Kotimaa

Ris­kin­tor­jun­ta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tart­tu­vuu­des­ta osoittautuu merkittäväksi

Terveydenhuollon ammattilaisia lähdössä Nanjingista kohti Wuhania. Epidemia-alueella on siirtynyt muualta Kiinasta toista tuhatta ammattilaista auttamaan koronaviruspotilaiden hoidossa. Toistaiseksi vajaat 20 työntekijää on sairastunut itse. KUVA: STRINGER
Kotimaa 26.1.2020 18:42 | Päivitetty 26.1.2020 21:06
Jami Jokinen

Kiinalaisviranomaisten mukaan virus tarttuu jo ennen kuin oireita ilmenee. Suomessa pohditaan, laajennetaanko riskialueen määritelmäksi koko Hubein provinssi.

Uudet tiedot Wuhanin koronaviruksen tarttuvuudesta saattavat johtaa uusiin ohjeisiin ja määräyksiin. Asiantuntijan mukaan vielä tähän ei kuitenkaan ole syytä.

Kiinan viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että viruksen oli havaittu tarttuvan ihmisestä toiseen jo ennen merkittäviä sairauden oireita.

– Se on toki mahdollista, sillä esimerkiksi influenssassakin näin voi olla. Isossa kuvassa se ei silti välttämättä tarkoita, että asialla olisi epidemiologista merkitystä, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Gamechanger vai ei?

Maailman medioissa erilaiset asiantuntija ovat käyttäneet uusista tiedoista muun muassa termiä "gamechanger". Sillä tarkoitetaan tekijää, joka muuttaa kokonaisuutta perustavalla tavalla.

– En vetäisi vielä sellaista johtopäätöstä, että tämä muuttaa kaiken, Sane sanoo.

– Tällaisessa tilanteessa on tyypillistä, että julkisuuteen tulee uutta tietoa ja arvioita ilman kunnollista pohdintaa.

Hän korostaa, että tietoa tarvitaan vielä huomattavasti lisää, ennen kuin Suomessakaan on syytä arvioida esimerkiksi viranomaisohjeistukseen tarvittavia muutoksia.

"Ei mustavalkoista"

Sane painottaa kokonaisarviota, jossa uudet tarttuvuutta koskevat tiedot ovat vain yksi osa.

Yleensä tämäntapaisten virusten tarttuvuus on suurimmillaan pari päivää oireiden alkamisesta. Vaikka tarttumista tapahtuisi jo oireettomana aikana, sen merkitys voi olla pieni.

– Miten tehokasta se on, ja miten usein tarttumista tapahtuu – se ei ole niin mustavalkoista.

THL seuraa maailman terveysjärjestön (WHO) ja Euroopan tartuntatautikeskuksen (ECDC) tilannearvioita, joissa tämäkin tekijä otetaan huomioon.

Ohje nyt: lääkäriin, jos oireita

Tällä hetkellä THL ohjeistaa ihmisiä ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli he saavat kuumetta ja hengitystieoireita kahden viikon kuluessa siitä, kun he ovat olleet Kiinan Wuhanissa tai tekemisissä sieltä tulleiden kanssa.

Jos varmistuisi, että virus tarttuu tehokkaasti jo ennen oireita, tämä ei enää välttämättä riittäisi riskien hillintään.

– Jos tällaista tapahtuisi merkittävissä määrin, niin totta kai tällä olisi merkitystä sille, miten tartuntaketjuja voidaan pysäyttää. Se on selvä, Sane myöntää.

Koko provinssi voidaan määrittää riskialueeksi

Kiinassa on varmistettu reilut kaksi tuhatta Wuhanin koronavirustapausta. Määrän on ennakoitu kasvavan lähipäivinä nopeasti.

Epidemiakeskuksena pidetyn Wuhanin lisäksi tartuntoja näyttää nyt ilmaantuvan muuallakin Hubein provinssissa. Tämä saattaa muuttaa ohjeistuksia myös Suomessa.

– Onko koko Hubein provinssi otettava määritelmäksi siitä, mistä tulevien matkustajien tulee tarkkailla oireita – tämä elää koko ajan. Asiaa arvioidaan viimeistään maanantaina, Sane sanoo.

Hubeissa asuu noin 60 miljoonaa ihmistä.

ECDC: EU-alueella riski kohtalainen

Sunnuntaina ECDC arvioi, että uusien tapausten todennäköisyys EU-alueella on kohtalainen. Tämä koskee kuitenkin vain Kiinan Hubeista tulleita ihmisiä.

EU-alueen sisällä tapahtuneiden tartuntojen todennäköisyyttä keskus piti yhä pienenä, mikäli maiden varautuminen on riittävää.

