Kotimaa

Ri­kos­seu­raa­mus­lai­tok­sen kartoitti vankiloiden jen­gi­ti­lan­net­ta – "Poliisilla paremmat resurssit analysoida tietoa ja seurata jär­jes­täy­ty­neen rikollisuuden tekijöitä"

Toukokuun alussa liivijengi United Brotherhood teetti Riihimäen vankilassa tilaustyönä rajun pahoinpitelyn, jossa uhriksi joutunut vanki sai muun muassa kallonmurtumia.
Kotimaa 16.6.2019 19:00
Rebekka Härkönen

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohto ei suunnittele jengiosastojen perustamista muiden vankien suojelemiseksi kiristämiseltä, pahoinpitelyiltä ja rikoksiin pakottamiselta. Risen johdon mukaan resurssipula vaikeuttaa vankeusaikaisten rikosten torjuntaa.

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) pääjohto on kartoittanut toukokuussa vankiloiden turvallisuustilannetta.

Pääjohto pyysi vankiloilta ajantasaisen raportin vankien välisen väkivallan ja vankeusaikaisten huumerikosten määristä sekä muista turvallisuusuhista. Lisäksi pääjohto pyysi vankiloilta tietoa liivijengien ja erityisesti rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) jäsenten muihin vankeihin kohdistamasta vaikuttamisesta.

– Vastauksista ilmeni se, mikä meillä oli jo suurimmaksi osaksi tiedossa. Joissakin vankiloissa kuten esimerkiksi Riihimäen, Turun, Hämeenlinnan ja Sukevan vankiloissa oli havaittu uhka- ja väkivaltatapauksia, kertoo turvallisuusjohtaja Ari Juuti Risestä.

– Näihin vankiloihin on sijoitettu jengivankeja, mutta niissäkään tilanne ei ole ryöstäytynyt mitenkään henkilökunnan hallinnasta.

Rangaistuksen täytäntöönpanon lisäksi Risen toinen keskeinen lakisääteinen tehtävä on vankeusaikaisten rikosten estäminen. Risen pääjohto ei suunnittele tällä hetkellä erityisiä toimenpiteitä tilanteen takia mutta aikoo seurata sitä. Johtoryhmän turvallisuuskatsauksia aletaan järjestää aiempaa useammin.

Pääjohto ei esimerkiksi harkitse perustavansa vankiloihin jengiosastoja, joiden avulla olisi mahdollista hillitä jengivankien huumekauppaa sekä muihin vankeihin kohdistamaa uhkailua, kiristämistä ja pakottamista. Lännen Median tietojen mukaan Risen turvallisuuspuolelta on suositeltu jengiosastojen perustamista.

– Johtoryhmässä turvallisuuskatsaus järjestetään jatkossa neljännesvuosittain, kun aiemmin se pidettiin puolen vuoden välein, sanoo kehitysjohtaja Pauli Nieminen Risestä.

– Ei näitä vankiloiden raportteja ole hirveästi analysoitu, ei meillä ole resursseja sellaiseen, sanoo turvallisuusjohtaja Ari Juuti.

Vangille kallonmurtumia tilaustyönä

Yksi Risen turvallisuuskartoituksen taustasyistä oli Lännen Median (28.4.) uutiset vankiloiden heikentyneestä turvallisuustilanteesta. Risen pääjohto kertoo käsitelleensä jengitilannetta jo helmikuun johtoryhmässä.

LM kertoi huhtikuussa, että liivijengi UB hallitsee vankiloiden huumekauppaa, määräilee useissa suljetuissa vankiloissa muiden vankien asumista, kiristää näitä sekä pakottaa vankeja ja näiden omaisia rikoksiin.

LM:n tietojen mukaan uutisten jälkeen toukokuun alussa Riihimäen vankilan ulkoilualueella tapahtui raju väkivallanteko, jonka tilaaja oli UB. Uhriksi joutunut vanki sai useita vakavia vammoja, muun muassa murtumia pään alueelle.

