Kotimaa

Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron vel­kael­vy­tys­pa­ket­ti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kehottaa Suomea varautumaan maailmantalouden kasvun hidastumiseen, heikompaan suhdanteeseen ja ikääntyvän väestön hoito- ja hoivatarpeen lisääntymiseen. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 19.9.2019 14:58
Heikki Uusitalo

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn antoi torstaina eduskunnassa selvityksen Suomen talouden tilanteesta ja siihen vaikuttavista asioista.

Rehn lateli pöytään aikamoiset madonluvut: Talouden näkymät ovat heikentyneet ja niihin vaikuttavat useat kansainväliset epävarmuutta luovat tekijät kuten kauppasodat ja brexit. Rehn kehottaa Suomea varautumaan maailmantalouden kasvun hidastumiseen, heikompaan suhdanteeseen ja ikääntyvän väestön hoito- ja hoivatarpeen lisääntymiseen.

Rehnin mukaan heikentyneet kasvunäkymät ja julkisen talouden linjaukset syventävät alijäämää Suomen Pankin kesäkuun ennusteeseen nähden. Velkasuhde uhkaa kasvaa ilman uusia toimenpiteitä. 

Rehnin esitys sai heti aikaan rajun ehdotuksen hallituspuolue keskustan riveistä. Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ehdottaa massiivista velkaelvytyspakettia. 

– Kansainvälisen taantuman uhka ja EKP:n jatkuvat elvytystoimet ovat asettaneet Suomen uuteen tilanteeseen. Negatiivisten korkojen ajasta näyttää tulevan ennakkoarvioista poiketen pysyvä. Huolestuttavaa on, että inflaatiota ei saada nostettua kahden prosentin tavoitteeseen nykyisillä toimilla. On käynyt entistä selvemmäksi, että Suomen etu olisi rivakka käännös nykyisessä investointiajattelussa, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan. 

Kärnä kehottaa vakavasti pohtimaan sitä, että Suomi käynnistäisi peräti 50 miljardin euron kansallisen investointiohjelman, jolla Suomesta tehtäisiin talouden edellekävijä. Mallia voisi Kärnän mukaan ottaa Hollannista. 

– Nyt kun valtio saa rahaa markkinoilta negatiivisella korolla olisi välittömästi käynnistettävä kokonainen infrastruktuurin perusparannusohjelma. Olisimme typeriä, jos emme ottaisi ilmaista 50 miljardia markkinoilta mikäli saamme sen. Nyt pitäisi laittaa kuntoon niin keskeinen väylä-, tietoliikenne- kuin energiainfrastruktuurikin. Halutessamme voisimme muuttaa koko järjestelmämme päästöttömäksi hyvinkin nopeasti. 

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdottaa Suomea harkitsemaan massiivista velkaelvytystä.

Infrastruktuurin lisäksi Kärnä kehottaa investoimaan osaamistason nostoon kaikilla koulutustasoilla. 

– On selvää, että koulutus on suurimmassa osassa tapauksia tuottava investointi. Viiden vuoden aikana tehtävä kymmenen miljardin lisäpanostus kansalaisten osaamistasoon maksaa itsensä hyvin todennäköisesti takaisin kasvaneena tuottavuutena. Nyt kun rahaa saa markkinoilta ilmaiseksi, sitä pitää käyttää ja paljon. Suomen tulisi perustaa erilaisia osaamisrahastoja, joista kohdennettaisiin rahaa myös kasvuyrityksiin sekä vaikkapa maatalouden kehittämiseen. Nyt on rohkeiden tekojen aika. 

Kalevan tavoittama Kärnä sanoo, että syömävelkaa ei pidä kasvattaa, mutta investointeja varten lainaa voisi ottaa nyt, kun korot ovat negatiivisia – näillä näkymin pitkäänkin.

Samalla pitäisi Kärnän mukaan pohtia uudestaan, kannattaako valtion omaisuutta myydä kuten hallitusta muodostettaessa sovittiin. Myyntituotoilla on tarkoitus rahoittaa niin sanottuja tulevaisuusinvestointeja.

– Täytyy vakavasti harkita, kannattaako valtion omaisuutta lyödä lihoiksi tässä tilanteessa. 

Kärnän ehdotus ei ole suoranaisesti hallitusohjelman mukainen, vaan se olisi linjamuutos. 

– Hallitusohjelmasta täytyy pyrkiä pitämään kiinni, mutta nyt on vakavan uuden harkinnan paikka, lappilaisedustaja sanoo Kalevalle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Kärnä se jaksaa vitsiä vääntää. Julkaistaan vaan aina väärässä yhteydessä. Vessakirjaan sopivia juttuja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kärnä, ei näin, meidän infraamme ei ole suýytä myydä, mutta ekp:n ilmaista rahaa kannattaa ottasa vastaan niin paljonkuin sitä saa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nämä ovat köyhdyttämässä kansakuntamme.
Myydään valtion omaisuutta kunnes kaikki on mennyt ja sitten ollaan ulkosmaisten omistajien armoilla kokonaan.

