Kotimaa

Räjähdysvaara jatkuu, asukkaat evakuoidaan koululle ja päi­vä­kes­kuk­seen

Kotimaa 10.7.2013 11:25 | Päivitetty 10.7.2013 12:49
Kaleva, STT

Noin kaksi kolmasosaa Laukaan Vihtavuoren asukkaista on evakuoitu räjähdysvaaran vuoksi. Turvaetäisyys on 1,5 kilometriä räjähdysvaarapaikasta. Alueella on parituhatta asukasta. Pelastuslaitos arvioi aiemmin, että evakuoitavia olisi ollut jopa 4 000.

Asukkaat evakuoidaan Sydän-Laukaan koululle, ja huonokuntoiset vanhukset siirretään Laukaan päiväsairaalaan.

Evakuointi tehdään asunto asunnolta, ja alueella on linja-autoja evakuointipaikalle siirtymistä varten. Poliisin mukaan ihmiset voivat poistua asunnoista myös oma-aloitteisesti, jolloin heitä pyydetään siirtymään välittömästi pois taajaman alueelta.

Räjähdevalmistaja Forcitin mukaan räjähdyksen aiheuttama paineaalto voisi yltää noin 1,3 kilometrin päähän.

Suojavyöhykkeen vuoksi myös liikennejärjestelyjä on muutettu. Poliisi on saanut virka-apua evakuointiin ja liikenteenohjaukseen puolustusvoimilta.

Robotti tutkii konttia

Puolustusvoimien pommin purkamiseen tarkoitettu robotti on tutkinut aamusta saakka ruutitehtaan savuavaa jätekonttia.

Kyseinen kontti sijaitsee tehdasalueen takaosassa, johon on sijoitettu yhteensä 200 kontillista räjähdysainejätettä. Lisäksi konttien vieressä on räjähdysainevarasto, jossa on noin 40 tonnia räjähdysainetta. Yhteensä alueella on noin 150 tonnia räjähdysainetta.

Savuavan jätekontin vuoksi alueella on räjähdysvaara. Pelatuslaitoksen mukaan tilanne on tällä hetkellä epästabiili.

Onnettomuuden vaara alkoi kehittyä myöhään keskiviikkoiltana, kun yhdessä jätekontissa havaittiin vuoto.

Yön tunteina tilannetta tarkkailtiin muun muassa kauko-ohjattavan kopterin avulla, joka otti kuvia kontista. Pelastuslaitoksen mukaan tilanne paheni yön aikana, ja tehdasalueen evakuointi aloitettiin yöllä kello 2 aikaan.

Vihtavuoren tehdasalue on noin 300 hehtaarin laajuinen, ja siellä työskentelee kolme yritystä. Alueella valmistetaan muun muassa räjähteitä ja ammuksia.

Vielä ei ole tietoa siitä, mistä jätesäiliössä tapahtunut reaktio johtuu. Voi olla, että säiliöön on päätynyt sinne kuulumatonta ainetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Saako tätä mennä katsomaan?! Tulee mieleen ihan viimesyksyinen Toppilan siilojen räjäytysspektaakkeli... tussahtaisiko tämä tehdas kerralla vai pitäisikö olla monta latinkia että varmasti kaatuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
100
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
68
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
28
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
19
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image