Kotimaa

Ranskalainen Rafale saapui Pirkkalaan Puo­lus­tus­voi­mien testeihin – Hävittäjää on käytetty so­tao­pe­raa­tiois­sa esimerkiksi Af­ga­nis­ta­nis­sa

Rafalea on käytetty sotaoperaatioissa Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa sekä Länsi-Afrikassa Malissa. Tiistaina konetta esiteltiin toimittajille Satakunnan lennoston tukikohdassa Pirkkalassa. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 21.1.2020 18:36
Taneli Koponen

Yhtä Suomen hävittäjäkandidaateista, ranskalaista Rafalea, esiteltiin tiistaina toimittajille Satakunnan lennoston tukikohdassa Pirkkalassa.

Ilmavoimien HX-Challenge-tapahtumassa oli tiistaina vuorossa ranskalaisen Dassault Rafale-hävittäjän esittelypäivä.

Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa Rafalea markkinoi muun muassa Ranskan Suomen suurlähettiläs Serge Tomasi, joka luonnehti Ranskaa luotettavaksi kumppaniksi. Tilaisuudessa näytetyllä videolla osallistujia pyrittiin vakuuttamaan Rafalen sopivuudesta Suomelle muun muassa Kalevasta poimitulla lainauksella "tulta iskevästä ilman linnusta".

Ranskan ilmavoimat suunnittelee käyttävänsä konetyyppiä vielä vuosikymmenien päästä. Rafalella on jatkuva päivitysprosessi, jonka myötä konetyypin uskotaan lentävän vielä 2060-luvulla saakka. Rafalella lentänyt luutnantti Clément Amagat kertoi tilaisuudessa, että hävittäjä on taisteluissa testattu.

Rafalea on käytetty sotaoperaatioissa Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa sekä Länsi-Afrikassa Malissa. Ranskan ilmavoimien lisäksi konetta ovat tilanneet muun muassa Intia ja Egypti.

HX-hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi 64 kappaletta ja hankkeen hintakatoksi 10 miljardin euroa. Pirkkalaan on lennätetty testihävittäjää, jotka molemmat ovat kaksipaikkaisia.

Tammikuun alkupuolella alkaneen testaustapahtuman tavoitteena on todentaa hävittäjävalmistajien ilmoittamat tiedot tasapuolisesti Suomen olosuhteissa ja suomalaisten määrittämin testein. Jokaisen kandidaatin testeihin on varattu seitsemän arkipäivää. Ensimmäisenä testattiin Eurofighter-hävittäjää. HX-Challangessa Rafalea ei ainakaan alkuviikosta päästä testaamaan kovissa pakkasissa.

– Rafale toimii täydellisesti erittäin kylmässä talvessa, Dassault Rafalen kampanjajohtaja Benjamin Gardetten vakuutttaa Lännen Medialle.

Rafale-kaupan kerrottiin toteutuessaan kehittävän vakaalla pohjalla olevia liiketoimintamalleja suomalaiselle teollisuudelle.

Konkreettisia tietoja teollisesta yhteistyöstä ei kuitenkaan annettu. Ranskalaiset lupasivat myös sitoutua suomalaiseen huoltovarmuuteen sekä jakaa Rafalen teknologiaa ja tietotaitoa Suomen kanssa.

Satakunnan lennoston komentaja eversti Aki Heikkisen mukaan osa testitapahtumaan osallistuvista Horneteista ja Hawk-hävittäjistä nousee taivaalle muista kuin Pirkkalan tukikohdasta. Testeissä on ollut sään osalta kaksi tavoitetta.

– Ensimmäinen on se, että valitsimme ajankohdan sellaiseksi, että kukin ehdokas joutuu varautumaan toimimaan suomalaisissa olosuhteissa. Se tavoite on jo saavutettu. Toisena tavoitteena oli tehdä tiettyjä rullaus-, lähtö- ja laskutestejä, joita sää tietysti jonkin verran haittaa.

Heikkinen luonnehti HX-Challengea vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi ja tehtäväksi lennostolle.

– Meillä on koko lennoston väki enemmän tai vähemmän mukana isäntämaatuen tuottamisessa, jota tarjoamme kaikille hävittäjäehdokkaille, hän sanoo.

Testitapahtumassa on lisäksi mukana noin 200 henkilöä Puolustusvoimista eri puolilla Etelä-Suomea. He operoivat ja ylläpitävät hävittäjäkandidaateille rakennettua testikenttää.

MAINOS

Kommentoi

Mikä vika Rafalessa on että voidaan olla tarttumatta siihen? Ranska voi tarjota sata konetta. Eikä ne amerikkalaiset ole parempia. Huoltokin on lähempänä. Kielimuuriko tulee esteeksi? Voi ne ranskalaisen liimailla ohjeet ihan suomeksi. Ranskassa on tekemisen meininki samoin kuin brittein saarilla. Amerikka on liian kaukana ja maan päätöksen teko on halvaantunut. Lisãksi päämies on itänaapurin hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image