Kotimaa

Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Met­sä­teol­li­suu­den sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä

Käsitykset lakkojen taloudellisista vaikutuksista ovat työntekijä- ja työnantajapuolella kuin eri maailmasta. KUVA: Tomi Glad
Kotimaa 26.1.2020 22:23 | Päivitetty 26.1.2020 22:53
Jami Jokinen

Yli 17 000 ihmisen lakkoon valmistauduttiin ajamalla tehtaita alas jo pitkin viikonloppua. Työnantajaliitto ilmoitti työsulusta, liitot kolmannesta lakkoviikosta. Kemianteollisuuden lakko siirtyi ministerin päätöksellä, ja alalla neuvotellaan tiistaina

Suomen metsäteollisuus saattaa pysähtyä maanantaina käytännössä kokonaan.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sovittelussa ei näyttänyt sunnuntaina iltamyöhään syntyneen sopua, eikä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ollut jättänyt edes sovintoesitystä.

Niinpä laajat lakot näyttivät toteutuvan lakkovaroitusten mukaisesti.

Paperiliiton lakossa on 9 000 paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden työntekijää. Työtaistelutoimet koskevat noin 110 tehdasta ja yritystä.

Maanantaina alkaa myös Teollisuusliiton lakko, joka koskee noin 6 000 sahoilla ja muissa mekaanisen metsäteollisuuden laitoksissa työskentelevää.

Lakkosumaan liittyy vielä Ammattiliitto Pron paperiteollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä koskeva lakko. Muun muassa esimiestehtävissä toimivia henkilöitä on noin 2 300.

Lakon perään vielä työsulku

Paperiliiton lakon on määrä alkaa jo puolilta öin, mutta tuotannollinen toiminta loppuu varsinaisesti vasta työvuorojen päättyessä aamukuudelta tai -seitsemältä. Suuria tuotantolaitoksia ryhdyttiin ajamaan alas viikonlopun aikana jo ennakkoon.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry. ilmoitti lisäksi sunnuntaina kolmen vuorokauden pituisesta työsulusta. Se astuisi voimaan heti kaksiviikkoisen lakon jälkeen eli 10. helmikuuta ja koskisi 12 tuotantolaitosta, pääasiassa sellu- ja paperitehtaita.

Teollisuusliitto sekä iltamyöhällä myös Paperiliito vastasivat ilmoittamalla, että niiden lakko laajenee kahdesta viikosta kolmeen.

Näkemykset kaukana toisistaan

Käsitykset lakkojen taloudellisista vaikutuksista ovat työntekijä- ja työnantajapuolella kuin eri maailmasta.

Kahden viikon lakkojen vaikutus on Metsäteollisuuden mukaan jopa miljardi euroa, josta ylivoimaisesti suurin osa johtuisi paperi- ja sellutehtaiden menetyksistä.

Työntekijöitä edustavan STTK:n mukaan vaikutus olisi sen sijaan 70 miljoonaa euroa.

Myös käsitykset neuvottelujen tavoitteista tai ainakin marginaaleista poikkeavat rajusti toisistaan. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden neuvotteluissa on kiistaa muun muassa 24 kiky-tunnin poistamisesta. Tämä vaikuttaa olevan työntekijöille kynnyskysymys.

Työnantaja ei sen sijaan halua luopua lisätyöajasta. Metsäteollisuuden mukaan vuosiansiot ovat kikystä huolimatta paperiteollisuudessa 30 prosenttia korkeammat kuin Ruotsissa ja Saksassa.

– Neuvottelutulos syntyy vasta, kun saamme sovittua kustannuskilpailukykyä parantavista työehdoista, sanoo työnantajajärjestön työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

Kemianteollisuudessa neuvotellaan

Kemianteollisuutta koskevaa sovitteluja jatketaan sen sijaan maanantaina.

Kemianteollisuus kertoo tiedotteessaan, että se tarkoituksena on saada ratkaisut syntymään sen eri sopimusaloille mahdollisimman pian.

Teollisuusliiton mukaan kemian alojen sovittelua uusista työehtosopimuksista jatkettiin pitkään perjantain ja lauantain väliseen yöhön. Tulosta ei saavutettu.

Mikäli sopuun ei päästä, niin lakot kemianteollisuuden eri työehtosopimusaloilla sekä Teollisuusliiton että Ammattiliitto Pro:n osalta alkavat 10. helmikuuta.

Lakkoja siirrettiin ministerin päätöksellä

Alun perin lakkojen piti alkaa maanantaina 27. tammikuuta. Päätöksen siirtämisestä teki työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Laki työriitojen sovittelusta mahdollistaa työnseisauksen siirron enintään kahdella viikolla, jos työnseisaus kohdistuisi työalan laatuun ja laajuuteen nähden yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.

Lakko kohdistuisi toteutuessaan myös Nesteeseen, jolla on merkittävä rooli polttonesteiden jakelun varmistamisessa maa-, meri- ja lentoliikenteessä. Nesteellä lakkouhan piirissä on noin 1400 henkilöä.

Nesteen mukaan pitkäaikainen häiriö jakelussa lamaannuttaisi yhteiskunnan liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Lisäksi se vaikeuttaisi merkittävästi Suomen vientitoimintaa monilla aloilla.

