Kotimaa

Retkeilyn suosio on saanut myös lapsiperheet vaeltamaan – "Aikuiset haluavat pehmeitä seikkailuja", sanoo mat­kai­lu­tut­ki­ja

Kolmen valtakunnan rajapyykki ja paluu sieltä kävellen oli Luukkosen perheen päivävaelluksen ohjelmassa Kilpisjärvellä syyslomalla. Kilpisjärven rannasta lähdettiin kaksivuotiaan Lempi Luukkosen johdolla. Mukana olivat myös Anssi, Fanni, Onni ja Tea Luukkonen. KUVA: Pekka Mauno
Kotimaa 15.9.2019 6:00
Pekka Mauno

Syksyn matkailukysyntä on kotimaan matkailijoiden varassa. Trendit kuitenkin suosivat vaeltamista, ja tunturissa viihtyvät nyt myös perheet ja nuoret.

Luukkosen viisihenkinen perhe pitää taukoa Kilpisjärven Saanatunturin aurinkoisella rinteellä. Takana on jo kilometrin verran nousua, ja edessä häämöttävät Saanan uudet portaat.

– Tänne tulo on monen vuoden ajan ollut perheen haaveena. Olin opiskeluaikana kurssilla Helsingin yliopiston tutkimusasemalla ja ihastuin. Sen jälkeen olen hehkuttanut maisemia perheelle, ja nyt olemme täällä, kertoo Tea Luukkonen.

Luukkoset edustavat retkeilyä ja luontoa harrastavaa sukupolvea, jonka varassa ruskamatkailukin kokee uutta nousua.

– Luonto hyvinvoinnin lähteenä on trendi. Ruska antaa hyvinvointikokemuksen, sanoo Lapin yliopiston matkailun lehtori Maria Hakkarainen. Hakkarainen on tutkinut matkailun trendejä.

Retkeilyn suosio maalaa ruskamatkailijoista uudenlaisen kuvan, jossa ikääntyvien bussiryhmien lisäksi luonnossa vaeltaa lapsiperheitä ja eri-ikäisiä aikuisia sekä yksin että porukoissa.

– Retkeilyn suosio näkyy erityisesti kansallispuistojen kävijämäärien parin viime vuoden kasvussa. Esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa järjestetään päivävaelluksia, jotka ovat jatkuvasti täynnä, sanoo Hakkarainen.

Kyse on uuden sukupolven vaellusharrastuksesta, jossa selässä kulkee vain päiväreppu ja rinkat viedään valmiiksi seuraavaan yöpymispaikkaan. Näin retkeilyyn on saatu innostumaan muitakin kuin himovaeltajia.

Hakkarainen kehottaakin matkailuyrittäjiä miettimään, miten luontomatkailun kasvusta voi saada osansa.

– Luonnon kokeminen pitäisi tehdä helpoksi. Nykymatkailija haluaa pehmeitä seikkailuja. Järjestetyillä vaelluksilla varmistetaan, että autiotuville mahtuu myös nukkumaan, vaikka ei välttämättä lakanoiden väliin, hän sanoo.

Ilmastonmuutoskeskustelu lisää kotimaan matkailua

Ilmastonmuutoskeskustelu tuo oman lisänsä kotimaan matkailun kasvuun. Se tulee näkymään vielä enemmän tulevina vuosina.

– Nyt eletään vasta ensimmäistä vuotta IPCC:n raportin julkistamisen jälkeen. Uskon, että ilmastokeskustelulla tulee olemaan huomattava vaikutus lähimatkailun kasvuun, sanoo Maria Hakkarainen.

Luukkosen perhe kipusi Kilpisjärven Saanatunturille uusien portaiden yläpäähän. Huipulle asti Fanni, 4, Lempi, 2, ja Onni, 8, eivät vanhempiensa Tea ja Anssi Luukkosen kanssa jaksaneet nousta.

Kaikkia keskustelu ei ole vielä tavoittanut.

– Meiltäkin kysyttiin, missä se Kilpisjärvi oikein on. Monelle on vielä helpompi lähteä Kreikkaan kuin kotimaahan, sanoo Tea Luukkonen.

Luukkoset ajoivat liki tuhat kilometriä Muuramesta Jyväskylän naapurikunnasta Kilpisjärvelle. Tällä kertaa Saana jäi vielä lasten kanssa valloittamatta, mutta perheen 8-vuotias Onni, 4-vuotias Fanni ja 2-vuotias Lempi vaelsivat 14 kilometrin reitin Kolmen valtakunnan rajapyykille ja sieltä takaisin Kilpisjärvelle.

Lasten kanssa vaeltaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Nälkä ja väsymys yllättävät.

– Haluaisin nähdä tunturipöllön, miettii Onni.

Tea ja Fanni Luukkonen astelivat Kilpisjärven Saanatunturin uusia portaita. Tällä kertaa Luukkosen perheen Saanalle kipuaminen jäi vielä kesken, mutta seuraavana päivänä lapset kävelivät Kolmen valtakunnan rajapyykille polkua pitkin.

Kansallispuistojen kävijämäärät kovassa kasvussa

Tilastoja retkeilyharrastuksen tuomasta matkailun kasvusta on vasta vähän, mutta jotain trendistä kertoo se, että kaikissa Lapin kansallispuistoissa kesän kävijämäärät ovat historiallisen korkealla. Metsähallitus mittaa kävijöiden määrää sisääntuloväylillä ja suosituimmilla kohteilla.

– Ei kasvua voi selittää muutoin kuin uusilla retkeilyn harrastajilla. arvelee Maria Hakkarainen.

– Laskennan tavoitteena on saada arvioitua alueiden käyntikerrat mahdollisimman tarkasti ja luotettavasti. Uusimmat kävijälaskurit ovat erittäin edistyksellisiä ja toimintavarmoja, kertoo Metsähallituksen luontopalvelujen viestintäpäällikkö Pirjo Rautiainen.

Ruska on

tärkeä sesonki

Ruska-ajan matkailusesonki syys–lokakuussa on matkailuyrityksille tärkeä, vaikka se ei vedäkään vertoja kevään tai joulunajan turistitulvalle.

Ruska on kotimaan matkailijoiden varassa. Esimerkiksi Lapin ja Kuusamon matkailuyritysten majoitusvuorokausista viime syyskuussa vain 14 prosenttia myytiin ulkomaalaisille.

Kotimaan matkailun suosion kasvu näkyy kansallispuistoissakin. Tämän vuoden aikana Lapin kolmessa kansallispuistossa kävijämäärät ovat olleet lähes yhtä suuria kuin kevään huippukuukausina maaliskuussa ja huhtikuussa.

Ruskan suosio näkyy myös hyvin kävijämäärissä. Käyntikertoja kertyy yhtä paljon kuin kevään huippukuukausina.

Tämän vuoden aikana Lapin kolmessa kansallispuistossa kävijämäärät ovat olleet historiallisen korkealla kaikkina muina kuukausina paitsi toukokuussa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image