Kotimaa

Ro­bot­ti­len­nok­ki valvoo maastopaloja ja kuljettaa paketteja – Suomen sää voi silti hyydyttää kopterin

Vantaalla testataan kuluttajalähetysten toimittamista lennokeilla. KUVA: Otto Heinonen
Kotimaa 15.3.2019 22:20
STT

Kauko-ohjattavat tai itseohjautuvat robottilennokit eli dronet ovat 2010-luvun kuumimpia teknologiatrendejä, jonka pulkkaan ovat hypänneet sekä harrastajat että yritykset. Itseohjautuvat lennokit voivat tulevaisuudessa kuljettaa paketteja myös Suomessa.

Tästä saadaan esimakua ensi viikolla, kun Matkahuolto ja K-ryhmä testaavat pakettien kuljettamista K-markettien noutopisteisiin Vantaalla. Tulevaisuudessa suomalainenkin voi ehkä tilata pakettinsa lennokin kuljettamana suoraan kotipihalleen, visioi Matkahuolto.

Lennokit ovat yhtiön mukaan paitsi nopeita ja käteviä, myös ympäristöystävällisiä.

– Jakeluliikenne tänä päivänä on paljolti pakettiautoliikennettä, jonka päästöt ovat merkittäviä. Tämä näyttää siitäkin näkökulmasta hyvin houkuttelevalta vaihtoehdolta, kertoo Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola.

Lennokkien ympäristöystävällisyyttä on tutkittu tiedelehti Naturessa alkuvuodesta 2018 julkaistussa tutkimuksessa, jonka mukaan kevyitä paketteja kuljettavien lennokkien hiilijalanjälki on pienempi kuin jopa sähkökäyttöisen pakettiauton.

Tuuli, sade ja pakkanen haasteena

Teknologiaan uskovien visioissa lennokit kuljettavat paketteja suorinta tietä paikkoihin, joihin pakettiauton täytyy kulkea paljon pidempi reitti.

Avoimena kysymyksenä on kuitenkin lennokkien sopiminen Suomen sääolosuhteisiin. Dronen lentoa voi häiritä kova tuuli, rankkasade ja pakkanen, joka nopeuttaa laitteen akun tyhjenemistä.

Vantaalla testataan kuluttajalähetysten toimittamista lennokeilla. KUVA: Otto Heinonen

– Toki sää tuottaa omat haasteensa, mutta kyllä Suomessakin nähdään, että droneilla on tosi iso merkitys jatkossa. Meillä on tuhansia järviä ja paikkoja, joihin droneilla voitaisiin toimittaa tavaraa huomattavasti nopeammin kuin pakettiautolla, joka joutuu kiertämään järvet ja odottamaan lossia, kertoo Matkahuollon pilottihankkeen toteuttaneen Robots Expert Finlandin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.

Lennokki valvoo maastopaloja

Robottilennokkeja käytetään jo nykyään Suomessa yleisesti esimerkiksi pelastustoiminnassa. Liihottavista kameroista oli hyötyä viime kesän maastopalojen hallinnassa. Pelastustoiminnan lennokkitoiminnan pioneereja on Lappeenrannan ja Imatran vapaaehtoisten palokuntien (VPK) EKRPAS-hanke, jonka lennokit osallistuivat noin 40 tehtävään Lappeenrannan alueella Etelä-Karjalassa.

– Erittäin suuri hyöty niistä on kun tutkitaan, miten laaja paloalue on, onko rakennuksia lähellä ja mihin suuntaan palo mahdollisesti leviää, projektipäällikkö Tero Forsman sanoo.

Robottilennokeilla voidaan Forsmanin mukaan myös etsiä sammuttajille sopivalla etäisyydellä olevia lisäveden lähteitä, kuten järviä ja ojia.

Laitteet ovat avuksi myös rakennuspaloissa, erityisesti jos ne varustetaan lämpökameralla.

– Tulipalotilanteessa isoissa kiinteistössä lämpökameralla saadaan paljon hyödyllistä ja joskus ratkaisevaa lisätietoa palotilanteesta. Sillä voi nähdä, mihin palo on levinnyt ja mihin ei, arvioi Pelastusopiston erikoistutkija Marko Hassinen.

