Kotimaa

Puo­lus­tus­voi­mat aloittaa laajan kou­lu­kam­pan­jan – armeija tutuksi jo yläasteella

Panssariprikaatin alokkaat jonottavat päivällistä ennen sotilasvalaharjoituksia KUVA: Tatu Blomqvist
Kotimaa 26.2.2016 10:00
Anita Simola

Intti tutuksi myös koululaisille. Kyllä.

Puolustusvoimat aloittaa tänä keväänä laajan Intti tutuksi -hankkeen. Se suuntautuu lähivuosina noin 700 yläkouluun.

Aihe ei ole uusi. Koulut ovat aiemminkin pyytäneet puolustusvoimilta vierailevia luennoitsijoita.

– Mutta nyt koulujen ja puolustusvoimien välinen yhteistyö on suunnitelmallisempaa ja valtakunnallista, kertoo everstiluutnantti Vesa Sundqvist Maavoimien esikunnasta.

Ideana on tarjota tietoa erityisesti peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille.

– Olemme pohtineet, miten voisimme tukea nuoren elämänpolkua ja tulevia valintoja mahdollisimman tehokkaasti. Mielestämme nuorille 9. luokkalaisille on hyvä tarjota aktiivisesti tietoa varusmiespalveluksesta sekä puolustusvoimista. Kutsuntoihin on aikaa pari kolme vuotta, joten olisi hyvä, jos nuorelle jäisi muistijälki tulevasta. Hankkeen tärkeä tavoite onkin antaa eväitä ja valmistaa nuorta kutsuntoihin.

Lakisääteisen varusmiespalveluksen lisäksi tietoutta jaetaan luonnollisesti naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.

Sundqvist arvelee, että tietoisku asepalveluksesta on tarpeen hyvissä ajoin ennen kutsuntoja.

– Nuori voi miettiä ajoissa tulevia koulutusvaihtoehtojaan varusmiespalveluksessa ja sen hyödyntämismahdollisuuksia mahdollisesti myös tulevissa opinnoissaan. Se taas voi auttaa ainevalinnoissa esimerkiksi lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Edelleen ajoissa saatu tieto voi innostaa nuorta huolehtimaan entistä paremmin kunnostaan, jotta asepalveluksen alkaessa huono kunto ei olisi esteenä. Näin voisimme vähentää myös keskeyttäneiden määrää.

Maavoimien lisäksi hankkeessa ovat mukana sekä ilma- että merivoimat.

Maavoimien komentajan saatekirje on jo lähetetty yläkoulujen rehtoreille ja vastaanotto on ollut hyvää.

Sundqvist korostaa, että kyse on vapaaehtoisuudesta, mutta ainakin toistaiseksi idea on otettu positiivisesti vastaan. Mahdollisesta yhteistyöstä ja sen käytännön toteutuksesta sovitaan joukko-osaston ja koulun välisesti.

Ensimmäiset koulukäynnit aloitetaan huhti-toukokuussa. Lähtökohtaisesti tavoitteena on lähettää kouluihin nuori henkilökuntaan kuuluva sotilas ja varusmies.

– Kouluilla tarkoituksena on kertoa etukäteen lähestyvistä kutsunnoista ja varusmiespalveluksesta. Oppilaiden kysymykset ovat myös erittäin tervetulleita. Aikaa kouluvierailuihin varataan noin tunnin verran.

Koulut toivotetaan myös tervetulleiksi vierailemaan joukko-osastoihin, joissa varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta sekä puolustusvoimien toimintaa ja kalustoa voidaan esitellä myös käytännössä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Eikö myös tasapuolisuuden nimissä tulisi kouluihin päästää myös armeijaaan kriittisesti suhtautuvia järjestöjä esittäytymään? Armeijakielteisyys kun ei ollenkaan sitä tarkoita, että oltaisiin isänmaan puolustamisesta kieltäytyneitä. On vaan muitakin mahdollisuksia olla isänmaallinen ja puolustaa valtiota kuin aseilla sotimisen harjoittelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluissa on jo humanistisen vihervasemmistoloulutuksen saaneita opettajia ihan tarpeeksi, jotka julistavat hippi-ihanuutta ja maailman rauhaa ihan sillä että hyväksytään vaan ihan kaikki ja luovutaan omastamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin aikana itänaapurissa on otettu takaisin Neuvostoliiton aikainen koululaisten maanpuolustuskoulutus asekoulutuksineen. Suomenkin etu on ottaa systeemi käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt suunnitellaan armeijan aivopesu-ohjelman esipesukampanjaa ysiluokkalaisille.
Tuossa iässä olevat ovat henkisesti kehittymättömiä. Kun heidän aivonsa esipestään, niin he ottavat vaikutteita oppimastaan -- jo tuossa iässä. Nuoret eivät opi kyseenalaistamaan asioita vaan ovat joukon vietävänä, mikä on erityisen huolestuttavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erityisen suuri huoli on tällaisista nuorten ohjaamista vastustavista aivopesijöistä, jotka luettelevat nuorille oikeuksia, mutta velvollisuuksista ei tartte puhua mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiukan eri kuvan armeijasta kuin itse aikanaan. Silloin se oli tehoton systeemi jossa häiriintyneet persoonallisuudet pääsi kukoistamaan keskitysleirin komendanttipiirteineen. Kuri ja järjestys on tietenkin armeijan selkäranka mutta se opetettiin simputtamalla joka oli taas taattu konsti pilata armeijan päätehtävän ymmärtäminen eli kasvatus ja joukkoon sopeuttaminen sekä maan puolustaminen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuusiitä milloin kävit armeijan. Jos yli 15 vuotta sitten, niinvarmasti eri kuvan saavat. Vielä kun parisataatuhatta reserviläistä saataisiin tajuamaan se, että kun nassikka alikessu huusi kurkku suorana räkä poskella omia simputusleikkejään, niin se ei ollut oikeasti maanpuolustuskoulutusta eikä se armeijan tarkoitus. Onneksi nykyään siellä erotellaan ne joilla pää vie jalkoja niistä joilla jalat vie päätä. Vinoon kasvanut upseeristo ja reservi on onneksi eläköitymässä lopullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image