Kotimaa

Puo­lus­tus­voi­mat tyynnyttelee Newsweekin kirjekohua

Arkistokuva Kainuun prikaatista. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 2.5.2015 12:02 | Päivitetty 2.5.2015 15:44
STT,

Amerikkalaislehden juttu reserviläisille lähettävästä kirjeestä on herättänyt Puolustusvoimat tuomaan oman kantansa esille kansainväliselle medialle.

Amerikkalaisen Newsweek-lehden uutisen mukaan Suomi valmistelee kirjeellä reserviläisiä mahdollista kriisiä varten.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa sanoo STT:lle, että lehteen ollaan yhteyksissä kirjeen lähettämisen perusteluista.

Hänen mukaansa pääviesti kansainväliselle ja kotimaiselle medialle on, ettei reserviläisille lähetettävä kirje liity millään tavalla kansainväliseen tilanteeseen tai sotilaalliseen tilanteeseen lähialueilla.

–  Päätös kirjeen lähettämisestä tehtiin huomattavasti aikaisemmin, ja tämän tyyppinen operaatio vaatii monta vuotta valmistelua.

Kalliomaan mukaan on sinänsä ymmärrettävää, että kirjeen lähettämisen mielletään liittyvän vallitsevaan aikaan.

Ensi viikolla noin 900 000 reserviläista on saamassa kirjeen, jossa kerrotaan sodanajan tehtävästä.

Newsweek kirjoittaa myös, että Suomella on 16 000 sotilaan ammattiarmeija. Kalliomaan mukaan virhe ei ole niin dramaattinen, koska suuruusluokka on oikein. Puolustusvoimien palveluksessa on rauhan aikana noin 12 000 henkilöä.

Newsweek ennakoi jutussaan jo tulevia tapahtumia, sillä lehden mukaan Suomeen on jo muodostettu keskustan ja perussuomalaisten hallitus. Nämä puolueet ovat lehden mukaan Suomen puolustusmyönteisimmät, mutta vastustavat sotilasliitto Natoa. Newsweekin mukaan puolustusmenoihin onkin luvassa tuhteja korotuksia.

Newsweekin juttuun on haastateltu nimellä kahta suomalaista. Ensimmäinen näistä on entiseksi tuomariksi ja toimittajaksi nimetty Peter Iiskola ja toinen poliittiseksi asiantuntijaksi lehdessä esitelty Jon Hellevig. Molemmat ovat esittäneet aiemmin Venäjä-mielisiä kannanottoja julkisuudessa.

Kalliomaan kommenteista kertoi alun perin Yle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Totuus on, että jos Putin haluaa, niin venäjä on miehittänyt suomen juhannukseen mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hellevig on vuosien ajan osoittanut russofiilistä ja fennofobista, äärivasemmistolaista toimintaa. Kaveri kuuluu samaan porukkaan Bäckmanin kanssa, minkä tehtävänä on kuuluttaa suomalaisten olevan fasisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Newsweekin johtopäätös on varsin johdonmukainen ja kohtuullinen. Samoin johtopäätös, että puolustusvoimat eivät ilmeisestikään ole harkinneet päätöksen haittavaikutuksia ennen lopullista ratkaisua tai reippaasti aliarvioineet ne. En ole kuullut, että koskaan, missään mikään valtio olisi pannut liikekannallepanotietonsa julkiseen jakoon. Vielä on näkemättä kuinka moni nyt reservissä olevista vielä tämän julkistuksen seurauksena siitä kieltäytyy. Meiltähän tämä näkyy käyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys kuuluukin että mitä hyötyä on edes koko armeijasta? Ketä luulee jotakuta pelottavan mettässä rämpivä nuoriso tai reservissä kenottavat pullomahaset ukot? hahaha..tuskin ketään..vitsi lähinnä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen kyllä tietää, että Suomen armeijan ei ole tarkoituskaan pelottaa. Sen sijaan sen on tarkoitus tarkota sen verran vastusta että ison ei kannata hyökätä, koska haitat olisivat hyötyjä isommat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusvoimien tiedotuksen kannattaisi tulla kaapista ulos ja astua nykyaikaan. Tällainen tohelointi tuo mieleen Speden sketsit, vai että oikein kirje aiotaan lähettää lehteen amerikan maalle. Lähtökohtaisesti tilanne on se, että ennen toimeen ryhtymistä on syytä selvittää mahdolliset sudenkuopat. Nyt päätettiin taas toimia ja katsastaa, mitä siitä seuraa. 60-luvun toimintamallit eivät istu nykyaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kyllä uskon Suomeen ja kykyyn hoitaa diplomatialla ihan itse! Mut uskooko joku todella että Ameriikka suorittaa liikekannallepanon ja lähettää samat kirjeet jenkkilässä jonkun Viron tai Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi? Oikeesti? Käsi ylös rohkeesti! Eikö kukaan....samaa mieltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinpä näytti toimivan diplomatia Ukrainassa. Maa menetti Krimin ja itäosassa on sisällissota. Virolaiset myös päättivät luottaa diplomatiaan ennen toista maailmansotaa, ja saivatkin sitten nauttia Neuvosto-Venäjän vieraanvaraisuudesta omassa maassaan vuosikymmenet. Suomi ei päättänyt luottaa täysin diplomatiaan. Menetimme 10% pinta-alastamme, mutta ainakin säilytimme itsenäisyytemme ja demokratian. Venäjällä diplomatia ei merkitse mitään muuta kuin aikalisää sotajoukkojen siirtelyyn ja varustamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:45
Rinne tapaa häntä teho-osastolla hoitaneet hoitajat: Uskoo heidän olevan tyytyväisiä sote-ratkaisuun "ilman pörriäisiä"
18:04
Antti Rinne vastasi kuntapohjaista sote-mallia Pirkanmaalle ajaneelle Tampereen pormestarille: "Yhteensovitetaan valmistelut"
18:00
Hyväksikäyttö voi paljastua virtsakokeesta – lasten kaltoinkohtelua tutkiva lääkäri kohtaa vastaanotollaan yhä enemmän kidutetuiksi joutuneita lapsia Tilaajille
17:40
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle
17:21
Lipon Kohonen haukkui tuomarit Iltalehdessä lyttyyn kirosanojen kera, kurinpito antoi varoituksen – lajilegendan anteeksipyyntö katsottiin lieventäväksi tekijäksi
16:53
Keskustan Mikko Kärnä onnittelee Antti Rinnettä ja tölväisee kokoomusta – "Selkävoitto Vapaavuoresta"
16:08
Kokoomusnuorten Vuornos syyttää Rinnettä selän kääntämisestä – "Entiset kaupunkipuolueet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maakuntamalliin"
88
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
69
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
38
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
38
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
37
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
33
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
32
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image