Kotimaa

Ranuan eläinpuiston aitauksesta karannut karhu lopetettiin

Kotimaa 28.4.2014 11:38
Kaleva

Ranuan eläinpuistossa on jouduttu lopettamaan nelivuotias ruskeakarhu-uros.

Karhu oli päässyt aitauksesta ulos, kun aitauksen verkkoa tolpassa kiinnipitänyt pultti oli antanut periksi. Karhu oli saanut verkkoa puskettua auki sen verran, että se pääsi aitauksen ulkopuolelle.

Karhu pyrki takaisin aitaukseensa, mutta eläinpuiston henkilökunta joutui lopettamaan karhun yleisen turvallisuuden vuoksi.

Tapaus sattui seitsemän aikaan maanantaiaamuna.

"Meillä on yksiselitteiset ohjeet vaarallisten eläinten karkaamistilanteen varalta. Ruskeakarhu kuuluu vaarallisuusluokkaan 1, ja tämä luokan eläimet lopetetaan mahdollisimman nopeasti, mikäli ne tavataan aitauksen ulkopuolella", sanoo intendentti Mari Heikkilä.

Heikkilä harmittelee tapausta.

"Toki kun eläin oli pyrkimässä takaisin aitaukseen, kävi mielessä että voisiko sen nukuttaa ja siirtää takaisin. On kuitenkin mahdotonta tietää miten karhu olisi reagoinut nukutukseen, se olisi voinut paeta metsään jonnekin tavoittamattomiin. Ainoa oikea ratkaisu oli lopettaa se. Riskejä ei voida ottaa."

Ei ole myöskään sanottua, että karhu olisi päässyt samaa reittiä takaisin aitaukseen.

"Verkko oli taipunut ulospäin, eikä se välttämättä olisi päässyt takaisin. Tai sitten karhu olisi voinut liikkua edestakaisin aitauksesta rikkinäisen verkon ja kuka sen aidan silloin olisi voinut korjata."

Heikkilän uralla ei ole sattunut vastaavaa tapausta isojen petojen kanssa.

"Olisi saanut jäädä tapahtumatta. Nämä ovat tuttuja eläimiä ja työkavereita."

Karhu oli jo parisataakiloinen ja sukukypsä yksilö.

Ranuan eläinpuiston aitaukset tarkistetaan tapauksen johdosta.

"Aitojen pitää pystyä pitämään eläimet sisällä. Tolpan pultti petti metallin väsymisen vuoksi. Nyt mennään varmistuksen varmistuksen kautta."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Eläinpuisto on lähellä asutusta eikä missään erämaassa. Joten yleisen turvallisuuden takia oli oikein tappaa karhu kuin ottaa riskiä, että se tainnutusnuoli takapuolessa olisi päässyt talojen lähelle ennen kuin aine olisi vaikuttanut. Ja oppivainen eläin olisi voinut alkaa harrastamaan karkailua. Tulee mieleen kyllä kysymys, että eikö aitauksien kuntoa talvella tarkisiteta?? Sillä olisi ehkä voitu välttää sattunut tapahtuma. Toivottavasti ottavat vahingosta opiksi ja alkavat tehdä talvitarkistukset, tai vuositarkastukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla maailmassa osataan tuo karhujenkin nukuttaminen mutta ei täällä Neuvostoliitossa. Eikö siihen löydy vielä kännykkäsovellusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhia kitinä ja vikinä.. Kerrankos vahinkoja sattuu ja saipa karhu kokea vapauden riemun.. Ei vissii ollu kivaa, jos takasi pyrki. Vaarallisempaa on päästää lapset ulos.. Siellähän niitä "villipetoja" vasta kulkeeki ja vieläpä niitä kaikkein vaarallisimpia... Ihmisiä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm, moni kauhistelee kuinka eläintarhan eläin on ammuttu. Minä kauhistelen eläintarhaa silloin kun sen toiminta ei ole uhanalaisten eläinten elinmahdollisuuksien turvaamista.

