Kotimaa

Raportti: Kas­vi­huo­ne­kaa­su­jen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään

Retkeilijä soittelee haitaria katsellessaan sitä mitä on jäljellä Pizolin jäätiköstä Sveitsin Melsissä sunnuntaina. Jäätiköt sulavat yhä nopeammin ilmastonmuutoksen takia. KUVA: GIAN EHRENZELLER
Kotimaa 23.9.2019 12:10
Ilkka Timonen

Maailman meteorologinen järjestö WMO julkaisi haastavan raporttinsa tänään pidettävän YK:n ilmastohuippukokouksen alla.

Maailman maiden kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa ainakin kolme kertaa nykyistä enemmän, jotta tällä vuosisadalla päästäisiin korkeintaan kahden celsiusasteen lämpenemiseen. Tämä on tavoite, joka määriteltiin Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015.

Tiukasta tavoitteesta kerrotaan YK:n maanantaisen ilmastohuippukokouksen alla Maailman meteorologisen järjestön WMO:n julkaisemassa raportissa United in Science ("yhdistynyt tieteessä"), jonka sanoma tarvittavista toimista ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on haastava.

Pariisin kokouksessa määriteltiin myös kunnianhimoisempi tavoite, joka olisi 1,5 asteen lämpeneminen. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi päästöjä pitäisi vähentää ainakin viisi kertaa enemmän.

Jopa yli kolmen asteen nousu uhkaa

Nykyisillä päästörajoitusten sitoumuksilla tuloksena olisi maapallon keskilämpötilan nousu 2,9–3,4 astetta. Tämä johtaisi todennäköisesti katastrofaalisiin seurauksiin maapallolla.

Tähän mennessä maapallon keskilämpötila on jo noussut 1,1 celsiusta verrattuna esiteolliseen aikaan eli noin vuoteen 1850.

Vuosien 2011 ja 2015 välillä lämpötila on ehtinyt nousta jo 0,2 astetta.

Raportin mukaan ilmastonmuutokseen liittyvät ympäristön muutokset kuten pitkittyneet hellejaksot, ennätysmäiset maastopalot, merijään sulaminen, syklonit, tulvat ja kuivuuskaudet ovat iskeneet nopeammin ja kovemmin kuin mitä vielä vuosikymmen sitten ennustettiin.

Esimerkiksi arktinen merijää on vähentynyt 12 prosenttia vuosikymmenessä vuosina 1979–2018. Etelämantereen jääpeitteen kutistuminen kuusinkertaistui vuosina 1979–2017.

Merenpinta nousee viisi milliä vuodessa

Merenpinnan nousu on ollut vuodesta 1993 lähtien 3,2 millimetriä vuodessa. Nousu on kuitenkin kiihtynyt. Vuodesta 2014 vuoteen 2019 nousu on ollut viisi millimetriä vuodessa.

– Merenpinnan nousu on kiihtynyt ja me olemme huolestuneita siitä, että Antarktiksen ja Grönlannin jääpeitteiden äkillinen väheneminen pahentaa tulevaisuuden nousua, sanoi WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas BBC:n mukaan.

Hän lisäsi Bahaman ja Mosambikin esimerkkien kertovan, että merenpinnan nousu ja voimakkaat trooppiset myrskyt johtavat humanitaarisiin ja taloudellisiin katastrofeihin.

YK:n pääsihteeri António Guterres oli kehottanut maailman johtajia tulemaan huippukokoukseen mukanaan uusia sitoumuksia, joilla Pariisin sopimuksen vaatimuksia päästäisiin lähemmäs. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei aikonut osallistua kokoukseen.

Maanantaina oli määrä julkistaa raportti, jonka mukaan hiilivoiman käytöstä tulevien päästöjen pitäisi saavuttaa huippunsa ensi vuonna ja pudota nollaan vuonna 2040, jotta Pariisin sopimuksen päämäärään päästään.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisee keskiviikkona raporttinsa, joka keskittyy merien lämpenemiseen, merenpinnan nousuun sekä jäätiköiden ja merijään sulamiseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Odotin itse pitkään pitäviä todisteita, mutta kyllä niitä nyt on jo ollut selvästi näkyvillä: jäätiköt sulavat ennätysvauhtia, jota ei pelkkä Auringon aktiivisuuden syklisyys ja edeltäneet jääkaudet selitä.
Tuo parin asteen nousu ei kuitankaan ole tässä se ongelma, vaan merien pohjasta vapautuvat metaanihydraatit sen jälkeen kun tuo parin asteen raja ylittyy. Silloin lämpemeninen tuplautuu.

