Kotimaa

Re­ser­vi­läis­lii­ton kysely: Naton kannatus laskussa, liit­tou­tu­mat­to­muus nosteessa

Kotimaa 19.2.2018 15:48 | Päivitetty 19.2.2018 16:07
STT

Sotilaallisen liittoutumattomuuden kannatus on noussut selvästi, kertoo Reserviläisliiton teettämä tutkimus. 47 prosenttia suomalaisista pitää nyt liittoutumattomuutta parhaana tapana järjestää Suomen puolustus, kun vuosi sitten vastaava lukema Reserviläisliiton tutkimuksessa oli 39 prosenttia.

Nato-jäsenyyden kannatus on samaan aikaan laskenut. Kahdeksan prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Suomen kannattaisi järjestää puolustuksensa ensisijaisesti Nato-jäsenyyden varaan. Laskua viime vuodesta oli kolme prosenttiyksikköä.

Tutkimuksessa vastaaja saattoi valita yhden viidestä vaihtoehdosta. Liittoutumattomuuden jälkeen suosituin vaihtoehto puolustuksen järjestämiseen oli EU:n sotilaallinen yhteistyö, jonka valitsi 26 prosenttia vastaajista. EU-puolustuksen kannatus on kasvanut kolme prosenttiyksikköä.

Ruotsin kanssa solmittavan puolustusliiton valitsi 11 prosenttia vastaajista.

Kysyttäessä vain Nato-jäsenyydestä yhdeksän prosenttia oli sitä mieltä, että jäsenyyttä pitäisi hakea nyt tai lähivuosina. 56 prosenttia halusi säilyttää Nato-option, 31 prosenttia puolestaan vastusti Nato-jäsenyyden hakemista.

Nato jakaa selvästi eri väestöryhmiä. Natoa vastustetaan enemmän maaseudulla kuin kaupungissa. Myös keskustan, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja sosialidemokraattien kannattajista keskimääräistä useampi kannattaa liittoutumattomuutta.

Kokoomuksen kannattajat ovat keskimääräistä enemmän Nato-jäsenyyden kannalla. Tosin kokoomuslaisistakin vain 17 prosenttia hakisi Nato-jäsenyyttä nopeasti tai lähivuosina.

EU:n yhteinen puolustus saa vihreiden kannattajilta keskimääräistä suurempaa kannatusta. EU-puolustus olisi mieluinen ratkaisu etenkin kaupunkilaisille ja korkeasti koulutetuille.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen haastateltiin tammikuun lopussa ja helmikuussa noin tuhatta 18-79-vuotiasta suomalaista.

MAINOS

Kommentoi

Eihän tämä liittoutumattomuus edes ole realistinen vaihtoehto suomen tämänhetkisessä tilanteessa.
Miksi ihmisiä pyritään pettämään näinkin tärkeässä asiassa?
Liittoutumattomuus edellyttäisi kytköksien katkaisua eurooppaan ja seuraukset olisivat suoraan haitalliset.
(Oma halpa valuutta, ruoan kallistuminen ja ruokakorin yksinkertaistuminen, työttömyys muualla kuin halonhakkuussa, koulutettujen ihmisten muuttoaalto töiden ja poismuuttavien yritysten perässä).
Lopputuloksena olisi samanlainen illuusio liittoutumattomuudesta kuin kylmän sodan aikaan, jolloin tätä termiä käyttivät ainoastaan suomalaiset itse. Tapa istuu tiukassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on historian aikana ainakin neljä kertaa hyökännyt Suomeen ja tapattanut siviileitä. Nyt Venäjä on isompi uhka kuin aikoihin. Me hyväuskoiset typerät suomalaiset kannatamme nyt jotain mitä ei ole edes olemassa. Vain Naton jäsenyys voi meitä oikeasti auttaa. Muu on harhaista suomettunutta toiveajattelua. Näin myös muu Eurooppa ajattelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin on venäjän infovaikuttaminen purrut. Muistakaa, ettei se liittoutumattomuus teitä pelasta, päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teidän ketkä kannatatte liittoutumattomuutta, niin muistakaa ; Suomi ei pärjännyt -39 yksin eikä Suomi todellakaan pärjää tulevaisuudessakaan yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tuo itänaapuri on jälleen tiellä kohti hajoamista. Talous kuralla, sosiaaliset ongelmat kasvavat päivä päivältä, pahenevat ympäristöongelmat ja infran hajoaminen käsiin hajottavat naapurin. Ei ole uhaksi muille kuin itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri nuo mainitsemasi asiat ovat niitä, jotka tekevät siitä uhan naapurimaille, myös Suomelle. Johonkin muuhunhan se kansan katse on suunnattava, kun valtaa tiukasti käsissään pitävät eivät halua tietenkään siitä luopua. Näin asiat on siellä aina hoidettu ja aina tullaan hoitamaan. Veikkaampa että muutaman vuoden sisään ollaan taas eteläosia Suomelta vailla, kun halutaan turvata itämeren alue...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei hajoa. Sisäisissä ongelmissaan rypevä venäjä on juurikin arvaamaton ja euroopan unioni on sopivan kokoinen vastus minkä avulla ylläpitää kriisiä loputtomiin, jos ukraina käy liian pieneksi.
Onnellisella venäjällä ei ole syitä huonontaa olotilaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ketkä ovat sitä mieltä, että sotilaallinen liittoutumattomuus on paras, niin toivokaa oikeasti, että sotaa ei tule. Pesän selvittely tulee teidän kanssa alkamaan siinä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
14
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image