Kotimaa

Rehn paljastaa Hornet-kauppojen jät­ti­pi­mi­tyk­sen – ”Erittäin ruma temppu”

Tuoreen kirjan mukaan Hornetit hankittiin viime hetkellä KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 15.10.2014 10:00
Juha Vainio

Elisabeth Rehn kertoo yli 22 vuotta myöhemmin, minkälaisia likaisia temppuja hän teki silloisena puolustusministerinä yhdessä pääministeri Esko Ahon ja valtiovarainministeri Iiro Viinasen kanssa, jotta Suomeen hankittiin 13 miljardin markan F/A-18 Hornet -hävittäjät.

Rehn, 79, kertoo uutuuskirjassa Lillan – Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä, että päätös hävittäjähankinnasta valmisteltiin pimennossa. Ahon, Viinasen ja Rehnin lisäksi muut ministerit ja kansanedustajat jätettiin valmisteluista tarkoituksella ulkopuolelle.

”Elisabethin mukaan hallituksen johdossa oli katsottu, että tässä alkaa taloustilanne olla niin huono, että aikaa ei ole mihinkään mutinoihin tai informointeihin. Päätös valmisteltiin pimennossa ja vietiin läpi pikavauhtia, poikkeuksellisella tavalla. Hävittäjäpäätös päätettiin tietoisesti pitää pienessä piirissä ja julkisuudelta piilossa. Pelättiin, että se ei etene mihinkään, jos laajat kansanedustajajoukot tai muut päästetään debatoimaan asiasta. Esimerkiksi konetyypin valinnasta tiesi vain vain noin tusinan verran ihmisiä”, kirjassa kerrotaan.

Rehnin mukaan päätös Hornet-hankinnoista nuijittiin lopulta läpi niin rivakasti, etteivät kansanedustajat ehtineet saada yksityiskohtaista tietoa Suomen historian suurimmasta asekaupasta.

”Se oli vaan, että nyt ei mitään eikä ketään kuulla. Minusta se oli valtavan rumasti tehty heitä kohti, mutta itsehän sitä olin tekemässä. Tiedostin kyllä sen, että tällaista ei päätöksenteko saa demokratiassa olla. Suurimmalle osalle ministereistä tämä tuli aivan yllätyksenä. Ministereille ei ollut annettu mahdollisuutta hankkia lisätietoa, joka oli erittäin ruma temppu. Niin jouduttiin tekemään, jotta tämä saatiin läpi”, Rehn sanoo kirjassa.

Kirjan mukaan Hornetit hankittiin viime hetkellä, sillä laman kouriin pudonneessa Suomessa ei olisi voitu tehdä niin jättimäistä hankintaa enää muutamaa kuukautta myöhemmin.

Kirjassaan Elisabeth Rehn kertoi myös joutuneensa tappouhkauksen kohteeksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Aivan oikein! Välillä pitää tehdä päätöksiäkin eikä vain kitissä ja diskuteerata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu.noloa oli vaan se....että vanhat mig 21 bis koneet olivat nopeempia kuin uudet hornetit.... mut sitähän ei saanut puhuakelleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläinen luihuilu on myös tätä päivää. Paiskotaan päätökset nopeasti läpi ja varsinkin laiskemmat kansanedustajat eivät viitsi lukea päätöksiä( Arhinmäki) etukäteen. Sitten aletaan korjailemaan ja paikailemaan virheitä kun suuri yleisö pääsee tutustumaan päätöksiin. Muutama esim. Budjettiriihi, ajokortti uudistus, tuleva viski/viinalaki ja paskalaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin näin jälkeenpäin kokonaisuutta ajatellen puolustusministeri teki isänmaallisen teon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Ellu, Esko ja Iiro! Nyt meillä on Hornetit. Miettikääpäs, jos ei olisi. Vihollinen tulee aina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elisabeth Rehn,Esko Aho,Iiro Viinasen Hallituksen miniasterit viitsittä vielä kertoa kuinka kansalaisia olette huijanneet verovaroin ??
Toivottavasti eläkkeenne on samalla tasolla kuin pienituloisilla suomalaisilla! Eikä eläkkeenne ole rosvotasolla? tavalliseen suomalaiseen eläkkeensaajaan verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole muuttunut mikään Helsingin päässä parissa kymmenessä vuodessa....terv. ex-ministeri

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisissa asioissa johtajien pitää olla johtajia,Nato asiassa pitää tehdä samalla tavalla,ei sitä Esson paari parlamentilta tarvii kysellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiedä kuka paikkasi tilavat taskunsa tuolla Hornet kaupalla.

