Kotimaa

Risikko: Laiton maassa oleskelu ei kenenkään etu – Oulussa kymmeniä paperittomia

Sisäministeri Paula Risikko vieraili Oulussa. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 2.12.2016 5:00
Liisa Laine

– Laiton maassa oleskelu ei ole kenenkään etu, korostaa Oulussa torstaina vieraillut sisäministeri Paula Risikko.

– Laittomasti maassa oleskelevilla on suurempi riski syrjäytyä, ajautua tekemään rikoksia elääkseen ja ennen kaikkea joutua rikollisten hyväksikäyttämäksi.

Suomi ei ole ollut houkutteleva maa laittomalle maassa oleskelulle, koska paperittomana eläminen on Suomessa käytännössä hyvin vaikeaa. Laittomasti maassa oleskelevalla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta työllistyä.

Suomen lainsäädännön mukaan jokaisella ihmisellä tulee olla selvä asema yhteiskunnassa, eikä kenenkään tulisi oleskella maassa laittomasti.

Risikon mielestä yksi parhaista keinoista ehkäistä ilmiötä on vapaaehtoisen paluun tuen tarjoaminen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Tuettu vapaaehtoinen paluu tarjoaa palaajalle mahdollisuuden aloittaa elämä uudelleen kotimaassa esimerkiksi taloudellisen tai aineellisen avun turvin.

Laittoman maassa oleskelun kasvu johtuu viime vuoden turvapaikkahakemusten ennätyssuuresta määrästä. Suomeen saapui tuolloin 32 476 turvapaikanhakijaa.

Suurin osa hakemuksista on nyt käsitelty, ja kielteisen päätöksen on saanut noin puolet hakijoista. Turvapaikka on myönnetty noin 26 prosentille hakijoista.

Palautusmaiden turvallisuusarvioista Risikko toteaa, että Ruotsilla on mahdollisuus palauttaa Irakin Mosuliin, Suomella ei. Muuten hän ei lähde arvioita vertailemaan, koska systeemit ovat erilaiset.

Oulussa joitakin kymmeniä paperittomia

Oulussa on tällä hetkellä arviolta joitakin kymmeniä paperittomia. Osa on kielteisen oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, jotka eivät halua palata kotimaihinsa.

Moni heistä valittaa päätöksestä. Laittomaksi heidän oleskelunsa tulee valitusprosessin jälkeen, jos päätös pysyy kielteisenä. Jos valitusta ei tehdä, päätös saa lainvoiman valitusajan umpeuduttua.

Osa on turvapaikanhakijoiden mukana laittomasti tulleita henkilöitä, jotka eivät ole ilmoittautuneet turvapaikanhakijoiksi ja joita ei virallisesti edes ole.

Paperittomien määrän uskotaan Oulussakin ensi talvena huomattavasti lisääntyvän. Kansallisia ohjeita laittomasti maassa oleskelevien paperittomien kohtelusta odotetaan kuumeisesti, eikä keskiviikkona annettu ministerityöryhmän tiedote asiaa paljon auttanut.

– Ei tullut toimintaohjetta, eikä käynyt ilmi, miten ajantasainen tilannekuva muodostetaan ja miten seurataan laittomasti maassa olevien määrää. Odotamme tarkempia ohjeita, toteaa Oulun sosiaalijohtaja Arja Heikkinen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Jos saisin tietää, että jonkun nurkissa majailee laiton asukas niin ilmoittaisin heti poliisille. Mitä sinä tekisit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian moni sai turvapaikan, ja suurin osa joka ei saanut, jää tänne laittomasti. Ja tietenkin käydään kaikki oikeusasteet valitusten avulla läpi, ja heitäkään ei voi palauttaa, jos vastaanottaja maa ei ota heitä takaisin. Eli summa summarum, 32 000 pakolaisesta tänne jää arviolta 20 000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olekaan, ja laittomat tuleekin poistaa maasta saman tien kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulos ja heti. Jos Risikko ei tuonvertaa ymmärrä laista niin antaa mennä mukana. Mikä muuten vaivaa islamilaisia valtioita, kun he sotivat jatkuvasti toisiaan vastaa. Ja Israelia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulu jakaa paperittomille yhtään Euroja ja niin sitten kaikilla muillakin oululaisilla on oikeus samaan summaan. Mistä saa tulla hakemaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on näille tulijoille onnela! Täällä saa kaiken kuitenkin,kohta nällekkin ja tulijoita annetaan edut kuin kaikille muillekkin ja tulijoita riittää! Päättäjien kädettömyyttä voi vaan ihmetellä! Pitääkö aina oottaa mitä muut maat tekevät ensin? Eikö uskalleta muuta kuin vatuloida?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen toimintaa kuvaava soudetaan ja huovataan päätöksentekomalli hallitsee myös alemmilla tasoilla. On turhaa kuvitella, että jos halltustasolla jahkaillaan päätöksenteon kanssa, alemmilla tasoilla toimittaisiin jämäkästi. Koko päätöksenteko-orkesteri on jämähtänyt ja tämähän polveutuu suoraan maan hallituksen toimista myös alaspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

