotsissa lasketaan saatavan taktista etua taistelussa. Venäjä ei kuitenkaan voi valmistautua vain Ruotsia vastaan.

– Ruotsin ilmavoimat harjoittelee samaa Venäjän uhkaa vastaan. Gripen E on suunniteltu tappamaan Suhoit, sanoo Ruotsin ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Mats Helgesson.

Toistaiseksi koneella on kuitenkin verrattain vähän käyttökokemusta ja lentotunteja, eli sen valmius Suomen hävittäjäkilpailun aikaan on epäselvä.

Hultqvist: Ruotsilla ei ole tarkoitusta liittyä Natoon

Sekä sotilasjohto että sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Peter Hultqvist painottavat, ettei Suomen hävittäjävalinnalla ole vaikutusta maiden syvenevään sotilaalliseen yhteistyöhön.

– Suomi on kaiken kaikkiaan lähin kumppanimme. Meillä ei ole tarkoitusta liittyä Natoon, Hultqvist sanoo.

Hultqvist myös painottaa, ettei Ruotsi halua eurooppalaista armeijaa: se rooli kuuluu Natolle, jonka kanssa Ruotsi on Suomen tavoin laajennettujen mahdollisuuksien kumppani, mutta ei jäsen.

Eurooppa-kysymyksessä Ruotsin kanta eroaa Suomen näkemyksestä. Presidentti Sauli Niinistö haluaa laajentaa eurooppalaista puolustusta.

Nykyään Suomen ja Ruotsin ilmavoimat harjoittelevat säännöllisesti Hornetien ja Gripenien kesken.

Brasilia tilasi 36 lentokonetta

Tähän mennessä Gripenin E/F-version ovat tilanneet Ruotsi ja Brasilia. Ruotsi tilasi 60 lentokonetta ja pyrkii pitämään ilmavoimissaan 60 vanhempaa nykyisin käytössä olevaa Gripenin C/D-versiota.

Brasilia tilasi 36 lentokonetta. Heillä on tarve tilata kaksi lisäerää eli 72 hävittäjää, mutta tilausta ei ole vielä tehty. Suomen lisäksi Saab osallistuu myös Sveitsin, Kanadan ja Intian hävittäjätarjouskilpailuun.

Ruotsalainen Saab on yksi viidestä Suomen hävittäjähankinnan tarjouskilpailuun osallistuvasta yhtiöstä. Muut ovat Boeing ja Lockheed Martin Yhdysvalloista, Dassault Ranskasta sekä Eurofighterin yhteisyritys Britanniasta, Saksasta, Italiasta ja Espanjasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (119)

Ei suomi uskalla ostaa muualta kuin usalta koneita ylihintaan..usa pakottaa ostaan tai muuten loppuu yhteistyö ja sumen herrathan tykkää nuoleskelle jenkkejä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä Putinistien/kotikommunistien/rauhanliikkeen aktivistien/stalinistien/ yms. entisten edistyksellisten voimien kommenteissa näkyy se suunnaton harmistus kun pääkonttori ei enään pystykkään määräämään millaista sota- eiku rauhanasetta Suomen pitää ja saa milloinkin ostaa. Tämän 30-vuotta sitten tapahtuneen geopoliittisen katastrofin jälkeen tuo rauhanaseiden kauppa on jostakin syystä päässyt vähän hiipumaan muuallakin Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaisiko putin muutaman sata suhoita ilmaiseksi jos kauniisti pyytäisi? Sellainen sopisi hyvin puten hajoita ja hallitse länsimaita politiikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä on vain vaivaiset 260 kpl uudempaa neljännen sukupolven hävittäjää. Vanhempia 2. ja 3, sukupolven hävittäjiä on paljon. Teknologinen alivoima on melkoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jäisihän putelle vielä 160 ja pianhan he pyöräyttävät lisää. Syyriassa vanhemmatkin voivat tehdä tuhojaan kun vastapuolelta puuttuvat it-aseet täysin. Vanhoilla Stukillakin pärjäisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Ei ole varaa ???kuka kärsii tai pannaan maksumieheksi oletko sinä vai he tai joku siinäpä pulma:)))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veli-hopeat mistä rahat???hävittäjiin keneltä otetaan ja kuinka paljon otammeko lapsilisät,eläkekatto,tiet,sillat,eläkeiän nosto,energiavero,autoverot,palkaverojen kirstys,vuokratuet pois,ym lista on pitkä kuka lähtee huutokauppaan luopuu omista etuksiista politikot sopetuseläkkeistä voin 100% sanoa lapsilisät,eläkekatto,haitaverot ja vanhukset ovat kohtee jotka maksaa hävittäjät..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä sie puskin ammu puskista aina sarjatulella kun se menee niin pahasti yli...

Rahat voidaan ottaa puolustusbudjetista kuten otettiin Hornettienkin kohdalla. Puolustusbudjetti on tälle vuodelle 3,1 miljardia ja siten hävittäjien 30 vuoden käytön aikana suunnilleen 100 miljardia, kun vuotuinen budjetti lienee tästä hieman kasvaa. Meno on siis 7% - 10% puolustusmenoista, mikä on ihan kohtuullista näinkin tärkeän aselajin kohdalla. Ongelma lienee vain rahoituksen järjestelyssä, kun ostos pitää maksaa muutamassa vuodessa.