Kaikia ilmaston lämpeneminen ei kuitenkaan koske. Jokainen saa valita vapaasti kantansa.
Esimerkiksi merten pintälämpötilan kohoamisen voimistamat hurrikaanit eivät Trumpin politiikan mukaan aiheuta Ameriikan maalla nykyisinkään merkityksellistä taloudellista haittaa, ja päästöjä voi siten lisätä ilman huolta.
Vanhalla mantereella hankinnoissa ja tarjouskilpailutuksissa voidaan siitä huolimatta ottaa energiansäästö ja ekologisuus yhdeksi kriteeriksi palvelujen ja tavarantoimittajia valitessa, nimenomaan käyttäjälle aidosti edullisina tuotteina. Se koskee yhtä lailla Aasian kuin Amerikan maita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallolla on parin viime vuoden ajan tapahtunut miesmuistiin ennennäkemätön laattatektoniikan voimistuminen, joka aikaansaa sekä merenalaisten tulivuorien aktivoitumista, että maankuoren murtumista. Kumma kyllä tämän asian vaikutusta merien lämmönnousuun ei ole juurikaan uutisoitu. Olisi mielenkiintoista tietää, onko maapallon ydin nyt alkanut kiertymään nopeammin ja indikoiko magneettisten napojen siirtyminen ytimen kiertymistä.

Tuohon jäätiköiden sulamiseen vaikuttanee jokin aika sitten alkanut polaaripyörteen leviäminen ja jakaantuminen, johon on noin 150 eri yhteenlaskettua syytä tässä äärimmäisen monimutkaisessa prosessissa, jossa ihmisellä ei ole osaa eikä arpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tässä paljoa innosta tehä töitä ja kasvattaa omaa eläketiliä vuosikymmenten päähän, kun menneet ja nykyiset valtaapitävät sekä rikkaat eivät jaksa, pysty tai halua hillitä ilmastokatastrofia. Hienoa omilla eläkepäivillä nähdä, kun sään ääriolosuhteet pakottaa entistä enemmän ihmisiä pois kotoaan ja pahimmillaan tappaa. Tosi jees. Vauvantekotalkoot keski-ikäisten ukkojen kannustamana tuntuu kans aika jäätävän kaukaiselta ajatukselta - enkä totta puhuakseni halua pakottaa ihmiselämää tähän epävarmuuteen maksamaan surkean järjestelmän äärimmäistä hintaa.

