Kotimaa

Saab kytki Gripen-tarjoukseen kaksi Global Eye -tutkakonetta

Ruotsalainen Saab Gripen perjantaina 14. kesäkuuta Turun lentonäytöksessä. KUVA: Timo Jakonen
Kotimaa 14.6.2019 21:31
Esko Pihkala

Ruotsalainen Saab paljasti perjantaina Turun lentonäytöksessä, että sen tarjous Suomelle on 52 yksipaikkaista Gripen E -konetta ja 12 kaksipaikkaista Gripen F -konetta.

Suomen on niin halutessaan mahdollista saada Gripenit käyttöönsä vuonna 2025 ja niiden elinkaari ulottuu vuoteen 2060.

Kaupan päällisinä Saab on liittänyt tarjoukseensa myös kaksi Global Eye -tutkakonetta, joiden välittämän informaation Gripen-lentäjät saisivat suoraan koneidensa näytölle.

Global Eye on varhaisvaroitus- ja valvontalentokone, joka valvoo suuria ilma-, meri- ja maa-alueita samanaikaisesti. Tämän mahdollistaa Global Eyen monipuolinen ja viimeisintä huutoa oleva sensorivarustus ja ennen kaikkea sen pitkän kantaman Erieye-tutka, jonka kantama on 550 kilometriä.

Saabin HX-kampanjohtajan Magnus Skogbergin usein käyttämän termin mukaisesti Gripen olisi Suomelle tulevaisuusvarma (future-proof) hankinta.

Tällä Skogberg viittaa siihen, että normaalisti alalla tarjotaan hävittäjiin teknologiapäivitykset pari kertaa niiden elinkaaren aikana, mutta Saab on omaksunut jatkuvan kehityksen mallin, jossa hankittujen Gripeneiden avioniikkaa voitaisiin päivittää viimeisimmillä tietokoneohjelmistoilla parin vuoden välein.

Saabin mukaan Suomen teollisuus voisi vastata 80–90 prosentista ostamiensa Gripeneiden ylläpito-, korjaus- ja huoltotöistä.

Skogberg kehui, että kukaan kilpailijoista ei päihitä Saabia hinnassa. Yhdessä Global Eye -koneidenkin kanssa Saabin tarjous pysyy Suomen eduskunnan kaavailemassa 7–10 miljardin haarukassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Kyllä Ruotsalaiset osaavat monitoimi-hävittäjät tehdä, onhan Saabilla pitkä historia Suomenkin kanssa. Ja jos nyt ymmärsin oikein niin nämä Global-Eye koneet tulevat kaupan päälle. toisin kuin Growlerit jotka jouduttaisiin erikseen ostamaan. Onhan Saab osannut jo E ja F versioihin tehdä hyvät sensori järjestelmät, sekä passiiviset että aktiiviset. Ja olisi mukana jo valmiiksi uusi pitkän-kantaman Meteor-ohjus ilmasta ilmaan sekä Taurus korvaamaan Jasmm pitkänmatkan ilmasta-maahan ohjuksen. Ja sotilaallinen yhteistyö Ruotsin kanssa saataisiin vielä eteenpäin. Ja vähemmän Gripeneitä on alas tullut kehittämisvaiheessa (3) kuin esim. Typhoon Eurofightereita (7). Uskon että Gripen sopisi meille, mutta poliitikot sen lopuksi päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja lopputulos on se, että Suomi hankkii velkarahalla ylihintaiset romut, joilla se ei oikeasti tee yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saab kehittelee jo itsekekseen lentelevää Gripeniä, joten voi olla, että jonkin päivityksen yhteydessä pilotit jäävät heiluttelemaan joystickiä maahan.

Hävittäjälentäjien selkävammat ovat oikeasti suuri ongelma niin yhteiskunnalle, ilmavoimille, kuin loppuelämäkseen selkänsä rikkoneille lentäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sinä otat. Ja sitten skoolataan ja irvistetään itään päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin hyvä tarjous on saatu Ruotsista mutta kun ne koneet on jo ehditty tilata jenkkilästä. Olisi kannattanut odottaa nämä muidenkin tarjoukset eikä hökäistä salaa kaupat etukäteen. Noloa tehdä nyt muina miehinä tällaista teatteria näiden tarjousten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saab olisi kyllä turvallisin ja toimintavarmin näistä ehdokkaista. Drakenitkin antoivat suomalaisille aikoineen täyden vastakaupan joka poikii vieläkin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saabeja on tippunut alas ainakin 5 kappaletta. Toimintavarmuudesta tuskin voi puhua, sillä näillä on aika vähän lennetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa edullisin koska jos itäpoika hyökkää kunnolla 2000+ koneen voimalla niin me jäädään toiseksi viikossa on meidän kone mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kaikki ole Suomeen suunnattuja. Ilmaherruushävittäjiä - hyviä sellaisia - tarvitaan yksi viittäsataa kohden. Ja Suomeen niitä on tulossa useampi laivue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikossa Suomeen ehditään hankkia 100 konetta lisää Euroopasta. Tulee aika kalliiksi itäpojalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itäpojalla (Volodjalla) on vain n. 250 kpl nykyaikaisempaa neljännen sukupolven hävittäjää. Loput ovat niin vanhoja koneita, että niillä ei nykymaailmassa tee yhtään mitään.

Jos hankitaan f-35, niin itäpojan ilmavoimilla ei ole mitään mahiksia. Siksi pitää keskittyä myös ohjustorjuntaan, johon F-35:llä on vaihtoehdoista selkeästi parhaat eväät tarjottavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata jäädä odottamaan sitä päivää, että itänaapuri saisi operatiiviseen käyttöönsä 2000+ konetta. Tuota odottaessa käy varmasti aika pitkäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä aika hulppea tarjous ja kun muistaa että nuo tutkakoneet pelaa yhteen Ruotsalaisten koneiden kanssa, niin Pohjoimainen puolustusyhteistyö nousisi ihan uudelle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuossa lukee että ne tule kaupan päälisinä, eli ilman eri korvausta. Myös Super Hornetista on tullut kova tarjous, vieläpä uudemmasta mallista mitä Jenkeillä on itsellä käytössä tällä hetkellä. Tämä menee aika mielenkiintoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

75
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
50
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
18
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
14
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image