Kotimaa

Putin uhosi Helsingissä ame­rik­ka­lais­ten ohjuskokeen vuoksi: "Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu"

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat lehdistön kysymyksiin Helsingissä keskiviikkona.
Kotimaa 21.8.2019 19:40
Markku Uhari

Suomen presidentti Sauli Niinistö totesi pitävänsä Euroopalle ongelmallisena sitä, ettei ohjussopimuksissa vallitsee "sopimukseton tila". Hän toivoi neuvotteluja.

Venäjä aikoo tehdä ohjusvarautumisessa vastaavantasoisia toimia kuin Yhdysvallat, ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin Helsingissä keskiviikkona.

Putin vastasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysymykseen, jossa viitattiin amerikkalaisten tällä viikolla laukaisemaan keskipitkän matkan ohjukseen.

Yhdysvallat on taannoin ilmoittautunut vetäytyvänsä Venäjän kanssa solmitusta keskipitkän matkan sopimuksesta eli INF-sopimuksesta sen jälkeen, kun amerikkalaiset syyttivät Venäjän rikkovan sopimusta. Venäjä on BBC:n mukaan kiistänyt tämän.

Amerikkalaiseen ohjuslaukaisuun liittyen Putin sanoi olevansa pettynyt siihen, "mitä olemme nähneet". Putinin mukaan amerikkalaisten ohjuskoe on INF-normien vastainen.

– Se on uhka turvallisuudelle koko maailmassa, sanoi Putin ja jatkoi hetkeä myöhemmin:

– Täällä Helsingissä voin sanoa, että Venäjä ei tule sijoittamaan keskisuuren matkan ohjuksia ennen kuin olemme havainneet, että jossain maailmassa on ilmestynyt vastaavat amerikkalaiset järjestelmät.

Putin totesi Venäjän olevan valmis keskusteluun amerikkalaisten ja eurooppalaisten kanssa ja jatkoi vielä samaan hengenvetoon:

– Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu.

Niinistö: Tilanne "Ongelmallinen Euroopalle"

Venäjän ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa on herännyt kysymys kilpavarustelusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi omassa puheenvuorossaan, että amerikkalaiset ovat itse luvanneet olla sijoittamatta keskipitkän matkan ohjuksia Eurooppaan.

Putin vastasi, ettei hän ollut kuullut tällaisesta lupauksesta, mutta hänestä on hyvä asia, jos näin on.

Niinistö vielä jatkoi pitävänsä nykyistä tilaa, jossa INF-sopimusta ei ole, ongelmallisena varsinkin Euroopalle.

– Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että uudet neuvottelut kyettäisiin asevalvonnan osalta käynnistämään ja että niissä päästäisiin myös tuloksiin, sanoi Niinistö.

Tiedotustilaisuudessa kehuttiin suhteita ja taloutta

Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus pääsi alkamaan noin kaksi tuntia alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Viivästyksestä huolimatta tilaisuuden pituudesta ei tingitty, mutta Niinistö totesi, että kaksikolle jäi vielä paljon aiheita keskusteltavaksi tulevalle työillalliselle.

Iltapäivällä presidentit kertoivat puhuneensa maiden välisistä hyvistä suhteista ja siitä, että maidenvälinen kaupankäynti on kääntynyt kasvuun.

Keskustelut olivat virinneet myös ympäristönsuojelusta.

Presidentit olivat keskustelleet myös Ukrainan tilanteesta, mutta kertoivat vielä jatkavansa keskusteluja myöhemmin.

Media nosti esiin myös Venäjän mielenosoitukset. Putin totesi Venäjän noudattavan ihmisoikeussopimuksia.

Suomenlinnaan laivalla

Varsinaisen tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit poistuivat ulos Kauppatorille, josta heidät kuljetettiin Kultaranta VIII -jahdilla Suomenlinnaan.

Presidenttien on määrä illallistaa vielä illan aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Isoilla valtioilla - on ihan tarpeeksi tuhovoimaa , ilman uhoakin. Ei me tiedetä mitä kaikkia "ohjuskokeita" Usa tai Venäjä käytännössä tekee. Ne mitä tulee lehtiin esiin, ovat mielestäni tarkoituksellista politiikkaa. Surullista vain , että samaan aikaan miljoonat ihmiset kärsivät nälästä, huonoista olosuhteista tai muista epäasiallisuuksista. Sille ei , tässä ajassa, taida kukaan oikeasti haluta tehdä mitään? Korkeintaan on alueita, kuten oma maamme ,jossa pyritään kaikista huolta pitämään edes perustasolla.
Jotkut uskovat kovinkin vahvasti "kehitysoppiin ja miljooniin vuosiin" ? Miksi sitten väkivalta ja tuhoaminen eivät ole "kehittyneet" pois ihmisen mielestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan nuo vesilasin täytöt järjestää ja suorittaa fiksummin? Jäi niin tökerö kuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä otsikot alkavat olla aika asenteellisia.
Naapurimaan presidentti milloin "uhoaa", milloin tuo kaasuputkensa "Suomen aluevesillä"...

Onko tavoitteena lisätä pelkoa vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaisit Puti sen ydinvoimalan ensin siellä Kuolassa ettei tukehduta vihreään turvallisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ja Venäjä voisi halutessaan tuoda maailmaan rauhaa ja hyvinvointia. Mutta näitten maitten politikot ovat niin yksinkertaisia, etteivät ymmärrä maailman laajaa kuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole jenkki diggaaja mut presidentti Trump on osoittaunu vain diilien tekijäksi. Ei oikiden kunnioitettavien sopimusten tekijäksi. Tosin tämä huononeva kehitys on alkanut jo ennen Trumpettia... Suo siellä, vetelä täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikka on aina toiminut siten, että se puolue jolla presidentti, sillä valta ja raha. Se tarkoittaa aina edellishallinnon diilien unohtumista.
Nyt jos kuitenkin vedetään tämä ongelma perspektiiviin, sama tapahtuu suomessa, mutta hiukan nopeammalla syklillä. Täällä se tosin pätee vain meidän oman hiekkalaatikon asioihin ja ulkopuolella suomalaisilla on kovin vähän, mihin se vaikuttaisi.
Onhan se tietysti harmillista, ettei naapurimme ajatusmaailmaan mahdu tärkeämmät asiat, eikä ymmärrys siitä ettei maan turvallisuus ole tuossa kokoluokassa ristiriidassa naapureiden turvallisuuden kanssa laisinkaan. Ennemminkin päinvastoin.
Jos aitoa venäläistä vieraanvaraisuutta voisi purkittaa, se olisi isompi ja tärkeämpi vientituote kuin öljy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ei pysty huolehtimaan edes omistaan. Mitän nämä kaksi ikääntyvän väestön omaavaa savijalalla seisovaa riitapukaria voisivat auttaa muitaä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa - asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image