Ilmasto-oikeudenkäyntejä odotellessa. Fossiilisten polttoaineiden yritykset ja johtajat vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeksi raha.
On aivan selvää ettei suuretkaa setelipinot suomesta maailmalle pelasta ilmastoamme.
On kuitenki tullu melko selväksi että kun Oulun keskusta saadaan autottomaksi ja sitäkautta autioksi maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se pitää muistaa, että Suomen osuus on joka tapauksessa merkityksetön. Vaikka omatunto kiljuisi mitä vaan ja kova vimma olisi pelastaa maailmaa. Emmekä riitä pienenä valtiona esimerkiksi kenellekään tosi vaikuttajalle. Ongelma tavalliselle kansalaiselle tulee siitä, että päättäjät haluavat kirpaisevaa maksua, jotta tulee markkinatalousihmiselle olo vakavasta osallistumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutosta huomattavasti isompi ongelma ihmiskunnalle on ja tulee olemaan ihmisten ikioma moraalin rappio. Sitä paitsi geneettinen rappio hävittää ihmisen ennen ilmaston tuhoutumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on ihan luonnollista.kon ihmis määrä nousee niin ilmasto lämpenee,se johtaa siihen että elämä maapallolla vaikeutuu ja se laskee ihmisten määrän alenmaksi ihan luontaisesti niinilmasto viilenee kyllä äitimaa pitää omistaan huolen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ihmismäärä lisääntyy, metsiä raivataan sileäksi ja kaupungit kasvavat, jolloin maapallon pintalämpötila nousee, koska varjostavaa kasvillisuutta ja kasvien haihduttamaa vesihöyryä (pilvet) on vähemmän. Kasvillisuuden, etenkin hyvin korkeiden puiden väheneminen rajoittaa hiilidioksidin kulutusta ja vesihöryn muodostumista ilmakehässä, joskaan itse hiilidioksidi ei ole lämpötilan kannalta ongelmallinen ennenkuin sen taso laskee alle 200 ppm jolloin kasvit kuolevat sen puutteeseen ja pintalämpötila sen seurauksena nousee jyrkästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seittemän ja puoli miljardia ihmistä kertaa 60 wattia per nenä.
On kumma jos ei ala lämpeneen ja lämpeneehän se .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan, että ilmaston hillitsemiseksi sammutetaan kaikki maapallon TV-lähettimet, datakeskukset, palvelimet ja tukiasemat viideksi vuodeksi. Kuukkeli, lärvikirja, Amatsooni, Tititytteri yms. sähköt veks. Sitten mitataan jäähtyikö ja mikä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan himo maailmassa niin suuri että tuhoamme sen takia jopa itsemme. Raamatussa puhutaan ahneudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on kiinalaisille, intialaisille ja afrikkalaisille kova homma. Suomalaisten tulisi muuttaa saharaan niin ei tarvitsisi täällä taloja lämmitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus halutessaan voisi lopettaa kaiken turhan moottorimatkailun noin ensalkuun. Turhimmista on helppo karsia. Mutta kun ei.

Veroja nostamalla eri kohteille on vähän sama kuin laillistettu turpiinanto. Nyt se vaan tehdään meidän kaikkien tulevaisuudelle.

Eläköön hallituksen kykenemättömyys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallon lämpötila on ollut laskussa jo vuodesta 2016 (mittaushistorian kuumin vuosi) lähtien. Oletteko huomanneet, että tässäkin jutussa puhutaan lämpötiloista vain vuoteen 2015 saakka? Juuri sen viilenemisen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on noussut tuo maapallon lämpötila 0.2 astetta 35 vuodessa.Sateenliitti mittausten mukaan tämä koko ilmastovouhotus on täyttä ylireakointia.Joku taho hyötyy tästä kunnolla rahallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli aiotaan vähentää päästöjä merkittävästi, tietää se tavalliselle palkansaajalle lisäkustannuksia. Muutoinhan ne olisi toteutettu jo 70 luvulla, jolloin tietotaito oli jo olemassa. Fysiikan lait olivat jo tiedossa 1900 luvun alussa. Niitä ei voi kiertää tänäkään päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kustannuksia tulee kaikille. Eniten saastuttavat hyvätuloiset, se on tutkittu, joten ne saavat myös kärsiä eniten. Pienituloisille pitää mahdollisimman paljon korvata menetykset, että kukaan ei joutuisi välttämättömyyksistä luopumaan. Välttämättömiä asioita kohtuulliselle elämälle ei ole niin paljon, suomalaisen köyhänkin elämässä on paljon tarpeetonta rojua ja ja turhaa kulutusta. Kuuluuko kenenkään perusihmisoikeuksiin etelänmatka kerran vuodessa? Aivan, juuri niin: ei kuulu!

Kaikki. Fossiilipäästöt. Pitää. Romahduttaa. Alas. Joka ikisellä. Sektorilla. Välittömästi. Se on tiedeyhteisön viesti, jota nyt on karjuttu jo vuoden verran. Pitää olla sairaalloisen patologinen tapaus, jos kehtaa vielä väittää vastaan.

Tietoisku: Sinun pertsa/jamppa/janipetteri-rakas, sinun mutu-tuntumasi, sinun mielipiteesi ei ole samanarvoinen kuin tutkijoiden vertaisarvioitu tutkittu tieto. Se on yhtä merkittävä kuin hyttysenjätös norsun rinnalla, eikä edes sitäkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image