Aiemmista kommenteistasi olen kyllä ymmärtänyt sen, että matematiikkasi on ollut tosi lyhyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat?? 64 hävittäjään,kun maa kuilun partaalla velkaannumme 600000 tuhatta euroa tunnissa valtionvelja 109.7 mrd.Muuten 1991 jälkeen ostetut Helikopterit ja Hornetit vieläkin maksamat olemme ottaneet lisää velkaa jolla maksettu vanhaa velkaa.Me Suomessa voida näillä lukemilla elää 2065-luvulle leikkauksilla loputtomiin.
2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Sotaintoilijat kannattaisiko katsoa vähän mistä rahat eikä elää mielikuvissa upporikasta tai rutiköyhää."Älkää vikiskö sitten leikkaamme eläkkeet,eläkeiän nosto,tiet,koulutus ja verojen noustessa .Puskin Itä-rajalta lukee se kannattee aina missä valtiossa jamassa olemme..:))))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa pakottaa ostaan suomen ylihintaan koneensa,,adia on jo sovittu aikaa sitten..niin ja eihän kokoomuksen nm.presidentti enää pääsis läymään jenkkilässä jos koneet ostettas muualta..kalliiksi tulee!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävittäjäostoon Suomea ei ole koskaan pakottanut mikään muu maa kuin Neuvostoliitto.

Suomi joutui ostamaan sieltä Mig-hävittäjiä, joista joka neljäs tuhoutui maahansyöksyssä. Toinen pakkohankinta oli ydinvoimalat Neuvostoliitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35:n hinta laskee koko ajan, kun tuotantovauhti kasvaa.

Viime syksynä Pentagon tilasi 141 kpl F-35 hävittäjää hintaan 11,5 miljardia dollaria. Kappalehinnaksi tuli siis 81,6 miljoonaa dollaria. Kun Suomi näitä ostaa muutaman vuoden kuluttua, niin hinta lienee tästäkin alentunut. Tällöin ilmeisesti vain ruotsalaisten lennokki on Suomen esillä olevista vaihtoehdoista F-35:ttä halvempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populista höpinää uskottavasta puolustuksesta kaverilla atomipommin 24-tunninvalmiudessa.Siinä purtavaa jonnin joutaa paukkupatruuna ylläpitämistä Puolusvoimissa voimaa pitää olla kun ruvetaan pullistelemaan..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Elä sie puskini uhkaile olemattomilla!

Vennään pitkän kantaman ohjuksessa (Iskander) on 500 kilon taistelukärki. Hornetin kantamassa JDAM pommissa on ötyä tuplaten, siis 1000 kiloa ja se on tarkka täsmäpommi. Se voidaan laukasta 28 kilometrin päästä maalista. Ja Iskander on kertakäyttöinen toisin kuin Hornet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisen 40 vuoden aikana toinen hävittäjä on tiputtanut toisen hävittäjän todellisessa taistelutilanteessa jossa molemmat on olleet taistelumoodissa ilmasta ilmaan yhden käden sormilla laskettavan määrän ja taitaa jäädä vielä joku varallekkin. Sotia joissa niitä on käytetty on ollut kuitenkin käynnissä koko ajan. Hävittäjiä on kuitenkin tiputettu maasta laukaistavilla ohjuksilla samassa ajassa kohtuullinen määrä. Eli jos katsoo historiaa reaalielämässä hävittäjien kykyä tiputtaa toinen hävittäjä ilmasta ilmaan ei ole käytännössä yhtään mitään merkitystä. Eikö kannattaisi ostaa mahdollisimman nopeita hävittäjiä valvontatehtäviin kymmenkunta, ja käyttää loppurahat nykyaikaisten maasta laukaistavien ohjusten hankintaan? Suomi on kuitenkin alueena sen verran pieni että niillä saavutettaisiin paljon parempi torjuntakyky samalla rahalla ja ohjuspuolusta voitaisiin lisätä sen kehittyessä koko ajan tasaisesti uusimpiin, kun taas hävittäjät lienee vanhentuneita jos 10 v. päästä. Hävittäjiä ei kannattane hankkia vain sen takia että niillä on hauska lennellä ja politiikkojen kehua että meilläpä on hienot vehkeet..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrohan yksi esimerkki maasta laukaistavasta ohjustyypistä nimeltä mainiten. Siis sellaisesta ohjuksesta, joka mielestäsi Suomen kannattaisi hankkia. Muuten tällainen heitto jää ilmaan roikkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viimeisen 40 vuoden aikana toinen hävittäjä on tiputtanut toisen hävittäjän todellisessa taistelutilanteessa jossa molemmat on olleet taistelumoodissa ilmasta ilmaan yhden käden sormilla laskettavan määrän"

Väite kertakaikkisen metsään, laskeppa Israel, Irak, Iran, Britannia, USA, Afrikan maat jne.. ilmataisteluvoitot uudestaan. Pelkästään 1999 ammuttiin alas vähintään 6 hävittäjää ilmataistelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa miettiä, että ei hävittäjiä hankita Suomeen pelkästään ilmataisteluun, vaan ilmasta maahan kykyyn, joka on aina vain tärkeämpi puolustustaktiikassa.

Ilmaherruuteen tarvittaisiin paljon enemmän koneita, joten sen vuoksi niitä ei kannata hankkia, vaan tukeutua siihen, että koneet ovat yhteensopivia kumppaneiden kanssa. Mutta merkittävin tarkoitus hankinnalla on tietenkin rauhan ajan kyky, jossa tarvitaan ilmavalvonnan ja tunnistamisen lisäksi torjuntakykyä, ja tämä kyky tulee olla joka hetki ja kolkassa Suomea.

Hävittäjiä hankitaan myös sen vuoksi, että sillä halutaan osoittaa suorituskykyä ulospäin ja ajatuksella, että "mikä on sopiva määrä" tällä Suomen alueella ottaen huomioon lähialueet. Jos sinulla on käytössä noin 10 kpl koneita, niistä parhaimmilla käytettävyyksillä saadaan ehkä ilmaan kolmas osa maksimissaan. Tämä tulee aina muistaa, kun kommentoi koneiden määriä ja lisäksi vielä viat huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (119)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image