Kotimaa

Rkp:n Henriksson sote-sovusta: Maa­kun­ta­vaa­lit "olisi paikallaan" järjestää – Puheenjohtaja myös avaa valtaa, joka maakunnille voi tulla

Sdp:n Antti Rinne kertoi torstaina medialle, että hallitusneuvotteluissa on saavutettu sopu sote-mallin rakenteista.
Kotimaa 23.5.2019 13:24
Markku Uhari

Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne kertoi torstaina, että sote-malli valmistellaan 18 maakunnan pohjalta. Pääkaupunkiseudulle valmistellaan oma erillisratkaisunsa. Vaasan aluesairaalan laajaa päivystystä ajaneen Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo luottavansa siihen, että maakuntia kohdellaan uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Helsinki

Hallitusneuvotteluissa saavutettu sopu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta tarkoittanee myös sitä, että maakuntavaalit pidetään.

Asiaa kommentoi medialle Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson torstaina, kun hän oli matkalla lounastauolle Säätytalolta.

– Jos halutaan maakuntia, ja että noudatetaan perustuslakivaliokunnan aikaisempia lausuntoja, niin silloin olisi paikallaan, että on myös maakuntavaalit, Henriksson sanoi medialle.

Aiemmin torstaina myös Helsingin Sanomat kirjoitti lähteisiinsä vedoten, että sote-sopu tarkoittaa myös maakuntavaalien järjestämistä.

Rinne: 18 maakuntaa, PK-seudulle selvitetään omaa ratkaisua

Torstaiaamuna hallitusneuvotteluja vetävä Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi, että hallitusneuvotteluissa on saavutettu sopu sote-uudistuksen hallintorakenteesta.

Sote-uudistus tullaan valmistelemaan 18 maakunnan muodostaman itsehallintoalueen pohjalta. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudulle aiotaan Rinteen mukaan selvittää oma erillisratkaisunsa. Pääkaupunkiseutua koskeva erillisratkaisu tehdään loppuvuoden aikana.

Rinne ei aamulla täsmentänyt, mikä rooli yksityisillä toimijoilla saavutetussa sote-sovussa on.

– Julkinen sektori on pääjärjestäjä ja päätuottaja tässä mallissa. On sovittu myös siitä, että tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään, voisivatko kaupungit ja kunnat toimia myös tuottajina, Rinne sanoi lehdistölle torstaiaamuna.

Henriksson kuitenkin sanoi medialle myöhemmin torstaina, että maakunnilla tulee olemaan valtaa vaikuttaa siihen, miten sote-palvelut tuotetaan.

– Siinä voivat sitten maakunnat, yksityiset, kolmas sektori ja mahdollisesti myös kunnat olla palveluiden tuottajina, sanoi Henriksson.

Toistaiseksi Henrikssonin mukaan on sovittu, että pelastustoimi ja ensihoito tulevat uusien maakuntien hoidettaviksi. Muita asioita selvitetään myöhemmin.

Henriksson vahvisti myös Rinteen kertoman, että soten mahdolliset verotus- ja rahoituskysymykset valmistellaan parlamentaarisesti.

Mikä on Vaasan aluesairaalan kohtalo?

Varsinkin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla suurena kysymyksenä on se, tuleeko Vaasan aluesairaala säilyttämään laajan päivystyksen. Asia on ollut tärkeä Rkp:lle, jotta ruotsinkieliset palvelut voidaan turvata.

Henriksson kertoi, että torstaina ilmoitettu sote-sopu koski ennen kaikkea soten rakennetta. Yksityiskohtiin ei menty.

– Luotan siihen, että jos meille tulee 18 maakuntaa, niin näitä maakuntia kohdellaan yhdenvertaisesti, hän kuitenkin sanoi ja jatkoi:

– Se tarkoittaa, että meillä on toimivat palvelut jokaisessa maakunnassa.

Hallitusneuvottelut jatkuvat torstaina ainakin iltapäivään torstaina, ja puheenjohtajilla on neuvotteluissa suuri rooli.

Puheenjohtajat joutuvat iltapäivällä keskeyttämään neuvottelunsa osallistuakseen Ylen EU-vaalitenttiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

´
Taas lisää yksi valtava himmeli polttamaan verovaroja aivan turhaan - ja kaikki pois tärkeistä kohteista kuten vanhiusten hoivasta.

Mikä näitä meidän poliitikkojamme oikein vaivaa? - Kun tuhoavat aivan tahallaan kansalaisten hyvän elämän edellytyksiä?

Maakuntien vaaleja yms. voi ajatella vain siinä tapauksessa että kunnat lakkautetaan kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minipuolue RKP, jolla on suhteellisesti aivan liian paljon sananvaltaa suomessa sopisi lakata olemasta haitallisena ja liian kalliina enemmistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

72
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
69
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
35
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle
28
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Oulun seudulla pieniä liikenneonnettomuuksia
26
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
23
Tehtaiden seisokit laskivat Terrafamen liikevaihtoa viime vuonna – Nikkelin hinta sahasi voimakkaasti
20
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

No nyt on mökkienkin hinnat laskenut..

Miksi pitäisi myydä? En ymmärrä näitä "hinnat putoaa - panikoi" tyyppejä. Ei mua kiinnosta pätkääkään mikä on mun asunno... Lue lisää...
Taas!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image