Kotimaa

Rehula: Hoi­ta­ja­muu­tok­sen taustalla säästöt ja kuntien toive

Kotimaa 7.10.2015 9:58 | Päivitetty 7.10.2015 15:00
STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo, että vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta pitää kiristää hallitusohjelmassa sovitun säästötavoitteen vuoksi.

Hallitus tavoittelee kiristyksellä 70 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä. Uuden mitoituksen on määrä olla käytössä vuonna 2017.

Rehulan mukaan myös kunnista on tullut toistuvasti viestiä siitä, että kunnat haluavat katsoa mitoituksen itse.

- Kuntakentästä on tullut jatkuva viesti siitä, että miksi pitää säännellä ja ohjata, ettekö te luota meihin, että me osattaisiin tehdä nämä asiat.

Ministeri huomauttaa, että useissa kunnissa hoitajia on selvästi enemmän kuin suositeltu määrä, joka on vähintään 0,5 hoitajaa kutakin asiakasta kohti.

- Kun näitä selvitettiin edellisen hallituksen aikana, niin se skaalahan on hyvin laaja.

Rehula korostaa, että muutoksen valmistelu on nyt käynnissä, eikä vielä osata sanoa tarkalleen, miten muutos toteutetaan ja tavoitetaanko 70 miljoonan säästö sillä tarkalleen. Vanhuspalveluihin on tekeillä muitakin muutoksia.

- Omaishoitajuutta pitää muuttaa ja kotipalveluihin pitää panostaa. Tämä on yksi osa tätä kokonaisuutta.

Rehulan mukaan on mahdotonta antaa yleispätevää vastausta siihen, mistä kohtaa jo nyt monissa paikoissa liian suureksi koettua työtaakkaa voidaan keventää, jos hoitajien määrä vähenee.

- Tunnistan täysin sen, kuinka tiukoilla siellä ollaan. Mutta toinen puoli on, että meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että näillä nykyisilläkin toimintamalleilla ei olla niin tiukoilla vaan on aikaa. Tämä on yksi tavoite, että kunnat saisivat sitä toimintavapautta, sitä haetaan.

Hoitajat vastustavat kireämpää hoitajamitoitusta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vastustaa suunnitelmia heikentää vanhustenhoidon laatua. Minimihenkilöstömitoitukseksi suunnitellaan 0,4:n tasoa. Jo nykyinen vähimmäismitoitus 0,5 on liiton mielestä liian pieni ja tarkoittaa lähinnä säilytystä.

