Kotimaa

Rosatom ei ole vielä vahvistanut Pyhäjoen laitoksen aikataulua – Fennovoiman mukaan varmistus olisi saatava ”aika pian”

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä vieraili Raahessa tiistaina. KUVA: VESA JOENSUU
Kotimaa 31.1.2018 5:00
Timo Myllykoski

Fennovoima pitää rakentamisluvan saamista vuonna 2019 realistisena tavoitteena.

Venäläinen laitostoimittaja Rosatom ei ole pystynyt vielä varmistamaan Fennovoimalle Pyhäjoen ydinvoimalaitoshankkeen kokonaisaikataulua. Fennovoima odottaa Hanhikiven niemelle suunniteltavan laitoksen tuottavan sähköä vuonna 2024.

Tiistaina Raahen kaupungin vieraana ollut Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä kertoo yhtiöiden käyvän aikataulusta tiivistä keskustelua todennäköisesti ainakin rakentamisluvan saamiseen saakka.

– Varmistuksen kokonaisaikataulusta täytyisi tulla aika pian, koska jos juna lähtee liikkeelle vähän myöhemmin kuin on suunniteltu, niin yleensä se vaikuttaa myös perilletuloaikaan.

Härmälä sanoo, että toki matkan aikanakin aikataulua voi kiriä kiinni, kunhan sitä ei tehdä turvallisuuden kustannuksella.

– Näistä asioista keskustellaan koko ajan, hän toteaa.

Viime syyskuussa Fennovoima siirsi tavoitteensa rakentamisluvan saamisesta vuoteen 2019, koska Rosatom ei ole kyennyt toimittamaan laitoksen suunnitteluaineistoa Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyttäväksi sovitussa aikataulussa. Esa Härmälän mukaan asiaan ei liity minkäänlaista dramatiikkaa.

– Haluan tehdä selväksi, että mitään Olkiluoto 3:n tapaista viivästystä ei nyt ole ainakaan minun näköpiirissäni. Tämä alkuvaihe on vain vienyt laitostoimittajalta oletettua enemmän aikaa.

 

Venäläisestä laitostoimittajasta johtuvien viivästysten aiheuttamat mahdolliset lisäkustannukset eivät tule Fennovoiman maksettavaksi, vaan ne jäävät Rosatomin vahingoksi.

Lue lisää 31.01.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Veikkaan et 2034 = lähmpänä jos mokoma valmistuu milloinkaan.
Haaveilla soppii kyllä. ( itekkin nuorempana haaveilin lottovoitosta.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoima ilmoitti vuonna 2007, että se tuottaa sähköä 2017-18! Missä on atomivoinala? Eikö ole vähän myöhässä. Louhinta maatyöt keskeytetty puuttuvien suunnitelmien takia. Mitä vielä? Ruotsin ympäristötuomio istuin sanoi tylyt EI kuparikapseleiden käytölle atomivoimalan jätteen säilytykselle. Mites suu nyt pannaan? Kyllä menee oulun päättäjien maine kun tuohon sopimukseen lähtivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalan rakentaminen on turhaa . Haluamme käyttää uusiutuvaa energiaa, emme ydinvoimaa, jonka jäte -ym. seurauksista maksavat tulevat sukupolvet kymmeniä tuhansia vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka likeasti uskoo etten suomalaiset joudu maksumiehiksi? Rosatom suurimpia atomivoimaloiden markkinoidem valtias. Ei se maksa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta eihän Rosatom voi vahvistaa mitään varmaa tietoa, rahoituksesta puhumattakaan, kun Putinin kassa on tyhjä kaikkien varojen mennessä asevarusteluun ja Itä-Ukrainan sotaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täyttä farssia koko projekti. Hävetkää suomalaiset. Olkaa itsenäisiä käytännössä eikä vain puheissa.
Olkaa myös energiaomavaraisia ja riippumattomia energian tuonnissa.

