Kotimaa

Raportti: Va­lin­nan­va­paus keskitti ter­veys­kes­kuk­set hyvätuloisten asuinalueille –johtaako sote-uudistus Ruotsin tielle?

KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 24.3.2017 5:00
Lauri Nurmi

Ruotsissa terveydenhuollon valinnanvapauslaki astui voimaan vuonna 2010.

Sosiaalidemokraattinen ajatushautomo Kalevi Sorsa -säätiö on tilannut ruotsalaiselta Mats Wingborgilta raportin Ruotsin sote-uudistusten seurauksista.

– Lain käyttöönoton jälkeen on perustettu noin 270 uutta yksityistä terveyskeskusta, etupäässä tiheästi asutetuille ja taloudellisesti vauraille alueille, Wingborg kirjoittaa.

Ruotsissa on myös lakkautettu valtion apteekkimonopoli. Yritykset voivat harjoittaa vapaasti apteekkitoimintaa.

Suomalaisessa sote-keskustelussa on pohdittu, johtaako sote-uudistukseen kaavailtu valinnanvapaus yksityisten yritysten tuottamien palveluiden keskittymiseen tietyille alueille.

Valinnanvapauslaki takaa Ruotsissa yksityisille tuottajille vapauden päättää sijainnistaan. Potilas valitsee tuottajan.

Wingborgin mukaan tämä on vinouttanut terveyskeskusten sosiaalista jakautumista kaupunginosien välillä.

Nykyisin Ruotsissa on asukasta kohden enemmän terveyskeskuksia suurituloisten asuinalueilla kuin pienituloisten asuttamilla alueilla. Ruotsissa valinnanvapauden soveltaminen perusterveydenhuoltoon on lisännyt lääkärikäyntejä, mutta ennen kaikkea potilailla, joiden hoidontarve on pieni.

– Kilpailu on kannustanut houkuttelemaan `kannattavia` potilaita asiakkaiksi eli helppohoitoisia sairaita ja vireitä vanhuksia, Wingborg arvioi.

Vuosina 2010–amp;ndash;2011 eli välittömästi valinnanvapauslain voimaantulon jälkeen Ruotsiin perustettiin yhteensä 190 uutta yksityistä mutta verovaroilla rahoitettua terveyskeskusta.

Kalevi Sorsa -säätiön raportissa viitataan professori Göran Dahlgrenin kansainvälistä huomiota saaneeseen tutkimusartikkeliin, joka ilmestyi International Journal of Health Services -julkaisussa vuonna 2014.

Dahlgren osoitti artikkelissaan, miten yksityisten terveysalan yritysten päätöksiä ohjasi usein enemmän voitontavoittelu kuin ruotsalaisten potilaiden etu.

Uusista yksityisistä terveyskeskuksista 88 prosenttia perustettiin alueille, joilla hoidon palvelutaso oli jo valmiiksi hyvä tai erittäin hyvä.

Valinnanvapaus lisääntyi Ruotsin suurissa kaupungeissa, ei niinkään muualla maassa. Yksityisistä terveyskeskuksista 58 prosenttia perustettiin Tukholmaan, Göteborgiin tai Malmöhön eli Ruotsin kolmeen suurimpaan kaupunkiin.

Ruotsissa sairaanhoidon kokonaiskuluista 85 prosenttia katetaan julkisin varoin. Skånen maakäräjien perusterveydenhuollon kustannukset nousivat Ruotsin tilastokeskuksen mukaan vuosina 2008–2013 lähes 50 prosenttia. Yleinen kustannusnousu oli 10–20 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoo, että sote-valmistelijat ovat käyneet opintomatkoilla Ruotsissa.

– Sote-keskusten sijoittumista ei voida säädellä, koska se menisi elinkeinotoiminnan rajoittamiseksi, mutta meillä on soten lakipohjassa erilaisia tapoja estää kermankuorintaa. Työikäisestä väestöstä maksetaan vähiten korvausta tuottajille, koska työntekijät ovat työterveyshuollon piirissä. Vastaavasti ikääntyneestä väestöstä maksetaan eniten korvausta, koska sen palveluntarve on suurin, Varhila toteaa.

Varhila korostaa, että sote-keskuksia Suomeen perustavat yksityiset yritykset eivät saa valita asiakkaikseen tietyn asuinalueen ihmisiä.

