Kotimaa

Raportti paljastaa, miten köyhyys vaikuttaa lapsiin: "Kaupassa täytyy miettiä halvinta tuotetta, ei ole varaa harrastaa eikä matkustella"

Monessa köyhässä perheessä joudutaan turvautumaan myös ruoka-apuun. Kuvituskuva. KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 9.10.2019 8:28
Taneli Koponen

Kyselyn perusteella vähävaraisten perheiden lapset ovat hyvin tietoisia perheensä taloudellisesta tilanteesta. Niukkuus pakottaa keskittymään vain välttämättömimpiin hankintoihin.

Perheen taloudellinen tilanne heijastuu lasten tulevaisuususkoon, osallistumismahdollisuuksiin, kiusaamiskokemuksiin sekä henkiseen hyvinvointiin. Tieto käy ilmi Pelastakaa Lasten toteuttamasta kyselystä ja Lapsen ääni 2019 -raportista.

Kyselyn perusteella vähävaraisten perheiden lapset ovat hyvin tietoisia perheensä taloudellisesta tilanteesta. Niukkuus pakottaa keskittymään vain välttämättömimpiin hankintoihin.

”Lukiokirjat pitää ostaa palkkapäivän jälkeen, että niihin riittää rahat. Uusia vaatteita en juurikaan saa ja välillä on jopa tiukkaa ruokakaupassa,” kertoo yksi kyselyyn vastanneista lapsista raportin mukaan.

”Kaupassa täytyy miettiä halvinta tuotetta, eikä ole varaa harrastaa eikä matkustella,” sanoo toinen.

Lapset kertovat vastauksissaan materiaalisen omaisuuden puutteesta ja heikommista osallistumismahdollisuuksista esimerkiksi harrastustoimintaan. Vain 8 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista kertoi olevansa tyytyväinen perheensä rahatilanteeseen. Hyvin toimeentulevilla vastaava luku oli 92 prosenttia.

Lapset myös kertovat vanhempiensa stressaavan rahan puutteesta, mikä vaikuttaa kodin ilmapiiriin.

”Vanhemmat riitelee joskus rahasta, mulla on huono omatunto, jos tarvitsen esimerkiksi uudet kengät, kun vanhat on menneet rikki ja on pitänyt ostaa uudet.", yksi vastaajista kuvaa.

Varallisuus vaikuttaa kiusaamiskokemuksiin

Varallisuudella on kyselyn perusteella merkitystä myös kiusaamiskokemuksiin. Kaikista vastaajista 13 prosenttia kertoi tulleensa kiusatuksi perheen taloudellisen tilanteen takia. Vähävaraisten perheiden lapsista kiusaamista oli kokenut 32 prosenttia.

Perheen taloudellinen tilanne näkyy selvästi lasten vapaa-ajan mahdollisuuksissa. Vähävaraisten perheiden lapset kertoivat joutuvansa jättämään väliin arkipäiväisinä pitämiään menoja kuten kahvilakäyntejä. Lasten kannalta vähävaraisuuden vaikutukset heijastuvatkin vahvasti juuri sosiaalisiin suhteisiin: jos lapsi ei pysty osallistumaan samoihin asioihin kuin ikätoverit, niin hän jää helposti ulkopuolelle eikä pääse osaksi joukkoa.

Lasten unelmat liittyvät melko perinteisinä pidettyihin asioihin. Unelmat koskevat mieluisaa opiskelu- ja työpaikkaa, omaa perhettä ja parisuhdetta, sekä sitä, että saisi elää onnellista elämää ilman suurempia huolia. Moni myös haaveili matkustamisesta.

Moni vastaajista uskoo, että kaikenlaiset unelmat ovat toteutettavissa, jos vain jaksaa itse nähdä vaivaa niiden saavuttamiseksi.

Lapset kuitenkin näkevät erilaisia syitä unelmien esteenä perhetaustastaan riippuen. Erityisesti varakkaiden perheiden lapset nostavat esiin motivaation tai ajan puutteen unelmien esteenä.

Pienituloisten perheiden lapset taas näkevät esteenä useammin rahan, terveyden ja erilaiset verkostot. Vaikka lasten unelmat ovat varsin tavanomaisia, ei 16 prosenttia vähävaraisiksi itsensä määritelleistä lapsista usko koskaan saavuttavansa unelmiaan. Varakkaiden perheiden lapsilla luku oli 7 prosenttia.