Konehan oli laivaston tarkoituksiin rakennettu ja paremmat ominaisuudet olivat maavoimien tyypissä jota muut eurooppalaiset hankkivat puoleen hintaan.
Kauppasopimukseen sisällytettiin vastakauppavelvoite joka ei toteutunut.
YLE uutisoi juuri äsken ruotsalaisten vedättäneen afrikkalaisia vastaavalla toteutumattomalla vastakauppavelvoitteella Jas-kaupoissa.

Ainut tosiasia tässä Rehnin toteamuksessa on että " ruma temppu" oli ehkä verrattavissa maanpetokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä hyvin se Hornet lähtee maantieltä, kuin tukialuksenkin kannelta. F16 on lyhyen matkan kone. Suomessa on rajaa 1300km itään. Kyllä valinta oli oikea. Lisäksi F18 menee enemmän kantokuormaa. Oikea valinta. F16 on tarkoitettu pienen alueen puolustamiseen, kuten Israel, joka on vähän Uudenmaanlääniä suurempi pläntti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hornetin on nähty ja todistettu lähtevän maantieltä, mutta koko katu pitää ensin harjata ja imuroida huolellisesti, muuten voi tulla kiveniskemiä koneeseeen. Sitä kun ei ole tarkoitettu maastokäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sinä et ainakaan edusta minkäänlaista asiantuntemusta tyyppitiedoillasi:" maavoimien tyypillä...jota muut eurooppalaiset hankkivat puoleen hintaa jne".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kommenttien perusteella Elisabethinhan pitäisi tulla kansallissankariksi tai vähintäänkin julistaa pyhimykseksi. Onkohan Ellulla alkanut omantunnontuskat painaa vaiko dementia. Vai vieläkö pyrkisi eduskuntaan; rehellisenä kansalaisena. Mahtavan laajalla demokraattisella rintamallahan tämä päätös on näköjään junailtu ja kokonais tarkoituksena lienee yksi päämäärä: liittyminen aviomiehen sisareen. Ja nyt , kun itänaapurikin on viekkaudella ja vääryydellä Mariupolinkin Ukrainalta vienyt, niin Herhiläiset on mahtava juttu Suomen suvessa. Kansa on puhunut: Pulinat pois. Nyt kera aviomiehen sisaren kohti Uralia. Otetaan toisinto viime vuosituhannen loppu puolelta. Uraa!! Kyllä oli järki hankinta aikanaan nuo lentopelit; maalaisjärkihankinta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset on osanneet johtaa ja tehdä päätöksiä! Ei sitä jahkaamalla maata johdeta vaan jahkaajat ajaa sen perikatoon. Nykypoliitikot ei taas osaa muuta kuin jahkata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen päätös oli hankkia yksimoottorinen puolustustarkoituksiin soveltuva hävittäjä.
F-16 oli jenkkilän malleista sopiva.
Lillan sai aikaan päätöksen ostaa F-18 tuplahintaan.F-18 on kaksimoottorinen ja erittäin kallis käyttökuliltaan.
Toimitusaikana hinta vielä 2,5 kertaistui jostain selittämättömästä syystä.
Elikkä olisimme saaneet 5-kertaisen määrän F-16 hävittäjiä.

Vielä parempi vaihtoehto oli pöydissä kun Boris Jeltsin tarjosi meille Mig-31 koneita pilkkahintaan.
Koneet olisi saatu ilmaiseksi clearing-saataviamme vastaan.

Jotta repikääpä siitä mikä oli isänmaallista ja mikä maanpetosta ja korruptiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kone oli silloin maaailman paras ja on vieläkin kärkikastissa. Suomi ansaitsi nuo koneet. Erittäin hyvä ostos! Lisää tällaisia vetoja, toivottavasti Naton suuntaan! Ei täällä jahkailijoiden ja vastarannankiiskien maassa saa mitään päätöksiä muuten aikaiseksi. Täällä on suuri määrä ihmisiä, jotka eivät edes ymmärrä omaa etuaan. Harataan vaan periaatteesta vastaan tajuamatta asioiden oikeita puolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image