Kotimaa

Rukalla joulun seudun sesonki yksi kaikkien aikojen parhaista – etelässä las­ket­te­lu­kausi on vasta alussa

Ruka, laskettelu KUVA: Heikki Ketola
Kotimaa 13.1.2018 16:50
STT

Joulusesonki on jäänyt väliin monessa Etelä-Suomen hiihto- ja laskettelukeskuksessa. Kymmenkunta hiihtokeskusta on avattu vasta kuluneen viikon aikana, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Koko maassa on reilut 60 hiihto- ja laskettelukeskusta. Niistä nelisenkymmentä on päässyt aloittamaan talvikauden. Etenkin pieniä hiihtokeskuksia Etelä-Suomessa on vielä suljettuna.

–  Tänä vuonna etelässä ovat pakkasjaksot puuttuneet. Tänä talvikautena ensimmäinen pakkasjakso on nyt. Tänä vuonna, jos joskus, Suomi on jakautunut kahtia, sanoo Lindfors.

Pohjoisessa sekä pakkasta että luonnonlunta riittää. Kuusamon Rukan paikallisjohtajan Matti Parviaisen mukaan tämän talven joulun, uudenvuoden ja loppiaisen sesonki on ollut yksi kaikkien aikojen parhaista.

– Meillä on luonnonlunta yli 60 senttiä. Rinteissä kyllä tarvitaan keinolunta, kulutus on sen verran suurta, kertoo Parviainen.

"Kai se on ilmastonmuutosta"

Ellivuoren laskettelukeskus Sastamalassa Pirkanmaalla avasi ensimmäiset kaksi rinnettä vasta perjantaina. Viime talvena Ellivuoressa pääsi laskettelemaan noin kuukautta aiemmin.

– Viime vuosina avaukset ovat kyllä tupanneet menemään lähemmäs tammikuuta. Suunnilleen viiden viime vuoden aikana kauden aloitus on ollut hankala. Kyllä kai se on ilmastonmuutosta, vai onko vain säiden vaihtelua, sanoo toiminnanjohtaja Esa Ropponen.

Ropponen myy haastattelupuhelun ohessa pari lippua ja vilkaisee Ellivuoren kymmenen vuoden tilastoja. Kymmenestä kaudesta kuusi on avattu joulukuussa ja neljä tammikuussa. Myöhemmät avaukset painottuvat juuri lähivuosiin.

Tampereen Hervannan laskettelukeskus avaa alkeisrinteen sunnuntaina.

–  Vaikka tämä on lähirinne eikä matkailukeskus, niin kyllä joulusesongin poisjääminen vaikuttaa meilläkin, sanoo toimitusjohtaja Tiina Sironen.

"Vaihtelut ovat isoja"

Jyväskylän Laajavuoren laskettelukeskus ja Lahden Messilä avasivat rinteensä tapaninpäivänä. Molemmissa on nyt runsaasti luonnonlunta.

– Edellinen kausi alkoi 12. marraskuuta. Aikavaihtelut ovat isoja, kertoo Messilän operatiivinen päällikkö Pekka Markkanen.

Laajavuoressa taas avausaika on tavallisesti joulukuun alkupuolella, kertoo toimitusjohtaja Lasse Niivuori. Vaikka talvet ovat lauhtuneet ja talvi alkaa myöhemmin kuin takavuosina, Laajavuoren laskettelukausi ei Niivuoren mukaan ole kovin paljon lyhentynyt. Kaikkien aikojen keskiarvo vuodesta 1965 lähtien on 132 päivää, viiden viime hiihtokauden keskiarvo 127 päivää.

– Lumettamisella on iso merkitys, se on ollut selkeä suunta, sanoo Niivuori.

Luonnonlunta oleellisempaa laskettelukeskuksessa onkin se, että pakkasta on tarpeeksi rinteiden keinolumetukseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lumetus vaatii pakkasta. Kumma kun ei ole kehitetty kevyehköä liikuteltavaa lumetusyksikköä jossa lumitykitys tapahtuisi pressu/kupla/yms halliin/pussiin jossa olisi keinotekoinen pakkanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko isonee että eteläsuomalaiset muuttavat tänne pohjoiseen ja sitä me ei kestetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En menis jouluaviettään mihinkään ihmispaljouteen..ovat kuin sillit purkissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image