Kotimaa

Raiskaukset lisääntyivät Suomessa viime vuonna – ul­ko­maa­lais­ten osuus kasvoi

Herkimmin poliisille ilmoitetaan tuntemattoman tekijän tekemistä niin sanotuista puskaraiskauksista. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 17.1.2016 3:00 | Päivitetty 17.1.2016 8:02
Kaisa Hahto

Poliisin tietoon tulleiden raiskausrikosten määrä kasvoi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Raiskausrikoksia oli yhteensä 1 063. Mukana luvussa ovat myös raiskausten yritykset. Vuonna 2014 vastaava luku oli 1 025.

Kun tarkastellaan toteutuneita raiskauksia, viime vuoden luku 931 on noin kymmenen prosenttia suurempi kuin vuonna 2014.

Ulkomaalaisten osuus raiskausrikosten epäillyistä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Se oli viime vuonna 26,9 prosenttia ja sitä edellisenä vuonna 23,8 prosenttia.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin suunnittelija Hannu Niemi katsoo, että ulkomaalaisten määrän nousu Suomessa viime vuonna selittää raiskausten määrän nousua loppuvuonna.

– Ulkomaalaisten määrä Suomessa osuus kasvoi viime vuonna 10–15 prosenttia. Varmempia johtopäätöksiä voi kuitenkin tehdä vasta, kun nähdään pitemmän aikavälin kehitys.

Poliisihallituksesta kerrotaan Lännen Medialle, että turvapaikanhakija on epäiltynä noin 15 raiskauksesta ja alle 20 seksuaalisesta ahdistelusta, jotka on tehty Suomessa viime vuonna. Tietoa ei ole siitä, paljonko mahdollisia tuomioita lopulta tulee.

Suuri osa piilorikollisuutta

Poliisi analysoi turvapaikanhakijoiden osuutta rikoksissa tarkastelemalla viittä kansallisuusryhmää, joista turvapaikanhakijoita saapui Suomeen eniten. Näistä ryhmistä seksuaalirikoksista epäiltynä viime vuonna oli selvästi eniten irakilaisia. Heitä myös tuli Suomeen moninkertaisesti muita enemmän.

Lännen Media tarkasteli poliisiammattikorkeakoulun tuoreita tilastoja. Vuoden 2015 tilastoissa on mukana vielä ennakkotietoja.

Seksuaalirikosten todellista määrää ja sen kehitystä ei pysty suoraan tilastoista katsomaan. Suuri osa on piilorikollisuutta.

Yleisesti arvioidaan, että vain 10–15 prosenttia seksuaalirikollisuudesta tulee poliisin tietoon. Herkimmin poliisille ilmoitetaan tuntemattoman tekijän tekemistä niin sanotuista puskaraiskauksista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Miksi rasisminvastaisissa mielenosoituksissa ei puhuta mitään miksi suomalaiset suhtautuvat maaahanmuuttajiin rasistisesti. Johtuisiko rikosten määrän hurjasta kasvusta. Tutkimustuloksia piilotellaan...
Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneiden miesten rikollisuustasoerot raiskausrikoksissa on 17-kertainen kantaväestöön verrattuna, kun taas Itä-Euroopassa – Venäjää lukuun ottamatta – syntyneiden miesten kohdalla sama luku on kymmenkertainen, tutkimuksessa kerrotaan.

Myös muissa rikostyypeissä erot maahanmuuttajaryhmien välillä ovat merkittäviä.

Afrikassa syntyneiden ryöstörikoksien taso syntyperäisiin suomalaisiin nähden on kymmenkertainen. Sen sijaan Latinalaisessa Amerikassa, Itä- ja Kaakkois-Aasiassa ja Länsi-Euroopassa syntyneiden sekä suomenruotsalaisten rikollisuustaso ryöstöissä on syntyperäisiä suomalaisia matalampi.

Kyllä näiden tilastojen valossa suhtautuu epäilevästi maahanmuuttajiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä, erilainen ja analyyttinen kirjoitus tämän päivän Hesarissa, kirjoittajana Anna Mari Sipilä. Vaikka kirjoituksessa käsitellään paljolti Lontoon ja Kölnin asioita, niin ilmiö vaikuttaa tutulta myös meillä, eli niin kuin em. jutussa todetaan rasistiksi
leimaamisen pelko estää keskustelua seksuaalirikoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvattomuus lisääntyy ja naisten asema Suomessa heikkenee. Tämä suuntaus huolestuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva antaa täysin väärän kuvan ulkomaalaisten seksuaalirikoksista.Rikosten määrä on ihan suoraviiva eli vakio.Suomalaisilla itsellään on isoja piikkejä.Otsikko on aiheessa harhaanjohtava ja farisealainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitäkään rikoksia ei Suomessa olisi tapahtunut, jos näitä ei olisi päästetty tänne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90% pakolaisista pilaa koko pakolaisporukan maineen. Suomeen mahtuu 150 000 pakolaista lisää, ja sen verran myös tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla kiellettyä tilastoida rikoksia etnisen taustan mukaan. Eli tilastoissa "suomalaiset" lienevät kaikki suomen kansalaiset riippumatta heidän etnisestä taustastaan. Tämä pikkuseikka saattaa viedä kokonaan pohjan pois koko jutulta ja jutun spekuloinnilta. Olisi ollut hyvä, että yksityiskohta olisi jutussa ollut selvästi kerrottu koska jutun idea on selvästi vertailla "kantasuomalaisten" ja maahanmuuttajien rikostilastoja. Mutta en usko että rikostilastoihin voidaan laittaa merkintää etnisestä taustasta koska sehän olisi rasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen ei ole yllätys kenellekkään, joka ei elä pää puskassa tai jossain unelmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha näitä on enää hyssytellä tai puhua muutamasta yksittäistapauksesta. Jos katsotaan väkilukusuhdetta niin tuo ulkomaalaisten osuushan on järkyttävän suuri. Nostan hattua Norjalle ja Japanille siitä että ymmärtävät tuon järkyttävän kuilun muslimikulttuurin ja omansa välillä. Surkuhupaisaa lukea että turvapaikan hakijoille annetaan "kotoutus tietoa" edellisellä viikolla ja seuraavalla viikolla tuossa tietoinfossa ollut kaveri päättää rynnätä naisten suihkuosastolle uimahallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos katupartiot kielletään, tulee myös kieltää näiden maahanmuuttajaporukoiden partiointi kadulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iha oikeesti! Mitähän tulis jos alku suomalainen menis esim irakiin ja puristelis naisia ja raiskais. Luulen et ei kauaa henkipihisis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikoilla tuntuu olevan suurempi huoli katupartioista, kuin todellisista tehdyistä rikoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image