Hyvät ihmiset, käymällä eläintarhoissa "eläinten ystävinä" olette naurettavia. Selitätte kuinka ette aio käydä enää uudestaan eläintarhassa koska eläin ammuttiin Ymmärrättekö että teidän käyntienne takia eläin oli siellä tarhassa ylipäänsäkään ammuttavana? Ilman käyntejänne siellä eläintä ei olisi ammuttu! Olette syyllisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä Gaten kanssa. Eläintarhat olisi lopetettava. Jaloilla pitää äänestää, olla menemättä mahdollistamaan tämmöistä toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä oon minäkin että eläintarhat ovat turhia. Eläimet kuuluvat vapauteen eikä pieniin kopperoihin ihmisten töllisteltäväksi. Sukulaiset ja lomalaiset ovat joskus pyytäneet mukaan ranuan eläinpuistoon mutta olen kieltäytynyt lähtemästä sinne. Taitavat pitää mua vähän outona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskallanko päästää lastani retkelle Raunuan eläinpuistoon, jossa selvästi on turvallisuuspuutteita eläinten eristyksessä, kun pedot tuolla tavalla pääsevät yleisön joukkoon. Aivan ennenkuulumatonta! Huolehditaanko Ranualla lapsiyleisön turvallisudesta riittävästi, kun tällaista pääsee tapahtumaan? Entä jos paikalla olisi ollut vaikka päiväkotiryhmä silloin, kun se peto riehui irrallaan? Olen todella huolissani lapseni turvallisuudesta tulevalla Ranuan retkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peto riehui?! Kyllä Jehun käytös oli muuta kuin riehumista. Jätät penskojesi kanssa menemättä sinne, ostat haulikon ja linnottaudut kotiisi niin ei "riehuvat pedot" pääse kimppuunne. Voi apua....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin nämä eläintarhat saadaan suljettua kokonaan! Onko ihmisistä niin hauskaa katsella vapauteen pyrkiviä ja vankeudessa kärsiviä eläimiä? Lopettakaa äkkiä koko Ranuan eläinpuisto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan se karhu voitu tainnuttaa ja siirtää takaisin häkkiin,
Ranuan eläinpuisto on ollut suosikkipaikkani, mutta
nyt täytyy miettiä kannattaako mennä enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on ammattitaidotonta eläinhoitajaporukkaa !! Tuskin siellä hengenvaara lellään on ollut, kun kerta karhu oli takaisin jo pyrkimässä aitaukseen. Jää ranuan eläinpuisto meikäläiseltä kiertämättä ens kesänä. Hävettää tuollainen touhu, surullista eläimen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko Luukkosen Pekka käynyt näyttämässä karkaamisen mallia. Tämä karhu yksilö taisi olla harvinaisen hyvä huomaamaan, mahdolliset pakoreitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi kauheeta ku karhu lopetettiin, niitähän riittää rajan takaa tulvaksi asti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no miksi se piti ampua??eihän se karhu kuulemma ole vaarallinen jos sen kohtaa metsäpolulla,pelkää ihmista....vai pelkääkö??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katselee kommentteja, voi vain todeta, että kyllä nykyihmiset alkaa olla jo tukevasti "jalat irti maasta". Eläintarhan toiminta puolestaan näyttää olevan ammattitaitoista ja nopeasti ja tarkasti turvallisuus ohjeita noudattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tässä kuinkaan käynyt. Nythän sen voi täyttää ja eläin museoon näytille. Samallalailla sitä voi katsella kuin ennenkin, nyt jopa vähän silittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, mutta kun nuo villieläimetkin ovat niin ovelia että oppivat äkkiä miten sieltä häkistä karataan. Parempi näin toimia kuin että karhu olisi karannut kesällä pahimpaan kävijäaikaan.
Meillä koira oppi miten pääsee "tyttöihin" kaivamalla aukon verkon ja maan väliin. Muutaman kerran onnistui karkaamaan ennenkuin kaivoimme häkin verkon syvemmälle maan sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image