Kotimaa

Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin me­no­li­säyk­siin että in­ves­toin­ti­me­noi­hin"

Hallituksen muodostaja Antti Rinne kertoi, että puolueiden puheenjohtajien aikatauluista riippuu saadaanko hallitusohjelma kasattua perjantaiksi. Eurovaalit vievät nyt puheenjohtajien aikaa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 21.5.2019 10:37
Kirsi Turkki

Enemmistö ryhmistä saa työnsä valmiiksi tänään. Puheenjohtajien aikatauluista riippuu, valmistuuko hallitusohjelma perjantaina.

Helsinki

Hallitusneuvottelujen 11. päivä alkoi tänään Helsingin Säätytalossa. Aamulla neuvottelujen tilannetta tuli kommentoimaan vain hallituksen muodostaja, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Muut puheenjohtajat pysyivät pois median edestä.

– Tänään käydään talousasioita läpi puheenjohtajien pöydässä ja pöytien omia ratkaisuja hallitusohjelman sisällöksi.

Ehdoton enemmistö, elleivät kaikki pöydät saa valmiiksi mietintönsä. Joitakin poikkeuksia tulee olemaan, ne menevät yöhön tai huomiseen aamuun.

Rinne painotti aamulla, että tämän hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoista, vaan hallitus voi käyttää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin lisää rahaa.

– On todettu hallitusohjelmaneuvotteluissa, että nyt ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään menoja, vaan lähdetään rakentamaan sellaista tulevaisuutta, että eriarvoisuus yhteiskunnassa vähenee ja saadaan tehtyä investointeja tulevaisuuteen 2030-luvulle, ja että Suomi kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksesta.

Viiden puolueen, sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallituksen on ratkottava miten investoinnit rahoitetaan. Vaihtoehtoina ovat lisävelanotto, verojen korotukset ja valtion omaisuuden myynti. Luultavasti kaikki keinot ovat käytössä. Ongelmia syntyi jo maanantaina, kun keskusta painottaa julkisen talouden tasapainoa ja vasemmistoliitto vastustaa valtion omaisuuden myyntiä. Maanantain neuvottelutauon jälkeen keskustelut kuitenkin jatkuivat.

Rinne totesi aamulla, että myös sote-puolella ollaan löytämässä yhteinen näkemys siitä, miten asioita viedään eteenpäin. Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu maakuntamallin toteuttaminen. Lännen Median tietojen mukaan maakuntien määrästä ei kuitenkaan ole vielä sovittu.

Huomenna kasataan hallitusohjelmaa

Rinteen mukaan vähintään huomenna aletaan kasata puheenjohtajien kesken hallitusohjelmaa pöytien tuloksista.

–  Siellä on vielä asioita, joita on vielä ratkottava puheenjohtajien pöydässä, mutta minusta näyttää hyvältä aikataulun suhteen.

Puheenjohtajien aikatauluun liittyy kuitenkin epävarmuuksia. Tänään puheenjohtajat osallistuvat muun muassa Sanomien ja Yleisradion eurovaalitentteihin. Lisäksi eduskunnan täysistunto on kello 14 ja sitä ennen eduskuntaryhmien kokouksia.

– En ole ihan varma, että onnistuuko perjantaihin mennessä viedä kokonaisuus kasaan vai täytyykö käyttää viikonloppu, jossa on muutakin ohjelmaa. Tavoitteena on edelleen perjantai.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (182)

Onkohan tullut uusi satusetä suomeen. Vaikka orpo oli kitsas harkitsija,niin rinne antaa mennä kun on alamäki taas. En usko hänen talouteensa. No on minulla esimerkki naapurista missä aikoinaan asuin. Vanhaisäntä oli kauppamies joka hakkas metsät ja sanoi että yhden puun jätän ,että varis saa tehdä pesäs. Laittoi rahat pankkiin,mutta sitten kun elämä loppui,ja poika peri hänet niin miljoonaomaisuus oli hetkessä kaput. Eli ei raha kasva puussa vaikka niin luulette suomen valtion omaisuutta ei pidä hävittää sillä minäkin omistan siitä sen pienen osan mitä sitten varjelen ja viljelen. Ei pidä pönkittää sellaista toimintaa josta ei hyödytä mitään. Koko euroopan taloous on huuhaa peliä jokta kuppaa rahamme sinne pohjattomaan kaivoon. Puhutaan leveimmistä hartioista mutta mitä se auttaa jos ne on lahot. Hyvää kesää silti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tätä pitää kerrata aina uudestaan? Ymmäryksessä puutteita? Vastuullinen talouspolitiikka on sitä, että investoidaan kansakunnan menestymiseen myös jatkossa. Investoidaan koulutukseen, tutkimukseen ja infraan. Vastuullinen talouspolitiikka on sitä, että otetaan vaikka velkaa jos korot ovat hyvin alhaiset. Valtionvelka ei ole hysteerisen pelon asia. Valtio ei ole kotitalous. Vastuullista talouspolitiikkaa on elvyttäminen laskusuhdanteessa ja kiristäminen noususuhdanteessa.