– Jos joku perustaa Eiraan sote-keskuksen, Vuosaaren asukkaat voivat yhtä hyvin päättää lähteä sinne asiakkaiksi. Julkisen liikenteen matkakortin käyttäminen on kaupungeissa edullista. Suur-Tukholman alueelta löytyy esimerkkejä siitä, että köyhempien alueiden asukkaat hakeutuvat vauraampien alueiden terveyskeskuksiin, Varhila kertoo.

Suomessa sote-keskuksen asiakkaaksi on tarkoitus rekisteröityä netissä vähintään vuodeksi.

– Sote-keskus ei voi valita asiakkaitaan, vaan sen on otettava asiakkaita vastaan siihen saakka, kunnes esimerkiksi ennalta ilmoitettu 10 000 ihmisen asiakasvolyymi on täynnä. Asiakas siis valitsee netissä palveluntuottajan, eikä tuottaja voi valita itselleen vain helppohoitoisia asiakkaita, Varhila korostaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Köyhän valinnanvapaus = menetkö arvaushyvinvointikeskukseen vai pysytkö kotona ja odotat meneekö henki "heti vai huomenna"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän se jo nähdään. Ei ole mitään järkeä lähteä muuttamaan tämänhetkistä terveydenhuoltoa. Jos nyt kaavailtu soteuudistus tulee, terveydenhuollon kustannukset räjähtävät käsiin. Ns terveet kansoittavat isojen kaupunkien yksityissairaalat ja kunnolla sairaat jäävät hoitamatta joka paikassa. Isoja firmoja kiinnostaa vain helppo raha. Se näkyy jo nyt. Vaikeimmat tapaukset menevät usein pienyrittäjien hoidettavaksi (ne tapaukset, joita isot eivät huoli). Laatua ja palvelua on kaikista sairaimmillakin vielä, mutta kuinka kauan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut! Tuskin voi olla mitään epäilystä siitä, etteivätkö yksityiset toimijat yrittäisi haalia helppoja ja halpoja asiakkaita ja vältellä tuottamattomia asiakkaitta Eikös se ole markkinatalous, joka toimii?