Teknologian edistyessä dronet voivat Hassisen mukaan ryhtyä myös vesipelastajiksi tuomalla kelluntavälineen veden varassa olevalle ihmiselle.

– Kun dronet ovat suorituskykyisempiä, en pidä sitä ihan fiktiona, että drone voisi hakea veden varassa olevan potilaan sieltä pois, tutkija arvelee.

MAINOS

Kommentoi

Kotitoimituskopteri tömähtää lasteineen pihan perälle puolimetriseen räntähankeen ja molemmat vettyvät käyttökelvottomiksi. Suomalaisella lainsäädännön tulkinnalla asukas ei saa mitään korvausta paketin sisällöstä, ja joutuu korvaamaan kopterin hinnan (tuhansia euroja) toimitusfirmalle kun "ei ollut tontti pidetty kuljettavassa kunnossa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti tämä hieno tekninen kehitys uhkaa vapaaehtoista metsäpalojen lentovalvontaa ja SAR-toimintaa. SPL, Suomen Lentopelastus Seura on saanut vuosien ponnistelujen jälkeen kehitetty mahtavan organisaation, joka perustuu paikallisten ilmailukerhojen vapaaehtoistyöhön. SPL,n raameihin on saatu nyt mahdutettua VAPEPA,n ohella vapaaehtoinen Meripelastus , ja yksityiset riippuliito harrastajat. Viimeisenä on intekroitu DRONET. Hienointa tämän organisaation kehityksessä on viestiliikenteen kehitys, missä kaikki eri toimijat voivat olla keskenään yhteydessä erillaisia datamuotoja hyväksi käyttäen viranomaisia myöten. Yhteisö on jo osoittanut toimivuutensa parin viimevuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivätkö törmäile ilmatilassa lintuihin? Vai osaako laite väistellä lintuparvia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei törmäile normaalissa päivänvalossa, koska niissä on törmäyksen estävät anturit. Yöhämärässä nämä anturit toimivat aika huonosti, ainakin halvemmissa harrastelijalaitteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain ajan kysymys kun joku drone putoaa jonkun satunnaisen ihmisen päälle ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Luulisi tuon kaikkien ymmärtävän ja onkin uskomatonta että esim matkahuolto saa vapaasti lennätellä tappavia kilojen paketteja ihmisten yläpuolella. Taas on lainsäätäjä pahasti jäljessä. Drone putoaa kuin kivi eikä siihen tarvita kuin kosteuden tms aiheuttama kontaktihäiriö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On, jos määränpää on esim. saaressa, johon pääsee satunnaisesti lossilla, mikäli kelirikko ei ole tuhonnut tieyhteyttä lossille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se posti menee satunnaisesti sinne saareen lossillakin, sitten kun se kulkee? Ja onko sinne saareen pakko saada postia muuten kuin tavanomaisilla välineillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemuksesta voin kertoa, että jos on pikkupakkanen ja kostea keli niin potkurin lavat kerää jäätä niin drone putoaa. Kai löytäjä saa pitää paketin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama ilmiö käynyt kerran kun lensin meren äärellä sumupilven saapuessa mereltä ja lämpötila oli nollan paikkeilla. Totesin muutenkin että sumussa ei näe mitään ja lensin takasin. Hetken päästä ihmettelin akun matalaa varausta ja lennon päätyttyä huomasin potkureiden olevan jään peittämät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tottakait saa pitää riippuen tietenkin paketin arvosta:) mitä arvokkaampi sen paremmin kannattaa pitää.
mitä isompaa kiina kakkia sen vähemmän kannattaa pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain mukaan löytäjä ei saa pitää. Myöskään ei saa pitää tililleen vahingossa tullutta maksua, joten jos sitä ei palauta, syyllistyy rikokseen. Sellaisen paljastuttua pankki voi myös irtisanoa tilin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
35
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
14
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
9
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
8
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
8
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
8
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image