Oikeistolainen talouskurittaminen, loputon leikkaaminen, kapitalistien vapauttaminen veroista ja veronkierron suojelu on erittäin vastuutonta ja lyhytnäköistä politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh hah hei. Nähdäänpä kolmen vuoden päästä hallituksen kaatuminen ja Suomella 20 miljardia lisää velkaa. Valtion talous toimii aivan samoin kuin Matti Meikäläisen, velka on maksettava pois korkoineen. Ja se onkin sitten paljon vaikeampaa kuin velan ottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne on edesvastuuton kun ajaa Suomen uuteen velkaantumiseen jossa lapset laitetaan maksamaan Rinteen taloussotkut. Toivottavasti Rinne käy kertomassa kaikille lapsille että tein juuri uutta velkaa 20 mijardia niin että kannattaa alkaa opiskelemaan jotta voitte maksaa velat pois.

Suomessa pitäisi olla perustuslaki joka pakottaisi poliitikot toteuttamaan vastuullista talouspolitikkaa. Vaikka Sipilä toteutti viimehallituskaudella vastuullista talouspolitikkaa niin hänkin näyttää kääntävän takkia tässä asiassa. Toivottavasti Sipilä ryhdistäytyy ja kieltäytyy tästä hulluudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon velkaantumiseen vielä, euro oli virhe, mutta onpahan alhaiset korot. Nollakorkojen maailmassa investointien rahoittamista velkarahalla kannattaa harkita, koska valtionomaisuuden myyminen maksaa valtiolle todennäköisesti velkaantumista enemmän.

Kannattaa vielä hysteerisenä huutaa Kreikan tien lisäksi Venezuelaa, sirkkojen tuloa, vitsauksia ja maailman loppua, jos se helpottaa. Reaalimaailman kanssa tuommosilla puheilla ei ole mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiontalous ei ole sama asia kuin kotitalouden pyörittäminen. Suomen velka on EU:n keskitasoa. Valtion ei koskaan tarvitse olla täysin velaton. Valtiontaloudessa pitää muistaa investoida koulutukseen, tutkimukseen, infraan ja tasaiseen tulonjakoon. Vain sillä tavalla Suomin voi menestyä jatkossa. Jatkuvalla leikkaamisella päädytään banaanivaltioksi ja Kreikan tielle!

Ne jotka jyrisevät mielipuolisesta ikuisesta talouskurista, eivät ymmärrä kansantalouden pyörittämisestä yhtään mitään!