Muokattu klo 21.06: Korjattu oikea paikannimi - 60 miljoonaa asukasta on Hubeissa, ei Wuhanissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näkis vaan. Kiinalaisia turisteja tuodaan koneittain kokoajan. Kiinalaisten rahat kiinnostaa enemmän kuin tuhansien henki. Sellaista ihmistä ei löydy joka torppais koneiden tulon nyt välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos (vai kun?) viirus leviää suomeen kunnolla niin ensimmäiseksi tulee pula suojavarusteista., mm. maskeista, suojalaseista ja suojapuvuista. Terveydenhuollon yksiköillä ei ainkaan ole noita kovin isoja määriä varastossa. Ja lisää ei välttämättä saada hirveän nopeasti jos pandemia on maailmanlaajuinen. Apteekeista suojamaskit on jo loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viranomaiset vähättelevät asiaa kunnes ongelmat räjähtävät käsiin. Sikainfluenssan aikaan hoitopaikoista oli pula ja lääke loppu apteekeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiinan viranomaiset vähätelleet asiaa jo joulukuun alusta.
mutta sehän kuluu ainaa asiaan - myöntävät, toimivat vasta pakon edessä.

8.12.2019 jo todettu ensimmäinen
sairastuneita ilmoitettua huomattavasti enemmän
sairastuneissa ilmoitettua nuorempia ja hyväkuntoisempia, myös kuolleissa
ainakin yksi sairastuneita hoitanut lääkäri kuollut

maailman lehdistä löytyy tietoa ja
lancetissa julkaistiin kiinalaisen lääkärin artikkeli tapahtumista, tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ajan vähätellään. Vähätelty väite kerrallaan osoittautuu pahemmaksi kuin arvio. Missä piileskelee hallitus ja sanna marin? Suomi menossa lakkoon ja ulkopuolisia välittömiä uhkia näköpiirissä. Sanna ja muut liivihallituksen ministerit eivät ota mihinkään kantaa vaikka ovat suomen tärkein hallintoelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei paniikkia kunhan ei tartte joutua kaupunkilaisten kanssa samaan bussiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli tähän 2019-nCoV -virukseen olisi markkinoilla jokukaan rokotevalmiste, niin Suomen terveydehuolto THL etunenässä ja hätäkoollekutsuttu hallitus olisivat jo vaatimassa pikavauhdilla kaikkia suomalaisia rokotusjonoon.
Ensimmäisenä rokotettavina luonnollisesti hallitus ja virkakunta kuten muistamme aikaisemmista influenssa rokkotuksista , sitten terveydenhuollon henkilöstö ja muut riskiryhmät jos rokotetta olisi riittävästi.

Nyt moista hysteriaa ei ole, mutta tutkimusten mukaan rokote voidaan tällä kertaa saada käyttöön jo 3 kk sisällä viruksen ensimmäisestä eristämisestä. Koodattu on ja portti josta virus kulkee dnan sisään on sama kuin sarsin käyttämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten viranomaisten tapa jos naapurimaat ilmoita emme mekkään kun jäävät pyydetään anteeksi ja todetaan tämä tuli puskista...Itä-Saksan malli.Annappa kapitalustiltä 6 sentiä viedää TV ja Radiot aamusta iltaan tiedottaa vientiteollisuus pysähtyy jos tämäkään auta laitetaan työsulku jos tämä tepsi Valtiovalta nujertaa poikkeustilalla julistuksella ja pakkolailla..Puskin Itä rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota, näinhän se on aina ollut virusten kanssa, että kantaja levittää virusta, vaikka ei itse ole tietoinen kantavansa virusta, oireista puhumattakaan. Tuntuu mopo taas keulivan, vaikka asiallista tietoa on saatavilla hyllymetri tolkulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava uhri. Eiköhän olisi jo viisasta jättää turistit kotimaihinsa kunnes tautiin on lääke kehitetty?
Meitäkin on vain vajaat 6 miljoonaa...Sekä uutinen jonka mukaan viikon päästä on jo 200 000 tartuntaa kiinassa olemassa.
Että näin. Turhapa enää vatvoa ja ihmetellä vaikka kuinka raha haisisi että julistaako hätätilaa vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko jo aika suomenkin jättää mielestäni vähättelyt sairastumisen tarttumisesta ja matkailuyrittäjienkin tämä täytyy nyt ymmärtää että tämän taudin kanssa ei ole leikkimistä 🤨

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hysteria on nyt paikallaan, onhan se tämän päivän muotia - suorastaan kuumeista hottia! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan tuo hieman outoa, että riskilaueelta tulee turisteja jonnekki lappiin. Mitä jos lapissa turistikohteessa sattuu epidemia? Monta lääkäriä siellä on? Potilaspaikkoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisia turisteja on paljon enemmän muualla. Lappi ei ole etulinjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image