Kotimaa

Puo­lus­tus­voi­mien entistä komentajaa epäillään pal­ve­lus­ri­kok­ses­ta – Lemmenjoen tapahtumiin liittyvä esitutkinta on etenemässä syy­te­har­kin­taan

Kenraali Jarmo Lindbergiä epäillään palvelusrikoksesta. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 19.9.2019 6:00
Taneli Koponen

KRP:n tutkinnanjohtaja vahvistaa Lännen Medialle, että entistä komentajaa epäillään palvelusrikoksesta. Esitutkinta on valmistumassa ja tapaus siirtynee syyteharkintaan loka-marraskuussa.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee entistä Puolustusvoimien komentajaa, kenraali Jarmo Lindbergiä palvelusrikoksesta. Tutkinnassa on kyse siitä, miten Lindberg toimi Inarissa Lemmenjoella järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen jälkiselvittelyn aikana. Harjoitus järjestettiin 22.-24. syyskuuta vuonna 2017.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti Lindbergiä koskevan esitutkinnan aloittamisesta viime keväänä, mutta tuolloin ei kerrottu tutkittavaa rikosnimikettä. KRP:n tutkinnanjohtajan Janne Järvisen arvion mukaan asia on siirtymässä syyteharkintaan loka-marraskuussa.

Lindberg on jo tutkintaa edeltäneen esiselvittelyn aikana kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän on kolmas korkea upseeri, jonka toimia tutkitaan Lemmenjokeen liittyen. Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan kyse on siitä, onko Lindberg syyllistynyt rikokseen rikkomalla sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta Puolustusvoimissa annettuun lakiin perustuvia velvollisuuksiaan.

Päiviölle ja Eskeliselle sakkotuomiot

Helsingin hovioikeus tuomitsi kesäkuussa Karjalan Lennoston entisen komentajan eversti Markus Päiviön sakkorangaistukseen esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Tuomio tuli Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestetyn harjoituksen tapahtumista. Oikeus katsoi, että Päiviö oli käyttäytynyt sopimattomasti ja epäasiallisesti sekä loukannut sanomisillaan harjoitukseen osallistuneita henkilöitä.

Päiviö tuomittiin maksamaan sakkoa yhteensä 3000 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan kärsimyskorvausta nimittelyn kohteeksi joutuneelle Nurmeksen kaupunginjohtajalle 1200 euroa. Päiviö siirtyi reserviin viime keväänä.

Ilmavoimien komentajana harjoitukseen aikaan toiminut Sampo Eskelinen sai puolestaan sakkotuomion palvelusrikoksesta. Kesäkuussa annetun tuomion mukaan hän ei käynnistänyt viipymättä esitutkintaa alaisestaan eli Markus Päiviöstä. Oikeus piti Eskelisen menettelyä vahingollisena.

"Esitutkinnan viivästyminen on ollut omiaan aiheuttamaan erityisesti harjoitukseen osallistuneiden ja lennoston henkilökunnan keskuudessa sen käsityksen, että korkeassa upseerinvirassa olevia ei kohdella oikeudenhoidossa samalla tavoin kuin muita sotilaita", tuomiossa todettiin.

Eskelinen tuomittiin 30 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Hän joutui maksamaan yhteensä 1770 euroa. Myös Eskelinen siirtyi reserviin viime keväänä. Hän on valittanut tuomiostaan.

Komentoketju etenee Puolustusvoimissa siten, että sakkotuomion saaneen Eskelisen kurinpitoesimies oli Lemmenjoen aikaan komentaja Lindberg. Laissa sotilaskurista ja rikostorjunnasta Puolustusvoimissa on huomioitu tapaus, jossa alempi esimies ei aloita esitutkintaa alaisensa epäillystä rikoksista.

”Jos ylemmän kurinpitoesimiehen tietoon on tullut, että alempi esimies ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin rikoksen johdosta, hänen on asian laadun niin vaatiessa määrättävä esitutkinta suoritettavaksi tai otettava asia käsiteltäväkseen”, laissa todetaan

Valtakunnansyyttäjävirasto määräsi kenraali Lindbergin Lemmenjokeen liittyvät toimet esiselvitettäväksi tammikuussa 2019, kun Lännen Media oli uutisoinut hänen saaneen tietoa rikosepäilyihin johtaneen kertausharjoituksen tapahtumista jo syyskuun lopussa vuonna 2017. Tutkintapyyntö Markus Päiviöstä tehtiin vasta kuukausien kuluttua harjoituksen päättymisestä eli 18. joulukuuta 2017.

Komentaja sai sähköpostia Lemmenjoesta

Puolustusvoimien silloinen viestintäjohtaja Sami Nurmi vahvisti joulukuussa 2018 Lännen Median saamat tiedot, joiden mukaan Lindberg sai Lemmenjoen tapahtumista tietoa alaiseltaan syyskuun lopulla 2017.

– Ilmavoimien komentaja (Eskelinen) ilmoitti tapauksesta suullisesti Puolustusvoimain komentajalle tapauksen jälkeen joskus syyskuun lopulla 2017. Tapauksen yksityiskohdat selvisivät hänelle alkuvuodesta 2018 tapauksen tutkinnan valmistuttua, Nurmi viestitti joulukuussa 2018 toimitukselle sähköpostitse.

Sampo Eskelistä koskevasta esitutkinta-aineistoista kävi myöhemmin ilmi, että Eskelinen oli lähestynyt Puolustusvoimien komentajaa Lemmenjoki-tapauksesta myös sähköpostitse 5. lokakuuta 2017.

Kenraali Lindberg ilmoitti viime tammikuussa, että hän ei tavoittele jatkokautta. Hän siirtyi reserviin 1. elokuuta. Heinäkuussa tehdyllä viimeisellä virkamatkallaan Washingtonissa Lindberg palkittiin Yhdysvaltain puolustusvoimien Legion of Merit –kunniamerkillä. Puolustusvoimien mukaan hän sai sen ansioistaan komentajakaudellaan vuosina 2014-2019.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lindberg pääsee pienellä sakolla ja homma on kuitattu sillä. Mitään oikeaa todellista rangaistusta nämä herrat eivät saa koskaan. Sama simputus vain saa jatkua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylittikö Lindberg valtuutensa allekirjoittaessaan perustuslain vastaisen "isäntämaasopimuksen". Hän siis allekijoitti antautumis-sopimuksen ilman taisteluja vihollisen suostuttelujen seurauksena, tai vihollisen lahjomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:54
KRP: Rahoitusyhtiöiltä huijattiin yli 700 000 euroa – maistraatissa rekisteröityneet ulkomaalaiset avasivat pankkitilejä petoksia varten
8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image