Kotimaa

Saab kytki Gripen-tarjoukseen kaksi Global Eye -tutkakonetta

Ruotsalainen Saab Gripen perjantaina 14. kesäkuuta Turun lentonäytöksessä. KUVA: Timo Jakonen
Kotimaa 14.6.2019 21:31
Esko Pihkala

Ruotsalainen Saab paljasti perjantaina Turun lentonäytöksessä, että sen tarjous Suomelle on 52 yksipaikkaista Gripen E -konetta ja 12 kaksipaikkaista Gripen F -konetta.

Suomen on niin halutessaan mahdollista saada Gripenit käyttöönsä vuonna 2025 ja niiden elinkaari ulottuu vuoteen 2060.

Kaupan päällisinä Saab on liittänyt tarjoukseensa myös kaksi Global Eye -tutkakonetta, joiden välittämän informaation Gripen-lentäjät saisivat suoraan koneidensa näytölle.

Global Eye on varhaisvaroitus- ja valvontalentokone, joka valvoo suuria ilma-, meri- ja maa-alueita samanaikaisesti. Tämän mahdollistaa Global Eyen monipuolinen ja viimeisintä huutoa oleva sensorivarustus ja ennen kaikkea sen pitkän kantaman Erieye-tutka, jonka kantama on 550 kilometriä.

Saabin HX-kampanjohtajan Magnus Skogbergin usein käyttämän termin mukaisesti Gripen olisi Suomelle tulevaisuusvarma (future-proof) hankinta.

Tällä Skogberg viittaa siihen, että normaalisti alalla tarjotaan hävittäjiin teknologiapäivitykset pari kertaa niiden elinkaaren aikana, mutta Saab on omaksunut jatkuvan kehityksen mallin, jossa hankittujen Gripeneiden avioniikkaa voitaisiin päivittää viimeisimmillä tietokoneohjelmistoilla parin vuoden välein.

Saabin mukaan Suomen teollisuus voisi vastata 80–90 prosentista ostamiensa Gripeneiden ylläpito-, korjaus- ja huoltotöistä.

Skogberg kehui, että kukaan kilpailijoista ei päihitä Saabia hinnassa. Yhdessä Global Eye -koneidenkin kanssa Saabin tarjous pysyy Suomen eduskunnan kaavailemassa 7–10 miljardin haarukassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Ja lopputulos on se, että Suomi hankkii velkarahalla ylihintaiset romut, joilla se ei oikeasti tee yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saab kehittelee jo itsekekseen lentelevää Gripeniä, joten voi olla, että jonkin päivityksen yhteydessä pilotit jäävät heiluttelemaan joystickiä maahan.

Hävittäjälentäjien selkävammat ovat oikeasti suuri ongelma niin yhteiskunnalle, ilmavoimille, kuin loppuelämäkseen selkänsä rikkoneille lentäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sinä otat. Ja sitten skoolataan ja irvistetään itään päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin hyvä tarjous on saatu Ruotsista mutta kun ne koneet on jo ehditty tilata jenkkilästä. Olisi kannattanut odottaa nämä muidenkin tarjoukset eikä hökäistä salaa kaupat etukäteen. Noloa tehdä nyt muina miehinä tällaista teatteria näiden tarjousten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saab olisi kyllä turvallisin ja toimintavarmin näistä ehdokkaista. Drakenitkin antoivat suomalaisille aikoineen täyden vastakaupan joka poikii vieläkin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saabeja on tippunut alas ainakin 5 kappaletta. Toimintavarmuudesta tuskin voi puhua, sillä näillä on aika vähän lennetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa edullisin koska jos itäpoika hyökkää kunnolla 2000+ koneen voimalla niin me jäädään toiseksi viikossa on meidän kone mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kaikki ole Suomeen suunnattuja. Ilmaherruushävittäjiä - hyviä sellaisia - tarvitaan yksi viittäsataa kohden. Ja Suomeen niitä on tulossa useampi laivue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikossa Suomeen ehditään hankkia 100 konetta lisää Euroopasta. Tulee aika kalliiksi itäpojalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itäpojalla (Volodjalla) on vain n. 250 kpl nykyaikaisempaa neljännen sukupolven hävittäjää. Loput ovat niin vanhoja koneita, että niillä ei nykymaailmassa tee yhtään mitään.

Jos hankitaan f-35, niin itäpojan ilmavoimilla ei ole mitään mahiksia. Siksi pitää keskittyä myös ohjustorjuntaan, johon F-35:llä on vaihtoehdoista selkeästi parhaat eväät tarjottavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata jäädä odottamaan sitä päivää, että itänaapuri saisi operatiiviseen käyttöönsä 2000+ konetta. Tuota odottaessa käy varmasti aika pitkäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä aika hulppea tarjous ja kun muistaa että nuo tutkakoneet pelaa yhteen Ruotsalaisten koneiden kanssa, niin Pohjoimainen puolustusyhteistyö nousisi ihan uudelle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuossa lukee että ne tule kaupan päälisinä, eli ilman eri korvausta. Myös Super Hornetista on tullut kova tarjous, vieläpä uudemmasta mallista mitä Jenkeillä on itsellä käytössä tällä hetkellä. Tämä menee aika mielenkiintoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – tie jouduttiin sulkemaan noin puolen tunnin ajaksi
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
32
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
28
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
27
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
11
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
8
Ammattiliitot aktivoituivat työnvälityksessä – "Jotkut puhuvat työnvälityspalveluista työelämän Tinderinä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image