B-luvan poisto oli huono veto, ja nyt tilanne karkaa käsistä. Täällä kirjoittelee täysin tietämätön porukka "jos menisin laittomasti sinne ja tänne, minut varmasti poistettaisiin maasta". Katsokaapa onko näin käynyt muualla. Sisäinen turvallisuutemme horjuu, jos tilannetta ei oteta haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän päättäjät on saamattomia. Vasta Tanskan, Ruotsin tai muun Euroopan maan jälkeen uskalletaan tehdä jotain ihmisten palauttamiseksi kotimaihinsa.

Siihen asti hissutellaan ja maksetaan juhlat samalla, kun omalta kansalra viedään kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on pidettävä huolta siitä, että lakia noudatetaan. Jos on laittomasti maassa, rikkoo Suomen lakia, eli on rikollinen. Täällainen henkilö on häädettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuules kultapieni, kun se häätäminen vaatii myös vastaanottavan maan. Olisko sulla kehissä hyvä lista maista joihin tuosta vaan häädetään ihmisiä? Esim. rajanaapurimme saattaisivat hieman ottaa nokkiinsa jos ryhdymme tunkemaan väkeä väkisin rajan yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takaisin vaan sinne mistä on tullutkin. Jos maa on Ruotsi, niin Ruotsilla on palautussopimukset kunnossa. Meillä ei ole, kiitos Astrid-tädille! Rahasta kyllä Ruotsin kanssa sovitaan. Kerropa sinä mihin maahan suomalainen voi jäädä luvatta lorvimaan paikallisten veronmaksajien kustantaessa lystin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne sinä muita selväsit fiksumpana laitat ovesta väkisin sisään tunkevan, vietkö keittiöön vai kylpyhuoneeseen ja alat maksamaan vaikka palkkaa, jos palautusosoitetta ei ole perperiin merkitty? Typerämpi enemmistö käännyttäisi ovelta tai eteisestä takaisin tulosuuntaan. Valtio voinee soveltaa maalaistyhmyyttä ja vedota alueelle tunkevien käsittelysäännöiksi tehtyihin soppareihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitähän ehti tulla tuhansia ennenkuin Suomi sai valvonnan käyntiin Torniossa. Mitä vaikeaa on jos ei ole papereita? Väärennettyjä saa helposti eikä pimeäntyön teettäjä edes niitäkään kysele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi antaa "paperit" väkisin tulleille, ei ainakaan kansalaisuuksia.
Korkeintaan "anto" väliaikaiseen oleskeluun. Silloin voidaan antaa heti
lähtöpassit, jos rikoksia ilmaantuu!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkää ole kenenkään etu, mutta, parempi, että joku majoittaa ja huolehtii, kuin ovat omillaan jossain tietymättömissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku tai jotkut majoittavat salaa näitä laittomasti maassa olevia henkilöitä, niin eihän se tule viranomaisten tietoon. Kyllä kaikkien tulisi olla jossain "kirjoissa ja kansissa". Pidemmän päälle näistä sala-asujista koituu kuitenkin jotain ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, mitä tapahtuu 24 %:lle hakijoista?
Jos kerran kielteisen päätöksen on saanut noin puolet hakijoista ja turvapaikka on myönnetty noin 26 prosentille hakijoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tässä on niin vaikeaa? Mikäli minä suomalaisena menisin laittomasti johonkin maahan - jos ylipäätään pääsisin mitenkään rajan yli - niin varmasti edessä olisi välitön karkotus tai vankila ilman mitään valitusoikeuksia. Mikä meillä Suomessa on ettemme osaa valvoa omia rajojamme tai poistaa täältä henkilöitä jotka eivät tänne kuulu? Muissa maissa se kyllä onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
29
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
23
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
6
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
2
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
1
Poliisi: Jopa parikymmentä saksalaista ja hollantilaista miestä nujakoi ravintolan luona Levillä
1
Me aikuiset olemme luoneet todellisuuden, johon lastemme on sopeuduttava Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image