– Vähävaraisuus voi heikentää lapsen itsetuntoa ja minäkuvaa, joten tässä valossa on ihan ymmärrettävää, jos lapsi ei uskalla tai osaa unelmoida, saati lähde tavoittelemaan unelmiaan, sanoo tiedotteessa Eväitä Elämälle -koordinaattori Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:stä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Tulo- ja varallisuuserot kasvattavat Suomesta kastiyhteiskuntaa - köyhällistö, palelijat ja omistajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä ihmettelemistä, miksi ei lisäännytä. Kun on valmiiksi vähän, haluaako tyytyä jatkossa vielä vähempään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä lapsiperheköyhyydestä on tullut ilmiö. Köyhiä perheitä on aina ollut ja niin tulee olemaan tulevaisuudessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitäkin vanhempia on jotka kaatavat rahat kurkusta alas. Itse olen täysin raitis työssä käyvä yh. Lasten harrastuksiin menee rahat. Matkustella ei voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en ole yh ja hyvä palkkainen en siltikään katso, että laittaisin rahaa matkusteluun. Onneksi lapsille sentään rahat riittä, se kai on tärkeintä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse päätin jo nuorena, että hommaan ammatin josta saan tarpeeksi elantoa. Opintolainaa jouduin ottamaan. Sain kuitenkin ammatin johon olen tyytyväinen palkkoineen. Lapselle opetan myös, että aina ei kalleinta tuotetta tarvitse hankkia ja koulut tulee käydä niin, että voi itsensä elättää. Olen kyllä osalta nuorisoa jo kuullut "mitä kannattaa kouluja käydä ja töitä tehdä kun sossusta saa rahaa sen mitä tarvii". No näiden kouluja käymättömien on sitten turha vanhempana kadehtia niitä jotka panostavat opiskeluun ja tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä elät menneisyydessä. On totta, että eri ammateista saa erilaisen elannon. Ennen kuitenkin tuli siivoojakin toimeen palkallaan. Enää ei tule. Ennen oli myös paljon vakituisia työsuhteita hyvän palkan ja erilaisten etujen lisäksi. Enää ei ole niitäkään kuin vähevässä määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nykyäänkin tulee palkallaan toimeen, kunhan on ahkera. Vakituisia töitäkin on edelleen. Kyse on siitä, että tekemäsi työn tulee olla arvokkaampaa työnantajalle kuin sinulle maksettu palkka. Niin yksinkertaista se on! Itse opiskelin hyvän ammatin, kun kaverit juopottelivat ja rellestivät. Nyt minulla on isossa talossani vara rellestää ja kavereilla vuokrayksiössä kaupungin pohjoispuolella ei. Joskus pitää ponnistella elämän eteen, kyllä se aikuisena sitten palkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet niin oikeassa.
Ahneus on paholaisen tartuttama tauti ja se kateuden ohella saa aikaan paljon pahaa. Maallisen mammonan kerääminen on monissa uskovissakin ryhmissä ottanut otteen jota ei edes huomata. Mitä uudempi ja isompi on auto ja sen perässä vedettävä vaunu sitä parempi on status sunnuntaisin.
Oikeampi toiminta olisi tyytyä vähempään ja jakaa vaurauttaan ympärileen kuten raamattukin ohjeistaa mutta ei , ei sitä niin voi tehdä kun pitää ottaa lause sieltä toinen täältä ja asetella ne oman edun tavoittelun alustaksi ja itsekkäiden tekojen pyhitykseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nuoret olisivat huolissaan ilmastonmuutoksesta niin kukaan ei hankkisi tarpeettomasti tavaraa ja vaatteita ja muutenkin kuluttaisivat vähemmän
Nämä vähävaraisten lapset joutuvat sen tekemään pakosta, mutta muut voisivat vapaaehtoisesti vähentää kulutustaan, ei aina uusimpia kännyköitä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoriso pitää kotona opettaa, ostaa saa tarpeellista ja eihän kukaan tarvi joka päivä tyhjänpäiväisiä Shoppailu reissuja ja rahan tuhlausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki olisi samalla viivalla. Köyhä ei voi ostaa ja rikas ei halua. Ainakin kun ilmastonmuutoksesta puhutaan, nuoret on edelläkävijöitä, niin luulisi sen nyt tasoittavan tämänkin ongelman. Puheista tekoihin nuoret nyt vai onko se 'nuoret ja ilmastonmuutoksen huoli' vain median luoma illuusio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on varaa ostaa kallista lapsilleni ja sen teen. Nyt menee pukinkonttiin kolmelle koululaiselle uusimmat omenaluurit. Rapea tonnin kappale, mutta ne menee kellä on rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan tähänaikaan osta joululahjapuhelinta. Nehän on vanhanaikaisia jo ennen joulua.
Katsele vielä joulun alla uusimmat mallit niin ei lapset joudu kiusaamisen kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka ovat joutuneet kärsimään nälkää, mikä Suomessa on täysin mahdollista ns. kunnollisille ihmisillekin..
Nälkä on pirullinen seuralainen, koska siihen tottuu.
Sitten tilanne alkaa syömään ihmistä sisältä ja silmästä "ilo" sammuu... energia loppuu.
Ennen sanottiin:
"Sille kävi kuin mustalaisen hevoselle. Oppi olemaan syömättä ja kuoli nälkään."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koskaan lapset tule olemaan samanlaisessa taloudellisessa asemassa.
Lapset voisi yrittää kasvattaa pois kalliilla tavaroilla itsetunnon pönkittämisestä. Kiusaamiseen tiukempi puuttuminen. Useinhan kiusaaminen liittyy juuri noihin kalliisiin puhelimiin ja muihin muotivermeisiin.
Koululaiset lakkoilee ilmaston puolesta, mutta kulutustavaroilla pönkitetään itsetuntoa.
Erilaisuuden hyväksymistä pitäisi yrittää opettaa koulussa. Ei ratkaisu ole se että mahdollisimman monille mahdollistetaan runsas kuluttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti köyhyys on kasvavalle lapselle sellainen ympäristö, joka tavalla tai toisella näkyy lapsen tulevassa menestyksessä. Vaikeinta on niillä lapsilla, jotka joutuvat kiusatuksi köyhyytensä tahden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä että lapset tuntevat köyhyydestä näin. Mutta täytyy kyllä sanoa, että tässä on kyse myös vanhempien asenteesta ja tavasta olla lastensa kanssa. Ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi voi tehdä mukavia asioita. Ei tarvitse matkustaa kauas, että voi lomailla. Pienille lapsille riittää pienet mukavat päiväretket. Isommille lapsille ja teineille ei välttämättä enää, mutta heillä riittää jo paremmin ymmärrys. Omassa lapsuudessani yksinhuoltaja isäni kertoi avoimesti, että nyt ei ole rahaa uusiin vaatteisiin, reissuihin ja huvipuistoihin, koska isä on työtön. Kyllä minä sen ymmärsin. Tehtiin sitten pyöräretkiä ja otettiin eväät mukaan. Käytiin uimassa ja puistoissa. Oltiin mummolassa yökylässä jne. Mukavaa oli, eikä jäänyt tunnetta, että olisin jäänyt jostain paitsi. Hyvillä mielin kerroin koulussa mitä tehtiin lomalla. Itseasiassa omissa muistoissa tuo isän työttömyysaika on erittäin mukavaa, koska isä vietti niin paljon aikaa kanssani, eikä työstressi painanut. Toki ajat ovat jo muuttuneet 90-luvulta. Mutta kyllä vanhempien asenteella on paljon vaikutusta. Ainakin yritän opettaa omalle lapselleni, että rahaa ja materiaa tärkeämpää on rakkaus ja yhdessä olo. Lapsuuden köyhien aikojen vuoksi opin itsekin säästämään ja kiristämään pussinyörejä. Ne taidot ovat tullee tarpeeseen omassa aikuisessa elmässäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

