Kotimaa

Raportti: Tekoäly ja uusi teknologia voisivat tuoda mil­jar­di­sääs­tö­jä sote-kustannuksiin lähivuosina

Nykyistä tehokkaammat tietojärjestelmät parantaisivat hoitohenkilökunnan ajankäyttöä, arvioidaan Jyväskylän yliopiston julkaisemassa raportissa. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 11.6.2018 8:45
Markku Uhari

Jyväskylän yliopiston arvion mukaan säästöt voisivat olla 2,5–5,5 miljardia euroa tulevan 10 vuoden aikana. Lisäinvestoinnitkin olisivat miljardiluokkaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista voitaisiin lähivuosina säästää miljardeja euroja hyödyntämällä teknologiaa nykyistä paremmin, arvioidaan Jyväskylän yliopiston julkaisemassa raportissa.

Yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti, miten paljon säästöjä voi syntyä, jos uuden IT-teknologian ja erityisesti tekoälyn käyttöä parannettaisiin sote-palveluissa.

Lopputuloksena raportissa on päästy siihen, että sote-kustannuksia voisi vuosina 2019–2028 säästää 2,5–5,5 miljardilla eurolla.

Raportissa arvioidaan, että tietojärjestelmiä käyttävän henkilöstön kulut ovat noin 10 miljardia euroa vuodessa, ja heidän työajastaan kuluu viidennes ohjelmistojen parissa.

Säästöä syntyisi esimerkiksi siitä, että hoitohenkilökunnan työaikaa kuluisi entistä vähemmän tietojärjestelmien käyttöön, ja järjestelmät myös nopeuttaisivat joitain hoitohenkilökunnan työvaiheita entisestään.

Uudet työvälineet, kuten tekoäly, voisivat selvityksen mukaan tuoda tehokkuutta lisää 10–20 prosenttia nykyiseen verrattuna. Kun IT-järjestelmien parissa kulutettu aikamäärä vähenee, jää aikaa itse hoitotyöhön nykyistä paremmin.

Lisäksi raportissa arvioidaan, että tekoälyllä terästetyt tietojärjestelmät voisivat tehostaa hoitoketjua kokonaisuudessaan. Säästöjä voisi saada myös nykyistä paremmalla töiden organisoinnilla.

Taloudellisten säästöjen saanti edellyttäisi kuitenkin miljardien investointeja esimerkiksi tutkimukseen, tietojärjestelmien uusimiseen ja koulutukseen. Investointien hintalapuksi on arvioitu noin 3,5 miljardia euroa tulevien 10 vuoden aikana.

Yksinkertaisimmillaan ohjelmistorobotiikka voisi vähentää hallinnollisia kustannuksia. Potilaiden hoitotietoja voisi suurina massoina hyödyntää hoitotietojen ennustamiseen.

Raportissa kuitenkin todetaan, ettei tekoälyn nykyistä laajempi käyttö ole täysin ongelmatonta.

