Kotimaa

"Puukotti äsken, meillä on näköyhteys" – Po­lii­si­hal­li­tus luovutti ennen jul­kai­se­mat­to­mia ää­ni­tal­len­tei­ta Turun terrori-iskusta uutuuskirjaa varten

Elokuussa 2017 Abderrahman Bouanane iski keittiöveitsellä kymmentä ihmistä Turun keskustassa. Heistä kaksi kuoli. Teko oli ensimmäinen jihadistisessa tarkoituksessa tehty islamilainen terroriteko Suomessa. KUVA: Satumaari Ventelä
Kotimaa 25.4.2019 18:00 | Päivitetty 26.4.2019 9:37
Jaana Mattila

Tuoreessa äänikirjassaan rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen julkaisee Turun terrori-iskusta äänitallenteita, joita poliisi ei iskun jälkeen ole julkistanut. Kuultavana on myös nauhoite jämsäläisen kunnallispoliitikon Paula Björkqvistin ja hänen aviomiehensä riidasta hetkeä ennen murhaa sekä tallenteita sarjamurhaajan kuulemisesta oikeudessa.

"Ammuttu laukauksia", joku huutaa. Hälytysajoneuvojen pillit huutavat. Äänite päättyy kylmääviin sanoihin.

– ... se veti monta matalaksi tohon.

Autenttinen äänimateriaali on osa Aamulehden rikostoimittajan Tuomas Rimpiläisen tuoretta kuusiosaista Motiivi murhaan -äänikirjasarjaa, joka julkaistiin tänään.

Äänikirja kertoo kolme tunnettua rikostarinaa Suomesta. Kaksi ensimmäistä osaa koskee Turun terrori-iskua ja sen tekijän Abderrahman Bouananen taustaa.

Rimpiläinen tarjoilee ääniteoksessaan myös ennen julkaisematonta materiaalia, jota poliisi ei iskun jälkeen julkistanut. Tietoja hän keräsi tekemällä useita tietopyyntöjä eri tuomioistuimiin ja muihin virastoihin.

– Yli 200 sivua uutta esitutkintamateriaalia, jotka kertovat tekijän taustasta ja teon yksityiskohdista, Rimpiläinen kertoo Lännen Medialle.

Poliisihallitus pyörsi Turun poliisin päätöksen olla luovuttamatta ääninauhoja

Onnettomuustutkintakeskuksen pöytäkirjoista ja poliisin esitutkintapöytäkirjoista Rimpiläinen huomasi, että terrori-iskun aikaisia poliisiradiotallenteita oli nauhoitettu.

Hän pyysi niitä Turun poliisilta, joka kieltäytyi luovuttamasta ääninauhoja. Perusteena oli, että niiden julkaiseminen paljastaa poliisin taktiikasta tietoja, joita ei haluta julki.

– Valitin päätöksestä Poliisihallitukseen. Kerroin, että tekemäni tietopyynnön perusteella mahdollisesti luovutettava materiaali ei vaaranna mitään taktisia menetelmiä, koska ne ovat lyhyitä katkelmia radioliikenteestä.

Poliisihallitus totesi hänen olevan oikeassa ja pyörsi Turun poliisin päätöksen. Rimpiläinen sai luvan julkaista katkelmat.

– Ne kertovat kiinnostavalla tavalla poliisin käyttämistä työmenetelmistä, miten radiossa puhutaan ja ennen kaikkea siitä tilanteesta, kun vakava väkivaltarikos on käynnissä ja poliisi näkee omin silmin, kuinka heidän edessään puukotetaan ihmistä.

Penttilällä oli halu kuristaa naisia jo alaikäisenä

Äänikirjan kolme seuraavaa osaa rakentuu useita naisia kuristaneen Michael Penttilän elämäntarinan ympärille. Hänet tuomittiin neljästä henkirikoksesta ja lukuisista muista väkivaltarikoksista.

Rimpiläinen käy yksityiskohtaisesti läpi sarjamurhaajan koko rikoshistorian ensimmäisestä tapauksesta lähtien vuodesta 1981.

– Se osoittaa, että hänellä oli jo ihan alaikäisenä tällainen taipumus ja halu kuristaa naisia.

Rimpiläinen lupaa, että äänikirjassa kuullaan Penttilän taustasta myös asioita, joita julkisuudessa ei ole aiemmin ollut.

Äänikirjan viimeinen rikostarina kertoo jämsäläisen kunnallispoliitikon Paula Björkqvistin murhasta, johon hänen aviomiehensä Jarmo Björkqvist syyllistyi vuonna 2006.

– Tapaus oli aikanaan hyvinkin tarkkaan dokumentoitu ja kerrottu. Tässä tarinassa otin näkökulmaksi parisuhdeväkivallan ja sen äärimmäisen muodon, joka johtaa lopulta murhaan, Rimpiläinen kertoo.

Tarinan tavoitteena hänellä on tuoda esiin keinoja, joilla lähipiiri pystyisi auttamaan parisuhdeväkivallan uhria.

Murhaajat eivät suostuneet haastatteluihin

Vastaavaa äänikirjasarjaa ei Rimpiläisen mukaan ole Suomessa aiemmin tehty.

Rimpiläinen on tehnyt kirjasarjaa varten useita taustahaastatteluja. Hän on haastatellut muun muassa ensihoitolääkäriä Turun terrori-iskusta sekä sarjakuristajan rikoksia 1980–1990-luvulla tutkinutta rikosylikonstaapelia ja hänen uusimman henkirikoksensa päätutkijaa.

Murhaajat itse kieltäytyivät haastatteluista.

Kaikki kerrotut rikostapaukset ovat Rimpiläisen mukaan täyttä totta, vaikka hän kuvailee niitä tarinallisesti.

– Ne ovat 100-prosenttisesti faktaa. Mitään yksityiskohtia ei ole dramatisoitu fiktiivisillä elementeillä. Kaikelle kerrotulle on lähde.

Kirjan kustantaja on Storytel.

Juttua muokattu kello 25.4. kello 19.10: Korjattu sarjan julkaisemisesta koskevaa tietoa. Koko sarja julkaistiin samalla kertaa, ei pelkästään sen kaksi osaa. Kirjassa ei kuulla haastateltavien kommentteja, vaan kirjaa varten on tehty taustahaastatteluja. Lisätty myös kirjan kustantajan nimi.

Juttua muokattu 26.4. kello 9.37: Kustantajan nimi on Storytel, ei Storytell, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin. 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image