20:01
Peliaikaa hakeva lainapelaaja Kärpistä on nykyään harvinainen vieras Mestis-peleissä – Harri Aho vastaa, voisiko yhteistyökuvioita pohtiva Kärpät pyörittää Oulussa omaa Mestis-joukkuetta Tilaajille
19:53
Asuinrakennus uhkasi syttyä palamaan Simossa – asukas sai hillittyä palonalkua letkulla
19:35
Aloite haluaa lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia – Oulun nuorten edustajistolle esitetään suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon
19:00
JoJon residenssissä vierailleet tanssitaiteilijat Taneli Törmä ja Hilde I. Sandvold ovat tyytyväisiä "oman" asunnon rauhaan: "Paljon parempi kuin hotellihuone" Tilaajille
18:06
Jalosen EHT-maajoukkueeseen ylsi neljä tulokaspelaajaa – "Meillä on selvät sävelet"
18:01
Näkökulma: Onko Björn Wahlroos oikeassa väittäessään, että paperikoneita suljetaan? – Paperiteollisuuden alamäki jatkuu Euroopassa, eikä loppua näy Tilaajille
18:00
Miksi hautojen hoitohinnat ovat nousseet vuosi toisensa jälkeen? "Meillä on ollut erittäin alhaiset hoitohinnat, jotka eivät ole vastanneet hoitokustannuksia" Tilaajille
137
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
83
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
79
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
20
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image