Kotimaa

Rinne lupasi eduskuntaan lakiesityksiä työ­eh­to­so­pi­mus­ten shoppailun hil­lit­se­mi­sek­si: "Olen ylpeä, etteivät Postin työehdot heikentyneet"

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kertoi, että tällä hallituskaudella kootaan parlamentaarinen neuvottelukunta käymään valtion omistajaohjausta läpi kuten edelliselläkin kaudella.
Kotimaa 28.11.2019 18:54
Aki Taponen

Rinne syytti Postin hallitusta siitä, että se jätti pakettilajittelijoiden osalta noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) vaatimuksia.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan hallituksella on valmius lainsäädännön kehittämiseen siten, että työehtosopimusten shoppailu Suomessa loppuu.

– Me tulemme esittämään vaihtoehdon, miten tämä tullaan toteuttamaan. Tulemme tuomaan eduskuntaan sellaisia esityksiä, että työehtosopimusshoppailua saadaan Suomessa hillittyä, Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Hän lupasi jo viikko siiten samalla areenalla, että hallitus tekee lopun tällaisesta työntekijöiden siirtämisestä työnantajalle edullisempaan työehtosopimukseen. Eräät oikeusoppineet kertoivat kuitenkin pitävänsä lailla toteuttavaa kieltoa käytännössä mahdottomana, koska siinä puututtaisiin perustuslain turvaamaan järjestäytymisvapauteen.

Rinne toisti, ettei palkkojen heikennyksiä työehtosopimuksia vaihtamalla tulla hyväksymään. Hän korosti, että se oli lopputulos myös Posti-kiistassa.

– Yksikään ihminen ei siirtynyt heikomman työehtosopimuksen piiriin. Hallitus piti kiinni lupauksestaan ja toteutti sen, etteivät 700 ihmisen työehdot heikentyneet. Siitä olen ylpeä ja tyytyväinen, hän sanoi.

Kiistassa oli kaksi eri asiaa

Rinne puolusti kyselytunnilla aktiivista rooliaan Posti-kiistassa pakettilajittelijoiden osalta.

– Jos maata uhkaa tilanne, jossa vienti pysähtyy, joukkoliikenne on pysähtynyt ja pääministerillä on huoli, mitä lähtee yhteiskunnassa tapahtumaan, niin en usko, että kukaan edellyttää pääministerin pitävän näppinsä irti tällaisessa tilanteessa.

Rinne muistutti, että Postin kiistassa oli kysymys kahdesta eri asiasta. Oli Paltan ja PAU:n työehtokiista, jota valtakunnansovittelija sovitteli. Ja oli kiista 700 pakettilajittelijan siirrosta Postin tytäryhtiöön, mikä häiritsi työehtosopimusneuvotteluja.

– Sen takia valtakunnansovittelijalle esitettiin sovittelulautakunnan käynnistämistä. Valtakunnansovittelija ei tähän pyyntöön suostunut, jolloin osapuolet pyysivät keskenään sovittelulautakunnan liikkeelle laittoa, Rinne perusteli neljän selvityshenkilön väliintuloa.

Postin hallitukselle kova syytös

Pääministeri esitti kyselytunnilla kovan syytöksen Postin hallitusta kohtaan. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) vaatimuksia Postin pakettilajittelijoiden osalta.

Rinne kertasi sitä, kun Postin hallitus esitteli Paaterolle USA:n matkalla tekemiään päätöksiä 21. elokuuta.

Pääministeri Antti Rinne syytti Postin hallitusta toimimisesta vastoin omistajan selkeätä tahtotilaa. KUVA: Joel Maisalmi

– Postin hallitus oli päättänyt, että 8 100 ihmistä siirretään 1.11 liikkeenluovutuksen perusteella toiseen yritykseen. Ja että 700 pakettilajittelijaa siirretään toiseen sopimukseen 1.11.

– Ministeri Paatero oli todennut, että tämä ei omistajalle käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivä (elokuuta). 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeätä tahtotilaa, Rinne sivalsi.

Liikaa avustajia?

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen kysyi, miten on mahdollista että PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on ollut paremmin informoitu kuin omistajaohjausministeri liikkeenluovutuksen päivämäärästä.

Paatero sanoi, että se, että Heidi Nieminen on saanut tiedon työntekijänä yt-lain mukaisesti, on toinen asia, eikä se tieto tullut ministerille.

Ben Zyskowicz (kok.) ihmetteli, hukkuiko tieto Niemisen liikkeenluovutusta koskevista yhteydenotoista Paateron suureen avustajamäärään

– Tieto ei kohdannut minua. Onko se tullut omistajaohjausyksikköön tai avustajille, siitä en ole vielä saanut selvyyttä. Varmistan tämän ja jos näin on ollut, se on tarkastelun paikka, Paatero vastasi.