Voitontavoittelu ei yksinkertsiesti kuulu terveydenhuoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä köyhänä en tarvisi kuin ultravioletti säteilyä psoriasikseeni silloin kun se iholla on päällä ja kipulääkkeet saan apteekista ja voiteet ja kohtuu maksun olen valmis maksamaan niin varmasti epäilen että moni muu saman kaltainen en valita ihan pienistä asioista kohta 51 vuotta on kestänyt tätä sairautta mutta ei minulla sen tärkeämpiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on tilaa vaihtoehtoisille hoitomuodoille ja onhan sekin valinnanvapaus. Takaisin luontoon ja luonto kyllä parantaa. Varakkaat saavat hyvää hoitoa koska niillä homma pelaa. Yksi sotesta puuttuu ja se on pykälä jossa köyhille saarnataan evankeljumia niinkuin ilmestyskirjassa tarkoitetaan lopun ajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sosiaalidemokraattinen ajatushautomo Kalevi Sorsa -säätiö on tilannut ruotsalaiselta Mats Wingborgilta raportin". Lopetin lukemisen tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsia on matkittu aina, niin hyvässä kuin pahassa ja niin tulee käymään nytkin. Tällä kertaa matkimisesta meille on taas huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko keskustelussa on unohdettu perusasia: kuka tilasi ja keneltä. Valitettavasti konsulttitilauksella voidaan ohjata lopputulosta. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. On mahdoton asia, että jokaisessa kaupunginosassakaan olisi liuta tarjokkaita. Se on vaan pirun vaikeaa esim kulkea toiseen kaupiunginosaan , kun maalla jo terveysxkeskukseen pääsy saattaa edellyttää kymmenien kilometrien matkaa. Tässä vaalikuumeessa unohtuvat reaaliteetit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun potilailla aletaan tehdä bisnestä, niin ollaan epäterveellä tiellä. Tätä mieltä olin jo silloin kun tästä sotesta vasta alettiin huhuilla. Nyt olen entistä enemmän samaa mieltä itseni kanssa. Inhimillisyys ja tasapuolisuus vähenee ja aito välittäminen ja huoli potilaasta ei tule toteutumaan, jos tämä sote saadaan joskus jalkautumaan. Valinnanvapauskin on vain keino sysätä vastuuta potilaalle..mitä valitat, itsepähän valitsit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Sipilä ja kokoomus voisi olla rahellisiä ja yksinkertaisesti lakkauttaa julkisen terveydenhoidon, sehän on kuitenkin perimmäinen tarkoitus, kaikki sen tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ODOTTIKO JOKU MUUTA? Ei kai kukaan ollut niin tyhmä ettei tajunnut terveyskeskusten tai vähintään niiden palveluiden katoavan kaikkialta muualta kuin isojen kaupunkien keskustoista? Siinä saa harrastaa "valinnanvapautta" kun ajaa joko 200 tai sitten 500 kilometriä, että saa kunnollista sairaanhoitoa. Ja kepuleiden mielestä palvelu vain paranee. No se tiedetään miten kepuleiden sanomisiin pitää suhtautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tyhjätaskut kannattaa miettiä että vieläkö äänestätte keskustaa ja kokoomusta valtaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinnanvapaus on nytkin olemassa joko menet tai et. Tuo sanahirviö on jo ollut ja pian mennytkin. Katselin tuota sote kaavaa ja tulin siihen tulokseen ,että jos yhden hymiön kohdalle laittaa plus johdon ja toisen miinus johdon niin se räjähtää käsiin. Ei paljon naurata tuo systeemi. Ihminen tarvii lääkärin koska kaikki ei ole samanlaisia,mikä sopii yhdelle ei sovi toisen kohdalle. Digiloikka tekee kaikista samanlaisia persoonia ,joka kuitenkin on virhearvio. Laittakaa noi sotepaperit roskakoriin,ja hoitakaa ihmiset työkuntoon ja antakaa työtä ja toimeentuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varma ett' esim.pienille paikkakunnille ei tule valinnanvapautta kun toimijoita ei ole.Omalla paikkakunnalla on työterveyshuollon toimijoina aikonaan ollut Attendo,nyt Terveystalo.Alussa toimii vähän aikaa,sitten alkaa ongelmat.Ei saa aikoja kun lääkäreitä ei tule pienille paikkakunnille.Ede työterveyslääkäriä ei tällä hetkellä ole. Lääkärit vaihtuu ja kukaan ei ota minkäälaista vastuuta asiakkaasta.Itse pitää selostella kaikki asiat ja kysytään asiakkaalta vielä et miten täällä homma hoidetaan??
Kehutaan et voit tilata aikoja netistä mut kun ei siellä ole ja sit yrittää soittaa pääpaikkaan kalliita puheluita.Vastataan jos vastataan. Täysin per...Ouhelinlaskut vain kasvaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntahallinto on toiminut Sveitsissä jo yli 150 vuotta ja loistavin tuloksin.
Mallia pitää ottaa sieltä missä asia osataan. Ja se ei tarkoita aina Ruotsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä merkitystä on valinnanvapaudella niin monimutkaisessa järjestelmässä kuin terveyden- ja sairaanhoito on. Asiakkaana on onnettomuuden uhreja, synnyttäjiä, vammaisia, monen eri toimintakykytason tai henkilöitä täysin erilaisilla tulotasoilla eri paikkakunnilla, ja kaikki he kohtaavat terveydenhuollon ammattilaisia toimintaorganisaatioissaan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Miten näissä tilanteissa kukaan kykenee tekemään valintoja järkevällä tavalla ja olettamaan terveydenhuolto-organisaatioiden mukautuvan kuvitelmiinsa. Valinnanvapaus-sanan käyttö kertoo vain sen ettei sanoja ole ymmärtänyt eikä jäsentänyt asiaansa ollenkaan. Esimerkiksi Sipilä puhuessaan asiakkaiden valitsemisesta välittää vain tietoa omasta osaamattomuudestaan.

Perusterveydenhuolto, johon kuluu tietysti myös erikoislääkärien palvelut, on koko kansaa koskettava asia. Silloin sen muuttaminen vaatii perusoikeudellista käsittelyä. Tämän kaltaisia muutoksia ei tehdä ja toteuteta yhden tai edes useamman Hallituksen toimesta puhumattakaan jonkin puolueen idealismista. Ylipäätään terveydenhoidon taso ja koordinointi kuuluu alan ammattilaisille. Siinä harkinnassa oleellista on palvelujen saatavuus eikä asiakkaiden valinnanvapaus. Valinnanvapaus on väärä tavoite ja termi silloin kun suurella osalla kansalaisista ei ole taloudellisesti mahdollista edes siihen perusterveydenhoitoon tai lääkäriin pääsee vasta 3 kuukauden jonotuksen jälkeen. Perustoimeentulon varassa elävä ei tälläkään hetkellä voi korjauttaa hampaitaan tai rahat eivät riitä käyntimaksuihin ja lääkkeisiin edes julkisella puolella. Sipilä, Orpo ja Lindström ovat lisäksi juuri alentamassa alinta sosiaaliturvaa työllisyystoimiensa kautta. Mitä valinnanvapautta on henkilöllä jolta uhkaa mennä koti alta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki kuuluu siihen suhteellisen pieneen joukkoon, joka ymmärtää jotain soten ja valinnanvapauden ytimestä. Jos kaikki menee Kokoomuksen ja sen vankkureiden vetäjän, Keskustan toiveiden mukaan, edessä on Suomen historian kenties suurin ja kallein virhe.