Rise ei kommentoi tietoa.

Turvallisuusjohtaja Juutin mukaan Risen resurssipula estää systemaattisen ja analyyttisen rikostorjuntatyön vankiloissa.

– Poliisi saa suurimman osan jengeihin liittyvästä tiedosta meidän tiedonhankintatyön tuloksena. Silti poliisilla on huomattavasti enemmän resursseja analysoida tätä tietoa ja seurata järjestäytyneen rikollisuuden tekijöitä kuin meillä, Juuti sanoo.

– Risen resursointi taas riippuu poliittisista ja virkamiestason päättäjistä, joilla asia on käsittääkseni tiedossa. Antti Rinteen (Sd.) hallitusohjelmassa luvataan turvata resurssit koko oikeusketjussa, mutta Riseä siinä ei mainita.

Juuti muistuttaa, että turvallinen vankeusaika, rikosten ehkäisy vankeusaikana ja kuntoutus rikoksettomaan elämään ehkäisevät merkittävästi uusintarikollisuutta ja syrjäytymistä.

Johto myöntää ongelman

Risen johtoryhmästä kerrotaan, että sen tiedossa on ollut jo pidemmän aikaa, että liivijengi UB:n jäsenet pyrkivät vaikuttamaan muihin vankeihin. Juutin mukaan UB:n toimintaan liittyy olennaisesti muiden vankien hyväksikäyttö ja huumekaupan pyörittäminen vankiloissa.

– Päätekijöitä on tarkoitus sijoittaa Riihimäen vankilan varmuusosastolle. UB:n kohdalla voisi vielä enemmän keskittyä tähän, Juuti sanoo.

– Mutta jengiläisiä vastaan on hankala löytää näyttöä, kun muut vangit eivät puhu. Se on iso ongelma, sillä ilman todisteita emme voi rajoittaa vankien oloja.

Juutin mukaan vankien välinen vaikuttaminen on yleistä erityisesti niissä vankiloissa, joihin on sijoitettu jengivankeja.

– Vahvempi ottaa haltuunsa valtatyhjiön. Näin on ollut ja tulee varmasti olemaan aina, Juuti sanoo.

Kartoituksen mukaan suljettujen vankiloiden turvallisuustilanne vaihtelee laitoksittain. Osassa vankiloissa ei ole havaittu turvallisuusuhkia, vaikka laitokseen on sijoitettu jengivankeja.

–  Suurimmassa osassa vankiloista tilanne on hyvä, erityisesti avovankiloissa, joihin ei sijoiteta järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluvia vankeja.

Johto seuraa jengitilannetta

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) pääjohto kartoitti toukokuussa vankiloiden jengi- ja turvallisuustilannetta.

Risen mukaan raporteista ilmeni, että joissakin vankiloissa kuten Riihimäellä, Turussa, Hämeenlinnassa ja Sukevalla oli havaittu uhka- ja väkivaltatapauksia.

Lännen Median uutisoi huhtikuussa (28.4.), että liivijengi United Brotherhood (UB) on ottanut vankiloiden huumekaupan haltuunsa, kiristää muilta vangeilta maksuja, määräilee näiden asumisesta vankiloissa ja pakottaa näiden omaisia rikoksiin.

Risen kaksi keskeistä lakisääteistä tehtävää ovat rangaistuksen toimeenpano ja rikosten estäminen vankeusaikana.

Risen johto vetoaa resurssipulaan, joka estää systemaattisen ja analyyttisen rikostorjuntatyön vankiloissa. Toimenpiteenä on tällä hetkellä lähinnä tilanteen seuraaminen.

Keskusrikospoliisi on huolissaan siitä, että järjestäytyneet rikollisjengit saavat jatkaa rikosten tekemistä vankiloissa ja niistä käsin myös muurien ulkopuolella.

