Kotimaa

Raju viesti Bemer-terapiaa ar­vos­tel­leel­le pro­fes­so­ril­le: "10 päivää aikaa vaieta"

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä (vas.) ja lääketekniikan opiskelija Eetu Pursiainen tutkivat Bemer-mikroverisuoniterapialaitetta Espoossa fysiikan laitoksella. Ala-Nissilän ja Pursiaisen mukaan laitteen muodostama magneettikenttä ja signaali ovat niin mitättömän suuruisia, että ne eivät voi vaikuttaa ihmiseen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.10.2015 14:14
Juha Vainio

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä on saanut kirjeen Tero Pitkämäkeä sponsoroivan liechtensteinilaisen yrityksen käyttämältä lakimieheltä.

Ala-Nissilä kritisoi Lännen Median sunnuntaina ilmestyneessä pitkässä jutussa Bemer-nimisen yrityksen verisuoniterapiaa. Terapia on Ala-Nissilän mukaan jopa huijausta, jos sillä väitetään olevan terveyshyötyjä. Bemerin edustajien mukaan kriitikot eivät ymmärrä signaalin vaikutusta ihmiskehoon.

Bemerin käyttämä saksalainen lakimies lähestyi loppuviikolla Ala-Nissilää ja Aalto-yliopiston johtoa kolmesivuisella kirjeellä, jossa väitetään, että professori levittäisi valheellista tietoa Bemerin laitteista.

Kirjeessä Ala-Nissilälle annettiin ”10 päivää aikaa vaieta ja lopettaa valheellisten väitteiden levittäminen”. Jos Ala-Nissilän kommentointi jatkuisi, siitä seuraisi oikeudellisia toimia.

Lakimiehen toimittamassa kirjeessä viitataan Ala-Nissilän olympiakomitealle lähettämään selvitykseen ja Ympyrätalon apteekille lähettämään viestiin, jossa professori kertoo, että laitteen väitetyt terveysvaikutukset ovat huijausta.

– Tässä on malliesimerkki siitä, miten puolueeton asiantuntija yritetään vaientaa, kun mitään tieteellisiä vasta-argumentteja ei löydy, Ala-Nissilä sanoo.

Bemeriä maahantuova Bemer Nordic ei kommentoi asiaa, sillä tapaus on heidän mukaansa Bemer Internationalin ja Aalto-yliopiston välinen.

Bemer Internationalin toimitusjohtaja Nik Gleim kertoo tekstiviestillä, että hänen mielestään Ala-Nissilä on toimillaan vahingoittanut Bemerin liiketoimintaa ja pitää professorin toimintaa laittomana.

Aalto-yliopisto suhtautuu uhkauskirjeeseen vakavasti. Yliopiston lakimies lähetti Bemerille vastauskirjeen, jossa se huomauttaa, että Bemer on asettanut itsensä alttiiksi tieteelliselle tarkastelulle ja kritiikille, kun se esittää väitteitä myymiensä laitteiden tehosta.

Vastauskirjeessä huomautetaan tieteen- ja sananvapaudesta, jotka ovat perustuslaillisia oikeuksia. Kirjeessä huomautetaan, että oikeampi tapa vastata kritiikkiin olisi keskittyä todistamaan laitteen väitetty toimintamekanismi ja osallistua tieteelliseen keskusteluun.

Tiedeyhteisö on huolestunut siitä, että Bemerin suosio on kasvanut kaikessa hiljaisuudessa. Bemerillä on maahantuojan mukaan jo yli 10 000 käyttäjää. Myös muutamat yksityissairaalat ovat ottaneet laitteen hoitokäyttöön.

Aalto-yliopiston lääketekniikan opiskelija avasi Bemerin laitteen. Tutkimuksen mukaan laitteen tuottama sähkökenttä oli liian pieni vaikuttaakseen ihmiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (116)

Nasa tekee kuitenkin todistetusti yhteistyötä Bemerin kanssa . Miksi ? Koska ovat sitä mieltä että se voi toimia avaruuspuvuissakin parantamassa mikroverenkiertoa? Eikö siellä muka ole asian tuntevia tiedemiehiä?
Ei siis vaikuta ihan humpuukilta tuo Bemer.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim OIKIA RONSU, älä nyt sinäkin tee sitä virhettä, että sekoitat ihmisen ja välineen. Tietyt fysikaaliset totuudet ovat olemassa ilman yhtään todentajaa, ja tulevat olemaan kauan sen jälkeen kun todentajat kohtaavat jumalansa. Entropia hajottaa ihan kaiken, ei nyt, mutta aionien päästä, aikakin on alastoman apinan keksintöä, ei muuta.
Summa summarum, rakas ihminen, yksikään luoti ei lennä ilman sinua tai minua. Ei se ole luodin vika. Mutta on olemassa yksi asia, joka on tärkein, ja jota en käy selittelemään. Latinalaiset ilmaisi sen lauseella: Vivir vincit omnia 💘

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tässä on malliesimerkki siitä, miten puolueeton asiantuntija yritetään vaientaa, kun mitään tieteellisiä vasta-argumentteja ei löydy."

Toinen esimerkki on eräs kansanmurha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tässä on malliesimerkki siitä, miten puolueeton asiantuntija yritetään vaientaa, kun mitään tieteellisiä vasta-argumentteja ei löydy."

""Toinen esimerkki on eräs kansanmurha.""