Mitä saa yleensä rakentaa ilman asiaan kuuluvia lupia Suomesssa?
Vastaus: No ainakin Rosatomin kokeiluydinvoimalaa ja ulkokäymälän huvilalle, jossa ei ole käynyt tarkastajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäspäin Suomea rakennetaan Rosatomin kokeiluydinvoimalaa? Ei ainakaan Pyhäjoella, siellä kun ei vielä rakenneta voimalaa. Ja sekin voimala mikä sinne on suunnitteilla, ei ole mikään prototyyppi vaan ko. tyyppinen voimala on jo tuotantokäytössä maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä palstalla näkyi olevan nämä jenkkitrollit tai onko ne ranskatrollit äänessä! Luulisi heillä olevan suurempi huoli Ranska ja Areva, mutta ei, ei he ilmeisesti tiedäkään, että Olkiluodossa Ranskalla rakenteilla oleva ydinvoimala on jo nyt toistakymmentävuotta myöhässä, eikä sen valmistumisesta ole hajuakaan? Mutta mitäpä se haittaa kun lännen arvoyhteisö sitä rakentelee! Saapa nähdä tuleeko siitä koskaan voimalaa, josta sähköä saataisiin? Mutta ranskatrollit, voisitte ottaa kantaa senkin rakentamiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata yrittää siirtää puheenaihetta muualle silloin kun puhutaan tästä hetkestä ja tulevista ongelmista, joihin venäläisomisteinen atomitehdas vääjäämättä vie suomalaiset. Venäjän energiariippuvuushirressä on tuskallista rimpuilla ja toteuttaa sen poliittisia vaatimuksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on nämä mielipiteet kuin vihreitten unelmamössöä. Kokoajan vain urputetaan, että pieleen menee ja pitäisi olla jo valmis ja sitten toiset, että ei tulisi ikinä valmiiksi. Jos laitoa on nyt vähän myöhässä se voi kuitenkin valmistua 2024 sellainenhan on tavoite. Vastustajat voivat mennä keräämään mereen heiteltyä muovi jätettä niin teistäkin olisi jotakin hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanhikiven miljoonamonttu ei valmistu koskaan, koska venäläisillä ei ole enää rahaa, millä sitä rakentaa. Ja sitäpaitsi venäläisen ydinvoimalan kannattajat voisivat mennä ensin laittamaan Venäjän ympäristöasiat kuntoon, siitä olisi hyötyä koko maailmalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja etelässä rakennetaan Ranskalaisilta ostettua Baapelintornia vissiin tämä vuosisata, hienoa toimintaa töitä piisaa mutta Kansahan se maksaa, säälittävää toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman mukaan laitoksen piti alkaa tuottaa sähköä v. 2016-2018, eli vastahan tässä ollaan 10-12 vuotta jäljessä aikataulusta. Rakentamislupakäsittelyyn on tiedossa edelleen lisää viivästyksiä, kiitos puuttuvien suunnitelmien ja viivästyneiden dokumenttien, kuten kävi ilmi tällä viikolla julkaistusta uusimmasta STUKin valvontaraportista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tällä palstalla kommentoivat ydinvoimauskovaiset lue mitään Stukin raportteja.Ei niitä lueta Kremlissäkään. Aivan eri tasolla ja eri argumenteilla luvat päätetään. Ikuisuusprojektissa vuosiluvut ovat vain hämäyksen vuoksi. Mitä kauemmin rakentaminen kestää, sitä kalliimpi laitos saadaan ja kaikki kustannukset ovat ydinvoimaklusterin tuloja muun yhteiskunnan kustannuksella. Kun periaatelupa on annettu, tämä on katsottu yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi. Sellainen eduskunta meillä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko touhu häpeä Suomen maineelle. Toisaalta näyttää kuinka kasinaamainen kansa olemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman mukaan voimalan käyttölupa saadaan 2022 ja osakkaat alkavat saamaan sähköä vuonna 2024. Käyttölupa tarkoittaa, että voimala on viimeistä nippeliä myöten täysin valmis 2022 . Tällaisia vuosilukuja firman korkein johto viranomaislle,osakkaille ja kansalaisille naama peruslukemilla esittää. Epärealistisen aikataulun esittäminen kertoo ainakin siitä,että johtamisjärjestelmät ja toimintakulttuuri firmassa ovat täysin pielessä. Epärealistisen aikataulun jankkaaminen kertoo siitä, että yhtiö pelkää osakkaiden joukkopakoa ja todennäköisesti käyttää sen estämiseen kaikki mahdolliset keinot. Tähän mennessä projektia on viety eteenpäin myös Kremlin kautta, kun paikallisten häärääjien keinot ovat loppuneet. Luvitus ei varmasti ole ongelma, jos lupaviranomaisen, TE-ministeriön energiaosaston entinen ylijohtaja on firman hallituksen puheenjohtajana. Sipilä on myös sanonut, että hallitus tekee kaikkensa Fennovoiman puolesta.Homma on sisäpiirin hanke ja tämä sisäpiiri haluaa meidän rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toivottavasti koko hanke menee hylkyyn kyllä tuollaiseen merenmyrkytykseen olisi pitänyt kysyä lupaa asukkailta niin ei olisi ruettu värkkäämään laitosta joka ei edes tuota koskaan sähköä kaiken paras olisi uusiutuva laitos joka tuottaa muutakin kuin sähköä heti pois koko fennovoimaton niin tulee rauha kylään ja muualle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosatom on Venäjän presidentinhallinnon organisaatio tehtävänään rakentaa ja huoltaa maan ydinaseet. Aikataulu ja koko hanke odottaa päättäjän ukaasia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"viivästysten aiheuttamat mahdolliset lisäkustannukset" Lasketaanko niihin myös laitoksen omistajilleen tuottamatta jäänyt energia? Muut lisäkustannukset ovat marginaalisia niiden rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos tuotettu energia on kalliinpaa kuin markkinahintainen sähkö, tuottamatta jäänyt energia on osakkaille silkkaa säästöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image