Jos henkilöstömäärä vähenee entisestään, on tilanne vaarallinen, liitto arvioi tiedotteessaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Miten tuollainen mies voi olla ministeri. Kehtaa väittää, että se työntekijöiden määrä ei ratkaise. Kyllä se vain ratkaisee jos on vähän tekijöitä työt jää tekemättä. Sitten hän vielä väittää, että kunnat haluaa itse päättää. Tottakai kunnan herra haluaa päättää, että pitää selvetä vähällä, että riittää rahaa herrojen kotkotuksiin. Mitä ne uudet työpaikat tulee jos lopetetaan entisetkin. Sitten tänne pitäisi vielä hommata ulkomailta työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein ymmärrä Sipilän hallituksen hinkua käydä heikkojen ja vähävaraisten ihmisten kimppuun.
Nytkin vanhusten hoitotyötä tekee vain 0,5 henkilöä eli puolikas ihminen.
Nyt Sipilän hallitus amputoi tältä yksikätiseltä vanhuksen hoitajalta yhden sormen lisää kun se mitoittaa hoitajien määrän 0,4 hoitajaa/vanhus.
Jotenkin alkaa tuntumaan siltä että Sipilä hallitusjoukkoineen on kuin jätkälauma joka on hakannut heikon uhrinsa maahan ja potkii vielä varmuudeksi tajutonta uhria maassa ikäänkuin tällä ei olisi jo vammoja ja sairauksia muutenkin.
On surkua katsoa keskustaa äänestäneenä kuinka puolue on muuttunut heikkojen puolustajasta niiden päähänpotkijaksi.
Häpeäni on niin suuri että vaihdan ehdokkaani seuraaviin vaaleihin johonkin inhimillisemmän puolueen ehdokkaaseen.
Näin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja työajat voidaan organisoida toisella tavalla?
Jokaisessa työpaikassa on mahdollisuus uusia työtapoja, aikoja, menettelyjä, jättää turhat tai liian useat menettelytavat pois ja miettiä yksin sekä työryhmässä, miten organisaatio voidaan uusia.
Pitää löytyä halua ja uskallusta - muutos voi parantaa hoidon tasoa ja kohottaa hoitajien motivaatiota.
Siitä hyötyy jokainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono päätös hallitukselta kun tuollaisia leikkauksia edes kehtaavat esittää! Kansalaiset jotka ovat käyneet hoidossa olevia omaisiaan tapaamassa tietävät kuinka vähän on aikaa hoitajalla käyttää vanhusta kohden.Ruoka tuodaan vanhuksen eteen ja syötetään jos siihen ei itse kykene. Vessareissuille ei kuljetella jos ei osaa äänekkäästi ja selkeän kiltisti vaatia!Sosiaalinen vuorovaikutus tapahtuu vaippaa vaihtaessa.Hoitajat hotkivat eväänsä samassa ruokasalissa kuin hoidettavatkin jotta keretään apuun jotain yllättävää sattuessa. HUH HUH ! Vielä vaan henkilökuntaa vähemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopas on taas hallitus järjissään tämän päätöksen kanssa. Hoitajat ovat jo nyt aivan liian tiukilla työnsä ja jaksamisensa kanssa. Tästä seuraa se, että vanhukset kärsivät lisää. Sitten ihmetellään miksi vanhustenhoito on vähän sinne päin, mitä sen oikeasti pitäisi olla. Väärästä kohdasta säästetään, nämä vanhukset joita hoidetaan laitoksissa ovat ansainneet kaiken parhaan mahdollisen hoidon elämänsä viimeisille vuosille, eikä tätä mitä on tulossa. Hallitus voisi vähentää jostain muusta ja kovalla kädellä esim. turvapaikanhakijoiden tuista mitä saavat, tekemättä mitään niiden eurojen eteen. Usko hallitukseen on jo mennyt minulla ainakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti minusta ei yksinkertaisesti lähde enempää irti. Kaasu pohjassa painettu jo pitkään. Koska työmääräni näyttää vain lisääntyvän entisestään, en kertakaikkiaan pysty ja ennätä. Nyt lienee kaikkien hoitajien syytä painaa kytkin pohjaan ja lopettaa ylisuorittaminen. Tehdään rauhassa ja huolellisesti se mitä keretään, loput on sitten korkeemman kärees, niin kuin hallitus sen haluaa. Meidän ei tarvitse kantaa huonoa omatuntoa tekemättömistä töistä. Teemme oman hommamme, mutta emme kymmenen edestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö se aina on että' vähennetään sieltä työn suorittajista vaikka hallintopuolen vähennykset aiheuttaisivat vähemmän harmia ja säästäisivät enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sellaisesta, joka toimii 24/7 on enemmän säästettävää kuin 8/5:stä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla totta. Jo nyt 30 paikkaisella osastolla 5 hoitajaa aamussa ja neljä illassa, viikonloppuna aamullakin vain 4. Yövuoroistakin on jo vähennetty, saattaa olla vain yksi hoitaja jonka pitää hoitaa, kääntää, kuivittaa, valvoa saattohoidettavia jne. Mistä siitä vähentää? Valviran ruokasuositusten mukaan ruokaa pitää tarjota 5 kertaa päivässä joten arvaatkaapa paljonko menee aikaa pelkkään ruuan tarjoiluun ja syöttämiseen. Puhtaudestakin pitää huolehtia ja kaikki pitää tehdä kuntouttavalla työtavalla. Kyllä voidaan unohtaa laadusta puhuminen samalla kertaa, vaikka vanhukset maksavat hoidostaan - mistä he maksavat - siitäkö että saavat maata sängyssä ja katsoa kattoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuusi vanhusta yhden hoitajan autettavina eli 80 minuuttia aikaa aamuvuorossa yhdelle hoidettavalle.
Laatu ei ole vain ajasta riippuvainen, vaan hoidon organisaatiosta ja työtehtävien sekä työaikojen pro vanhus päivittäisestä uudelleen arvioinnista sen mukaan, mikä jokaiselle vanhukselle on milloinkin mielekästä/tarpeellista.
Siinä samalla voi oman työn mielekkyys kasvaa, kun ei hoida 30 vanhusta, vaan "omia kuutta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
24
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
21
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
12
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
11
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image