Hallitus joutuu myöhemmin vastaamaan kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen Posti-jupakassa. Valtion omistaja-ohjausta ja työmarkkinapolitiikkaa koskevan välikysymyksen jättivät torstaina kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Postin hallitus on erotettava.
Ei ole kysymys siitä, eroaako sen puheenjohtaja, sillä porvarihan on juuri niin härski, kuin on.
Samassa porvarijoukossa istuu myös Suvi-Anne Siimes, joten tämä on hyvin häpeällinen juttu koko Suomen historiassa.
Tuolle herrojen vedätykselle on pistettävä loppu ja koko postin hallitus ja hallintoneuvosto on erotettava.
Samoin Postin johto ja ilman mitään "kultaisia kädenojennuksia", sillä he ovat toimineen sekä omistajan ja koko yhteiskunnan vastaisesti, aiheuttamalla maan vientitulojen pienenemisen ja ongelmia kansalaisille, sekä yrityksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paateron naama venähtää entisestäänkin. kun saa eropaperin käteensä. Taustalta kuuluu jo ropinaa, mikä ei suinkaan ole sateen ääntä, vaan äänestäjien kantojen kopinaa suunnan muuttuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallituksen puheenjohtajan mukaan omistajaohjaus ei vastustanut missään vaiheessa pakettilajittelijoiden siirtoa ennen kuin se oli jo tapahtunut. Rinne ja Paatero kertovat tästä ihan toisenlaisen tarinan. Kokousten pöytäkirjat taitavat olla melkoisen mielenkiintoista luettavaa.

Jos ministerit ovat tietoisesti valehdelleet eduskunnalle moneen otteeseen, niin siitä taitaa nousta melkoinen juttu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen siitä saa kun laittaa vastuunalaisiin tehtäviin sopimattomia henkilöitä. Selittelyä ja valheita, yhteiskunnalle miljoonien menetyksiä ja kaikki lakaistaan maton alle. Ja voi sitä, joka maton alle kurkkaa! Mennään taas eteen päin rinta rottingilla kohti seuraavaa puhkeavaa mätäpaisetta ja selitetään sekin jaksuhalien kanssa väärinkäsitykseksi ja poliittiseksi ajojahdiksi. Hienoa työtä, Antti, Sirpa ja muut meidän etua ajavat ministerit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nieminen sanoo olleensa yhteydessä suoraan Paateroon ensimmäisen kerran vasta ministerin 3.9. pitämän tiedotustilaisuuden jälkeen. Hän laittoi tiedotustilaisuuden jälkeen Paaterolle tekstiviestin, jossa kysyi tarkennusta siihen, mitä ”aikalisä” tarkoittaa.
Tämä todistaa Postin johtokunnan pimittäneen tietoja, jättäneen informoida ministeri Paaterolle, jos kiihkossa valittajilta järki pelaa ja ymmärrys riittää.
Rinteen hallitus torppasi koko postin 9000 henkilön siirron heti alkukesästä halvemman työsopimuksen piiriin, jota Postin hallintoneuvosto väkisin yritti, kannattaa kuunnella mitä totuus asioista on. SDP johtoinen hallitus ei olisi antanut lupaa 700 henkilön siirrolle, eiikä sitä sitten tullutkaan, kun asiat tuli julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

70-luvun kolmikanta neuvottelut toimii parhaiten Suomen olosuhteissa, sen todisti nyt eläkeukot ja Rinteen ammattitaito työehtosopimus asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteellä ei ole syytä olla ylpeä yhtään mistään, päin vastoin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, yt neuvottelut alkavat postissa heti, kun EU puheenjohtajuus loppuu vuodenvaihteessa. Paatero ja Rinne eivät uskalla erottaa Postin hallitusta paljastuksien pelossa. Tämä soppa ei ole vielä lähellekkään lopussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Jutan perässä sitten huippu kalliiseen EU virkaan kun tämä pesti on ohi🤑🤑🤑
Mitä muuten kuuluu Jutan laina vakuuksille💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entä ottolapselle kuka hoitaa ? minähän olen maksaja jopa näille ihmiskauppiaille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne Paateroineen ensin sotki Postin asiat joka johti lakkoon ja sitten Rinne, tuo usvaritari tulikin urheana ja pelasti suomen kauhealta lakolta.Paksua vai mitä, mutta näin se meni ja on totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittelyn makua. Höpöhöpö.

Demarit huutelee hädissään, kun digitalisaatio vie tarpeettomiksi jääneet työpaikat.

Pääministeri voisi edes yrittää pitää huolta Suomen kilpailukyvystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä rinne vois osata ajaa sitä vaalibussia,mutta kyytiin en lähe!!Pääministerin hommat on liian vaativa pesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli pääministerin mielestä työntekijät saavat itse shoppailla itselleen edullisimman sopimuksen?

Älkää sitten ihmetelkö, jos vienti ei vedä eikä työllisyys nouse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MTV-uutisten mukaan "Pääministeri Rinne ilmaisi tänään Postin hallituksen toimineen asiassa vastoin omistajaohjausministeri Paateron selväsanaista tahtoa." Tästä seuraa KYSYMYS: Miten on mahdollista, että ministeri Paatero edelleen luottaa Posti Oyj:n hallitukseen, niin kuin hän muutama päivä sitten sanoi???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, semmoinen äkkipikainen vastaus... Sattuuhan noita...

Ei siis ole väärin sanonut, mutta ei ainakaan tiedä että mitä, tai että milloin - vaikka olisi itse päättänyt.
Hyvää joulua postilaisten perheisiin, toivottaa SDP!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, tulihan se sieltä! Koska hallituksen valtionohjausministeri ja pääministeri haluavat luistella vastuustaan, niin syntipukiksi nouseekin vähemmän yllättäen Postin hallitus!? Kyllä olisi todella mukava tietää mikä on tämänkin sähkingin totuus!? Ei tästä nyt ministeritkään mitään hyvän työn mitaleja ja aploodeja ansaitse!? Kyllä se vaan on niin, että huonosti ovat ko. ministerit tämän asian hoitaneet ja sillä siisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image