– Tekoälyn ja uusien teknologioiden käyttöönottoon liittyy myös haasteita, joista esimerkkeinä ovat tietoturva, lainsäädäntö, kulttuuriset ja asenteelliset tekijät, teknologian yhteensopivuusstandardit sekä hyvän käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen saavuttaminen, selvityksessä todetaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on perustellut sote-uudistusta muun muassa sillä, että hoitokustannukset saataisiin madallettua. Uudistuksen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Yliopiston raportti on luettavissa oheisesta linkistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eli Sote-uudistustakin ei tarvitsekaan, kun säästöt saadaan IT-osaamisella. Vai onko tarkoituksena kasvattaa menoja säästöjen verran ja jaetaan "säästöt" maakuntahallinnon suojatyöläisille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteletko, että 400 kuntaa ja kuntayhtymää pystyisi hankkimaan yhteisen tietojärjestelmän? Ei onnistu kuuna kullan valkeana. Kuvitteletko, että 400 kunnassa ja kuntayhtymässä ei olisi suojatyöpaikkoja? Niiden määrä putoaa rajusti, kun siirrytään 15 sote-alueeseen tiukassa budjettikontrollissa. Nythän kuntien tuhlausta ei valvo kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsulteilla ei ole mitään muita tarkoitusta, kuin kertoa mukavia positiivisiä fiktiivisiä tarnoita, joilla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Siitä he saavat kymmeniä tuhansia. Kannattaisi miettiä kannattaako tyhjästä maksaa. Politikothan siirtävät vastuuta näille pilvenhattaramiehille, vaikka juuri politikkojen pitäisi päättää ja osata ymmärtää kokonaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Sipilähän se siellä . Yliopiston informaatioteknolokian tiedekunta voi hommata itselle sinne tekoälyn, sinne jonnin joutavaan uppoaa miljoonia. Sairaiden hoito vie just sen ajan kun sairas tai vanha ihminen tarvitsee ei siihen tekoäly auta . Nyt menee kirjaamiseen aikaa ja piti olla helpompaa kun tietotekniikka tulee , mutta kuinkas kävi hoitajilla menee aikaa tietokoneella entistä enempi . Kaukana ovat tiedeihmisten kuvitelmat. Mietippäs lastenhoitoa miten siihen tekoälyn soveltaisitte. Myös siihen uppoaa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhä monimutkaisemmaksi ja vaikeammaksi käyvä it-tekniikka alkaa hidastaa työn tehoa vaikka mitä muuta sanotaan. Työntekijät uupuvat kasvavien tehokkuusvaatimusten ja mahdottomaksi käyvien toteutusmahdollisuuksien ristiriidoissa. Työelämästä syrjäytymisestä tulee uusi nopeasti yleistyvä kansansairaus, joka loppujen lopuksi pelastaa ihmiset elämälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästöt toisaalla, lisää työttömyyttä toisaalla. Mikä lie kokonaissäästö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaalat ovat vanhankantaisia ja jäykkärakenteisia. Ja ihminen vastustaa muutoksia luonnostaan peläten oman työpaikkansa puolesta. Ropotiikka tulee eikä ne maksa veroja hyvältä näyttää tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jee, Tieto vaan tekemään joku 2 mrd€ AI-saikku-chatti niin ei lääkäreitä tarvita. Ja toimii varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nykyiset tietojärjestelmät toimisi ja olisi käytettäviä, niin säästöä tulisi varmaan kymmeniä miljardeja. Innolla odota kyllä millaisia uusia mielipuolisia ongelmia saadaan aikaan, kun hoitohenkilökunta tappelee huonojen käyttöliittymien lisäksi hovihankkijan tunaroiman tekoälyn kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästäänkö sote-keskustelussa viimein asiaan lillukanvarsien sijasta? Tekoälyn todellinen potentiaalihan on sairauksien ennustamisessa. Tämä taas edellyttää ihmisten potilastietojen keräämistä valtakunnalliseen tietojärjestelmään. Tietoturva ei ole ongelma ainakaan pankeille. Miksi se olisi ongelma sotessa?

Tietojärjestelmien lisäksi säästöjä tulee ylimääräisen hallinnon purkamisesta. Maakunnat ovat jo olemassa, joten uutta ylimääräistä hallintoporrasta ei tarvitse perustaa. 400 kunnan ja kuntayhtymän hallinto keskitetään 15 sote-alueelle. Säästöt ovat väkisinkin miljardiluokkaa. Koko muu EU on jo siirtynyt maakuntasoteen. Jos tuo nimi maakunta närästää, voitaisiin käyttää vaikkapa tylsää nimitystä sote-alue. Maakunnan sijasta voitaisiin myös puhua kaupunkikunnasta, koska maakuntahan keskittyy keskuksensa ympärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö säästöjä pitäisi tulla myös kansan paremmasta terveystilanteesta, vaiko ihan pelkästään työn tehostamisesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tutkimus alihankittu joltain firmalta, jolla sattumalta on tarjolla tämänhetkisen muodin mukaista järjestelmää? Eikö lohkoketjuilla voisi säästää vielä muutaman miljardin lisää?-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samansorttinen, kuin mikä oli tämä terveydenhuollon henkilörekisteri taannoin?
Moninkertaisesti kalliimpi kuin muiden maiden vastaavat ja ilmeisesti vielä surkeakin, kun eivät ehdi edes potilaita hoitamaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei köyhyys puhumallakaan poistu, se vaatii jokaiselta terveeltä ihmiseltä tekemistä. Lue lisää...
joko kouluun tai työ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image