Kotimaa

Rasvamaksa jo joka neljännellä Suomessa

Viidennes suomalaisista on antanut suostumuksen elinluovutukseen ja vahvistanut asian elinluovutuskortilla.
Kotimaa 27.5.2008 0:00
Petri Hakkarainen
Joka neljännellä aikuisella suomalaisella on rasvamaksa. Maksansiirtojen tarve on Suomessa kasvanut viime aikoina nopeasti jopa 50 prosentilla.

"Suomessa tehdään vuosittain noin 50 maksansiirtoa, kun tarve olisi 70. Muissa pohjoismaissa siirtoja tehdään väestömäärään nähden enemmän", kertoo professori, ylilääkäri Krister Höckertstedt Hyksin kirurgisesta sairaalasta.

Rasvan kertyminen maksaan ei anna mitään oireita. Kymmenellä prosentilla rasvamaksa johtaa maksatulehdukseen ja pitkittyessä joskus maksakirroosiin. Pahimmillaan maksan toiminta loppuu kokonaan. Silloin sairaus johtaa ilman maksansiirtoa kuolemaan.

Myös ylipainosta johtuva diabetes lisää nopeasti munuais- ja maksasiirtojen tarvetta. Esimerkiksi uutta munuaista odottaa parhaillaan 300 suomalaista, vaikka sopivia luovuttajia etsitään tarvittaessa Pohjoismaiden laajuisesti.

Kaikille siirrännäistä ei löydetä ajoissa. Joka vuosi kymmeniä ihmisiä kuolee odottaessaan sopivaa siirrännäistä. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on valmis ottamaan vastaan siirtoelimen, jos sairauden hoito edellyttäisi sitä. Kuitenkin vain viidennes suomalaisista on antanut suostumuksen elinluovutukseen ja vahvistanut asian elinluovutuskortilla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tänään oli just lääkiksen pääsykokeessa teemana maksa. Hyvin sattui jutun kanssa samalle päivälle. Harmi ettei tullut luettua lehteä aamulla ennen koetta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta sillähän sitten vanhusongelma onkin ratkaistu, eikä kansa eläköidykään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto kostaa syöpöille ja juopoille. Pitää itse ottaa vastuuta elämästään eikä väittää pokerinaamalla että "en tiennyt".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasvamaksa jaaha ja seuraavana onkin sitten kirroosi. Yleisesti aiheuttaja on alkoholi. Mutta on eräät lääkeaineet jotka myös aiheuttavat rasvamaksan ja kirroosin vaikka olisit raitis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taas mahtava tulos 1970-luvulla alkaneesta Pohjois-Karjala projektista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa ihmisten juoda jos sitlä tuntuu, näin teen itsekin, kori viikonloppuisin ja hyvin pelittää maksa! Arvot vuosi vuoden jälkeen parhasta päästä kun lääkärissä käyny mittauttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minoon juonu Cokista ja pepsiä jo pitkään kun ei ole varaa maitoon. Sitäpaitsi joutuisin juomaan laktoositonta maitoa, joka maksaa 1,8 ? litra. Sillä saa jotain 3 litraa kokista, nii on tullu totuteltua siihen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AA: hahahah, PÄÄTTÄJÄTKÖ ne sitä viinaa sinne sunkin kurkkuun laittaa?? Yksi sormi osoittaaa muita mutta kolme osoittaa aina itseäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin rasvamaksahan johtuu yleisimmin vyötärölihavuudesta ja toisena sitten alkoholista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että rasvaisella, sokerisella ja muuten huonolla ruokavaliolla ei ole mitään merkitystä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jokaisen suomalaisen maksa tutkittu, vai mistä tällainen yleistys on peräisin varsinkin kun rasvamaksa ei edes heti oireile? Itse en ainakaan tiedä, onko oma maksani rasvainen vai ei. En ole läski enkä alkoholisti, minulla on terveelliset ruokailutottumukset ja liikunnallinen elämä, mutta sairastan hyvin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Coca-Cola maksaa Suomessa 0,5e/litra, maito 0.95e/litra. Kaikki muutkin hyvät ruoka-aineet ovat kallistuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjät voi katsoa peiliin. Laskekaa vielä pikkusen viinaveroa, kyllä se siitä. Tämä maa on menossa melkoiseen elintasokriisiin, ja kukaan ei tee mitään. Alkoholin ja sen aiheuttamat lieveilmöt syövät jo nyt suomalaisen terveydenhoidon määrärahoista ja voimavaroista leijonan osan. Kippis ja kulaus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image