Kotimaa

Raiskauksen määrittelyä suostumuksen puutteen kautta vaativa kan­sa­lais­aloi­te tänään eduskunnassa – Hallitus ajaa jo samaa asiaa

Eduskunta käsittelee Suostumus2018-kansalaisaloitetta keskiviikon täysistunnossa. Arkistokuva vuoden 2018 ensimmäisestä täysistunnosta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 18.9.2019 11:33
Vanessa Valkama

Suostumus2018-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa, ja sen käsittely alkaa tänään lähetekeskustelulla eduskunnan täysistunnossa. Raiskauksen määritelmä pohjautuu suostumukseen jo useassa Euroopan maassa, kuten Ruotsissa.

Eduskunta käsittelee tänään kansalaisaloitetta, jonka tavoite on määritellä raiskaus rikoslaissa suostumuksen puutteen kautta. Nyt raiskaus määritellään Suomessa teossa käytetyn väkivallan tai uhrin vastustuskyvyttömyyden perusteella.

Suostumus2018-kansalaisaloite saavutti vaaditun 50 000 allekirjoittajan rajan viime vuoden lokakuussa, ja se luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa.

Useat hallitusneuvotteluihin osallistuneista puolueista kannattivat samaa muutosta. Lopulta keväällä neuvoteltuun hallitusohjelmaan kirjattiin, että suostumuksen puute lisätään raiskauksen määritelmäksi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) kertoi heinäkuussa Lännen Medialle, että suostumusperusteista raiskauslainsäädäntöä valmistelevan työryhmän odotetaan saavan työnsä valmiiksi ensi keväänä

Jo edellisen hallituksen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) käynnisti työryhmän selvittämään sitä, että suostumuksen puute kirjattaisiin raiskauksen määritelmäksi.

Kansalaisaloitteen mukaan suostumuksen puutteen kirjaaminen raiskauksen pääkriteeriksi selkeyttäisi huomattavasti rikoksen tunnistamista ja samalla kynnys rikoksen ilmoittamisesta laskisi.

Suostumus2018 -kansalaisaloite on lähetekeskustelussa tänään eduskunnan täysistunnossa, joka alkaa kahdelta iltapäivällä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus suunnittelee koko seksuaalirikoksia koskevan rikoslain luvun uudistamista. Laki on hallitusohjelman mukaan määrä uudistaa niin, että se huomioi paremmin yksilön itsemääräämisoikeutta.

Suostumus peruste jo monessa maassa

Myös YK:n naisten oikeuksien sopimusta valvovan CEDAW-komitean mukaan Suomen tulisi poistaa laista vaatimukset, joiden mukaan loukkaava seksuaalinen teko tehdään voimaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla.

CEDAW-komitea kehottaa määrittelemään loukkaavan seksuaalisen teon uhrin suostumuksen mukaan.

Kansalaisaloitteessa huomautetaan, että suostumuksen puuttumista raiskauksen kriminalisoinnin peruselementtinä ovat painottaneet Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Kansainvälinen rikostuomioistuin ja Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä.

Raiskauksen määritelmä pohjautuu suostumukseen jo nyt Belgiassa, Kyproksella, Irlannissa, Luxemburgissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Islannissa ja Ruotsissa.

MAINOS

Kommentoi

Jos kukaan sukupuoliyhteyssessioon osallistujista ei ole antanut suostumusta, mutta näin silti tapahtuu, niin onko kaikilla mahdollisuus ilmoittautua loukkaavan teon uhriksi vai vain tietyillä sukupuolilla, tai ehkä koko- tai ilmoittautumisjärjestyksen mukaan? Fyysinen voima ei ole aina se, jolla "väkivallattomasti" kiristetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytävässä keskustelussa vihreiden Iiris Suomela mainitsi että ei ole olennaista uhrin kannalta, kuinka pitkän rikostuomion seksuaalirikoksen tekijä saa. Sellaista feminismiä tällä kertaa. #metoo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs raiskauksista jaettavat naurettavan lievät tuomiot, pitäisikö niitä tarkistaa myös samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nykylain mukaan raiskaus edellyttää väkivaltaa, sen uhkaa tai avuttoman tilan hyväksikäyttämistä. ellei mikään näistä toteudu niin sehän tarkoittaa että uhri on itse ollut mukana toiminnassa. ilman väkivaltaa, sen uhkaa, tai avutonta tilaa ei pääse sellaisen ihmisen jalkoväliin joka ei ole toiminnassa itse mukana aktiivisesti. haluaisinkin tietää mikä on sellainen tilanne jossa nykylaki ei ole riittävä määritelmä suostumukselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä tarvittaisiin tutkimustietoa. Esim. sosiologian alueeseen kuuluva väitöskirja työnimellä "Suostumuksen puute osana sopimuspohjaisen järjestelmän sokeutta" olisi hyvä lähtökohta asian tarkasteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

252
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
65
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
57
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
39
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
34
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
34
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset
30
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Raharikkaan elintaso on ylitesevuotavaa, varallisuudesta välittämättä. Lue lisää...
Hyvekkö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image