Valinnanvapaus on pelkkä Troijan hevonen, jolla terveydenhuolto yksityistetään ja kulut kaikki seurausvaikutukset huomioon ottaen ainakin kaksinkertaistetaan. Näin tehdään vain ja yksinomaan liike-elämän eduksi. Kansalaisten edulla ei ole merkitystä.

Valinnanvapauden sijasta oleellisista olisi terveydenhoito-oikeus. Se voitaisiin kustantaa hyvin yksinkertaisesti.
1) Valtio vastaisi ainoastaan julkisesta terveydenhuollosta. Asiakkaat voisivat valita haluamansa terveyskeskuksen tai yksityisen hoitopaikan ilman mitään sitoumuksia.
2) Julkinen terveydenhuolto olisi ilmaista. Sen kustannukset hoidettaisiin veroista, jolloin maksut jakautuisivat sosiaalisesti oikeudenmukaisesti eikä tarvittaisi Kelan tai sossun byrokratiaa. Näin laskutusbyrokratia ei maksaisi yhtään mitään.
3) Lääkehuolto yhdistettäisiin terveydenhuoltoon, minne se kuuluukin. Toisin sanoen reseptilääkkeet asiakas saisi terveyskeskuskäynnin yhteydessä. Asiakkailta säästyisi aikaa, vaivaa ja rahaa. Apteekkien ja lääketukkukaupan häviäminen lääkkeiden jakeluketjusta säästäisi nykyiseen verrattuna noin miljardi euroa vuodessa. Reseptilääkkeet laskutettaisiin verotuksessa samaan tapaan kuin terveyskeskuskäynnitkin.
4) Julkisten terveyspalvelujen yksikanavaisuus tekisi niiden tietohallinnon niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista. Laskutuksen ja muun siihen liittyvän byrokratian poistuminen säästäisi myös noin miljardin vuodessa. Tietohallinnon kehitys- ja ylläpitokulut olisivat kymmenennen osan siitä mitä ne tulevat olemaan valinnanvapausmallissa. Lisäksi yksinkertaisuus antaisi mahdollisuuden päästä tietotekniikan todellista voimaa, joka on toimintojen yksinkertaistaminen. On tietotekniikan väärinkäyttöä, jos sillä mahdollistetaan monimutkaiset rakenteet ja toiminnot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa suljetaan satoja pieniä lääkäriasemia. Tutkailevat vierikaupunkeihin mihin voi jättää lääkäripalvelut. Pienistä kunnista joudutaan ajamaan jopa 200 kilometrin päähän lähimpään lääkäriasemaan. Sipilä laittaa Suomea kuntoon.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yksityinen ota kuin voitolliset asiakkaat tai sijainnit. "Julkiselle" jää ruput ja kun "paremmat" asiakkaat on pois ei julkinenkaan voi investoida ja näin näivettyy. Suomi pieni harvaan asuttu maa ja loputkin Resurssit hajaantuu kuin pieru saharaan kirjaimellisesti, eli veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Ilmanmuuta näin käy. Isoihin kaupunkeihin sijoitetaan vastaanotot. Pienemmät lakkautetaan, ja katsotaan ympärille missä olisi vähän isompi kaupunki, sinne taas jätetään palvelut. Tää on ihan selvää miten käy. Vähävaraisten elämä menee aina vaan kurjemmaksi. Ja näitä pieniä kuntia, ja kaupunkeja on Suomessa paljon, kaikista näistä perkataan pois terveyspalvelut. Ne keskitetään isompiin kaupunkeihin.! Suomiparka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
44
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
34
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"
8
Unkari murjoi Huuhkajia lohkovaiheen päätöspelissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image