Suomi ON siirtomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä? Onko Suomella vielä jotakin myytävää. Käsittääkseni kaikki on jo pantattu Ulkomaisten korpporaatiolainojen vakuuksiksi. Pohjavesioikeudet on myymättä, ja raitis happirikas mäntymetsäilma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon hallituksen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka vähentää globaaleja hiilidioksidipäästöjä?

Kuinka paljon kansalaisten ostovoimaa heikentävällä ja syyllistävällä politiikallanne vaikutetaan globaaleihin hiilidioksidipäästöihin, mikä on Suomen osuus?

Sekä pääministeri että ympäristöministeri käyttivät puheenvuoron, mutta mitään edes etäisesti vastausta muistuttavaa ei puheakteista voinut havaita.

Tästähän saa aivan sellaisen kuvan, että kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa tehdäänkin jotakin muuta syytä varten kuin siksi, että globaalit ilmastopäästöt vähenisivät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatilat tulisi vapauttaa perintöverosta isänmaan sekä kansalaisten tasapuolisuuden edistämisen vuoksi.

Sillä kuoltuaan maanviljelijä ei kykene enää vastaanottamaan hänelle kuuluvaa kansallista maataloustuen perus-osaa.

EU-tukiosa tulisi lisätä perintövero vähennyskelpoiseksi mikäli perintöveroa ei poisteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tätä fennovoima lopparia enään uskoo? Takkia kun kääntää se muistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä muista olenko koskaan ollut Kärnän kanssa samaa mieltä politiikasta. Mutta nyt olen pitkälti. Olen ollut koko ajan sitä mieltä, että nyt pitää valtion uskaltaa ottaa reilusti velkaa valtiontalouden elvyttämiseen. Juuri nyt kuten Kärnä sanoo kun lainakorot ovat historiallisen alhaalla. Jopa alle inflaatiotason. Tämä tarjous ei ole monesti voimassa. Jo Sipilän hallitukselle olisi ollut sama mahdollisuus vaan eivät ymmärtäneet kun bisnespolitiikka ohitti kansanedustuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen pitäisi priorisoida mihin rahoja käytetään ja mistä säästetään, halataanko koko maailmaa ja otetaan lisää t.paikan hakijoita ja lisätään sitä kautta menoja jotka jo nyt ovat yli kaksi (2) miljardia, pitäisi tosissaan yritystuet käydä läpi ja hallinnon päälekkäisyys joka tulee lisääntymään edelleen mikäli aluehallinto luodaan. Turvapaikka turismista olisi varaa puristaa löysiä pois vaikka vain rajaamalla kielteisen päätöksen saaneen valitus mahdollisuus vaikka yhteen ja viikkorahan muuttaminen ruokarahaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaiselle köyhälle pitäs antaa samaten miljoona euroa puhtaana käteen samalla periaatteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä, vaan miljoonat tulee antaa rikkaalle, joka huolehtii niistä rahoista, koska köyhä ei ole tottunut pitämään rahoista huoli. He heti kuluttaisivat kaikki ja sijoitukset jäisi tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No juuri kuluttamallahan tänne saatas talouskasvua ja työpaikkoja. Rikas on nuuka ja pihi, joten se ei tuo lisäarvoa yhteiskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras ratkaisu on erota eurosta, niin säästyy monelta ja itsellä on mahdollisuus devalvoida valuuttaa. Nyt valuutan arvoa ei voi muuttaa Suomessa kukaan ja Suomi vientivetoisena maana kärsii todella paljon laman aikana, koska tuotteet eivät käy kaupaksi. Pienen talouden ei pitäisi olla eurossa mukana. Euro on tarkoitettu Saksalle ja Ranskalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Brexit on mahdollista, niin miksi ei Finexit myös, mutta miten se kannattavuus? Briteillä ei ole ollut muuta kuin oma valuutta eli punta. niin siltä osin ero on helppo. Kuitenkin Suomi vaihtoi euroon. Käytännössä eurosta ei voi erota, taloudellisista syistä. EU-jäsenellä devalvaatio ei ole mahdollista, vaikka eurosta irti päästäisiin, siis EU:n jäsenenä. Tilalle tulisi valuuttaputki jossa markka kelluisi. Aivan kuten Ruotsin kruunu. Finexit ja ero eurosta mahdollistaa devalvaation ja Suomen luisumisen maailman laidalle kehitysmaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän ne ovat aivopesseet. Ruotsi on vain hyötynyt kun ei ole ollut eurossa mukana. Brittien ero unionista on sekin isolta osalta pelkkää pelottelua ja uhkailua. Pelkäävät unionissa, että muitakin lähtee Britannian jälkeen jos eroa ei saada näyttämään huonolta ratkaisulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei EU pidättele brittejä eu:ssa. Britit eivät vaan uskalla lähteä sillä sopimuksella joka ovat neuvotelleet EU:n kanssa. Tai lähteä ilman sopimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image