Omistava luokka ja isot yritykset kiertävät veroja ja pimittävät valtionkassasta miljardeja. Yritykset maksavat tänä vuonna 14 mrd osinkoja, löysää rahaa näyttää löytyvän runsaasti, kyllä siitä pikku siivu veroihinkin voi laittaa. Porvarit aina keventävät pääoman veroja ja kehittävät niille uusia veronkiertokeinoja. Sitten täytyykin taas leikata köyhältä kansalta, koska jonkunhan kapitalistien ahneuden on aina rahoitettava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puskin kirjoitti asiaa. Valtion hallinnossa on jo nyt turhia kynänpyrittäjiä ilman mitään maakuntien lisähallinnon himmeliä. Rinne ei osaa muuta kuin lisätä menoja. Suomen valtion osuuksia yhtiöissä ei missään tapauksessa saa myydä. Jos myydään, rahat tuottavat vain hetken lämmitystä valtion kassassa. Kun sitten ulkomaiset omistajat pääsevät hinnoittelemaan palvelunsa ja tuotteensa, tulee rahanmeno kasvamaan niin massiivisesti ettei suomalainen veronmaksaja enää tule toimeen. Rinteen porukka ei osaa ottaa huomioon jatkuvaa pitkäjänteistä tuloa, joka tulee osingoista ja veroista valtion kassaan sekä suomen omasta hintatasosta. Valtion yhtiöiden ja muiden suuryhtiöiden johtajien sikariportaassa on johtajia joilla on kohtuuttoman isot tulot (palkat,palkkiot,eläke edut, osingot ja kultaiset kädenpuristukset). Näiden tulokset sitten piilotetaan hyväveliverkoston tuella hallintarekistereihin, veroparatiiseihin ja osinkoihin. Velkaa ei tosiaan tarvitse ottaa lisää, jos tuleva kokoonparsittu hallitus osaa nähdä riittävän pitkälle tuijottamatta omiin varpaisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava asia, että Suomessa päästään lopultakin elämään, Kreikan malliin. Otetaan velkaa niin paljon kuin saadaan, eikä koskaan aiotakaan maksaa takaisin. Hurraa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin Rinteen puolesta velkaantuminen saisi jatkuakin mutta kv. luotonantajat sulkevat rahahanat, jos Suomi ei pysty pienentämään valtion menoja. Rakenteelliset uudistukset kuten SOTE luvattuine miljardisäästöineen kun jäivät toteutumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Niinistö, tiukka talousmies joka puhemiehenä ollesssaan laittoi Eduskunnan virkamiehiä ja kansanedustajia ruotuun, sanoi että julkista rahaa pitää käyttää yhtä tarkasti kuin omaa palkkana tienattua rahaa. Pääministeri ehdokas, vaikeasta sairaudesta toipuva A. Rinne on tunnetusti ollut aika holtiton omissa raha-asioissa, ja sama sävel kuuluu hänen epäselvistä puheista ja lausunnoista. Toivottavasti Rinne ei saa kasattua ainakaan enemmistöhallitusta, jolloin hallitustunnustelija vaihtuu, ja on mahdollista saada maahan vaalituloksen mukainen enemmistöhallitus esim. PS. KOK, Keskusta ja takiaisena RKP tai KD. Halla-aho pääministeriksi, Sipilän seuraaja vv-ministeriksi ja Orpo ulkoministeriksi, aika hyvä suora. Tällä jengillä olisi mahdollista onnistua ja viimeisten 4 vuoden aikana saatu valtion talouden menokuri saisi jatkoa. Samoin työllisyyden hoito pysyisi hyvissä käsissä ja työttömyysasteen nosto 75 % olisi oikeasti mahdollista jolloin myös työttömien määrä lähtisi laskuun. Lakkoja ja kaikenlaisia rettelöintiä se tietäisi Of course työmarkkinoille mutta sellaista elämä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulupukkihan se on joka lahjat antaa....nii että onko joulupukkia olemassakaan?
Joku maksaa aina joskus jollain tavalla kaikki lahjat. Aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tuo Rinne enää ollenkaan tässä maailmassa? Puheet on yhtä höpinää ja ympäripyöreää,tuskin tajuaa itsekkään mitä horisee...
Kyllä alkoi tästä vielä jyrkempi alamäki kansalle,siinä sitä onkin sitten taakkaa saada tilanne joskus korjatuksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuvalla syötöllä näitä demareita, jotka ottavat niskalenkkejä markkinataloudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysyvät menolisäykset ja valtion omaisuuden myynti? Kai ne ymmärtää, että sen omaisuuden voi myydä vain kerran?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä ja kun näitä erinomaisia esimerkkejä onnistuneista myynneistä on lukemattomia. Parhaimpina varmaan ainakin Yara ja sähkön kantaverkkojen myynti Fingridille. Taitaa keskustalaistenkin pussissa tuntua kun lannoitteiden hinta moninkertaistui vai nousivatko tuet samaa tahtia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikovat myydä Suomen omaisuutta jotka hankittu veronmaksajien rahoilla .
Rinteellä ihan väärät puolueet hallitusneuvotteluissa .
Häviäjät Rinne otti kylmien laskutoimituksen jälkeen.
Tärkeintä Rinteelle että hallituspuolueiden henkilömäärä suurempi kuin oppositio.
Rinne siis tuhosi PS ja Kokoomus äänestäjien äänet merkityksettöminä .
Mutta katsotaan neljän vuoden kuluttua onko Rinteen puolue jengiä enää missään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa tulee ovista ja ikkunoista kunhan vain "tiivistetään veropohjaa".

Suunnitelmatalouteen uskovaa voi tällä fraasilla huijata. Talous ei kuitenkaan tottele tätä sääntöä. Erityisesti ei kun ollaan yhteismarkkinoilla. Raha pakenee himoverottajaa sinne, missä verorasitus on pienempi ja muut talouden edellytykset ovat kunnossa. Tällaisia vaihtoehtoja Suomeen sijoittamista harkitsevalla on.... meidän kaikkien onneksi. Onneksi siksi, että tällainen unelmahöttö kaatuu kyllä alkuunsa.

Rinne voi kohta alkaa unohtamaan unelmaansa Kesärantaan muutosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida Rinteen Antilla tosiaan olla matematiikka hallussa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei tarvitse säästää" kun uusi hallitus saa 1,5 - 2 miljardia € myymällä valtion omistamia osakkeita. Täysin järjetöntä ja vastuutonta touhua.
Yritystuet voisi myös lopettaa kokonaan, ne on täysin tarpeettomia. Suurin osa yritystuista menee suuryrityksille, jotka eivät tuota tukea tarvitse.
(Olen itse yrittäjä, enkä ole saanut koskaan valtion tukea, enkä tule sitä hakemaan, vaikka siihen olisikin mahdollisuus).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (182)

Uutisvirta

14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
13:09
Iissä alkaa kaksipäiväinen IlmastoAreena, jossa aiheesta puhutaan kansantajuisesti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back
12:57
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
72
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image