Kotimaa

Putin uhosi Helsingissä ame­rik­ka­lais­ten ohjuskokeen vuoksi: "Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu"

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat lehdistön kysymyksiin Helsingissä keskiviikkona.
Kotimaa 21.8.2019 19:40
Markku Uhari

Suomen presidentti Sauli Niinistö totesi pitävänsä Euroopalle ongelmallisena sitä, ettei ohjussopimuksissa vallitsee "sopimukseton tila". Hän toivoi neuvotteluja.

Venäjä aikoo tehdä ohjusvarautumisessa vastaavantasoisia toimia kuin Yhdysvallat, ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin Helsingissä keskiviikkona.

Putin vastasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysymykseen, jossa viitattiin amerikkalaisten tällä viikolla laukaisemaan keskipitkän matkan ohjukseen.

Yhdysvallat on taannoin ilmoittautunut vetäytyvänsä Venäjän kanssa solmitusta keskipitkän matkan sopimuksesta eli INF-sopimuksesta sen jälkeen, kun amerikkalaiset syyttivät Venäjän rikkovan sopimusta. Venäjä on BBC:n mukaan kiistänyt tämän.

Amerikkalaiseen ohjuslaukaisuun liittyen Putin sanoi olevansa pettynyt siihen, "mitä olemme nähneet". Putinin mukaan amerikkalaisten ohjuskoe on INF-normien vastainen.

– Se on uhka turvallisuudelle koko maailmassa, sanoi Putin ja jatkoi hetkeä myöhemmin:

– Täällä Helsingissä voin sanoa, että Venäjä ei tule sijoittamaan keskisuuren matkan ohjuksia ennen kuin olemme havainneet, että jossain maailmassa on ilmestynyt vastaavat amerikkalaiset järjestelmät.

Putin totesi Venäjän olevan valmis keskusteluun amerikkalaisten ja eurooppalaisten kanssa ja jatkoi vielä samaan hengenvetoon:

– Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu.

Niinistö: Tilanne "Ongelmallinen Euroopalle"

Venäjän ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa on herännyt kysymys kilpavarustelusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi omassa puheenvuorossaan, että amerikkalaiset ovat itse luvanneet olla sijoittamatta keskipitkän matkan ohjuksia Eurooppaan.

Putin vastasi, ettei hän ollut kuullut tällaisesta lupauksesta, mutta hänestä on hyvä asia, jos näin on.

Niinistö vielä jatkoi pitävänsä nykyistä tilaa, jossa INF-sopimusta ei ole, ongelmallisena varsinkin Euroopalle.

– Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että uudet neuvottelut kyettäisiin asevalvonnan osalta käynnistämään ja että niissä päästäisiin myös tuloksiin, sanoi Niinistö.

Tiedotustilaisuudessa kehuttiin suhteita ja taloutta

Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus pääsi alkamaan noin kaksi tuntia alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Viivästyksestä huolimatta tilaisuuden pituudesta ei tingitty, mutta Niinistö totesi, että kaksikolle jäi vielä paljon aiheita keskusteltavaksi tulevalle työillalliselle.

Iltapäivällä presidentit kertoivat puhuneensa maiden välisistä hyvistä suhteista ja siitä, että maidenvälinen kaupankäynti on kääntynyt kasvuun.

Keskustelut olivat virinneet myös ympäristönsuojelusta.

Presidentit olivat keskustelleet myös Ukrainan tilanteesta, mutta kertoivat vielä jatkavansa keskusteluja myöhemmin.

Media nosti esiin myös Venäjän mielenosoitukset. Putin totesi Venäjän noudattavan ihmisoikeussopimuksia.

Suomenlinnaan laivalla

Varsinaisen tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit poistuivat ulos Kauppatorille, josta heidät kuljetettiin Kultaranta VIII -jahdilla Suomenlinnaan.

Presidenttien on määrä illallistaa vielä illan aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Isoilla valtioilla - on ihan tarpeeksi tuhovoimaa , ilman uhoakin. Ei me tiedetä mitä kaikkia "ohjuskokeita" Usa tai Venäjä käytännössä tekee. Ne mitä tulee lehtiin esiin, ovat mielestäni tarkoituksellista politiikkaa. Surullista vain , että samaan aikaan miljoonat ihmiset kärsivät nälästä, huonoista olosuhteista tai muista epäasiallisuuksista. Sille ei , tässä ajassa, taida kukaan oikeasti haluta tehdä mitään? Korkeintaan on alueita, kuten oma maamme ,jossa pyritään kaikista huolta pitämään edes perustasolla.
Jotkut uskovat kovinkin vahvasti "kehitysoppiin ja miljooniin vuosiin" ? Miksi sitten väkivalta ja tuhoaminen eivät ole "kehittyneet" pois ihmisen mielestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan nuo vesilasin täytöt järjestää ja suorittaa fiksummin? Jäi niin tökerö kuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä otsikot alkavat olla aika asenteellisia.
Naapurimaan presidentti milloin "uhoaa", milloin tuo kaasuputkensa "Suomen aluevesillä"...

Onko tavoitteena lisätä pelkoa vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaisit Puti sen ydinvoimalan ensin siellä Kuolassa ettei tukehduta vihreään turvallisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ja Venäjä voisi halutessaan tuoda maailmaan rauhaa ja hyvinvointia. Mutta näitten maitten politikot ovat niin yksinkertaisia, etteivät ymmärrä maailman laajaa kuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole jenkki diggaaja mut presidentti Trump on osoittaunu vain diilien tekijäksi. Ei oikiden kunnioitettavien sopimusten tekijäksi. Tosin tämä huononeva kehitys on alkanut jo ennen Trumpettia... Suo siellä, vetelä täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikka on aina toiminut siten, että se puolue jolla presidentti, sillä valta ja raha. Se tarkoittaa aina edellishallinnon diilien unohtumista.
Nyt jos kuitenkin vedetään tämä ongelma perspektiiviin, sama tapahtuu suomessa, mutta hiukan nopeammalla syklillä. Täällä se tosin pätee vain meidän oman hiekkalaatikon asioihin ja ulkopuolella suomalaisilla on kovin vähän, mihin se vaikuttaisi.
Onhan se tietysti harmillista, ettei naapurimme ajatusmaailmaan mahdu tärkeämmät asiat, eikä ymmärrys siitä ettei maan turvallisuus ole tuossa kokoluokassa ristiriidassa naapureiden turvallisuuden kanssa laisinkaan. Ennemminkin päinvastoin.
Jos aitoa venäläistä vieraanvaraisuutta voisi purkittaa, se olisi isompi ja tärkeämpi vientituote kuin öljy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ei pysty huolehtimaan edes omistaan. Mitän nämä kaksi ikääntyvän väestön omaavaa savijalalla seisovaa riitapukaria voisivat auttaa muitaä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
52
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
25
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

OP-venäjä ja OP Amerikka kasvu ainakin tuottaa hyvin. Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image