Muokattu klo 22.53: Lisätty tieto Paperiteollisuuden lakon pidentämisestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Perhanan kikyt....menisivät töihin eikä kitisisivät nyt muutamasta eurosta.tänne alaku tuontantoonkin sitä rahaa pitäisi jo ruveta löytymään.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan tehtaille hyväksi ajaa varastot tyhjäksi ja voipa muualla hinnat hivenen jopa nousta. Katsovat varmaan tarkasti, että mitä tehtaita lopettavat, varmaan vanhimpia laitoksia, jotka ovat hintansa jo haukkuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paperiteollisuus tuotti hyvin vielä muutama vuosikymmen sitten.
kilpailevia paperintuottajia ei maailmalla paljoakaan ollut.
elintaso maailmassa nousi ja nousi, paperia kului lisää ja lisää.
nyt on tehtaita ympäri maailmaa ja digiaika.
esim. kanadassa suuri lehtikonserni ajautui jo aikoja konkurssiin.

koskapa viimeksi ostitte paperia tulostimeen, tai edes tilasitte lehtiä?

mikäpä se onkaan ahneen loppu?
pitääkö hyvään palkkaan saada periaatteesta lisää, lisää?
eikö ole tärkeämpää, ettei mene työpaikka alta?
paperiliitonkaan kassasta ei riitä päivärahoja vuosikausiksi!

jalostusaste - mistäköhän suomi tienaa enemmän:
viemällä paperia, sellua vai puuta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajilla on näemmä varaa antaa mennä lakkoon koko suomen?! kuin että nostaisisi palkkaa duunarille nykyhetkeen kuuluvalle tasolle.
Ei voi aina olla "NIIN ETTÄ" hintoja nostetaan ??? "kenen etu" ??? ei ainakaan nosta kotimaista kulutusta ...
Kun pitää valita "pienituloisen/ eläkeläisen" ostaako leipää vai lääkkeitä.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.). Ei lakkojen siirtelyllä saada aikaan kuin , pahaa verta pienituloisten mielissä.
Toisille kyllä palkkoja nostetaan "välittömästi"! kun virkaan nimitetään .. mutta NE ! jotka raatavat pienellä palkaalla/ eläkkeellä tullakseen toimeen , tälle kansanosalle pitää nostaa toimeentuloa "välittömästi"! eikä vain selitellä siitä "KUN" ei ole varaa !!.
TE isotuloiset lopettakaa jo rahan ahnehtiminen ja antakaa pienituloistenkin nauttia "kulutuksesta" ja sitä kautta teillekkin tulee sitä "HILLOA" ! lompakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä "selluköpöt" ihmeissään kun Suomessa aletaan työtaistelun jälkeen sulkemaan paperitehtaita ja paperin valmistus siirretään ulkomaille.Laivat ja junat kyllä osaavat viedä puuta Suomesta jalostettavaksi myös maihin joissa ei lakkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyn tai muun vastaavan höpötyksen vuoksi ei Suomesta ole lähtenyt eikä lähde yhtään paperitehdasta saati sellutehdasta. Taustalla on aivan muut tekijät. Sijoittajien ahneus keskeisin syy. Sellu on tuottanut omistajilleen vuosikymmenet miljarditolkulla ja on edelleen erittäin kannattavaa. Paperin kysyntä hiipuu luonnollisista syistä pääsääntöisesti. Tuotanto suuntautuu muihin tuotteisiin, esim. kartonkiin. Duunareita vaan syyllistetään Nallen ja kumppaneiden toimesta. Jos on vähänkään selvillä paperi/sellubisneksestä, niin ymmärtää tämänkin meneillään olevan kuvion metsäteollisuuden taholta. Toivottavasti duunarit ei peräänny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kikystä oo työnantajille ollut vaan kuluja...kahvi/ruokailu/koulutuskulut. Ja ylemmät ja alemmat th:t väsyy ku ei joka kuukausi työajanlyhennystä(pekkasta) ja en minä ainakaan oo kikyllä Suomen vientiä nostanu...päin vastoin tehokkuus kärsinyt... kohta burn out ja/ tai pitempi sairasloma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on hallituksen tuki työväellä, nostetaan nyt palkat kuntoon ja pannaan porvaririistäjä polvilleen. Kauan on työläistä riistetty että ilolla mennään lakkoon kostoksi! Eläköön Kansanrintama!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On muuten sellaista olla töissä näissä tehtaissa että parempi kun ajetaan koko teollisuus alas ja samalla UPM ja SE. Mukava tietää aina ettei työnantaja arvosta sinua millään lailla ja kohtelee sinua kuin pahinta vihollistaan.Terveisin 10v määräaikaisena ja n.40 työsopimusta +lopputililappu kourassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin suomeen on viimeksi rakennettu uusi paperikone? Siitä on muuten kauan, kyseessä on auringonlaskun ala jolla ei ole tulevaisuutta. Vanhoja koneita laitetaan kiinni sitä mukaa kun niiden pyörittäminen ei enää kannata. Sellun valmistus kannattanee vielä tulevaisuudessakin, ainakin jossain mittakaavassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyn piti olla tilapäinen juttu jolla päästään aallon pohjasta..

Noh nyt kun se on saatu ei siitä haluta luopua?
Työnantajaan on vaikea luottaa kun mikään ei pidä kahta varttaalia pitempään🤨

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikytunneilla ei ole paperiteollisuudessa ollut tuottavuuteen mitään merkitystä, koska niiden aikana ei ole juurikaan töitä tehty, vaan ihan kaikkea muuta. Tämä on vain vaa-ankieliala, jos ne täällä poistuvat, niin kenelläkään ei ole enää kanttia niitä säilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime hallituksen kiky-sekoilusta kärsii nyt koko Suomi eli Sipilän ja kumppaneiden törttöily tulikin loppujen lopuksi kalliiksi ja kikystä tuli vahvasti miinusvoittoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton
6:00
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta
6:00
Ihmiskontakteja kaivataan raha-asioissa edelleen, ja Oulun OP:ssa päädyttiin laajentamaan kassapalveluita – Oululainen Ritva Juntunen, 81, hoitelee pankkiasiansa ilman mitään älylaitteita Tilaajille
7
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
7
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
5
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
4
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
2
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
2
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
2
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image