Kotimaa

S-ryhmän Annala: ”Uskoisin, että tarpeellinen määrä nostoja säilyy maksuttomana”

S-ryhmän talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala piti tiistaina tiedotustilaisuuden Helsingissä. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 22.8.2017 19:34
Aki Laurokari

S-ryhmä korvaa Otto-automaatit Nosto-automaateilla S-ryhmän kaupoissa lähitulevaisuudessa. 300 automaattia pitäisi olla vaihdettu kevääseen 2018 mennessä. Näiden lisäksi on tarkoitus tulla vielä 50 uutta automaattia.

Nosto-automaatteja pyörittää norjalainen Nokas CMS. Tähän mennessä S-ryhmällä on ollut sopimus Otto-automaateista Automatian kanssa. Automatian omistavat yhdessä Nordea, OP-Ryhmä ja Danske Bank.

S-ryhmän talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annalan mukaan sopimus Nokaksen kanssa on edullisempi kuin Automatian kanssa.

- Euromääriä on aika vaikea arvioida, mutta meillä on nyt erilainen sopimus verrattuna aikaisempaan, Annala kertoo Lännen Medialle.

- Tärkeää uudessa sopimuksessa on se, että saamme itse päättää automaattien määrän ja sijainnin.

Keskustelua on herännyt se, poistuvatko tämän muutoksen myötä ilmaiset käteisnostot tyystin. Pankista riippuen tietty määrä käteisnostoja on nyt ilmaisia.

Aamulehti kirjoitti tiistaina, että muutos saattaa aikaa myöten tehdä kaikkien automaattien käteisnostoista maksullisia.

- Muutos aiheuttaa pankeille merkittäviä kustannuksia. Jos palveluiden tuottamisen kustannukset kasvavat, se aiheuttaa myös painetta arvioida uudelleen palvelumaksuja, kertoi OP-ryhmän ryhmäpalveluiden johtaja Tony Vepsäläinen Aamulehdelle.

Aamulehdessä kirjoitetaan vielä, että Finanssivalvonta määräsi viime vuodenvaihteessa, että käteisnostosta pitää periä sama hinta koko EU-alueella riippumatta automaatista. Näin ollen myös nostot Otto-automaateista muuttuisivat maksullisiksi, jos pankki alkaisi periä palvelumaksua Nosto-automaattien käteisnostoista. Maksuista pankit päättävät itse.

Tähän mennessä Nosto-automaatilta tehty nosto on maksanut enemmän kuin Otto-automaatilla tehty nosto. Vuoden alusta tätä erillistä maksua ei enää ole ollut.

Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna, että ilmaiset käteisnostot voivat loppua. HS kertoo, että Automatian Otto-automaateilla oli käytännössä monopoliasema ja Automatia on voinut määrittää itse hintansa, koska se toimii Visa- ja Mastercard -korttiyhtiöiden ulkopuolella.

HS:n mukaan Nosto-automaatilla tehdystä käteisnostosta automaatit omistava Nokas voi periä pankeilta moninkertaisen hinnan nykyiseen verrattuna. HS:n mukaan tämä perustuu Visan ja Mastercardin niin sanottuihin interchange-hintoihin, jotka eivät HS:n mukaan ole tältä osin julkisia.

Nokakselta kerrotaan Lännen Medialle, että ei ole heidän käsissään, mitä tapahtuma maksaa automaatilla vaan se riippuu korttiyhtiöistä ja pankeista.

Voivatko ilmaiset käteisnostot loppua kokonaan, S-ryhmän Jari Annala?

- Itse uskon, että ilmaiset käteisnostot eivät lopu. Toki niitä on nytkin tietty rajallinen määrä, mutta uskoisin, että normaalille kuluttajalle tarpeellinen määrä nostoja säilyy maksuttomana, Annala kertoo.

Keskolla on 265 Otto-automaattia K-kauppojen tiloissa. Sieltä kerrotaan, että he jatkavat entisellä linjalle eikä heillä ole vastaavia suunnitelmia kuin mitä S-ryhmältä on nähty.

Automatia Pankkiautomaatit Oy:n toimitusjohtaja Marko Vilo taas kertoo, että he tulevat uudelleensijoittamaan kaikki S-ryhmän irtisanomat automaatit.

- Pyrimme siihen, että uudelleensijoittaminen tapahtuu samassa tahdissa S-ryhmän irtisanomisen kanssa. Sijoitamme ne siten, että S-ryhmästä lähtevä automaatti asennetaan siihen lähettyville tai lähiseudulle, Vilo kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Annala uskon että nostot on ilmaisia miksi et voi sanoa että tiedän ja luuletteko että Norjalaiset (NOKAS) tekee pelkkää hyvätekeväisyyttä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarpeellinen määrä on rajoittamaton määrä; asian tulee olla asiakkaan eikä pankin päätettävissä. Sit kutsutaan asiakaspalveluksi, joka on Suomessa tuntematon käsite

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on täysin varmaa, että tulevaisuuvesa peritääin käteisnostoista isoja kuluja nostajilta. Kuka muu täsä maasa maksaa kuin köyhä kansa. Vähäisistäki roposista viijän viimisetki ja pankit eivät oo auki ku hetken päivästä. Tavistyöläinen ei pankkiin kesken päivin pääse. Toisaalta tässä jos aletaan pankista nostaa enemmälti, niin sielläki keksitään varmasti joku maksulisä nostoon. Eläkeläisellä tekkee tiukkaa, jos vejetään 50 senttiäki joka nostosta saatikka enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun oman rahan nostosta pitäisi maksaa??
Järjetöntä.
Ei muutakuin pankin tiskille jos kovin alkavat ahneeksi nämä kapitalistit,,pankin tiskiltä käteiset hakemaan.
taidankin ottaa tavaksi ja tyhjentää koko tilin kerralla.
paremmassa tallessa ne on sukan varressa.
Kaikki kun tekee saman joka kk alkaa pankkienkin ylimielisyys muuttumaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nosto automaatit aiemmin perivät nostoista maksun.
Ne joutuivat lainsäädännön mukaan maksun poistamaan.
Onko maksu tulossa taas takaisin vai koskeeko tämä vain S-ryhmän Nosto automaatteja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitus kaikella tällä on saada enempi ihmisten rahoja S-Ryhmälle ja Nokas NMC:lle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Automatian, Otto-automaatteja pyörittävän yrityksen liikevoittoprosentti oli 2016 25,6% ja euromääräinen 5,4 milj.€. Kyseessä on kansalaisten peruspalveluista ja näin käy, kun monopoli pyörittää meitä. S-ryhmältä tervetullut veto monopolin murskaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image