Vankilavirkailijain liitto on erittäin huolissaan jengitilanteen vaikutuksesta vankiloiden työntekijöiden turvallisuuteen.

Poliisi on luokitellut UB:n Suomen vaarallisimmaksi rikollisjärjestöksi sen jäsenten väkivaltaisuuden takia.

UB:n jäseniä, ex-jäseniä ja muita suoraan sen vaikutuspiiriin kuuluvia henkilöitä istuu vankiloissa tällä hetkellä yli sata. Määrä on noin 70 prosenttia kaikista vankiloissa istuvista liivijengiläisistä.

MAINOS

Kommentoi

Laiskojen virkamiesten tyypillisiä seli seli selityksiä, eivät viitsi eivätkä oikein osaa, muutako tuollaiset selittelijöille potkut ja tilalle henkilöitä jotka osaavat ja haluavat tehdä asiat oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Risen turvallisuuspuolelta on suositeltu jengiosastojen perustamista”

”Ei näitä vankiloiden raportteja ole hirveästi analysoitu, ei meillä ole resursseja sellaiseen, sanoo turvallisuusjohtaja Ari Juuti.”

Edellä mainittu antaa kyllä oudon mutta todellisen kuvan ylemmän johdon turvallisuusajattelusta ja suhtautumisesta siihen. Ei niitä ole hirveästi analysoitu... paljon muutakin tärkeää informaatiota kentältä on tainnut jäädä analysoimatta. Eikö muka ole resursseja analysoida? Ruohonjuuritasolla pitää kitkuttaa vähällä henkilöstöllä ja risen ylemmille tasoille on lisätty viime vuosina resursseja juuri kentän selkänahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niemisen vanavedessä myös Juuti syyllistyy älylliseen epärehellisyyteen. On totta, että Risen valvontapuolen resursseja on vähennetty, mutta yhtä totta on se, että mihin resursseja halutaan talon sisällä kohdistaa.

Oletteko kuulleet, että pitkän linjan utilitaristi Westerbacka olisi julkisuudessa lyönyt nyrkkiä pöytään ja kantanut huolta valvontahenkilöstön turvallisuudesta, tai rikosten estämisestä vankeusaikana? Noup. Risen johdolla on kaikki munat samassa korissa ja keskitytään vaikuttavuusohjelmiin ja vankien olosuhteiden parantamiseen.

Vanhukset makaavat paskoissaan ja Risen tärkein tavoite, mitä varten on valjastettu koko virkamiesarmeija koulutuskeskuksesta lähtien, on tehdä kaikkensa jotta vangeilla olisi kliffaa. Se ei kuulema ole keneltäkään pois.

Vankeuteen liittyy uhrinäkökulman kautta retribuutio (sovitus) ja motivoiva kuntoutus. Ei vain toista näistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös paripäivää sitten samat herrat (Nieminen) kehunut kuinka pitäisi saada lisää avovankiloita ja pantarangaistuksien prosentuaalinen määrä nousuun. Samassa jutussa todettiin että isot kampukset (vankiloiden keskittäminen kasvukeskukseksiin) olisi hyvä asia. Miten se voi olla hyvä että jengiläiset saavat helpommin kosketusta muihin vankeihin? Mitä mieltä hän nyt oikeasti sitten on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kun vankilassakaan ei enää ole turvallista. Sama taho on vakuutellut ettei vankila paranna ketään ja siksi on jaettava lieviä tuomioita. Mutta nyt vankila pahentaa entisestään !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkeli antaa kerrassaan uskomattoman kuvan Rise:stä. Voiko tämä olla totta - ollaanko Suomessa näin pihalla järjestäytyneen rikollisuuden suhteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten poliisi siihen pystyy, jos rise ei pysty. Pitäsikö kaikkiin vankiloihin perustaa poliisiosasto, jos kerran riese ei itse näe, mitä seinien sisällä tapahtuu. Omituista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
32
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
30
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
26
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
22
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
19
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
17
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image