Kolmas esimerkki on hamppupolitiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkäsovellus Bemeristä on tekeillä. Älypuhelin laitetaan päälle ja yhdistetään puhelu, näin syntynyy puhelimen ympärille sähkömagneettinen kenttä. Sitten puhelinta liikutellaan vartalolla niin, että se liikkuu sairaan paikan ylitse. Erilaisiin vaivoihin voidaan lisäksi vaikuttaa taajuutta muuttamalla 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on, paljon "paremmin" säteilyttää itseään puhumalla puhelimessa. Eikä sitä ainakaan hyväksi ole todistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen uskoo mitä haluaa uskoa. Jos laitteen taustalla oleva firma on sitä mieltä, että vaikutusta ei ymmärretä, heidän kannattaisi keskittyä selittämään se uhkailun sijasta. Jos sitä ei pysty selittämään, ilmeisin johtopäätös on, että kysymyksessä on hölynpöly.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle kokeiltiin lonkan murtuman hoitoon samaa laitetta, kirurgi keskeytti hoidon koska ei ollut mitään vaikutusta paranemiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä Bemern edustaja kehuskellut että tuote on toimiva kun sillä on CE merkki. Harmi vain että CE merki kertoo vain sen että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset. Tässä tapauksessa CE merkki käytännössä kertoo vain sen että laite on turvallinen käyttää, se ei kerro että laite vaikuttaisi niin kuin on luvattu. Tosin onhan tuokin jo jotain, ikävämpi olisi saada sähköisku makoillessa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai sitten se CE-merkki on ulkoasultaan lähes samanlainen "China Export" -merkki, joka kertoo vain sen että se laite tuotu Kiinasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n terveysvirasto hyväksyy Bemerin vastoin tällä palstalla esitettyjen asiantuntijoiden lausuntoja. Kyllä teidän nyt täytyy tehdä jotain ja pelastaa maailman tyhmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiede lähtökohtaisesti epäilee. Tiede yrittää laajentaa ymmärrystämme maa ilmasta. Sokrateen sanoin: suurin viisaus on, etten tiedä.
Usko jo sanana ei sijaitse samalla ekstistenssijanalla tieteen kanssa. Tiede ei yritäkään tunkeutua uskon metafyyseen problematiikkaan, valitettavasti usko yrittää tehdä itsestänsä uskottavampaa tieteen nimellä, mikä jo filologisesti on sulaa mielettömyyttä (kumpi uskoo enemmän, minä vai sinä?).
Vaikka invisitio aikoinaan pani tiedemiehet todistamaan litteästä maapallosta, Galilei mielessään totesi: epur si muave (se pyörii sittenkin).
Usko kaipaa tukijalkoja tässä aina ja aina vain syvenevässä tiedossa. Mikä oikeus voi päättää tiedon oikeaksi tai vääräksi. Tiede ei pommittanut Nagasakia, tieto on kylmää, tunteetonta.
Mutta aina kun usko käyttää aseenaan tietoa, jälki on rumaa.
By the way: filosofia, vapaasti käännettynä kreikasta ja latinasta; viisauden ystävä. Jälleen Sokrates (uskovaisille): juon tämän myrkkymaljan, mutta ette voi tietää, tuomitsetteko minut helvettiin vai taivaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Galileo ei koskaan ääneen todennut tahi lausunut Vatikaanin kuullen tuota ; "se pyörii sittenkin"- lausetta. Pään sisällä kylläkin hän oli asiasta päinvastaista mieltä Paavin kanssa. Näin meillä suuren uskomushoidon kehdossa eli täällä Vatikaanissa tiedetään. Johannes Kepler oli paljolti tämän Galileon kanssa samaa mieltä, melkein siis vääräuskoinen hänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kun tieteen avulla saadaan jotain hyvää aikaan, vaikka uusi ja toimiva lääke, rahvas huutaa: tieteen ansiota! Kun tiede saa aikaan atomipommin, joka pudotetaan Hirosimaan, vaikka Japani oli jo ennen sitä valmis antautumaan, rahvas huutaa: tiede on kylmää, tämä on poliittinen päätös! Kumma epäsymmetria, eikö? Kukapa ei meistä haluaisi olla samassa asemassa, kaikesta hyvästä palkitaan, kaikki kehno ulkoistetaan. Tosimaailmassa tämä onnistuu vain tieteelle ja pankkiireille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää näillä bemerin kannattajilla olevan samanlaista hurmosta päällä kuin verkostoveijareilla yleensäkkin, liekköhän tässä enää kauan menee ennen kuin tämäkin hommeli on poliisin syynissä niinku kahvi/käärmeöljy kauppiaat sekä kultaharkko vaarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bemerin toimivuudesta on näyttöä yli 15 vuoden ajalta. Laitteista on myyty miljoonia. Jos sinulla ei fyffet riitä pidä pienempää meteliä ja mieti miten saisit järkeä päähäsi ja fyrkkaa tilille, jotta voit hankkia tietoa ja Bemerin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Placebo efekti. Jopa syövästä voi parantua, jos uskoo koko spektrillä. Ihmisaivot on mielenkiintoinen värkki ja alitajunnan ja tiedostamattoman aivokemian ohjaus on osittain tutkimaton alue. Last frontier, siis. Eli jos kaikki sanoo että toimii, idoleja ja lääkareitä myöten, ja ihminen haluaa uskoa niin, aivot konfiguroivat sähkökemiallisia reaktioita, jotka saavat aikaan.. Jotain. Joskus hyvän olon tunteen, aina sauraudesta parantumiseen asti. Asia on laajasti tunnustettu, ilmiötä on hankala tutkia. Eli usko tai älä asia, tieteen tässä vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sen kolme tonnia voi vaikka repiä palasiksi ja polttaa jos tuntemus tulee siitä että heittää paljon rahaa hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (116)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image